Šta je novo?

Asus P5Q Pro, par pitanja na brzinu...

izvinite svi vi, ali tema koju sam postavio tiche se nekih drugih pitanja, a ne "kako produziti prekratke kablove".. :)

na neka pitanja jos nisam dobio odgovor, pa vas molim da se drzimo teme...

pa sta imas jos nejasno?

DA LI JE NEKO doziveo sa ovom plocom (asus p5q pro) da hdd-led ne radi, tj. cas trepce, cas ne... ne mogu da uhvatim pravilo na osnovu kojeg se to desava? ja mislim da nesto u biosu nije u redu... prvobitno sam mislio da se pokvarila hdd-led dioda... posle sam (i jos uvek mislim, nisam testirao 100%) mislio da kontakt nije dobar (povezao sam zice preko onog asusovog adaptera)... ali da je kontakt los, ne bi radilo uopste, a ne cas radi-cas ne radi???

b) u vezi ta 2 sata porta na ploci.. koliko sam shvatio njih ne obezbedjuje ich, nego ide preko onboard chipa... koja je generalno svrha ova 2 porta, tj mogu li ja imati ikakve koristi od njih? imam 2 sata harda jedan je sistemski a drugi je za podatke.. i imam 1 sata dvd rezach i 2 ide rezacha... Koliko sam procitao ova 2 porta nisu butabilna? plasim se da stavim hardova na njih.. da mi nesto ne s****.. ustvari mislio sam hardove da bodem u one crvene sata portove, ali ako su ova 2 brza bolja, onda sto da ne?? molim detaljnije objasnjenje...

gde se kachi onaj dodatak za firewire/sata koji omogucava prikljucenje tih uredjaja odpozadi? firewire ide u crveni port pored usb.. a sata ide u bilo koji sata ili u jedan od ona 2 sto su beli/narandzasti (to me najvise i buni)

(za ovo jos nisam siguran, posto sam danas prvi put drzao ugasen kompjuter, ukljucujuci i OFF prekidach na napajanju, duze od 6 sati) pri paljenju, kao da nije hteo da se upali.. tj krenuo je da radi pa se ugasio, pa posle 1 sekundu sam upalio i nastavio do kraja normalno sve u win-desktop.. desavalo mi se nesto slicno i kad sam prvi put ukljucio komp nakon povezivanja samo sto sam onda isao u bios da iskljucim serijski port/floppy/integrisanu zvucnu i sl. gluposti.. kad sam kliktao save&exit desavalo se, ali samo tada, da se ploca samougasi i posle 1 sekundu upali... WTF???

kad ugasim sistem na shutdown.. sve se normalno ugasi, ali ventilator u napajanju radi jos 10-20 sekundi dok se sam ne ugasi... posto sam isto napajanje koristio i sa ranijom plochom, znam da se to nije desavalo.. da li je ovo greska/kvar ili osobina p5q (nasao sam na netu da neki serveri imaju tu osobinu, kako bi ventilator dodatno izvukao toplotu iz kucista i sl.)... sta reci na ovo?

ili preseces kablove, zalemis na svaki po jedan dodatni kabl od 5-6cm (iseces neki molex produzni toga barem ima) i izoliras lemove :)

Ma nije to problem ali napajanje ima garanciju 5 godina i nezelim da je izgubim.

xWoLf je napisao(la):
(za ovo jos nisam siguran, posto sam danas prvi put drzao ugasen kompjuter, ukljucujuci i OFF prekidach na napajanju, duze od 6 sati) pri paljenju, kao da nije hteo da se upali.. tj krenuo je da radi pa se ugasio, pa posle 1 sekundu sam upalio i nastavio do kraja normalno sve u win-desktop.. desavalo mi se nesto slicno i kad sam prvi put ukljucio komp nakon povezivanja samo sto sam onda isao u bios da iskljucim serijski port/floppy/integrisanu zvucnu i sl. gluposti.. kad sam kliktao save&exit desavalo se, ali samo tada, da se ploca samougasi i posle 1 sekundu upali... WTF???

Napisao sam ti da se ovo isto deshava i kod mene i nesmata mi poshto komp negasim !!

xWoLf je napisao(la):
gde se kachi onaj dodatak za firewire/sata koji omogucava prikljucenje tih uredjaja odpozadi? firewire ide u crveni port pored usb.. a sata ide u bilo koji sata ili u jedan od ona 2 sto su beli/narandzasti (to me najvise i buni)

A da malo prouchish User Guide i tamo da nadjesh odgovor, lepo je nacrtano shta i kako. Sata kabal za e-Sata port pozadi ide u normalan crveni sata prikljuchak.

xWoLf je napisao(la):
b) u vezi ta 2 sata porta na ploci.. koliko sam shvatio njih ne obezbedjuje ich, nego ide preko onboard chipa... koja je generalno svrha ova 2 porta, tj mogu li ja imati ikakve koristi od njih? imam 2 sata harda jedan je sistemski a drugi je za podatke.. i imam 1 sata dvd rezach i 2 ide rezacha... Koliko sam procitao ova 2 porta nisu butabilna? plasim se da stavim hardova na njih.. da mi nesto ne s****.. ustvari mislio sam hardove da bodem u one crvene sata portove, ali ako su ova 2 brza bolja, onda sto da ne?? molim detaljnije objasnjenje...

Takodje i ovo pishe u User Guide ali ajde:

Drugim rechima ona dva connectora sluze za backup preko asus-ovog programa.

Poslednja izmena:
Pa to ti je ionako dodatni kabel... Ako ne daj bože crkne, jednostavno ga ne spakuješ u kutiju, kažeš da si ga izgubio ili nešto tako :D

Ja imam TT Toughpower 750w napajanje i meni isto ventilator radi odredjeni broj sekundi nakon gasenja racunara (doduse retko ga gasim,vise ga samo restartujem na 5-6 dana :) ).
Ovo je sasvim normalna pojava i sluzi da ohladi napajanje i kada ono prestane da radi.Da ti se ne bi desilo da iskljucis racunar a da je napajanje bilo vrelo i odjednom prestalo da se hladi.Unutra ima senzor koji prati temperaturu i prema tome odredjuje koliko ce ventilator jos raditi posle gasenja.

konacno neko sa ljudskim odgovorom zasnovanim na licnom iskustvu..
prosto je neverovatno koliko ljude b... ona stvar da odgovore na nesto sto znaju i to uglavnom samo zato sto ih mrzi...

da ne gresim dusu, ne mogu da verujem da niko ovo nije znao, a ova ploca je satro, toliko popularna i mnogi je imaju...

u svakom slucaju hvala na odgovoru, pretpostavljao sam to... ustvari zbunilo me je sto isto to napajanje na prethodnoj konfiguraciji sa gigabyte plocom koja je imala i915 chip set - TO NIJE BIO SLUCAJ. kod nje, kad se sistem ugasi, ugasi se potpuno... nista se ne vrti dodatnih 10-20 sekundi... :)

prosto je neverovatno koliko ljude b... ona stvar da odgovore na nesto sto znaju i to uglavnom samo zato sto ih mrzi...

preterujes definitivno :trust:

imam slicno napajanje kao tvoje chief 600-14 i kad gasim comp odmah sve prestaje da se vrti

u narandzasti sata-1 slot sam ubo hdd i radi ok i imam samo jedan hdd, da imam jos jedan takav ubo bi ga ispod u beli i bez pardona vezao oba hdd u raid

bios mi po default tj nista klokovano

p.s. bas mi drago sada sto si nasao odgovore na sva tvoja mnogobrojna pitanja od kojih si mogao natji odgovore na neke u roku od odmah samo da si otvorio manual jos 31. decembra 2008

u tom istom manualu o kojem ti pricas nista ne pise o dodatnom hladjenju od 10-20 sekundi od strane napajanja..
a za dodatni beli i narandzasti sata , koji nisu deo chip set podrske vec ide preko marvelovog kontrolera su jasno napisali da nije butabilan, vec samo za podatke ili nesto slicno......

i tako dalje...
vidis da sam nesto ipak i procitao
:)

Šta znaju, da napajanje treba da ostane da radi 20 sekundi po gašenju računara? Ne treba. Mislim, inače ne treba, a sad kako je na toj ploči i šta su u ASUS-u zeznuli, to je druga stvar... Neko ti je već odgovorio (ili nekoliko njih) da se njima to ne dešava, a ti si u principu samo čekao nekoga kome se isto to dešava pa da ti potvrdi...

Poslednja izmena:
u tom istom manualu o kojem ti pricas nista ne pise o dodatnom hladjenju od 10-20 sekundi od strane napajanja..
a za dodatni beli i narandzasti sata , koji nisu deo chip set podrske vec ide preko marvelovog kontrolera su jasno napisali da nije butabilan, vec samo za podatke ili nesto slicno......

i tako dalje...
vidis da sam nesto ipak i procitao
:)

pa jes nesto procitao ali sad mislim da nisi dobro procito :D

ok, ne mrzi me :D, otvoris plavi user guide i na stranici 2-28 imas ilustrovanu sliku slicnu ovoj ovde koju je neko vec postovao, naslov je: "4. Sillicon Image Serial ATA RAID connectors" i tu baci pogled za orange i white portove i sve tje ti biti u sekundi jasno :wave:

za napajanje ko zna...mozda je to dodatni feature napajanja ukoliko se napajanje pregreva pa dodatno oladi posle gasenja (kao kod automobila :D), sto je vec neko spomenuo ovde ako se ne varam, u svakom slucaju kod mene fercera onako kako bi po meni i trebalo tj oma se gasi sve

a da mozda inercija ne nastavi da obrce ventilator nakon gasenja racunara :d
tj, da li ti mislis da ventilator mora odmah stati nakon shut down-a
a mozda ostane i malo struje viska :D
probaj da ga po gasenju racunara rucno zaustavis pa vidi hoce li se ponovo pokrenuti

Poslednja izmena:
a da mozda inercija ne nastavi da obrce ventilator nakon gasenja racunara :d
tj, da li ti mislis da ventilator mora odmah stati nakon shut down-a
a mozda ostane i malo struje viska :D
probaj da ga po gasenju racunara rucno zaustavis pa vidi hoce li se ponovo pokrenuti

pa vid, ako je vent pun prasine onda u roku od odma se ushlogira na 0 obrtaja u suprotnom usporava par sec dok se ne zaustavi, sem ako ima lezajeve ko ovaj ovde :d

venti u case odbijaju poslusnost odma posle shut down, dok nisam probo new napajanje jer je zasrafljeno dole u case, da bi rucno proverio tvoju teoriju, al sam eto po sound iz napajanja zakljucio da ovom 14 cm ventu treba oko 5 sec da se potpuno zaustavi od trenutka gasenja te zakljucio da tu nema nikakve dodatne strujice koja bi pobudila rotaciju za jos 30 sec ili kolko god vetj sem prirodne inercije venta dok se ne zaustavi :smash:

mislim za ispravniji test moro bi trpati ruke ili bilo sta drugo i zaustaviti vent i rizikovati ostetjenje 14cm venta na new napajanju koje ima garanciju 5g a nisam bas tolko umno omanuo :smoke:

pa vidis da je to :d
ima drugacije lezajeve i vrti se jos neko vreme, a neces ostetiti vent - stavis unutra npr stapic za uvo samo da zaustavis a siguran sam da nece ponovo poceti da se vrti

ne znam da li ste presli na tockove za skejtbord ili smo jos uvek u sferi ventilatora za kompjutere... :)

ali meni definitivno ne zvuci kao inercija koja tera lopatice da se okrecu jos neko vreme... zvuk koji se cuje iz napajanja zvuci kao da je pod radnim naponom....

pa mozes li probati da ga zaustavis rucno?
nije toliko tesko...

kod mog chief 600-14 nikakav zvuk se ne cuje posle shut down, tj izgleda da kod tebe ipak ostaje nekakva struja zbog koje ventovi rade cak 30 sec posle gasenja :smoke:

gde nestadoshe sad experti-serviseri za napajanja? :D

ajd pa da se izlupetam sada :d, mogutje da ti se cuje trafo, znaci nesto slicno kao kad se ugasi tv pa se cuje piskavi zvuk, ili nesto slicno, sto nije valjano jer bi moglo da crkne, te mozda da ipak skines napajanje pa u neki pravi servis na proveru za svaki slucaj kako ne bi izazvo tezu havariju :smash:

Imam i ja jedno pitanje za P5Q Pro, planiram uskoro kupovati novi kompjuter baziran vjerovatno na Q9550 a još nisam odlučio o ploči, da li da idem na P5Q Pro ili na P5Q? Da li ima još nekih razlika između njih osim što P5Q Pro ima dva PCIe x16? Ako se ne varam tu o obzir dolaze samo crossfire kombinacije, ne i SLI? Kako god bilo nisu velike šanse da bih koristio crossfire nekada, radije bih išao na "dvoglave" kartice tipa 4870x2 nego na 2 x 4870, pod uslovom da mi uopšte nešto tako jako zatreba. Da li ima još nekih razlika između te dve ploče, nekih kvalitativnih? Koliko sam vidio iz testova P5Q Pro ima taj problem da kod korištenja dve grafičke karte ako je druga dualslot onda ona prekriva SATA konektore, čak i pola njih.

Negdje se neko požalio na P5Q da se čuje zvuk iz line-out kada je kompjuter isključen.

Sugestije? Savjeti? :)

trebao si da otvoris svoju temu, a ne u mojoj... ali ajde...
koliko sam ja saznao u vreme kad sam resavao koju plocu da kupim, p5q nisam ni razmatrao, jer mi se nije svidelo kako su resili problem grejanja.. tj hladjenje je putem onih ruznih pasivnih hladnjaka, a kod p5q pro imas 'pipe' sistem ... p5q pro ima 8 fazno filtriranje napona za cpu, mada mislim da to ima i p5q... sta znam...
kolika je sad razlika u ceni?

Nisam primetio ni jednu boljku na koje se neki žale, na mojoj ploči. Radi odlično,zvukova nema dok je komp ugašen i vent na napajanju se gasi kad se gasi i komp.

@Vader: Pro verzija ima glavnu prednost u položaju ATX konektora,što sam i naveo nekoliko puta. Nekome je to možda i nevažno ali ne i meni ;)

Hm...a ja sam negdje čitao da je bolje riješeno to grijanje na P5Q :)

Obe imaju 8-fazno filtriranje napona

Imam i ja jedno pitanje za P5Q Pro, planiram uskoro kupovati novi kompjuter baziran vjerovatno na Q9550 a još nisam odlučio o ploči, da li da idem na P5Q Pro ili na P5Q? Da li ima još nekih razlika između njih osim što P5Q Pro ima dva PCIe x16? Ako se ne varam tu o obzir dolaze samo crossfire kombinacije, ne i SLI? Kako god bilo nisu velike šanse da bih koristio crossfire nekada, radije bih išao na "dvoglave" kartice tipa 4870x2 nego na 2 x 4870, pod uslovom da mi uopšte nešto tako jako zatreba. Da li ima još nekih razlika između te dve ploče, nekih kvalitativnih? Koliko sam vidio iz testova P5Q Pro ima taj problem da kod korištenja dve grafičke karte ako je druga dualslot onda ona prekriva SATA konektore, čak i pola njih.

Negdje se neko požalio na P5Q da se čuje zvuk iz line-out kada je kompjuter isključen.

Sugestije? Savjeti? :)

mozda bacis pogled i direktno uporedis razlike po specifikacijama sa sajta proizvodjaca ovde:

p5q vs p5q pro

Da, to sam gledao, razlikuju se u dodatnom PCIe x16 i u različitom broju PCI i PCIe x1, ali mene zanimaju stvari koje se ne mogu vidjeti u karakteristikama, neki opšti kvalitet, koliko je dobro hlađenje, eventulani problemi sa nekim od modela i tako to.

Hajde sad budite dobri pa recite koja memorija je korektna za ASUS p5q pro ploču ?
Koja je kombinacija memorije bolja ?

4x1 GB ili 2X2 GB

Poslednja izmena:
2x2Gb, kod mene je radio GEIL BD bez problema, sa 4 shtapa memorije mozes imati samo glavobolje i pune slotoe, u krajnjoj liniji najgore od svega moze biti losh OC. :)

Hajde sad budite dobri pa recite koja memorija je korektna za ASUS p5q pro ploču ?
Koja je kombinacija memorije bolja ?

4x1 GB ili 2X2 GB

Ja imam 4 x 1Gb kingstona Xyper koji mi radi bez dizanja napona na 1002MHz pod CL5-5-5-15 sa plocom ASUS p5q , radi stabilno ako ti nesto znaci...,)

iz perspektive kasnije kupovine dodatnih mem. modula bolje zvuci kupovina 2x2 GB.

Opet, Windows XP kesira samo 3 GB...

Za taj hardwer je nekakva optimala 4GB, tako da ne vjerujem da ces ga nadogradivat, a i u skorije vrijeme DDR2 ce se sve manje proizvodit tako da ces tesko naci te module koje vec imas u kompu...

Koliko sam vidio ova ploča ima 2 konektora za ventilator u kućištu (CHA_FAN1 i CHA_FAN2), ja sam kupio CM690 koji ima tri ventilatora. Ploča ima i konektor za, ako sam dobro shvatio, ventilator napajanja (1 x Power Fan connector, PWR_FAN)? Napajanje valjda ima svoju kontrolu nad svojim ventilatorom, šta će mu ovaj konektor na ploči? Da li mogu na taj PWR_FAN da spojim treći ventilator iz kućišta?

Nazad
Vrh Dno