Šta je novo?

asus r9 280x matrix platinum

Verovatno cu tako nesto i da odradim, ili cu da uzmem gtx 970 :)
Evo sad sam stigao kuci pa reko da odradim furmark 2 minuta, haos koliko se greje...

dj4RpyX.jpg

Da ne poveruje covek da su i moja i tvoja 280x... Sad taman kad sam odradio ovo sam spazio da su ventovi opet usporili, normalno je na 100% da ima 2900 - 3000 obrtaja, vreme je da se podmazuje opet :)

Jezgro 80C,*** VRM je onda u 100c+ :mad:

E za ventove ne znam vjerovatno su losi, znam da su na R9 280X dual-x uzasni, kakvi su na MSI vrjeme ce pokazati

Dual x i msi gaming imaju iste ventove. I jedni i drugi koriste gel koji se vremenom potroši... Znam da sam čitao na netu da su to neki 3rd party ventovi a ne od safira/msi.

Niko od njih ne proizvodi svoje ventove, svi koriste 3rd party resenja.

Dual x i msi gaming imaju iste ventove. I jedni i drugi koriste gel koji se vremenom potroši... Znam da sam čitao na netu da su to neki 3rd party ventovi a ne od safira/msi.

Imam ja jedan od dual-x otiso sa koje ga strane treba busit :d? skinuo sam ga naravno ne moze se otvorit pa kako ga podmazati kako ga zatvoriti kasnije?

imas ovde http://imgur.com/a/7dwYs kako se to radi, nije nista komplikovano, samo obavezno uzmi motorno ulje, ona nisu provodljiva i nece biti haos ako iscuri na plocu ili na neki drugi deo.

Edit:
Kupi spric u apoteci, mnogo pomaze kod sipanja ulja.

Edit2:
Ja sam prelepio izolir traku preko rupe, to mi bilo pri ruci...

Edit3 :D
http://www.overclock.net/t/1336160/...ans-where-there-is-no-hole-behind-the-sticker ovde imas detaljnije, lik je i unistio jedan vent da bi pokazao kako izgleda unutra i da bi dobio predstavu gde treba rupica da se busi.

Poslednja izmena:
To svu sve izgleda Fluid dynamic bearing. Za Sapphire znam da su od Tri-X serije poceli da koriste dual ball bearing ventilatore.

imas ovde http://imgur.com/a/7dwYs kako se to radi, nije nista komplikovano, samo obavezno uzmi motorno ulje, ona nisu provodljiva i nece biti haos ako iscuri na plocu ili na neki drugi deo.

Edit:
Kupi spric u apoteci, mnogo pomaze kod sipanja ulja.

Edit2:
Ja sam prelepio izolir traku preko rupe, to mi bilo pri ruci...

Edit3 :D
http://www.overclock.net/t/1336160/...ans-where-there-is-no-hole-behind-the-sticker ovde imas detaljnije, lik je i unistio jedan vent da bi pokazao kako izgleda unutra i da bi dobio predstavu gde treba rupica da se busi.

E hvala puno to je za spricu lako probacu nesto smislit da ga zatvorim kako treba :)

Na kraju sam kupio sapphire r9 380x nitro verziju! Novu u garanciji do 2018! Tako da vise nemam potrebe za extenderima,molexima i tako to! Ova koristi 2x6 pina za napajanje i tdp od 220w..sve ce to da klizi sto bi se reklo! 4gb vrama sasvim solidno... Nema uopste zvanicne teme koja je posvecena amd -ovom r9 380x modelu ..cudi me da ste tako zatajili ! Mozda ja otvorim temu..samo da pazarim ram memoriju i pc moze da leti!

Svakako otvori temu podjeli utiske ako imas vremena neki test baci cisto da vidimo sta i kako ;)
Nek te dobro sluzi ;)

Sta da otvaram temu kada igram samo cs 1.6 ..nikakav pokazatelj performansi nije cs 1.6 pa i kad ga igram na 4k semplovano pomocu vsr-a ! Igrao sam fc4 i drzi se 60 fps stalno uz temperaturu ma jezgru od 74c,ali jako lose mi je kuciste provetreno a i sve je na default podesavanjima! Nego jedno pitanje .. da li 280x matrix nekim cudom putem drajvera podrzava vsr?

Ljudi stize mi matrix platinum za 2 dana! E sad me zanima posto ona nema hdmi izlaz,da li moze display port to hdmi aktivni adapter da posluzi i da se spoji na monitor pa da normalno baca sliku?

Otisla je nitrooo ! Stize platinumka! I to u garanciji!

Naravno da moze, za sta ih prave :D Digitalni je signal pa verujem da nece biti smetnji. Moj HDMI to VGA adapter cini sliku jako mutnom, kao da imam dioptriju, ali DP to HDMI ne bi trebao to da radi.

e caos! naravno da se javim..stigao matrix! bas dobro izgleda i super radi! evo sve radi kako valja i cak je malo jaci od 380x u far cry 4,ali mene zanima oc ! posto citam danima vec sve o karti i o overkloku iste,jedno je sigurno,,svaka karta je prica za sebe,,,stoga imam samo neke opste smernice sta raditi ali ocigledno je da ja nesto ne radim kako treba! prvo sto sam uradio je da sam stavio 1200 mhz za core (default 1100) pustio sam firestrike ali slika blinka u benchmarku i vidim da nije to to! prodje ceo bench fire strike na default postavkama,pa na 1150 mhz bez diranja icega ,ni voltaze ni nicega,ali preko za sad nisam dobacio niti sam memoriju dirao! dal je firestrike uopste dobar pokazatelj stabilnosti grafe u overklok situacijama i dal treba da povecam power limit i llc na karti za stabilan oc? mozda da idem 50 po 50 mhz..korak po korak! inace asus gpu tweak 2 nema setovanja za llc kalibraciju,pa sam instalirao gpu tweak verziju malo stariju koja podrzava llc i sve opcije tunninga! karta nije dostizala vise od 75c na 50% fan i poslednji su crimson drajveri instalirani na svezem windows 10 aktiviran i sve legala! A asic je los,63.8 % ! posto skidam mrak sto se tice overkloka graficke...pomagajte da uspem i naucim i za sledeci put da vas ne smaram!

Los primjerak nizak ASIC vjerovatno je je zbog toga taj vlasnik i prodao, ako nece preko 1150 dodaj joj malo napona vjerovatno je vec default 1.25v sto je visok napon baci sliku da vidimo jel napon 1.25v ako jeste to je to 1150MHz takav te primjerak zalomio.

Pusti neki krug na Heaven vidi puca li drajver?
Kolika je temperature?

Cim zavrsim posao postujem skrinshotove i nastavljam oc sessiju!

Poslednja izmena:
temperatura na 34% fan je 74 c u firestrike ...a u full loadu 1.256 v kao sto je po defaultu za tu kartu na default taktovima!!! sad nemam vremena za heaven,,sutra cu ti reci jel puca ili ne kad izvrtim!!!!

To su normalne temperature za tu kartu, inace koliko vidim OC potencijal dosta varira
od primerka do primerka.

Od nekih skromnih 90Mhz pa sve do 170Mhz+, memorija se krece cak do 400Mhz+.
ASIC Quality na tim kartama isto nije bio visok oko 70%, tako da ne utice puno na OC.

OC radi sa ASUS GPU Tweak-om, Power Target na 120%, load line sa 75% na 100%.
Da jos kazu da su ventovi malo "lenji" tako da dopustaju da ide preko 70 stepeni na 38% ventova.

Tako da namestaju rucno na 60%, to za te kvalitetne ventove ne bi trebalo da je bucno.
Podizi prvo GPU klok za po 20Mhz i vrti heaven, kada krene da pucaju drajveri stigao si do granice.

Posle probaj i memoriju kako je raspolozena...polako i bez panike, OC memorije moze da izazove "plavi ekran"
i pad sistema, artifacts...u slucaju da preteras imas "safe mode" dugme na karti koja vraca sve vrednosti na default.

Sa naponom se ne bih tu igrao, karta je veliki potrosac i vec je sa temperaturama dosta visoko.

Poslednja izmena:
e ovako!!! oc sesija za danas je zavrsena! uspeo sam da postignem 1180 mhz za gpu i 1850mhz za memaru,ali nju mogu jos,,mrzelo me da je testiram i teram do granice jer je i ovo puno a mali su dobitci sa njom!!! na 60% ventovi karta ne prelazi 70c,a retko i dodje do te granice!!! voltaza u gpu tweak moze da se setuje na vrednosti,ali se ne povecava,,programi kao hw monitor,gpu tweak,gpu z govore da je gpu vCore uvek 1.256 u 3d aplikacijama,,,tweakit tastere sam isto setovao tako da svetle onih 6 dioda na pcb-u ali se i dalje nista ne menja!!!! imam neki osecaj da mi fali 20 mV da dodjem do 1200+mhz stabilnih!!!! prodjoh heaven,walley i firestrike bez artefakata i pucanja,throtlovanja......a i far cry 4 sve na max sem nvidia featuresa imam preko 95 fps doduse sa kloknutim i5 2500k na 4.4ghz !!! dok sam sa nitro r9 380x @1140mhz/1510mhz na 4.4 ghz cpu imao oko 70 fps !!! vec sam na dobitku. samo da saznam napon kako se povecava pa da oshurim na 1200+ mhz!!!

Screenshot_2.jpg

Screenshot_4.jpg

Screenshot_5.jpg

Screenshot_3.jpg

Poslednja izmena:
da li je visoka temperatura sa hynix mem. chipove @ 60c ? u full loadu -pritom kloknute na 7200mhz efektivno

Poslednja izmena:
Znaci tako kloknuta mnogo jaca od 380x?
Ipak dobro se pokazala memorija malo slabiji primjerak za gpu, ali dobro to je lutrija.

Jaca brate! I jos je 380x nitro najzategnutija od svih na trzistu,ali od zahtevnijih igara imam samo fc4 pa eto samo ta igra mi sluzi kao pokazatelj performansi!! Problem sa matrixom je samo napon sto jos nisam provalio gde mogu da stelujem...cim je ona dosla do 1180mhZ ..pa majku mu moze i 1200 mhz sigurno...ali malo napon samo da cacnem! Memara je ok..mada 4 chipa nisu pokrivena kod platinumke pa u heavenu ode ona na 60c ..u ostalim benchmarcima do 55c peak ! Sad ne znam njene termalne granice..zato i ne idem vise od 7200mhZ za nju

Poslednja izmena:
NE forsiraj memoriju, vec glavobolja nego korist, bas zbog tog hladjenja. Ako moze moze, ako nece ne diraj. Probaj da nasviras svih 10 led dioda, to jest da dignes napon na 10i nivo. To bi trebalo da ti da max napon. Previse napona je samo ako ne more da se ohladi. Kao dap rocitah da mozes da cackas i menajs napon na matrixu samo preko tih dugmica, a da meris iskljucivo sa multimerom na zacrtanim tackama.

Roknuo sam svih deset lampica za napon ,,,ali napon je opet ostao nepromenjen! Nestabilan klok 1190mhz ! Pokaze mi gpu z max vrednost napona u walley-u da je u jednom trenu bila 1.312..ali to samo jednu sekundu,,a inace ceo test je bila na 1.256v

Baš šteta što je loš čip na takvoj karti. Moja DCII TOP je mogla na 1225/7000 sa 1.2V

KOLOSE mislim da je problem taj sto mi ni softverski ni hardverski ne pokazuje da je napon podignut! Vidim ja da je chip malo dr mr...ali kad bih uspeo voltazu da ocepim makar malo mislim da bih prebacio 1200mhz! Temperature su sasvim cool

Rekoh ti ja ne ide svaka na 1200Mhz i jace ako nije iole krsten cip. Ocigledno ti je zapao neki koji nije raspolozen i sta da se radi. Moja 280X Sapphire je imala ASIC od 78% i isla je na 1150Mhz bez cackanja napona, nisam stigao da je silim vise krenula je da baca memorija ertefakte i na stock :d

To znaci da taj asic kod 280x karti ne znaci puno to jest nije neki pokazatelj cim je tvoja safirka sa tako visokim asicom u odnosu na moju isla na 1150 mhz na default naponu,moja ide tu 1180 mhz a ima losiji / nizi asic ! Ipak je lutrija kako te zadesi! Eto mene je zadesilo da na stock naponu mogu da isteram 1188mhz i posle toga pocinju blagi artefakti! Kad stavim llc na 100 onda je napon u heavenu 1.240 i nekad samo malo varira i na kraju Bude nesto visi pa se opet spusti! Nista vise necu da pokusavam,,,mislim da sam joj nasao max 1188mhz / 7300 mhz ! Otvorena stranica kucista - temperatura 72c na 55% vent ! Zatvorena stranica - temperatura 80c na 55% vent! Napon nece da digne ni softverski ni hardverski i to me bas iritira! Zao mi je ali cu izgleda morati da je prodam! Nije ispunila ocekivanja i nadanja! Uz 3 godine garancije mozda i nadjem nekog ko ce da kupi oc kartu koja nema krshten chip da ide 1200+

Nazad
Vrh Dno