Šta je novo?

Asus P5QL Pro problemi

nenad216

Cenjen
Učlanjen(a)
26.04.2009
Poena
154
Stvari stoje ovako, ploca na prvi pogled funkcionise dobro. Sve nove komponente koje sam kupio rade besprekorno. Medjutim, problem je sa nekim starijim komponentama koje idu na pci slotove, konkretno modem i tv tjuner. Modem ne detektuje kao modem, ali on svoju funkciju relativno i obavlja (telefonski kabl ulazi u modem a drugi kabl ide iz modema u telefon i telefon radi) sto je meni dovoljno s obzirom da za net ne koristim dial up. Ono sto je veci problem je sto nece da mi detektuje tv tjuner (Leadtek TV 2000 XP Expert), uopste ga ne vidi da je prikacen. Od starta mi u device manager-u prikazuje da mi fali jedan element, konkretno u okviru other devices prijavljuje Audio Device on High Definition Audio Bus sto naravno nije drajver za zvuk jer sam to lepo instalirao i zvuk mi savrseno radi, postavicu i screenshot da ne bude zabune. Dakle, kolko ja to kapiram ploca vidi da nesto postoji al nema pojma sta je to i zato prijavljuje to cudo. Pokusavao sam da menjam raspored tjunera i modema, i mislim da sam isprobao sve kombinacije al nece pa nece. Pokusavao sam i drajverima za tjuner da je "nateram" na prepoznavanje al jok, mrka kapa. Ono sto mi je prvo palo napamet da je ploca felericna i da je reklamiram, medjutim ortak mi pomenu da oce ovakve stvari da se desavaju i da se uglavnom mogu resiti na ovaj ili onaj nacin. Sad pretpostavljam da nesto u BIOS-u mora da se uradi, posto u windowsu i hardverski nema sta vise a da vec nisam pokusao.

E da, izvinjavam se ako sam pogresio forum, posto ovo kolko je problem sa plocom tolko je i sa tjunerom pa je mozda i tamo trebalo da ide. Meni je ipak delovalo da je bolje da je postavim u deo za ploce.

Prilozi

• screenshot.jpg
    screenshot.jpg
    138.8 KB · Pregleda: 96
A jesili probao ubosti kabal od zvuka sa TV karte u plocu ...?

Ma fizicki je sve povezano kako treba, u to nema sumnje. Nesto drugo je ovde problem.

Probaj ti aj tjuner u neki drugi rachunar...Promenio sam ih dosta i ne secam se da mi je neka plocha prochitala tjuner kao high definition audio bus.. Josh jedna mogucnost,pci-e klok je mislim 100mhz,polgedaj u biosu da nije ukljuchen dynamic overclock,onda ce ti automaci povecati klok pci slota,sa 33mhz na recimo 37(banalan primer),samim tim retko shta od pci kartica ce da radi kako treba...

Sto se tice tjunera on ne bi trebao da je problem zato sto je radio besprekorno na staroj ploci, a na kraju krajeva, probao sam i da izvadim tjuner i opet mi izbacuje ono isto "audio device on high definition audio bus" (u tom slucaju to izbacuje verovatno zbog modema). Probacu da izvadim i modem i tjuner pa onda valjda nista nece prijavljivati, tj ako i onda bude prijavljivalo ovo cudo onda nisam pametan sta da radim.

A sto se tice ovoga u biosu, proverio sam klok pci-e je namesten na auto tj na 100 a ono drugo za dynamic overclock nisam ni nasao da ima tako da verovatno nije ni ukljuceno. Mozda nisam gledao gde treba. U svakom slucaju, ja od starta i mislim da ovde problem i lezi u biosu samo sto ne znam gde tacno.

Ne mora znaciti da je problem sa plocom, barem ne u potpunosti. Koji ti je operativni sistem?

Da ne highjackujem tvoj thread, otvoricu novi, zvace se Problem za sladokusce

Ma nisi morao da otvaras novu temu, kad problem bude resen nece biti previse bitno u kojoj temi je rasclanjen na proste cinioce.:D Nadajmo se samo da ce biti resen.

Sistem je XP service pack 3.

Evo ovako, posto je problem resen da objavim kako je doslo do toga cisto ako neko drugi bude imao slicnih problema.

Kako je i problem bio bizaran, ispostavilo se da je i resenje bilo isto tako. Sta je u stvari bio problem. Ono cudo koje je windows prijavljivao kao audio device... je u stvari bio drajver za zvuk ali ne onaj za plocu nego onaj za graficku (bio je potreban ati hdmi drajver). Najcudnije od svega je sto sam ja to pokusao da instaliram ali komp jednostavno nije hteo da ga prihvati, verovatno zato sto nije bilo prikljucenog hdmi kabla u grafickoj. Cim sam prikljucio hdmi kabl i povezao komp sa lcd tv-om, ponovo sam probao da instaliram gorepomenuti ati hdmi drajver i to je dalo rezultata. Najcudnije od svega je sto su istog momenta proradili i PCI slotovi, tako da mi sada najnormalnije rade i modem i tv tjuner. Dakle, moze se reci da na ovoj ploci ne rade PCI slotovi dokle god se ne instalira taj drajver (ili je mozda moguce da nece da rade dokle god fali bilo koji drajver od prikljucenih uredjaja, mada je to sad diskutabilno). Jedina nedoumica je kako to da sistem nije hteo da prihvati drajver dokle god nije bilo kabla, a s druge strane opet je cudno zasto ga je uopste i trazio kad hdmi kabl nije ni bio prikljucen.

Eto, sad ako neko bude imao slicnih problema, nadam se da ce mu ova tema biti od pomoci. Hvala svima koji su ucestvovali i probali da pomognu.

Nazad
Vrh Dno