Šta je novo?

Asus PA246Q

• Začetnik teme Začetnik teme Lavina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Одлично! Таман да пресечем. 1920x1200 ми одговара али зато духови у играма никако. Треба ми монитор за програмирање/игрице што веће површине и дијагонале али ми се чини да овај није за мене.

Uzmi onda DELL U2410, potpuno isti monitor, ali ima i "game mode" koji mu smanjuje input lag, s napomenom da obavezno probaš monitor pre kupovine, kako ne bi dobio loš primerak sa feleričnim pikselima (za te pare za koje ga prodaju kod nas, nema te priče koja može da me ubedi da "tako treba"). Alternativno, ako ti eventualno ne smeta 16:9, onda imaš DELL U2311H, ali na njega bi verovatno morao da čekaš mesec dana na sledeći uvoz.

Cena ASUS-a kod nas će biti oko 475EU ja sam se juče igrao sa njim, bolju sliku na monitoru nisam video. Definitvno novi website koji budem radio, radiće se na ovom monitoru. Ako izumem game mod, Dell je dosta skuplji, tj. nekih 15% skuplji, e sad opet sve se svodi na ono ko šta voli. Ja recimo sve igre igram preko TV-a od 42", kao i sve filmove što gledam pre istog.

Evo jednog materijala za PA246Q

[YOUTUBE]skDRQZs4aGQ[/YOUTUBE]

Poslednja izmena:
Nisi naveo ključni podatak, ETA za ovaj monitor na našem tržištu je ... ? Takođe, u nekoj od prethodnih poruka sam pitao kakva je garancija na ovaj monitor, pošto koliko vidim nije navedeno da ovaj monitor spada pod ZBD garanciju na ASUSovom sajtu, i u tom slučaju je DELL bolji izbor.

Inače, da se razumemo, meni je apsolutno svejdeno da l' uzeo PA246Q, U2410 ili whatever (a hteo sam da uzmem tri komada), recimo da me i ne interesuje input lag, igrarija, itd, problem je u tome što do sada nisam naišao na potpuno ispravan primerak U2410 monitora (isprobao tri komada), a koliko sam video na HardOCP forumu od ljudi koji su već pazarili ovaj monitor preko Amazona/Newegga, isti slučaj može da te zadesi i sa PA246Q, kad su u pitanju piksel defekti, za šta je naravno u oba slučaja kriv isključivo LG.

Dopuna jer nisam video prethodnu poruku. Što se game moda tiče, probaj da ga nađeš u opcijama monitora...

Poslednja izmena:
Splendid SW treba da ima tu opciju ako ne grešim...
Mislim da je garancija 3god... proveriću pa ću javiti.

Poslednja izmena:
ASUS PA246Q "splendid" režimi rada: Standard, sRGB, Adobe RGB, Scenery, Theater, User

DELL U2410 režimi rada: Standard, Multimedia, Game, Warm, Cool, Adobe RGB, sRGB, Custom

Dakle, nema game moda, i standardno oba monitora će ispoljavati input lag u granicama od 30-40ms.

A što se garancije tiče, nije pitanje u dužini, već koliko piksel defekata "toleriše" ASUS?

Ni Dell-ov game mod ne smanjuje input lag, nego su to podešavanja sa jačim dinamičkim kontrastom (kao i obično). Tako da i da ima game mod na ASUS-u, ničemu ne bi služio.
Meni se dopada ovaj ASUS, nema šta. Hence the award.

He he, nije baš tako... :d

The delay from the U2410 was mediocre really using the standard preset mode. At an average of 33.8ms, it was very comparable to the 2407WFP-HC which came before it, but certainly a big improvement compared with the 2408WFP which clocked in at a massive 64.1ms average. The U2410 wasn't as fast as some rival screens such as the HP LP2475W (25ms) and Samsung 245B (7.5ms), but was still better than its predecessor and models such as the Samsung 245T (52.5ms).

However, Dell have included a 'through mode' type feature for the U2410 when using the 'game' preset mode. This bypasses certain internal electronics and is designed to help reduce input lag. We tested the input lag using this feature as well, and the results are included in the above comparison graph. Input lag was significantly reduced to 14.4ms average, with a maximum of 20ms. This feature worked well, and should ensure the screen is suitable for fast gaming and those sensitive to lag.

Ko hoće detaljnije da čita: http://www.tftcentral.co.uk/reviews/content/dell_u2410.htm#input_lag

A sad sam se setio još jedne male razlike, DELL ima više ulaza. Ali, sve je ovo manje više ne bitno, pošto su ovi monitori praktično braća blizanci. :-devil-:

Definitivno najveći plus na našem tržištu će mu biti cena, pošto je DELL-ova cena malčice naduvana, naročito ako se uzme u obzir da je taj monitor praktično na kraju svog veka postojanja i cena bi trebala da je čak i manja od ovog ASUS-a, kao na zapadu. Nego, kad će ovaj ASUS na kraju stići na naše tržište?

Čekaj, ne kapiram... Mogu da se igraju sa odzivom, ali da game mod koji se bira u OSD-u ubrza input lag? Ne kapiram zar on ne zavisi od konkretnog ulaza i eventualno može da varira kod monitora koji imaju neku vrstu reskaliranja slike (što imaju televizori, a monitori retko kada) i može da varira kada se koristi agresivan FRC... (ali njegovi parametri se ne menjaju pri izmeni režima User, Normal, Dynamic i sl.)?

Na oba ova monitora, ulazni signal pre nego što stigne do panela, prolazi kroz scaler, 12 bitni hardverski LUT i FRC dither koji emulira 10 bita na 8 bitnom panelu, a sve ovo unosi određeno kašnjenje. Pretpostavka je da game mod kod DELL-a gasi većinu ovog pre-procesiranja, jer igračima i nije previše bitan kvalitet slike (u ostalom ne bi se ni igrali na TN-u onda), pa imamo neku vrstu "protočnog" ražima rada. Ja mislim da se najviše dobije gašenjem hardverskog LUT-a, pošto elektronika i procesori u LCD monitorima i nisu baš kraljevi brzine, pa otud dolazi do one razlike u input lagu. Takođe, ovi razni fabrički setovani režimi rada ne menjaju samo intenzitet boja, DELL je recimo u prvoj verziji monitora koristio dither u sRGB i Adobe RGB režimima rada kako bi vernije emulirao spektar, što je dovodilo do pojave treperenja slike kad se gledaju nijanse crne (dither je u kasnijim revizijama isključen kod ovih režima rada). Inače, koliko sve ovo pre-procesiranje utiče na brzinu i rad monitora govori i činjenica da je HP na svojoj grdosiji od 30", ZR30w monitoru u potpunosti izbacio sve, pa monitor nema ni scaler, ni OSD, ništa, od kontrola imamo samo promenu osvetljenja i to je to, sve ostalo je prepušteno grafičkoj karti i njenim mogućnostima korigovanja slike.

Jasno mi je da FRC unosi taj lag, ali FRC je jednak u svakom režimu. Suludo je da gase FRC u game modu i da toliko syebu kolorit, po meni je totalno besmislena stvar. Nikad ne bih na takvom monitoru gasio dithering, IPS je IPS, ne mogu od njega da naprave brz panel, šta god da urade. A boje itekako mogu da unište...

i još nešto, kad si već pomenuo ZR30... meni je suludo da su video čipove i OSD i FRC imali i monitori iz 2006., kakav je 244T i da to sve radi uz umeren input lag. A danas, kada bi ti čipovi trebalo da budu elektronika koja košta manje od 56k soft modema, imamo problem sa tako trivijalnom stvarčicom kao što je input lag. Samo mislim da žele da maksimalno uštede i koriste čipove koje pravi ko zna koji kinez, umesto da se uvede nekakva standardizacija i napravi čip koji će svi koristiti. Kao kod HDTV uređaja...

Gasi si se sve živo prelaskom u game mod, čak se i ekran zacrni na nekoliko trenutaka (kao da se re-inicijalizuje). A kao rezultat imamo smanjen input lag i prenaglašene boje (pošto je u pitanju monitor široke game). Ovako nešto je inače prvi put primenjeno na NEC 24WMGX3 monitoru, koji isto ima "protočni" režim rada koji zaobilazi procesiranje. Takođe, kod DELLa ovo postoji samo na U2410 monitoru, drugi modeli iz UltraSharp serije nemaju ovu mogućnost, već game mod samo malo promeni boje/kontrast.

A što se elektronike tiče, trka za što većom zaradom na uštrb kvaliteta je učinila svoje. Dovoljno je da se recimo pogleda unutrašnjost HP ZR24w monitora ( http://hardforum.com/showpost.php?p=1035770995&postcount=2066 ), koja deluje malo slabašno u poređenju sa ostatkom hardvera koji imamo u našim mašinama. Meni je ovde najsmešniji kuler koji ne pokriva ni ceo glavni čip, već samo njegov deo, jeste da verovatno i nije potreban, ali mislim koliko su centi uštedeli što nisu stavili pun kuler.

eee... 10 centi puta 100.000 monitora, i eto ti profita. Da, probaću da nađem onaj sajt koji ima slike otvorenih monitora, preko 4000 različitih modela...

ima li neko informaciju kada će se ovaj model pojaviti kod nas?

Verovatno nikada. :S:

da se nije negde pojavio? 🙂

ako jos nekoga zanima, evo svezih informacija 🙂 :
monitor stize u Srbiju za 20-30 dana. cena prava sitnica: 520 evra :S:

Provereno u Asus kancelariji, na monitore Asus PA246Q se daje 36 meseci ZBD (zero bright dot) garancija.

Monitori uskoro na nasem trzistu, zainteresovane bih zamolio da me kontaktiraju putem pm za detaljnije informacije.

jel mozes malo da nam pojasnis taj ZBD? ako sam dobro razumeo, mogu da se reklamiraju samo beli pixeli (zaglavljeni), ali ne i crni (mrtvi)?

probao sam prije nekolko dana ovaj monitor, i jako jako lep utisak je ostavio na mene! prvo mi se dopao grub i profesionalan dizajn! ostar i stamen! (podseca me na profesionalnu Canon "L" crveno-crnu seriju 🙂 ) onda me impresionirao ugravirani lenjir....auuuuu sjajna forica... mozda je nekom sra*je ,ali meni je skorz full..... reprodukcija boja odlicna, nije kao na Dell "HC" modelu, gde mi je prejaka... posebno crvena, zahteva ozbiljno kalibrisanje! Gradiant test prolazi po meni za 10+, i horizontalne i dijagonalne i vertikalne , ma kakve god! u poredjenju sam mojom Dell 2407WFP-HC 24"..... PA246Q nosi pobedu , preporucujem ga svima! i sam planiram da ga pazarim ,pored ovog sto imam .... prvo pa musko! 😉

Nazad
Vrh Dno