Šta je novo?

Asus problem sa baterijom

Kritika

Slavan
Učlanjen(a)
26.02.2010
Poena
320
Uključim laptop i dobijem info iz Windowsa da je neophodna zamene baterije i da je baterija na nuli tj skroz prazna. Popomoću programa BatteryInfo View i Battery Eater takođe info da je baterija prazna.

Pomoću prvog navedenog praograma je i info da je Wear Level 38% ali da je kapacitet samo 30 procenata od početnog

Posle dva punjenja (bez bilo kakve kalibracije dakle) nestaje obaveštenje da je neophodna zamena baterije (nije dakle manuelno isključeno to obaveštenje) baterija je napunjena skoro do maksimuma dakle 98 % ali je sad Wear Level 56,5% i kapacitet oko 50%

Zna li neko zbog čega se ovo dešava, odakle potiče razlika i kojim programom utvrditi koliki je trenutni kapacietet, tj nivo oštećenja i da li se baterija bliži večnom lovištima

p.s.
Originalnu bateriju ne znam gde kupiti a zamenska, odgovarajuća je oko 80evra

Da model baterije je identičan tom

Poslednja izmena:
Ovako, na prvi pogled, bez informacija o tome kako se laptop ranije ponasao sa tom baterijom i koliko su stari laptop i baterija, ovo lici na ACPI/firmware problem koji je pre bio Asusova boljka. Mozes probati sa nekom drugom baterijom koja je u boljem stanju, da bi proverio da li je do baterije ili nije, ali meni licno izgleda da nije problem sa baterijom, vec sa firmverom. Svi programi za nadgledanje stanja baterije, koriste informacije od ACPI-a na osnovu kojih se u GUI-u programa vide informacije o wear level-u, originalnom fabrickom i preostalom kapacitetu itd. Ako sa firmwareom/ACPI-em nesto nije uredu (nije dobro kodiran ili iz nekog razloga ostecen/koruptovan) tad dolazi do problema koje si opisao.

Ne verujem da ce biti pomoci od prckanja sa ACPI drajverom.

Prvi korak u dijagnostifikovanju problema bi bio takozvani "power cycle" ili resetovanje EC-a (EC = embedded controller). To se radi ovako:

-laptop se iskljuci...
-iscupa se konektor od AC adaptera iz laptopa...
-izvadi se baterija...
-pritisne se power dugme i drzi se pritisnuto njamanje 5 sekundi, ili jos bolje nekoliko puta se pritisne power dugme, i svaki put se drzi pritisnuto po nekoliko sekundi, pre odpustanja...
-vrati se baterija...
-ubode se nazad konektor od AC adaptera u laptop...
-laptop se upali radi provere stanja...

Ako se nakon toga nista ne promeni, onda radi kalibraciju baterije pa opet "power cycle" i proveru.

Ako ni kalibracija ne pomogne, kao treci korak predlozio bih flashovanje BIOS-a na najnoviju verziju ako je ima, i nakon uspesnog flasha opet "power cycle" kakav je opisan iznad, pa onda provera stanja...

Ako nista od sugestija iznad ne urodi plodom probaj kako se taj probelmaticni laptop ponasa sa tvojom baterijom, posto sam razumeo da imas 2 Asus laptopa sa identicnim baterijama.

Poslednja izmena:
Resevovanje sam odradio odmah pošto se problem javio, ali odmah potom nisma primetio da se bilo šta promenilo. Posle dva punjenja došlo se do rezultata koji sma naveo ali sa čudnim odnosom kapaciteta i "oštećenosti " baterije

Da li kalibraciju radiš na ovaj način tj. prazniš li je do kraja korišćenjem navedeg fajla koji tako nešto omogućava ili do standardne tačke koju Windows 7 dozvoljava?

Moze tako kako je opisano na prilozenom sajtu. Ja radim malo drugacije ali i ovo sa prilozenog sajta je dobar nacin parznjenja baterije...

Koji način ti primenjuješ?

Ja najcesce radim praznjenje baterije tako sto prvo ispraznim bateriju iz Windows-a pa onda opet ukljucim laptop i ako se ukljuci dalje praznim bateriju tako sto odem u BIOS i cekam da se iz BIOS-a laptop sam iskljuci sto obicno ne traje dugo 🙂 Kad laptop ima svoju aplikaciju za kalibraciju onda koristim to a kod nekih laptopova, ukljucujuci i neke Asusove kalibracija se radi iz BIOS-a...

Poslednja izmena:
IMaš li neki link ka Asus programu ako je free naravno gde se kalibracija radi iz biosa (na koji način)

Naravno, ali nemaju svi Asus laptopovi tu opciju. Postupak kalibracije u BIOS-u, u prilozenom linku, je skoro identican za sve Asus laptopove koji imaju tu opciju.

Hvala ti ali ako sam dobro shvatio noviji laptopovi dakle posle 2006 nemaju ovu opciju

Valjda je tako ako pise na Asusovom sjatu. Znam da na nekim starijim Asus laptopovima kod kojih sam radio kalibraciju baterije postoji ta opcija, i da sam je koristio. Kod nekih IBM/Lenovo laptopova postoji softver za kalibraciju i kod njih sam koristio taj softver itd. Ako kod tebe ne postoji opcija u BIOS-u radi kalibraciju pomocu uputstava sa linka koji si prilozio, posto su ta uputstva dobra...

Pražnjenje dakle do kraja ili na način na koji je predloženao ili ulazak u BIOS pa se sačeka pražnjenje

U linku koji si ti postavio oba opisana nacina kalibracije baterije, imaju za cilj da se baterija skroz isprazni, i da se resetuje merac napunjenosti baterije, tako da koji god od tih nacina da izaberes cilj ce biti ostvaren sto se tice postupka kalibracije. E sad, da li ce kalibracija baterije pomoci u tvom slucaju, to cemo tek da vidimo 😉

Poslednja izmena:
Hvala za informacije. A rezultat ću javiti

Ima li kakvih novosti? Ja sam danas nesto prckao na zeninom laptopu posto joj je trs'o drajver od graficke iz nekog razloga. Laptop je MSI EX630 oko 3 i po godine star. Kad sam sredio problem sa grafickom vidim baterija ima 28% wear level sto nije lose za to godiste. Uradim kalibraciju, koju mozda nikad nisam ni radio na tom lapu (ne secam se :d) i wear level spade na 22% sto je malo bolje 🙂 Kalibraciju sam radio na nacin koji najcesce primenjujem (prvo praznio bateriju iz Windows-a dok sam laptop koristio za surf, pa kad je laptop otisao u sleep rezim nakon sto se baterija ispraznila do 5%, ponovo sam ga upalio i bateriju skroz ispraznio tako sto sam usao u BIOS.)

Poslednja izmena:
Ima li kakvih novosti? Ja sam danas nesto prckao na zeninom laptopu posto joj je trs'o drajver od graficke iz nekog razloga. Laptop je MSI EX630 oko 3 i po godine star. Kad sam sredio problem sa grafickom vidim baterija ima 28% wear level sto nije lose za to godiste. Uradim kalibraciju, koju mozda nikad nisam ni radio na tom lapu (ne secam se :d) i wear level spade na 22% sto je malo bolje 🙂 Kalibraciju sam radio na nacin koji najcesce primenjujem (prvo praznio bateriju iz Windows-a dok sam laptop koristio za surf, pa kad je laptop otisao u sleep rezim nakon sto se baterija ispraznila do 5%, ponovo sam ga upalio i bateriju skroz ispraznio tako sto sam usao u BIOS.)

Ja imam isti laptop, rekoh ajde i ja da uradim to isto, i wear level se povecao za 1% 😡

@STriderKOCOBO

Koliki je bio wear level pre negosto si radio kalibraciju i koliko je laptop star? Moja zena je uzela ovaj laptop u Gigatronu posto je bio na popustu i radilo se o zadnjem primerku koji je stajao u izlogu. Ja sam joj predlozio da trazi neki drugi MSI iz te serije (valjda je bio EX623X) sa Intel Dual Core procesorom i Nvidia GF 9500M GS grafickom, ali ti laptopovi su brzo planuli kad su se pojavili, kad je ona trazila (uz moju pomoc), nije bio ni jedan jedini komad u Srbiji, a posle nisu vise ni stizali takvi laptopovi. Kad je donela laptop kuci, baterija je vec izgubila malo kapacitet jer je laptop ocigledno dosta stajao u izlogu, a kutija od laptopa je dugo havtala prasinu zajedno sa baterijom u njoj. :d Jedina prednost je bila sto ga je dobila jako povoljno. Laptop, izuzimajuci bateriju koja je potrosni materijal, je jos uvek u dobrom stanju, zahvaljujuci tome sto ga redovno odrzavam.

Nisam za sad ništa radio. TA baterija mi služi kao UPS u slučaju nestanka struje. A trenutno radim mnogo odlazak baterije u večna lovišta ako loše reaguje na kalibraciju (ne bi trebalo ali ovakva čudna stvar kako sam naveo mi se nikadnije pre desila) bi miunela nesigurnost i stvorila neurotičnu potrebu da svaki sekund snimam

@STriderKOCOBO

Koliki je bio wear level pre negosto si radio kalibraciju i koliko je laptop star? Moja zena je uzela ovaj laptop u Gigatronu posto je bio na popustu i radilo se o zadnjem primerku koji je stajao u izlogu. Ja sam joj predlozio da trazi neki drugi MSI iz te serije (valjda je bio EX623X) sa Intel Dual Core procesorom i Nvidia GF 9500M GS grafickom, ali ti laptopovi su brzo planuli kad su se pojavili, kad je ona trazila (uz moju pomoc), nije bio ni jedan jedini komad u Srbiji, a posle nisu vise ni stizali takvi laptopovi. Kad je donela laptop kuci, baterija je vec izgubila malo kapacitet jer je laptop ocigledno dosta stajao u izlogu, a kutija od laptopa je dugo havtala prasinu zajedno sa baterijom u njoj. :d Jedina prednost je bila sto ga je dobila jako povoljno. Laptop, izuzimajuci bateriju koja je potrosni materijal, je jos uvek u dobrom stanju, zahvaljujuci tome sto ga redovno odrzavam.

Bio je 52 a sad je 53%...

Laptop je poprilično star, ima 3,5-4 godina kako sam ga kupio

Odradio kalibraciju i ono što me buni je da se Wear Level povećao ali što je interesantno i kapacitet maksimalne napunjenosti baterije. Mada bi trebalo da budu obrnuto proprocionalni

Znaci da je merac bio problematican. Kalibracijom si resetovao merac napunjenosti baterije i samim tim sad prijavljuje drugaciji (valjda korektan) maksimalni kapacitet napunjenosti baterije. Baterija je verovatno izgubila kapacitet i treba je zameniti. Ako sam te dobro razumeo, napisao si da imas drugi Asus laptop sa identicnom baterijom. Ako je tako, onda mozes bateriju iz tog drugog laptopa staviti u taj problematicni, da bi video kako problematicni laptop prijavljuje wear level te druge baterije.

Šta ako bi pokazao različit wear level u odnosu na drugi laptop na šta to upućuje? Kao i u uslučaju da je identičan - to bi onda trebalo da bude trenutno pogrešna informacija ili postoji mogućnost da se ponovi?

@Kritika

Kasnim sa odgovorom ali nema veze. Kad bi problematicni laptop sa provereno ispravnom batrijom pokazivao bitno drugaciji wear level od laptopa iz koga je ta provereno dobra baterija izvadjena, to bi upucivalo na problem sa firmverom/BIOS-om na problematicnom laptopu... Treba testirati sve mogucnosti. Vec sam pre u ovoj temi napomenuo da postoji mogucnost da je problem sa firmverom. Asus je, doduse pre, imao neke serije laptopova sa slicnim problemima.

Poslednja izmena:
Hvala ti na odgovoru. U onoj drugoj temi http://forum.benchmark.rs/showthread.php?223079-Desktop-zamena-17-quot-Asus-N71JA-TY014 sam postavio pitanje sa promena koje donosi noviji bios ali nema odgovora.

Čini mi se da je neko pomenuo daje posle 3 nadogradnje biosa temperatura posrasla (tad je to bio nov laptop tako da ne može biti reči o prašini i slično)

Iako sam jednom radio nadogradnju (prva verzija koja se pojavila posle nje još dve) sad bi taj posao izbegao bar za izvesno vreme.

Hvala ti još jednom na pomoći i pojašnjenjima

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno