Šta je novo?

Asus Prime B450-Plus i R5 5600G problem?

tozovac

Čuven
Učlanjen(a)
07.03.2003
Poruke
890
Poena
685
Sklopio sam jednu konfiguraciju sa datom pločom i procesorom i sve sam potrebne drajvere instalirao (na Windows 11) osim za grafičku (APU). Jednostavno posle instalacije grafike, kada restartujem komp, posle logoa Win11 slika se izgubi, ali se sistem podigne, to znam jer na alt+F4 i enter se ugasi računar. Bez drajvera je rezolucija katastrofa - 1024x768 (monitor je fullHD). Pokušao sam sa raznim drajverima za grafiku i ploču i ništa nije pomoglo. BIOS nisam dirao jer je poslednja verzija stavljena, 3211. Pokušao sam i sa Ubuntu Live fleškom, takođe nije htelo da se pokrene normalno (ekran se isključio, ali se sistem podigao), nego sam samo u graphics safe modu video sliku - naravno 1024x768 :)

E sad, našao sam danas na sajtu asusa, za ovu ploču, informaciju da izgleda ploča podržava procesor, ali ne i grafiku (APU).
Evo linka https://www.asus.com/Motherboards-Components/Motherboards/PRIME/PRIME-B450-PLUS/techspec/ sekcija Graphic. U sekciji CPU lepo piše da podržava procesore serije 5000G, ali za grafiku piše samo 2. i 1. generacija Ryzen-a sa Vega grafikom. Da li je ovo uopšte moguće?

Šta mi je činiti ako je ovo tačno? Da li da menjam ploču ili da procesor vratim a dokupim 5600X i kupim diskretnu grafiku neku najobičniju, samo da baca sliku?
Pitanje je da li je bilo kakva zamena/dokupljivanje moguće.
Inače, komponente su kupljene u Gigatronu.
 
Nisam video nove drajvere, izasli pre neki dan. Probao sam malopre i sa njima, ali bez uspeha. BIOS je vec bio poslednja verzija.
Ali zasto onda u graphic delu teh. spec. pise da podrzava grafike samo 1. i 2. generacije ryzen-a?

Hvala ti svakako, videcu popodne sta dalje.
 
Probaj kako će se ponašati sa Windows 10.
Kako je podešena memorija? Probaj različite XMP profile.
Probaj da vratiš sva setovanja u BIOSu na default.
 
Nisam video nove drajvere, izasli pre neki dan. Probao sam malopre i sa njima, ali bez uspeha. BIOS je vec bio poslednja verzija.
Ali zasto onda u graphic delu teh. spec. pise da podrzava grafike samo 1. i 2. generacije ryzen-a?

Hvala ti svakako, videcu popodne sta dalje.
Ne piše da SAMO te podržava nego sve I te procesore. Znače da je sve u tom spisku podržano, naravno sa odgovarajućem BIOS-om.
 
Koja je vrednost CPU VCORE u BIOSu?
Možda novi BIOS undervoltuje APU?
 
Da ti nije mozda zakacen i neki TV na komp pa baci sliku na njega, a nestane na monitoru kada instaliras driver-e? Kako ti nakacen monitor na HDMI ilI DVI ....
 
Ali moram da pitam, iz kog razloga win11?
 
skidaj bre to nedonošče od sistema i iStaliraj win10.
 
Probaću sada sa Win10, pošto vidim da mi je vas nekoliko to savetovalo, ali se nešto ne nadam mnogo, jer mi nije proradio ni pod Linuxom. Proverio sam i monitor, radi normalno na drugom računaru, 1920x1080. Postaviću i u BIOSu default setovanja, pa ću videti.

Edit: Monitor mi je nakačen preko HDMI-ja, ako to nešto znači. I nema grugog monitora ili TV-a.
 
Taman sam se obradovao da se sredilo, kad ono isti slučaj sa Win10. S tom razlikom što sa generičkim drajverima imam FullHD sliku, ali kad instaliram pravi (vlasnički) driver, isto se dešava ko pre. Čak sam primetio da kad izmenim neka podešavanja u BIOS-u, da mi i sa generičkim drajverima daje sliku 1024x768. I onda kad učitam u BIOS default setovanja, vrati mi sliku na FullHD.
I čudno mi je to što mi memorija radi na 2400Mhz a deklarisana je na 3200. XMP podešavanja nisam našao u BIOS-u, nego sam ručno postavljao na 3200, mada mi se čini da tada malo podigne napon DDR-a. Inače, memorija je najjeftinija moguća, 2x8GB https://gigatron.rs/memorije/kingston-beast-8gb-ddr4-3200mhz-cl16-kf432c16bb-8-424198

Takođe, procesor mi je stigao u otvorenoj kutiji, ona nalepnica je bila prosečena.
 
Našao sam XMP profile, ali samo kao SPD informaciju i piše da je XMP1 3200Mhz 1,350V 16 18 18 i tako dalje.
Probaću i nešto stariji BIOS.
Koja je vrednost CPU VCORE u BIOSu?
Možda novi BIOS undervoltuje APU?
Imam nešto VDDCR CPU Voltage, jel to? To mi je postavljeno na 1,350V ali iz BIOS-a očitava vrednosti između 1,350V i 1,370V.
 
Imam nešto VDDCR CPU Voltage, jel to? To mi je postavljeno na 1,350V ali iz BIOS-a očitava vrednosti između 1,350V i 1,370V.
To je ok.
Jasno je bar da je do matične ili APUa. Ako ne radi sa starijom verzijom BIOSa reklamiraj APU. A sve mi se čini da će biti tako.
 
Iskreno ja bih reklamirao procesor. Gde si ga kupio?
U Gigatronu. Mada, meni se cini pre da je do maticne, ne znam, nemam iskustva.
To je ok.
Jasno je bar da je do matične ili APUa. Ako ne radi sa starijom verzijom BIOSa reklamiraj APU. A sve mi se čini da će biti tako.
Probao sam i sa starijom verzijom BIOSa i isto je. Nasao sam i da postavim XMP profile, i lepo mi postavi frekvenciju, napon i latencije a opcija se ne zove XMP nego nesto DOCP, to je valjda naziv za AMD, XMP je za Intela.
Znaci savetujete mi da reklamiram procesor? Ok, neka bude tako.
 
Ok, posumnjao sam na procesor, pa sam ga instalirao na svoju mašinu, ploča Gigagyte B450 Aorus M, i sasvim normalno radi, instalirao drivere najnormalnije, 4K rezolucija, Win11, sve šljaka.
E sad, ili ona Asusova ploča nije ispravna, ili kombinacija ploče i procesora nešto ne radi.
Ne znam šta mi je činiti. Neki savet, sugestija?
 
1642300382311.png
Izgleda da je ovo što piše za spornu ploču (deo za grafiku) ipak tačno. Imam kod kuće procesor R3 2200g (1. generacija) pa sam njega instalirao na tu ploču i sve se normalno instaliralo i sve radi, driveri za grafiku prošli iz prve, na Win10 (Win11 ne podržava dati procesor). Sutra idem da vratim ploču i da uzmem drugu, uzeću verovatno B550. Ali čisto da ostane neki trag da data ploča ne podržava Ryzene serije 5xxxG, tj. podržava procesorski deo ali integrisane grafike ne. Makar sa trenutnim BIOS-ima. I mislim da je ploča ispravna, samo se ne gađa sa 5600G. To je moje mišljenje iz gore napisanog i iz ovo malo iskustva.
 
Ako možeš da vratiš novac imaš za oko 100€ kod Mađara ASUS TUF GAMING B550M-E
 
Ako možeš da vratiš novac imaš za oko 100€ kod Mađara ASUS TUF GAMING B550M-E
Pare će mi biti vraćene u najkasnijem roku od mesec dana, to je zakonski rok, ako servis utvrdi da sam u pravu i da je ploča vraćena ispravna. Pošto nisam mogao da čekam, kupio sam Asus Prime B550M-A, isto kod Gigatrona.
I sada imam problem jer sistem neće ni da pisne. Ništa. Nula. Ne vrte se kuleri, ne uključuje se led traka za audio, ni led sijalice na ventilatorima kućišta, ne vrti se CPU kuler, bukvalno ništa. Poskidao sam sve, SSD, kablove od kućišta (čak sam jednom pokušao šrafcigerom da upalim računar, kratko spojivši kontakte na ploči za PWRBTN, ali ništa), jedan modul memorije sam ostavio, ponovo stavljao procesor i pastu i kuler, clear CMOS, i ništa.
Nešto kapiram, možda BIOS nije apdejtovan. Ne znam kakvi su simptomi kada BIOS ne podržava procesor?
Ili mi je nekako crklo napajanje u međuvremenu?! Napajanje je LC Power 600W https://gigatron.rs/napajanja/lcpower-napajanje-600w-lc600h-12-v231-12cm-fan-30405
 
Ne znam kakvi su simptomi kada BIOS ne podržava procesor?

Ventilatori vrte, ploča svetli, lapice za ram lude, ne baca sliku

Ili mi je nekako crklo napajanje u međuvremenu?!

Ako matična deluje baš mrtvo nema lapica, ventilatora verovatno jeste. Možda i na tvoju sreću.

kupio sam Asus Prime B550M-A, isto kod Gigatrona.

Ti si mega car. Ta ploča je kod Mađara 90€, a imaš i ASUS PRIME B550M-K za 75€. Ovi naši ako se ne ugrade duplo, to nije posao. Lako im je posle da plaćaju kazne našim novcem :D


Nešto kapiram, možda BIOS nije apdejtovan.


Verovatno nije, treba da se proveri sa čime je došao, ili da se postavi odmah nova verzija


I sada imam problem jer sistem neće ni da pisne.

Probaj neke banalne stvari. Proveri da li ventilator na napajanju vrti. Poskidaj sve, i poveži ponovo. Meni se često dešava da previdim nešto.
 
Ventilatori vrte, ploča svetli, lapice za ram lude, ne baca sliku
Zamenio sam napajanje, stavio svoje staro 3 godine, isto LC Power i sve se pokrenulo, ali nije bilo slike, pa sam mislio da je slucaj da BIOS ne podrzava procesor. I resnem ga ja jos jednom i sve proradi.
Ako matična deluje baš mrtvo nema lapica, ventilatora verovatno jeste. Možda i na tvoju sreću.
Definitivno je napajanje crklo, ne znam kako ali je tako. Probao sam ga i na mom racunaru i nič.
Inace, instalirao sam Win10 na novom racunaru, drajveri za grafiku prosli iz prve.

Koje peripetije, ljudi, ne mogu da verujem.

Znam da kod Madjara ima dosta povoljnije, ali nikad nisam nabavljao i ne znam koliko su pouzdani po pitanju garancije i podrske uopste.
 
Један мали апдејт: нису ми прихватили рекламацију плоче а ни напајања, толико о Гигатрону. Или ја нешто не радим како треба.
Изгледа да ће одсад Мађари да раде, што се мене тиче.
 
Ako su ti jasno napisali, ne prihvatamo reklamaciju jer je ploča ispravna i ne nudimo povraćaj novca, onda to je što je. Ploču na oglase, skini 20% cene i cepaj.

Za napajanje već ne znam... Zovi i pitaj jer ni mi ne znamo ovde šta se u tom danu serviseru nalazilo na pameti. Možda bila frka za wc, pa zbrzao sve da skine sa dnevnog reda ili nešto drugo. On je dao svoje mišljenje, na Gigatronu je sad da odluče da li će da odradi neku "korektnu praksu" jer si uzeo još jednu ploču kod njih i sve, pa ti i zapravo vrate novac. Ispao si i ti fer, mogu i oni, ali da li će... Zakonski nisu u obavezi (osim ako nije prošlo više od 2 nedelje i ploča je naručena preko neta).
 
Написали су за плочу да је прошла најригорозније тестове и да није утврђена несаобразност. А нити су ме позвали, нити су ми одговорили на мејл у којем сам их питао да ли су покушали да инсталирају драјвере за графику од 5600g. Ја нисам ни тврдио да је плоча неисправна, него само да се не гађа са процесором. Тако да мало неозбиљно.
 
Ako radi lepo s drugim procesorima, prodaj ploču i uzmi neki drugi model...ili se nateži s njima. Ne znam šta drugo da radiš...
 
Хвала ти.
Нећу се натезати, уопште нисам у фазону. Али кад погледаш логично, због неке плоче од 10.000 динара, ризикују да изгубе дугогодишњу муштерију (10-15 година већ) што за личне потребе, што за потребе једне мале фирме где одржавам рачунаре. Данас изгледа сви размишљају само за сутра, а за прекосутра ћемо се снаћи. Неки се снађу, неки не.
 
Jer su tako u mogućnosti. Postali su veliki i na tebe jednog koji si out, dolazi 5 novih koji su in. Zato velikane preskači ubuduće (osim ako nije nešto ekstra povoljno da nema smisla preskakati), toliko ima drugih prodavnica koje jesu manje, ali će se više potruditi da te ispoštuju. Neću sad da reklamiram, ali stalno se provlače 3-4 ovde po forumu sa kojima generalno ima manje problema, ako i uopšte.
 
Nazad
Vrh Dno