Šta je novo?

ASUS P67 MAX 24/7 OC

Space

Slavan
Učlanjen(a)
03.04.2006
Poena
440
Ovako drugari, da bi mogli lepo da podelimo infomacije kada je overklok ASUS P67 ploča u pitanju, došao sam na ideju da ovde deliko, šerujemo overklok postavke za 2600K, 2500K i ostale 1155 procesore. Ideja je postaviti sliku jednog sata LINX testa, tj. slika treba da ima 3 CPU-z prozora sa klokom procesora, memorije i nazivom ASUS P67 ploče, Hardware monitor program gde treba da se vidi max temp u piku. Jedini uslov bi bio da temp procesora ne pređe 73C.

Za početak evo jedne postavke sa P8P67 Deluxe + Core i7 2600K = 4900 MHz:

Sistem:
- MB: ASUS P8P67 Deluxe
- MEM: Corsair 2000 CL7
- CPU: Intel Core i7 2600K (3047A895 - Costa Rica)
- CPU Cooler: Prolimatech Megahalems

BIOS

Advanced Mode--- Ai Tweaker
CPU ratio: 49
BCLK: 100 MHz
CPU clock: 4900 MHz
VCORE: 1.42V (BIOS)
Load-line Calibration: Extreme
VRM Fixed Frequency: 500
Phase Control: Extreme
Duty Control: Extreme
VMEM: 1866 8-8-8-24-1T

CPU settings:
EIST: Disable
C1, C2, C3, svi C sektori: Disable

Programi koji treba da se skinu:
1. CPU-Z
2. Hardware Monitor
3. LinX

Slika stabilnosti:

Da li to ALI moze da se zaobidje sa nizim temperaturama CPU-a?Recimo da se metne na dobro vodeno ili je ipak mnogo pa je mogucnost da se degradira?
1.35v prag?

To je napon u piku, napon nije prelazio 1.44V, sa druge strane na vodi bi ovo pevalo preko 5GHz, 3047A895 bath je keva :)
4.8GHz, na oko 1.4V ;) 1.35V na 4.65GHz i sve to još jednom na "zraku" :)

P.S
U sobi od 25C :) da ne zaboravim :)

Poslednja izmena:
probaj da koristis offset + voltazu , ja sam dobio mnogo dobre rezultate sa jako niskim naponom i svim eist,c1... opcijama upaljenim. proc radi na 4.4 ali u idle vuce 1.016v :)) u loadu ide do max 1.31v.

Ja sam danas počeo da se igram sa mojom 2500k, krenuo sam sa 4.5Ghz na 1.35v i odradio je dva sata linx-a (mada to još naravno ne znači da je 24/7 stabilno). Sad ću videti šta ću dalje. Da li da smanjujem napon dok ne nađem neki minimum za 4.5, ili da vidim šta mogu maksimalno da izvučem sa ovim naponom.

Samo vi napišite koja su vam podešavanja, red je na vas da podelite šta vaša ASUS P67 mašina može, moj klok ne uzimajte za referencu.
Stoga daje podešavanja i slike kao dokaz :)

Poslednja izmena:
probaj da koristis offset + voltazu , ja sam dobio mnogo dobre rezultate sa jako niskim naponom i svim eist,c1... opcijama upaljenim. proc radi na 4.4 ali u idle vuce 1.016v :)) u loadu ide do max 1.31v.

I prošli put kad si to napisao, uzeo sam u razmatranje, ali jok, isto je koristio of set ili ne...

Poslednja izmena:
Sa extreme/ultra LLC pazite se ako imate ukljucen eist jer oce da bude nestabilno u idlu...
znaci ako je eist, c3, c6 on onda najbolje da je LLC na normal

takodje prime blend test je bolji za stabilnost SB-a pre pokaze nestabilnost od linx-a, mislim da je memorijski kontroler na SB najveca prepreka za veci OC (za 6-7Ghz na azotu na primer kao sto idu stariji procesori)

Koje si ventove koristio da dobijesh 73C max na Megahalemu?Posto mi je najbitnije pored brzine da racunar bude necujan ja imam samo jednu Noctu-u extra tihu tako da sam tu negde sto se tiche temperatura ali na 4.8GHz i 1.35V...
P.S.
Bio sam,bolje budi recheno...poslao sam dve ploche kod uvoznika,svoju i josh jednu, a dobicu samo jednu za sada nazad...jer su dobili na kasichicu sada...ispostovacu drugara a sebi cu uzeti nesto privremeno jer Asus dolazi tek za nekih 20 dana opet najranije...

ne kontam potrebu da se temperatura drzi nisko za neki test, svi tada pribegavaju da kuciste iznesu na terasu ili da se smrzavaju 2-3 sata dok ide test :)
vazno je da procesor ne trottluje a to se ne desava bar ne kod mene do 96-97C (linx AVX niko na vazduh bogami nece poterat ispod 80C a da je frekvencija iznad 4.8Ghz ) :)

inace meni je kuler na 800rpm-a jako je mala arzlika izmedju 800 i 1800rpm-a bar kod mene sa mojim kulerom u loadu mozda 3-5C

Moj kuler je na 1600rpm, nemam pojma koji je imam dva komada (neki kinezi), cuje se ali baš kad oćeš da slušaš. Bilo kako bilo ima kvalitetnih ventova na pretek.

P.S
Nije reč ovde da se dokazujemo i pokazujemo terasu, evo ja obećavam linx na 5.1GHz :), a ako nek može više, imam i vodeno i fazno promenljivo imam i POT, ali to neće doneti ništa više nego nekoliko postova sa iskazima poštovanja itd. Moje dugogodišnje iskustvo kaže (prošlo mi je na stotine računara kroz ruke koji su bili ocovani 24/7) da je temp pored napona najbitni faktor u degradaciji proca. Stoga možeš da držiš proc i na box-u na 4.2GHz sa naponom od 1.25V, ali ako ti temp prelazi tih 72-75C procesor će početi vremenom da štuca, tražiće više napona itd.

Cilj ove teme je bio da i za 4.5GHz podelite iskustva po pitanju podešavanja, hlađenja itd.

Radiću sledeće nedelje na jednom video uputstvu kroz bios, auto tuning itd, na kloku od 4.6GHz :)

Poslednja izmena:
Marko je si mogao da poteras tu mem na 2133 stabilno vidim da je mem i kontroler najveci problem za OC, mislim da na 1156 platformi sigurno radi

Radi i ovde, ova mem je na Elpidama, radi testove an 2200 7-7-6-20 1T, pre nekih 9 meseci plaćena je skoro 500EU (3x2GB)

Ubacite kao obavezan test prime sa maximalnom alokacijom rama i onda moze da se prica o nekoj stabilnosti 24/7.

Radio sam to još prošle nedelje, glasine o tome da je prime bolja stvar od Linx-a su netačne, ni jedan ni drugi nije merodavan. Sa prajmom se lakše nalazi max BCLK i max klok memorije, sa linksom max klok procesora...

Samo sto izgleda ne postoji max clock memorije tj. on je izgleda 1600MHz kod 99% memorija ako se radi overclock na P67.Koliko sam se ja igrao svaka memorija radi na deklarisanoj frekvenciji dok je cpu na def , chim se klokuje procesor, a memorija ostavi tipa na 1866 ili 2133MHz ona uzrokuje greske u LinX-u...probao sam sa 10-ak razlicitih modula....znachi fail....

Samo sto izgleda ne postoji max clock memorije tj. on je izgleda 1600MHz kod 99% memorija ako se radi overclock na P67.Koliko sam se ja igrao svaka memorija radi na deklarisanoj frekvenciji dok je cpu na def , chim se klokuje procesor, a memorija ostavi tipa na 1866 ili 2133MHz ona uzrokuje greske u LinX-u...probao sam sa 10-ak razlicitih modula....znachi fail....

Moja iskustva nisu takva... mada ja prvo dizem vcore i trazim stabilnost, vec sam rekao da SB za prime blend test bas zahteva dosta voltaze, ja sam testirao 1600 i 1866 za 8GB i stabilno je na 4.6Ghz, 5Ghz je bilo stabilno sa 4GB na 1866... naravno sadovoljnom viltazom za CPU ~1.5v, linx je znao da radi i na 1.46v i po 40-50min na 5Ghz

2500K na [email protected] na P8P67 Asus PRO radi sa Exceleram memorijom na 1600@6-8-6-21, 1866@8-10-8-24 i 2133@10-12-10-27 na 1.6-1.65v.

Juce smo probali i novi Kingston za Sandy 2x2GB 2133MHz i on nece ...znachi ima nesto sumnjivo u celoj prici...plus dajte screenove ceo desktop sa svim zhivim monitoring software-ima i LinX 100 pass-ova i onda je za mene to ok...moguce je da 2600K ima nesto sto daje tu razliku...inace moj CPU ulazi u win i odradi Super Pi i na 5.4GHz tako da nije ni do loche ni do procesora...

Poslednja izmena:
@abacus ja nisam jos video ni jedan da je stabilan 100% >5.1Ghz, mozda sa vodom i velikim naponom, ali niko ko tera te frekvencije nije radio 12h prime blend test (znaci nemaju dokaz stabilnosti), takodje moze da se desi da vcore procesora treba dici kad se memorija brze setuje pri ekstremnom OC-u, ne zbog memorije vec zbog samog memorijskog kontrolera u procesoru
takodje po forumima imas linx/prime 1h testove na 5Ghz i sa memorijama na 2133, ali i ja sam na toj listi, ali sam tek kasnije ustanovio da je 1h prime malo jer sam 1h postizao sa 1.48v a za 100% stabilnost mi ipak treba ~1.5V kako bi presao 12h testa, tako ko god testira moze da ima konfuzne zakljucke jer krivicu trazi u ploci, ramu a jednostavno procesoru treba vise napona

http://www.overclock.net/intel-cpus/914262-official-sandy-bridge-5ghz-club.html

Juce smo probali i novi Kingston za Sandy 2x2GB 2133MHz i on nece ...znachi ima nesto sumnjivo u celoj prici...plus dajte screenove ceo desktop sa svim zhivim monitoring software-ima i LinX 100 pass-ova i onda je za mene to ok...moguce je da 2600K ima nesto sto daje tu razliku...inace moj CPU ulazi u win i odradi Super Pi i na 5.4GHz tako da nije ni do loche ni do procesora...

Moze malo detaljnije u cemu se ogleda nestabilnost, koje ste testove koristili/naponi i koje ste ploce koristili? Definitivno postoji neka vrsta nekompatibilnosti nekih memorija i Asus/MSI ploca na 2133 frekvencijama.

ako moze malo objasnjenje tipa koji procesor imas i na kojoj ploci ti memorija radi nestabilno, posto ti je u " moja masina " msi gd-65 a tread je o asus ploci ?

Procesor ne radi stabilno ako dignem memoriju bilo Geil 2133,Kingston 2133,Exceleram 1866 ili EP3001A 1333/1600/1866/2133/2602MHz....znachi dok je cpu na def svaka radi na deklarisanoj vrednosti...cim se cpu klokuje memorija nijedna vishe od 1600MH a da je ceo sistem stabilan...cudnovato...
Ploche...Asus P8P67 non B3 i MSI P67A-GD65 B3.

pokusaj da podignes vrednost za VCCSA. neki ljudi koji su se bavili overklokom i dizanjem memorije iznad 1600mhz resili su svoj problem tako.

negde se to zove VCCSA system agent voltage.
znaci ne dizi vccio nego VCCSA. spominju 1.38v za 5+ghz za stabilan rad memorije, e sad ti nemoj da preterujes nego kreni sa malim koracima i to samo u granicama za koje smatras da su bezbedne.

Vrh Dno