Šta je novo?

Asus Xonar DG

Učlanjen(a)
17.11.2007
Poena
320
Stigao u Srbiju definitivno. Stize mi primerak sutra. Ono sto me zanima je, kako se tacno ova karta kotira u odnosu na ds/dx?
Koliko sam ukapirao iz price i specifikacija Dg je 5.1, ima Dolby Surround za slusaliice i pojacalo za slusalice, a nema DTS, do je DS 7.1 nema dolby ali ima dts i nema pojacalo za slusalice. Da li to znaci da je kvalitet muzike na stereo zvucnicima isti?

I da, kako se kotira Cirrus Logic VS Wolfson...posto DG ima prvi, a DS/DX drugi..?

I mene zanima, mada ne verujem da je ta karta nesto, izgleda da je dobra za onoga ko koristi slusalice najvise...

mene interesuje utisak ove zvucne posto imam nameru da uzmem asus xonar
da li ova daje bolji zvuk samo za slusalice ili u opste za sve
ili bolje uzeti asus xonar ds

xonar ds je bolji zbog toga sto mozes da ubodes mnogo bolji opamp / kod mene je analog divajsez 270g /.

komponente na DS su veoma kvalitetne / nichicon kondenzatori /.
-Izrada je bolja nego kod Creative kartica, a malo slabija nego na Auzentech .
Posto muziku slusam preko zvucnika - Modovanih Altec 621 i Mikrolabova ,
zvukom sam veoma zadovoljan .

volfson i cirus logic su otprilike istog kvaliteta- dobri.
imas ih na mnogim kvalitetnim uredjajima.
na STX imas Bur braun DAC-ove koji su mnogo kvalitetniji.

Sto se tice licence za dekodere, Dolbi digital je mnogo upotrebljiviji za 2.0 konfiguraciju nego DTS,
DTS po meni daje lepsi i puniji zvuk, ali je 'konvinijens' kod dolbija na visem nivou.
/ primera radi , kod DTS konekt ,ne mogu da ukljucim nikakvu virtuelizaciju na analognom 2.0 izlazu /
tu je , po meni , DG u prednosti.

Ne bi nisto na slepo da sudim o DG , a za DS imam samo pohvale.

Poslednja izmena:
Hvala Kokane. Sta znam, DG je 3300din, a DS je oko 4500din...bitna razlika slozices se, a nesto bas i ne verujem da je tolika razlika u kvalitetu zvuka, jer su dosta slicne po specifikaciji :) Al opet, mozda lupetam, jer pricam napamet :D

Nego, mali off (nece mi zameriti admini valjda), kazes modovani altec + microlab. I ja imam slican setup, sub od atp5 + microlab 7c, s tim da su zvucnici ubodeni pozadi, a sub na front ulaz..i sljaka sve to besprekorno, nego me zanima da li bi mogao da se zbudzi neki spliter koji bih ubo pozadi u zvucnu, a onda u njega i sub i 7icu (sa jedne str znaci mala banana, a sa druge dva zenska 3.5mm ulaza)? ;)

@Pobesnelo_pile
i ja znam za razliku u ceni ajde posto si vec narucio DG da li vredi uzimati(mislim uopsteno na zvuk ne samo za slusalice) ili je ipak bolji DS/A

Poslednja izmena:
@Pobesnelo_pile
i ja znam za razliku u ceni ajde posto si vec narucio DG da li vredi uzimati(mislim uopsteno na zvuk ne samo za slusalice) ili je ipak bolji DS/A

Jesam je narucio, ali sam zbog nekih komplikacija morao da odustanem od nje za sada..tek tamo za sledeci vikend je mozda uzmem :(

bas preko takvog splitera i ja slusam. u jednoj sobi je mikrolab, a u drugoj , gde je tv i gde se slusa mjuzika je altec .
radi lepo . :)

a ako je DG 3300 din, onda je to stvarno dzabe .

evo kupio sam ja dg. sutra cu da ga metem pa cu javiti utiske. mada ne mogu reci puno jer prelazim sa integrisane. moja ocekivanja su manji napredak u muzici i veliki napredak u igrama. ne predvidjam bas neka cuda sa obzirom na cenu, ali prema onome sto sam video ovo je sjajna kupovina za sve koji nisu bas veliki audiofili, a zele nesto vise. i naravno za gamere.
evo teme koje pratim vec neko vreme
http://forums.overclockers.co.uk/showthread.php?t=18178647
ni ovde nema bas puno informacija, ali moguce je videti neke prve utiske.
inace garson rece da ce biti uskoro review koji ce ukljuciti i poredjenje sa ds.

Poslednja izmena:
Ja cekam taj review posto uzimam za ortaka, a ne za sebe i ne zelim da ga zeznem preporucivsi mu nesto na slepo.

Budite strpljivi, review ce za par dana, kartica sutra stize, *** radim nemam previse slobodnog vremena. :p

Ma nije frka. Fora je u tome sto sam ja planirao da je narucim i istestiram/uporedim sa Creative Sound Blaster Audigy SE, Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme, Asus Xonar Essence STX. Niko od ortaka nema DS i DX a razlika izmedju njih me najvise i zanima. Tako da cu verovatno sacekati taj test pa tek onda naruciti jer nema smisla da ja gubim vreme ako cete vi odraditi test. Interesuje me samo koje ce zvucne biti na testu?

Posto ja bas i nemam puno vremena za testiranje, u planu su samo DS i DG. Jedino da se test radi za vikend, i ako je neko iz BGa raspolozen da ponese svoju kartu pa da zajedno testiramo.:)

DS je najbitniji. Bilo bi lepo kad bi mogao i DX da uporedis al rekoh DS je i najbitniji.

je li moze, ko bude testirao, da proveri da li i dalje ima velika latencija na Asusovim karticama?
Tj, da li i na ovoj se to manifestuje.

je li moze, ko bude testirao, da proveri da li i dalje ima velika latencija na Asusovim karticama?
Tj, da li i na ovoj se to manifestuje.

i ja bih voleo da cujem pojasnjenje pitanja. rado cu odgovoriti, ali pojma nemam o cemu pricas :D

inace sva pitanja o radu mozete pitati za slucaj da ste zabrinuti oko neceg posebnog.

sto se mojih ocekivanja tice, karta je isporucila sve. muzika nije bas za dve klase bolja ali se razlika primecuje. neki detalji iskacu koji nije bilo ranije.
u igrama je druga prica. testirao sam samo u cs, koji i nije bas prebogat detaljima zvuka, osecaj prostora je sjajan. sve deluje isto kao ranije, ali je tako drugacije i bolje.
instalacija je ocekivano jednostavna. asus preporucuje disable integruse i brisanje softvera, ali to naravno nije potrebno. win 7 je odmah prepoznao kartu i trazio drajvere.
softver je solidan sa dosta efekata i prilicno je jednostavan.
moguce je namestiti bilo koju kombinaciju ozvucenja na izlazima i podesiti detaljno. meni malo smeta sto nije moguce koristiti i slusalice i zvucnike u isto vreme. ideja je da se za zvucnike koristi back panel, a za slusalice front panel sa auto detekcijom. meni to malo smeta jer ne zelim da konstantno bodem i vadim slusalice po potrebi. jos jedna mala mana je sto se prilikom auto detekcije front panela zvuk prebacuje na fp headphone. za fp postoje dva razlicita rezima, headphone i speakers sa razlicitim podesavanjima. nazalost nije moguce namestiti da se za fp stalno koriste zvucnici vec je potrebno podesavati svaki put.

i ja bih voleo da cujem pojasnjenje pitanja. rado cu odgovoriti, ali pojma nemam o cemu pricas :D

inace sva pitanja o radu mozete pitati za slucaj da ste zabrinuti oko neceg posebnog.

sto se mojih ocekivanja tice, karta je isporucila sve. muzika nije bas za dve klase bolja ali se razlika primecuje. neki detalji iskacu koji nije bilo ranije.
u igrama je druga prica. testirao sam samo u cs, koji i nije bas prebogat detaljima zvuka, osecaj prostora je sjajan. sve deluje isto kao ranije, ali je tako drugacije i bolje.
instalacija je ocekivano jednostavna. asus preporucuje disable integruse i brisanje softvera, ali to naravno nije potrebno. win 7 je odmah prepoznao kartu i trazio drajvere.
softver je solidan sa dosta efekata i prilicno je jednostavan.
moguce je namestiti bilo koju kombinaciju ozvucenja na izlazima i podesiti detaljno. meni malo smeta sto nije moguce koristiti i slusalice i zvucnike u isto vreme. ideja je da se za zvucnike koristi back panel, a za slusalice front panel sa auto detekcijom. meni to malo smeta jer ne zelim da konstantno bodem i vadim slusalice po potrebi. jos jedna mala mana je sto se prilikom auto detekcije front panela zvuk prebacuje na fp headphone. za fp postoje dva razlicita rezima, headphone i speakers sa razlicitim podesavanjima. nazalost nije moguce namestiti da se za fp stalno koriste zvucnici vec je potrebno podesavati svaki put.

Reci ti nama koliko je jak izlaz na headphone ampu, koje slusalice si koristio i u odnosu na integrusu koliko je glasnije, koliko sam video postoje tri moda za slusalice do 32 oma do 64 i preko 64 oma?

Testiraj takodje na maksimalnoj snazi pojacanja bez pustanja muzike na suvo ima li suma?

Ocekujem minimalno 3 puta snazniji zvuk nego na integrusi.

Meni je jasno sta pita, nego me zanima u kojim situacijama i sa kojim softverom je imao problema sa latencijom... Ja sa DS nikakvih problema sa latencijom nemam niti sam imao bilo da je xp ili 7 (32bit ili 64bit)... konkretno, ableton, cubase, reason, traktor, svi rade na latencijama oko 4ms... ispod toga nisam isao jel nisam imao potrebe ali definitivno da asus-ovi ASIO drajveri rade posao kako treba!

Latencije pri pevanju, najobicnijim mikrofonom. Desava se da bude do pola sekunde, sekundu kasnjenje zvuka.
Probao sam isto to i na DS i na D1, cak sam probao i neke instrumente i isto je bila nepodnosljiva latencija(kasnjenje).
Nisam probao te asusove ASIO drajvere, tako da ako nije problem , mogli bi da okacite link da probam.

Latencije pri pevanju, najobicnijim mikrofonom. Desava se da bude do pola sekunde, sekundu kasnjenje zvuka.
Probao sam isto to i na DS i na D1, cak sam probao i neke instrumente i isto je bila nepodnosljiva latencija(kasnjenje).
Nisam probao te asusove ASIO drajvere, tako da ako nije problem , mogli bi da okacite link da probam.

Bez asio drajvera nema govora o koriscenju tih karti u namenama koje tebi trebaju.

Hm, tek sam sad potrazio malo na netu, i skinuo sam neke modovane asio 1790 unified. Nemam sad vremena da ih isprobam, a nadam se da cu imati sutra popodne. Ne mogu da verujem da Asus i dalje se nije sam pobrinuo za ove probleme, vec su na forumu naveli da su te kartice namenjene za slusanje , a ne za snimanje. Bezobrazluk!

Reci ti nama koliko je jak izlaz na headphone ampu, koje slusalice si koristio i u odnosu na integrusu koliko je glasnije, koliko sam video postoje tri moda za slusalice do 32 oma do 64 i preko 64 oma?

Testiraj takodje na maksimalnoj snazi pojacanja bez pustanja muzike na suvo ima li suma?

Ocekujem minimalno 3 puta snazniji zvuk nego na integrusi.

koristim dg uz sennheiser hd555. prilicno je glasno. ako namestim exciter rezim(>64ohm, 19db gain) i system master na max, u winampu na 10% je vec neprijatno. na 15 uzasno tesko za slusanje. bar meni. ne bih isao vise i testirao kada cu da istopim mozak.

u odnosu na integrisanu... master vol na 50%(36-64ohm rezim, 12db gain) i winamp na max na dg su malo glasniji od master na max i winamp na max na integrisanoj. na integrisanoj sve na max i opet nije preterano. glasnije je nego sto ja volim, ali daleko od nepodnosljivog. na dg je bez problema moguce ostetiti sluh i bez prilazenja maksimumu.

sve na max bez ikakvih zvukova nema nikakvog suma. ali mislim da to nije odgovor koji si zapravo trazio. ako pustim pesmu i smanjim ton, sum se cuje. kao dublje disanje. sum se cuje uz sve zvukove playera i sistema.

Ne treba da trazis, svaki paket drajvera instalira i ASIO automatski, samo zavisi od programa da li ''zna'' da ih koristi ili ne... A sto se tice latencije pri snimanju, pretpostavljam da mozemo uzeti da je mic i line in isto (posto ja nisam pevao :d ali sam snimao dosta sa line in-a), pa cu opet reci da nisam imao velikih problema ni sa tim izuzev na 32bit win7 gde je stvarno veliko kasnjenje... A na XP recimo nikad nije bilo kasnjenja, pa sam ja za kasnjenje u win7 krivio microsoft i njihov ''novi audio podsistem'' koji furaju jos od viste (koju nisam nikad ni instalirao na svoj komp)...

Ljudi koji rade neki ozbiljan posao sa zvukom, svakako ne koriste Asus kartice. Sve ima svoje.

Naravno! Ne kostaju te kartice toliko tek tako a xonar 30-40e...

Poslednja izmena:
Naravno, nisam ni mislio na profi snimanje. A to da li je ili ne asus trebao da sredi pitanje latencija samo a ne neko drugi da to pegla, to je isto kao da kupis grafu a ne radi ti na pola igrica, a oni ti kazu "nije predvidjena graficka za strategije"

koristim dg uz sennheiser hd555. prilicno je glasno. ako namestim exciter rezim(>64ohm, 19db gain) i system master na max, u winampu na 10% je vec neprijatno. na 15 uzasno tesko za slusanje. bar meni. ne bih isao vise i testirao kada cu da istopim mozak.

u odnosu na integrisanu... master vol na 50%(36-64ohm rezim, 12db gain) i winamp na max na dg su malo glasniji od master na max i winamp na max na integrisanoj. na integrisanoj sve na max i opet nije preterano. glasnije je nego sto ja volim, ali daleko od nepodnosljivog. na dg je bez problema moguce ostetiti sluh i bez prilazenja maksimumu.

sve na max bez ikakvih zvukova nema nikakvog suma. ali mislim da to nije odgovor koji si zapravo trazio. ako pustim pesmu i smanjim ton, sum se cuje. kao dublje disanje. sum se cuje uz sve zvukove playera i sistema.

Ma dobro to sto su glasne, nego kakav je zvuk? Pretpostavljam da si presao na DG sa integrushe..kakav je bas, visoki?

Naravno, nisam ni mislio na profi snimanje. A to da li je ili ne asus trebao da sredi pitanje latencija samo a ne neko drugi da to pegla, to je isto kao da kupis grafu a ne radi ti na pola igrica, a oni ti kazu "nije predvidjena graficka za strategije"
Covek ti je objasnio, ocigledno nisi podesio kako treba. Ne trebaju ti nikakvi modovani drajveri, ASUS drajveri u sebi imaju ASIO podrsku.;)

Vrh Dno