Šta je novo?

ASUS Xonar DX u Srbiji!!!

Zmajcic

Slavan
Učlanjen(a)
24.09.2007
Poena
304
Tragajuci za zvucnom karticom srednjeg cenovnog ranga pretrazio sam mnogo foruma i dosao do MOG SKROMNOG ZAKLJUCKA.
Creative se ponasa kao monopolista i dozvoljava si takve stvari kao sto su namerno osakacivanje softvera, prodavanje istih kartica ( tehnicki gledano) sa drugim softverom po duplo vecim cenama (Audigy SE 7.1 = 25 E --X-Fi Xtreme Audio = 40 E ) cenama ,izuzetno losom podrskom kupcima i tako dalje, sto se lako moze proveriti po raznim stranim audiofilskim forumima.
Ono sto je meni privuklo paznju je ASUS XONAR DX kartica. Izuzetno ocenjena na raznim nezavisnim test sajtovima.Jedini problem je sto je nema kod nas. Cena napolju je oko 60 Evra, sto bi meni bilo prihvatljivo. Raspitao sam se kod prijatelja koji drzi kompjutersku opremu i receno mi je da je nema u ponudi ali da moze da se uveze. Jedini uslov je da se uveze najmanje 10 komada. Cena bi kod nas bila oko 65- 70 Evra.Covek se nesto necka jer nije siguran dali bi prodao te kartice u nekom razumnom vremenu. Ono sto ja ovde pokusavam je da saznam ima li medju vama interesenata za kupovinu ova kartice. Ako nas se skupi 10 ozbiljnih kupaca, mogao bi reci coveku da naruci. Za sve detalje i mogucu prijavu za kupovinu obratite mi se na PP. Ako se sve dobro zavrsi svako ce dobiti adresu prodavnice i onda krece u kupovinu sam. Ja sa tim nemam nista vezano za neku dobit, jedino me interesuje da i ja kupim karticu.
Pozdrav

U svetlu nove informacije dobijene od moderatora ovog foruma kojom mi je dozvoljeno da objavim ime firme koja bi uvezla karticu ,evo adrese sajta , pa koga interesuje neka zove. Ja se oslobadjam cimanja,i mirna mi glava:)

http://www.jakovsistem.com/shop/

Pa srecno.

:banana::cigar::,,:

Pre pola sata stigla iz Bundesrepublik Deutschland.
Svecano docekata,izljubeta,pa ce gu turamo u kompjutera.Da sviri.Ubavo.:banana:

Koju si dobio? Samo DX? ZAsto nisi trazio HDAV 1.3 ili Essence, ove druge nisu bolje od X-Fi.

Бре Bладо, у сваком посту поменеш да Xfi бољи од нечега барем једанпут, делујеш ми као реклама за космодиск :)

Него Zmajcic-у да реци нам какви су утисци.

Karticu cu prikjljuciti TEK sutra:mad:
Testiracu je na Microlabu FC 330 a posle i na Marantzu Pm78 u A klasi .
I ja jedva cekam da je cujem i uporedim sa onboard Realtekom 850:banana:
Po onom sto sam citao na 5-6 nezavisnih testova ocekujem ear to ear smile on my face.
Vizuelno kartica je mala , pedantno uradjena,kondenzatori sa metalnim kucistem, posebno napajanje ( preko strujnog konektora za npr.flopi disk).

Utisci o performansama ...sutra....sorry.

@gvlada
Karticu nisam DOBIO nego KUPIO.Toliko para sam imao.
Sto se tice da nije bolja od X-fi ,googlaj malo ,informisi se. A ako te mrzi evo zakljucka sa TECH REPORT- a koji se ne razlikuje od ostalih rezultata drugih test sajtova.
Mene prvenstveno interseuje ZVUK ,igrice NE IGRAM.

Conclusions
Asus put the Xonar on a diet for this latest DX version, dropping plenty of weight to squeeze it onto a low-profile card that retails for half the price of the more expensive D2X model. Some of the original Xonar's flashier features didn't survive, including its generous cable bundle and LED-backlit ports. DTS Interactive encoding isn't supported by the DX, either, and you'll have to settle for Cirrus Logic DACs instead of Burr Browns.

Despite these changes, the DX lives up to the performance standard set by its predecessor. The card's sound quality is nothing short of exceptional, and more impressively, it was indistinguishable from that of the Xonar D2X in both blind listening tests and in RightMark Audio Analyzer's objective measure of signal quality. Gaming performance is good, too, which isn't really a surprise considering that all the Xonars share the same audio chip. The combination of Windows Vista and multi-core processor seems to have largely blunted the appeal of hardware acceleration for positional 3D audio, and Asus' DirectSound 3D GX does an admirable job of emulating EAX 5.0 effects that have long been restricted to Creative's audio chips.
So Asus may have cut some of the fat from the Xonar for this new DX derivative, but they haven't gone too far. The soul of the Xonar remains intact, and with the DX's street price sitting at just $90, it's more attainable than ever. In fact, I'd go so far as to suggest the Xonar DX offers the best combination of features, performance, and value of any desktop PC sound card on the market. It's no wonder, then, that we've given it our Editor's Choice award.

The Xonar DX is more than just a fantastic sound card. It also cements Asus as the most credible—and importantly innovative—alternative to Creative's dominance of the PC audio market. Enthusiasts have been waiting for such an alternative for a long time.

Poslednja izmena:
Karticu cu prikjljuciti TEK sutra:mad:
Testiracu je na Microlabu FC 330 a posle i na Marantzu Pm78 u A klasi .
I ja jedva cekam da je cujem i uporedim sa onboard Realtekom 850:banana:
Po onom sto sam citao na 5-6 nezavisnih testova ocekujem ear to ear smile on my face.

Takav osmeh bi dobio i da si kupio Live 5.1 za 20 EUR i uporedio ga sa integrusom.

Razlika ce sigurno biti vise nego primetna ali ti je pocetna tacka u odnosu na koju poredis losa :) Poredi karticu sa Audigy 4 Pro ili X-Fi Titanium kartama.

Taj Asus je odlicna kartica za 65-70e. Upotrebljeni cipovi i kondovi pariraju skupljim resenjima.

Kako se kotira u odnosu na EMU 0202 USB recimo?

Za slusanje muzike je verovatno EMU bolja zato sto je eksterna. Treba uporediti razne parametre, ali ovako na prvu, externa varijanta je u startu bolja u teoriji.

Npr., 0202 kao DAC cip ima CS4392, a Xonar CS4398. Znaci ista familija, ista klasa, noviji model. Nije novije uvek i bolje, ali se zna sta na kraju oblikuje zvuk, a ovde pricamo o dobrim resenjima.

Asus nije stedeo na ovim karticama i stvarno me cudi da ih nema kod nas, a inace ima Asus proizvoda u izobilju...

Ovako:
Upravo je instalirana i ono sto ja mogu reci da sam primetio slusajuci stvari koje znam sa integruse( s kojom jedino i mogu da je poredim) a i iz 30-to godisnjeg iskustva slusanja muzikeje da kartica vredi svaku paru ulozenu u nju( 56Evra +8 Evra dostava do frenda u Munchenu).
Ne poredeci ni sa cim, cisto slusajuci ( Stan Getz&Joao Gilberto - Getz-Gilberto Numera br.7 - So danco amor) :
Zvuk je izuzetno cist,zvucna slika ima dubinu koja se oseca, pozicioniranje instrumenata izvanredno,zvuk neutralan.
Nasmejacete se ali neka, ovako to izgleda:- klavir - levo i udaljeno; sax- blago levo, poludistanca; cinele - blago desno udaljeno; glas- centar, malo povucen unazad.Kao da gledam zvucnu sliku.

Daklem : Ear to ear smile is here.................to stay :,,:

Usi me sutra vode na sladoled....caste ;)

Poslednja izmena:
Cestitke na kupovini i samo jedan hint. Ceo zivot koristim creative kartice i nisam nikada imao problema sa losim softverom, nedostatkom podrske i sve to sto ljudi ispisuju po forumima. Mislim da je lose da steknes lose utiske o nekoj firmi samo na osnovu govora nekih koji mozda pojma nemaju da podese istu!!! I nije creative kriv sto je monopolista na ovim podrucjima. Dugo vremena je bio jedini proizvodjac karti sa eax podrskom, sad se pojavile neke nove firme koje cemo ko zna kad ugledati kod nas. Pozz

Prvo, u zdravlje da se sluzis. Drago mi je da si zadovoljan kupovinom. Drugo, nisam rekoa da je karta krsh vec da bih pre isao na nesto jace jer izmedu nje i XtremeMusic recimo nije neka razlika a bas sam pricao sa ljudima sa strane koji imaju Asus karte jer se razmisljam za HDAV 1.3. Ako mozes reci mi kako reprodukuje mp3. Iako to nije audiofilski format dosta toga imam u mp3 a X-Fi Crystalizer je tu neprevazidjen. Sto se tice da uvek nesto predlazem pa ne mogu da nekom predlozim da kupi nesto u sta sam siguran da nije bolje. Intel ili AMD sada? Intel. Plazma ili LCD? Plazma. Ne kazem da nema boljeg ali ili za isti novac nema ili nema kod nas. Necu otpisati DX samo meni ona ne bi bila skok na gore jer mi treba HDMI.

Jel' neko uopste uporedjivao, recimo, audigy 4, x-fi titanijum ili jos neku besniju kartu medjusobno. Svi testovi iz ugla korisnika se svode na uporedjivanje sa integrusom :)

Da li se primeti razlika recimo izmedju ove asusove i x-fi ili audigy4?

@mitarus
Ti si covek car:smoke: :)
Hvala na tipu, ali mislim da ce stvari ostati ovakve kakve jesu.Prost razlog je da "uvek ima bolje" i ta teznja za boljim ponekad preraste u maniju koja samo odnosi ogromne kolicine novca. Ne interesuju me vise poboljsanja THD ili S/N ratia od 0.0000005% Ja sam nasao neku meru i sto se tice HI-FI- ja ( Marantz PM78,Marantz CD53, Marantz ST 50, Marantz 4300 receiver). Motora- Honda Shadow 600 i taka natamo. Tako i ova kartica zadovoljava sve moje poterbe za dobrim zvukom.Treba u svemu naci meru i prostrti se onoliko koliko si dugacak. Ja sam "dugacak" tacno ovoliko.
Ne smatram se konzervativcem, naprotiv, treba ici stalno napred ,ali ponekad treba i stati ako je neznatan napredak previse skup,na ovaj ili onaj nacin.

One love!

Poslednja izmena:
^Pa dooobro :)

Tako ti je verovatno i najpametnije. U buducnosti mozes da razmisljas i kvalitetnijem USB DAC-u, to bi bio pravi korak napred za slusanje muzike. :wave:

Ako kupi USB DAC sta ce mu zvucna za muziku?

Pitanje kako se ponasa DX sa mp3?

@gvlada
Sta da ti kazem...tesko pitanje si mi postavio.Ja prvenstveno slusam najkvalitetniji zvuk koji mogu naci na net-u.To podrazumeva FLAC, APE, WMA.
Kad pustim MP3 to je zato sto moram a ne sto hocu.Razlika je prevelika da bi ti tacno objasnio kako se cuje... cuje se onoliko dobro koliko to MP3 dozvoljava.Cisto, jasno ....ravno.Kao slike pre nego sto je izmisljena perspektiva.

Poslednja izmena:
Hehe, kao slike pre nego sto je izmisljena perspektiva. Pitam zato sto neke stvari imam na mp3 i to je to a umesto FLAC slusam AudioCD, na CD playeru. X-Fi pravi cudo od mp3, a opet FLAC zvuci odlicno na mnogim ne-integrisanim karticama. Ok, hvala na odgovoru.

Тај X-Fi кристализатор залази у зону дебелог субјективног доживљаја, мени изгледа само као да истакне високе али истакене и грешке.

Hehe, kao slike pre nego sto je izmisljena perspektiva. Pitam zato sto neke stvari imam na mp3 i to je to a umesto FLAC slusam AudioCD, na CD playeru. X-Fi pravi cudo od mp3, a opet FLAC zvuci odlicno na mnogim ne-integrisanim karticama. Ok, hvala na odgovoru.

Pravi cudo tako sto nabudzi zvuk? Sta je tu dobro?
Pokusaj da nadjes FLAC ili APE te muzike koju slusas i poslusaj je sa svim dzidzabidzama iskljucenim, a posle toga uporedi sa MP3 uz razne mambodzambo gluposti iz Creative marketing kuhinje.

Imam X-Fi Titanium PCI-e, pre toga sam imao Audugy 2 i SB Live 5.1 i tvrdim da MP3 nikakva dzidzabidza ne moze da popravi. MP3 sluzi da slusas muziku kao informaciju (u prolazu) Audio CD i lossless audio formati su za uzivanje u muzici.

Pozdrav.

Slazem se za mp3, FLAC, Audio CD i sl. Samo kazem i stojim iza toga da Crystalizer za mp3 pravi cudo. Bez toga mp3 zvuci mnogo losije.

Slazem se za mp3, FLAC, Audio CD i sl. Samo kazem i stojim iza toga da Crystalizer za mp3 pravi cudo. Bez toga mp3 zvuci mnogo losije.

Probaj da ukljucis Crystalizer dok slusas neki 320kB MP3. Upropasti zvuk samo tako.
Nabudzi basove i visoke (MP3 ih i nema nesto preterano) i dobije se nesto sasvim levo.
Mada, ako slusas 128kB i 64kB mp3 mozda ti i zvuci bolje nego bez njega.
Za klasiku i ambijentalnu muziku mp3 i nema nekog smisla. Prevelika je dinamika materjala da bi to zvucalo kako treba na iole ozbiljnijem sistemu, ali ako se slusa na nekim jeftinim zvucnicima ili sluskama onda je OK jer na tim i takvim zvucnicima i sluskama i audio CD ne zvuci mnogo bolje.

Poslednja izmena:
Slusam sta mi padne pod ruku, tacnije sta mi padne na pamet u trenutku. Imam kolekciju diskova Metallice, Pink Floyda, Joe Satriani ali takodje domaci rok, nesto novije, pop, klasika ma sve zavisi sta mi dodje. Meni Crystalizer popravi zvuk mp3 kad ga pustim a na kakvoj opremi slusam moze se pogledati pod moj sistem.

Vrh Dno