Šta je novo?

ASUS PRIME B650M-R i dva M.2 NVMe drajva (1 Tb + 2Tb)

Whatever

Čuven
Učlanjen(a)
22.11.2004
Poena
610
Zdravo,

Da li bi neko mogao da mi kaze da li je moguca kombinacija iz naslova?

Konfiguracija koju kupujem dolazi sa jednim M.2 NVMe SSD od 1 Tb (M.2 NVMe SNV3S/1000G NV3), drugi imam od ranije, isti takav samo od 2Tb.
ASUS PRIME B650M-R Ploca ima dva M.2 slota i 4 x SATA 6Gb/s.

Ono sto me brine i u sta se ne razumem najbolje, je nesto sto sam procitao na redditu, da ako ubacim oba ssd-a mogu da napravim usko grlo (bottleneck), zbog broja 'magistrala' (24 ili 28 pcie lanes in total). Grafika je nvidia gforce DUAL-RTX4060TI-O8G.

Ideja je bila da imam dva diska, jedan za OS, drugi za storage (video), ali ne bih da time 'gusim' graficku karticu ili nesto slicno.

Nadam se da sam uspeo da objasnim dobro u cemu je problem.

Hvala unapred na savetima.

ChatGPT mi je dao ovo objasnjenje :)
The ASUS PRIME B650M-R motherboard with 2 M.2 NVMe slots may not necessarily cause a bottleneck if you use the slots properly. The first M.2 drive should always perform optimally, but the second drive might run at a reduced speed, especially if it shares lanes with other components (like the GPU). It depends on how the motherboard allocates lanes and the total number of lanes available from the CPU.

If you're planning on using both M.2 NVMe drives at full speed, make sure your CPU has enough lanes (preferably PCIe 4.0) to support both devices without slowing down other components like the GPU. For the best performance, you may want to use the primary M.2 slot for the faster drive and the secondary slot for less demanding storage tasks.

Koliko vidim, oba slota na ploci su PCIe 4.0 x4 M.2 .

Prvi slot deli PCIe linije sa processorom i prviim PCIe slotom. Drugi M.2 deli PCIe linije iz chipset-a pa nema veze sa prvim. Ryzen 7000/8000 /9000 imaju 24 PCIe v5.0 linije,od tih 24, 4 idu na povezivanje sa chipset-om. 16 na prvi PCIe x16 slot i ostaje 4 za NVMe.
Chipset ima samo PCIe v4.0 ali ima 36 linija koje se dele sa drugim ili trećim M.2 slotovima i ostalim PCIe slotovima. Tako da u teoriji možeš da imaš čak 9 NVMe a sa chipseta a da ne smetaju jedan drugom.

Prvi slot deli PCIe linije sa processorom i prviim PCIe slotom. Drugi M.2 deli PCIe linije iz chipset-a pa nema veze sa prvim. Ryzen 7000/8000 /9000 imaju 24 PCIe v5.0 linije,od tih 24, 4 idu na povezivanje sa chipset-om. 16 na prvi PCIe x16 slot i ostaje 4 za NVMe.
Chipset ima samo PCIe v4.0 ali ima 36 linija koje se dele sa drugim ili trećim M.2 slotovima i ostalim PCIe slotovima. Tako da u teoriji možeš da imaš čak 9 NVMe a sa chipseta a da ne smetaju jedan drugom.
Mene interesuje nešto drugo ovde, da li to znači da tih 36 linija idu kroz one 4 koje koristi chipset, ili je to celih 36 linija koje mogu raditi punom deklarisanom brzinom i širinom?

Vrh Dno