Šta je novo?

Asus X553M problem sa hladjenjem

ksLazy

Cenjen
Učlanjen(a)
14.07.2012
Poena
180
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 7 9800X3D & ID Cooling FX360 INF
Matična ploča
Asus ROG B650E-F Strix WiFi
RAM
Kingston Fury Beast 64GB DDR5 6400MHz CL32
GPU
Asus ROG Astral RTX 5080 16GB
Storage
m2 Samsung 970 EVO Plus 250GB + m2 Samsung 990 EVO Plus 2TB + SSD Samsung 870 EVO 1TB
Zvuk
Fiio K5 Pro + Sennheiser HD 599, 7Hz x Crinacle Zero:2
PSU
FSP Hydro G Pro 1000W
Kućište
Antec FLUX Black
Monitor
Gigabyte Aorus FO27Q2 QD OLED
Miš & tastatura
Leobog Hi75 & Razer Viper V3 Pro
Laptop
HP 255 G8 (3V5F3EA)
Mobilni telefon
Vivo X80 Pro
Pristup internetu
  1. Optički internet
Zdravo,

Na Asus X553M-XX431T laptopu temperature procesora N3540 prilikom neke prostije radnje tipa gledanje 1080p videa na jutjubu idu i preko 85 stepeni. Prilikom instalacije kompresovanih softvera prelazi 90 stepeni.

Rastavih ga da vidim o cemu se radi, na procesoru stoji tanani alu heatsink debljine svega 1mm i to je sve. Nekih 7-8cm ispod stoji kulercic sa malim ventilatorom ciju svrhu ne vidim, verovatno da malo uduvava hladniji vazduh u komoru ispod procesora. Bukvalno bedno odradnjeno. Vent na tom kuleru je ispravan, nema prasine. Stavljena MX-4 pasta, nije pomoglo maltene ni za stepen. Plastika ispod je uniformna, nema oko procesora rupica ili resetki za uduvavanje vazduha, ne verujem ni da bi postolje sa ventom pomoglo.

Prepun je internet pomenutog fabrickog "resenja" za hladjenje, svi se zale, ali nigde konkretnog resenja.

Zanima me da li je iko nekako uspeo da resi i smanji temperature? Da li postoji neka custom varijanta hladnjenja za pomenuti laptop ili je moguce prepraviti i namontirati neko drugo hladnenje sa heat pajpovima? Ima li iko iskustava?

Prilozi

• 307278812_2830546443756008_3207123715223635639_n.jpg
    307278812_2830546443756008_3207123715223635639_n.jpg
    83.6 KB · Pregleda: 28
  • 307391451_3300209143584799_1176190371937324584_n.jpg
    307391451_3300209143584799_1176190371937324584_n.jpg
    84.9 KB · Pregleda: 28
Taj laptop ima procesor sa 4 jezgra koja idu na skoro 2.7ghz , verovatno je u hladnjaku problem , ciscenje kulera i pasta nece tu pomoci , slican problem sam imao na Hasee laptop isao je do 105 stepeni nisam uspeo da ga namestim pa sam ga prodao.

Naravno da je problem u hladnjaku, to sam i objasnio. Zanima me postoji li neko resenje.

Možeš da napraviš istu, ali deblju pločicu od bakra, pa da najverovatnije dobiješ desetak stepeni niže... To bi trebalo da staje prostorno.
Možda i da izbušiš kućište u pravcu tog venta, kako bi ubacivao malo hladniji vazduh ka procesoru

Poslednja izmena:
To mi je odmah palo na pamet, ali ako stavim deblju plocu, srafovi sa mounting kita nece dohvatiti da se usrafe. Jedino da probam da nadjem i duze srafove. Razmisljao sam i da nekako od kartona napravim "tunel" od venta do procesora kako bi vazduh strujao bas tu. To je sve cega sam se setio.

Ono sto me zanima je da li postoji neki custom hladnjak sa ventom, heat pajpovima do procesora i heat sinkom preko njega. Ili neko slicno custom resenje.

Custom rešenje sumnjam da postoji za takav laptop, ali da napraviš nešto što če bolje da funkcioniše, možeš sigurno.

Nema custom hlađenja. Custom hlađenje ti praviš. Najbolje rešenje ti je definitivno više bakra, pa kako god to da uglaviš tu. :)

Taj laptop je bio nov krš kad je kupljen, sad je samo krš.
Mislim da je taj procesor neispravan zato se toliko i greje.

Sve je to opste poznato, samo me je zanimalo da li je neko sa foruma resio problem i na koji nacin. Nije procesor neispravan, hladjenje je problem, ili bolje receno ne hladjenje.

Radio sam ja na drugim laptopovima i gde je fabrički bilo problema od starta (poslednji je neki Dell kome hladnjak ne naleže na gpu čip kako treba).

Samo što više bakra. Vapour chamber heatpipe-ove ne verujem da imaš, s toga bakar provučeš gde možeš da ne kači smd komponente po ploči i pravi kratak spoj. Pride ispod venta da se probuše rupe odakle će svežiji vazduh da se ubacuje. Isto kao što @hazmaju reče.

Tečni metal?

Nije tu problem nedostatak prenosa toplote, nego nedostatak odvoda toplote.

Sve je to opste poznato, samo me je zanimalo da li je neko sa foruma resio problem i na koji nacin. Nije procesor neispravan, hladjenje je problem, ili bolje receno ne hladjenje.
Veruj da je neispravan, TDP tog procesora je svega 7,5W, on i bez hladnjaka u teoriji ne bi smeo da ima preko 70C u loadu. Imao sam skoro slican slucaj gde ima hladnjaka i bakarnih cevi, TDP 15W, i3-1005G1, u idle je 45C a cim krene nesto da radi 92C i ne mrda. Ociscen, zamenjena pasta, isto.

Moj i5-3337U ide do 2.7GHZ pustam mu 4k i nema sanse da ide preko 70 stepeni a jos nisam ni menjao pastu a trebalo bi zameniti.

O tome pričam, CPU odlepi i greje se preko svog TDP-a, ništa mu ne pomaže.

Privremeno resenje za ljude sa ovim laptopom, ili trajno ukoliko nece da prave custom hladjenje - u advanced power settings/processor power management stavite maximum processor state na 99%. Smanjice malo boost clock, a mnogo temperature. Ne prelazi 75 stepeni ni u kakvom scenariju.

Isto vazi i za budget HP varijante gde je slicno "hladjenje".

Probavao sam takva rešenja, od tog tipa procesora, i5-ica, Ryzena U, Ryzena H i neretko se performanse ubijaju baš primetno, često i do 50%. Pa vodi računa i o tome, posebno što imaš slab procesor kojeg slabiš još više.

Zato sto tad radi procesor na 2.1ghz a ne na 2.66ghz , skini ThrottleStop program , tu namesti na koliko ce ti gigaherca raditi procesor

Vrsice posao i ovako, ionako se koristi samo za povremeno pustanje printa na kopir aparatu. Bitno je da se ne greje, performanse manje-vise nebitne.

@Zekovic hvala na savetu, nisam znao za taj softver.

Nazad
Vrh Dno