Šta je novo?

Asus UL50VG (CPU: Intel® Core™2 Duo ULV SU7300 1.3GHz)

PJ

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.09.2000
Poena
1,445
Da li je neko imao iskustva sa ovim računarom?

Odustao sam od sređivanja postojećeg notebooka i shvatio da je vreme za zamenu, ali nikako da nađem nešto što mi odgovara. Ovo mi je za sada najbliže, samo još kada bih dobio potvrdu da će ovaj CPU da potera 1080p bez nekih akrobacija. Ne planiram da gledam 1080p, već je to najzahtevnija stvar koja bi mogla da mi zatreba u narednih koliko_potraje_taj_notebook :)

Cena kod nas 70k din. Nije malo, ali ako baterija traje pola od ovoga koliko kažu, zvuči kao OK kupovina.

Izgleda da nisi video koju grafiku ima, moze u svakom slučaju.

Zapravo, ima dve grafike, jednu dedicated i jednu integirsanu i postoji software za izbor iste.
Kao jedna ima pristojen 3D performanse, a druga je štedljiva.

S obzirom da si tako samouveren u trajanje baterije, jel imaš iskustva sa nekim sličnim modelom ili nagađaš?

Tesko da je neko vec probao konkretan taj model...

Ja imam Acera 3410t i 6cell bateriju. Baterija mi drzi preko 5 sati (reklamiranih 8). Najveca mana je sto ako je ugasen i nije na punjacu baterija se prazni nesto, pa u takvoj varijanti upotrebe traje ipak manje (npr ako ga koristim sat dnevno otici ce za 4 dana).

Kod mene je celeron, koji nema speedstep, pa uvek vuce 10w. Ovaj ima speedstep, pa u idle modu moze vuci do 4w, ako se dobro secam.
Graficka, dedicated, moze da sprzi puno sigurno, ali ako mu forsiras integrisanu, izdrzace ti sigurno tih 6h sa 8cell baterijom, a verovatno i vise, uz cinjenicu da ce ipak veci ekran malo vise da trosi.. no naravno da nije isto da li malo surfujes ili puno renderujes/kompajliras i teras 2vm sa bazama ispod, pa je i bilo kakva procena trajanja baterije dosta diskutabilna ovako napamet...

Inace integrisana 4500mhd pusta 1080p bez problema, tako da ce i ova otprilike duplo jaca masina taj posao odradjivati bez problema, ako namestis SW kako treba.

Mislim da je solidna cena za takav racunar (u poredjenju sa mojim), ali mi je nekako kontradiktorna ideja ulv platforme i tako velikog ekrana, jer mu smanjuje mobilnost. Dedicated graficku ja vidim kao visak, osim ako imas bas potrebe da se igras i slicno...

Edit:
Ja bih pre uzeo http://www.pcpractic.rs/proizvodi/laptop/3476-asus-ul30a-qx070v
ova ce ti sigurno dogurati do 8+ sati

Poslednja izmena:
Sasvim sam mobilan i sa postojećim računarom (15.4" i 3Kg). Pre njega sam koristio Vaio 10.6 sa ULV CPU i više mi je smetao nedostatak konfora u radu zbog veličine ekrana, nego što me muče dimenzije u transportu. Doduše, retko i nosim notebook više od 50-100m :)

Računar mi je potreban za klasičan office rad i mnogo remote desktop upotrebe.
1080p sam pomenuo kao najzahtevniju stvar koja bi mi pala na pamet da je poteram na tom računaru. I voleo bih da radi bez podešavanja SW, već na sirovu snagu.

Za dedicated grafičku kartu se slažemo - suvišna je, a ja bih smanjio i HDD (i onako ništa ne držim lokalno) i malo ram i kompić bi bio u rangu cene daj_da_kupim_da_probam :)

Pokušaću da odem do PCPractic, da pogledam računar uživo.

asus ul50

Kupujem ovu mašinu, pa sam hteo da vidim da li neko ima iskustva sa ovim modelom ili ul30... kako se drže asusi uopšte, da li neko ima neke posebne zamerke?

bio sam u pc practicu, i naterao sam ih da ga izvade iz kutije da ga vidim... izgleda mnoooogo dobro! baš! ja doduše uzimam ovaj 032, al kolko vidim, on ima samo slabiju grafičku i nije ddr3... i košta 10 soma manje! ortak koji ima ul30 kaže da mu baterija stvarno drži 10 sati u punom opterećenju...
mene jedino malo brine ova grafička na ovom 032 modelu, jer treba da crtam u autoCAD-u al samo 2D, tako da se nadam de će raditi bez problema!
nisam uspeo da nađem edit na moju prethodnu poruku, pa sam zato kucao novu!

Ja sam odustao od kupovine zbog tastature. Ne mogu da verujem da nisu mogli na neki način da spreče onoliko ugibanje :(

Grafička ne bi tebalo da ti bude problem, kada je otvorena tema, model 032 nije bio u ponudi.

Sve se nešto nadam da će kod nas postati dostupni i račnuari drugih proizvođača, na istoj platformi, sa istim CPU.

Znaci ipak se ja nisam zeznuo sa acerom... od svih ulv-ova koje sam video daleko najbolja izrada... a tastatura je meni kriticna...

UL50 je 15.6", nisam gledao kakva je situacija sa UL30. Predpostavljam da je bolja tastatura, jer ova najviše diše između standardnog dela i numeričkog, predpostavljam da je problem dužina. Ostatak kućišta deluje sasvim pristojno izrađeno, na prvi pogled, jer posle tastature, drugi pogled više nije ni bio bitan...

ja na ovom 032 nisam primetio da se tastatura nešto ugiba... e sad, moguće da je da su popravili, jer je 015 stariji malo! a i nigde nisam uspeo da nadjem da se još neko osim tebe žali na tastaturu! kad stigne, javiću sve kako je i šta je...

dal je moguće da niko nema ovaj laptop da kaže nešto više o njemu... moj još nije stigao :(

e ovako... laptop je stigao danas, ubačena mu je w7 i mnooooogo mi se sviđa... baterija je neverovatna, bila je na 20% kad sam je ubacio, instalirao sam os i radi neprekidno već jedno sat vremena i još ne planira da se ugasi...
jedino što mi nije skroz po volji je tastatura... ne ugiba se onolikoko na 015 modelu, al se i dalje ugiba doduše podnošljivo, ništa što bi mi pokvarilo opšti utisak!
eto, nadam se da će me služiti... :)

stavio si novu bateriju umesto da se puni da se prazni?! lepo ti pise uputstvu da se to ne radi, tj da dolazi na tzv stroage punjenju i da se pre upotrebe obavezno prikaci na struju...

znači pročitao sam celo uputstvo i ne samo to, nego sve što je došlo uz laptop, i nigde nisam video da tako treba da se radi, nigde ne piše ništa o formiranju baterije, čak sam i pitao lika koji radi u radnji dal treba da se nešto formira, da se puni, il mogu odma da je koristim, i on je rekao da ne treba ništa da radim, da može odma da se koristi... e sad ako me je za****, i ako sam s**** nešto bateriju, ***, šta da radim... za sad ne vidim da nešto loše radi. tj da se prazni prebrzo i tako nešto!
sad sam opet prelisato sve, i nigde ne stoji da treba tako nešto da radim, nigde ništa ne piše o formiranju baterije!

Poslednja izmena:
Opusti se, potpuno je svejedno :)

Upravo. Moja je takođe stigla sa dovoljno da dovrši instalaciju W7, ali sam je svejedno nakačio na struju i ništa joj ne fali.

Ontopic u vezi performansi, u poslednje vreme kao referentni test mogućnosti compa koristim ovaj spotić. Osim što je cool pesma, pa mi nije mrsko da testiram svaku mašinu koja mi dođe pod ruke ,) X300 koji sam probao pre par nedelja, npr ovaj clip ne može da izgura u HD modu bez da štucne, a CPU usage je opasno blizu 100%. Zvuk je OK, ali video preskoči tu i tamo. Kod mene sa Intel 4500 integrušom drži CPU konstantno na min 40%. Kako je na tom Asusu?

Još jedan primer, moja matora Toshiba Satellite sa P4 Northwoodom na 1.9 i GF Go460 grafikom jedva gura 4-5 frejmova i videa i zvuka sa ovog linka. :S:

moja nvidia 102m ovo guta bez problema a cpu 45%

Čekaj, testiraš ovaj fajl online ili imaš HD verziju na HDD-u?! Kod mene ovo na konekciji od 2mbps radi tečno, bez baferovanja.

Video fajl koji koristim za testiranje je
Scrat.No.Time.For.Nuts.1080p.BluRay.x264-ESiR.mkv
1920 x 1080, 7m10s i 512MB, pa ti računaj bitrate :)

meni je problem što mi je net 512, pa sam morao malo da sačekam da ga učita... meni na ul50 osciluje između 48% što sam video da je neki min, pa do 62%, recimo da drži neki prosek od 55%

@PJ - Ma jock, pustim da se izbaferuje, pa onda opalim play u HD varijanti. 1080p neću ni da pokušavam, a i mrzi me da ga nosam okolo, ovo mi nekako praktičnije. :d Ne kažem da je nešto specijalno merodavno, eto, meni dođe kao neki orijentir o snazi mašine.

Izgleda da prošli put nije prihvatio moj klik na HD. Baš sam se bio zbunio videvši da mi HD ide u realnom vremenu dok skida.

Elem, sada sam morao da izbaferujem i opterećenje mog Turion TL-56 1.8GHZ je bilo 55%. Ako padne ispod 50%, udmah usledi skok preko 70% i obrnuto.

pa kako da gleadm hd na 1mb/s ako ga ne skinem prvo :D a gledam redovno mkv filmove nama problema(ili ih ja ne vidim....OOO my good Im blind man :D )

da li je moguće da ovom forumu nema još neko ko ima ovu mašinu, da kaže još neko mišljenje?

nisu mi radile sve komande sa tastaure, one, fn, samo povećavanje i smanjivanje osvetljenje, pa sam sa asusovog sajta skinuo najnovije drajvere za tastaturu, ali opet ne rade sve komande, radi samo jedna polovina, jel zna neko kako to da sredim?

Ja sam pre par dana pazario asus UL50vg xx015.
Generalno sam izuzetno zadovoljan, baterija mi drzi sa max osvetljenjem i ukljucenim wifi oko 9 sati.
tastatura jeste losiji deo laptopa ali recimo dosta bolja nego na dellu 1535 koga sam imao ranije. Ugiba se vrlo malo ali na mom modelu imam utisak da tasteri malo plivaju.
U startu sam bio dosta skeptican prema ovom procesoru ali ispostavilo se da je izuzetan. 1080 filmove gura bez ikakvog problema sa opterecenjem procesora ispod 50%.
Ovaj model ima 2 grafike na sebi. Integrusu 4500 koja primarno radi zbog ustede struje na bateriji i nvidiju g210m koja se pali kad je na punjacu ( moze da se podesi da radi i na bateriji ) i onda rade uporedo ( za ovo nisam siguran, barem mi se tako cini ).
Malo sam testirao tu grafiku sa igricama cisto da vidim zasta je sposobna i ovako stoje stvari:
Prvo sam instalirao red alert 3 i sve je islo skroz glatko na max rezoluciji na medim podesavanjima. Onda sam instalirao sveze skinuti Bad company 2 i stvarno sam se prijatno iznenadio kada je igru pokrenuo bez ikakvih problema. Setovanja su bila ista kao i ma RA3 i igra je isla glatko ( bar taj jedan nivo koliko sam probao )

Jedini problem koji mi se javio i koji jos nisam resio je instalacija najnovijih drajvera za g210m. Problem je u tome sto laptop non sto vidi integrusu kao primarnu grafiku i nikako nedozvoljava instalaciju novih drajvera, pa ako neko zna resenje bio bih mu jako zahvalan.

Ja sam generalno veoma zadovoljan asusom i nadam se da se utisak nece pokvariti

9 sati? :zgran:
Fantastično!

Konačno neko da obrati pažnju baš na stvari koje mene interesuju :)
Nažalost, kod tog modela je presudio kvalitet tastature, jednostavno ne bih mogao da živim sa toliko "živim" tasterima :(

Važno mi je da SU7300 ima dovoljno snage i da mogu da gledam računare na toj platoformi.

Javljaj ako bude nekih novih zapažanja i nadam se da će te dobro služiti :)

Ja sam se druzio sa manjm modelm, ul30, jako lepo , cak i tastatura na njemu nije toliko losa(vrovatno usled velicine) mada su u batery modu performanse blago receno tuzne

Sto tuzne, ja nisam to primetio.
Igrice ne igram mada sam video da moze da se podesi i sekundarna grafika da bude ukljucena ali tada brze jede bateriju.
Sve ostalo radi perfektno, hd filmove pusta bez problema i u modu sa integrisanom baterijom.
Sad stvarno neznam na koje probleme si nailazio u batery radu, ajd napisi ako mozes da obratim paznju.

Ucitaj neki raw fajl u potoshopu i poigraj se , sve ce ti biti jasno, inace moze i solidno da se klokne a tad je skroz druga prica

Nazad
Vrh Dno