Šta je novo?

ASUS P5Q BSoD problem

mr_gee_fox

Slavan
Učlanjen(a)
22.01.2009
Poena
319
Masina je iz potpisa.
zapravo kada sam instalirao win na novoj doticnoj masini (inace instalacija je protekla bez problema) i posle restartovanja kompjutera pri samom zavrsetku load-a windowsa mi se javlja BSoD koji onemogucava daljekoriscenje racunara. Ne znam tacno sta je pisalo ali se na kraju texta videlo nesto "DUMPING PHYSICAL MEMORY"
Prvo sam posumnjao na instalaciju win-a, a potom na memoriju.
Inace stavio sam module od po 1G u zute slotove. Temperatura procesora kad pratim iz BIOS-a ne prelazi 37c.
Iskreno ne znam o cemu se radi, ima li neko neki savet ili jos bolje resenje?

Probao s jednim mem. modulom?

heh ewo nasao sam u cemu je problem..... u memoriji
imam 2x1GB (vidi moja masina).
Prvo su bili postavljenji u slotove 1 i 3 tj dual ch. rezim i tad nije htelo da radi, posle ja izvadim DRUGI modul i sve je radilo bez problema. Stavim nartrag DRUGI modul u slot 2 pa posle u slot 4 jer ni tada nije htelo i opet nece. Na kraju sam izvadio PRVI modul i ostavio samo DRUGI modul na ploci i ni tada nije htelo. Znaci problem je u tom DRUGOM modulu pa me zanima kako da resim taj problem? Jel bi tu nesto pomogao BIOS flash (inace trenutna verzija mi je 1104) ili moram da reklamiram taj modul kao neispravan?

Ako ima noviji bios nije zgoreg da probas mada ti verovatno ne gine reklamacija. Pre svega propusti memoriju kroz memest ili gold memory. Ako prolazi testove verovatno ti i nece prihvatiti reklamaciju.

Ma fleshni bios to je 5 min posla. Nadam se cje davati rezultate koliko vidim poslednjim su reshili problem sa problematichnim memorijama.

Samo ga otpakuj i snimi na flash udji u bios i klikni 2 puta enter i to je to. Nikakva nauka.

Mozesh i iz ASUS update-a, radi kako treba. Shto se tiche memorije, najbolje je namestiti ruchno, pa odradititi memtest86 sa boot cd-a. Nek prodje 2 puta ceo test, onda cesh znati da ti je memorija stabilna.

Nisam obratio pažnju na tvoju memoriju. Rešenje je u update biosa,jer je baš naveden problem sa Kingston memorijama.

Uradio sam flash na bios 1611 sa 1104 i nista se nije promenilo.....
tako da je najverovatnije taj jedan memorijski modul neispravan.
Ali za svaki slucaj sam voljan da uradim test ali me zanima kako da to bez podizanja sistem (jer sa tim modulom nece da se podigne sistem).

Ako je zaista problem sa memorijom možeš da probaš neki od beta biosa sa ove strane.

Kod ovih biosa menjane su memorijske tabele - trebalo bi da je bolja kompatibilnost i overklokabilnost sa njima.

Problem memorije je resen tako sto sam zamenio taj jedan neispravan modul ispravnim i sad radi super u dual ch rezimu.
Ali pojavio se jos jedan problem slicne prirode.
Kada je racunar malo vise opterecen a clock podesavanja su na def. (iskljucen C1, core volt na auto) voltaza je 1.216 i onda odjednom padne na 1.200 a procesor krene da se greje do nekih 50ak C i posle nekog vremena opet BSoD. Prvo udjem u bios pa podesim na manula voltazu i stavim 1.216 ali kada digne WIN u svim programima ga registruje 1.840V, podignem opet voltazu na 1.230 a u WIN-u ga ocitava 1.200.......... u cemu je problem? mozda napajanje ili su potrebna malo detaljnija podesavanja u biosu (zadnja verzija 1611)....

Prsla ti matična u svakom slučaju....

Prsla ti matična u svakom slučaju....

prethodni problem je bio vezan za memoriju a ne za plocu
mislis?

Prvo udjem u bios pa podesim na manula voltazu i stavim 1.216 ali kada digne WIN u svim programima ga registruje 1.840V, podignem opet voltazu na 1.230 a u WIN-u ga ocitava 1.200.......... u cemu je problem? mozda napajanje ili su potrebna malo detaljnija podesavanja u biosu (zadnja verzija 1611)....

Izvini, al´ da ti ne objašnjavam vdrop - o tome se razglabalo i razglabalo, evo počni ovde pa prouči ako te zanima.

ajde ako vas ne mrzi dajte neki direktan link ka temi ovog ili onog foruma a ne samo google search result, jer kad trazim uglavnom daje rezultate za -pro/-e verzije ploca a ne znam koliko je to isto, aludiram na pencil mod.....

jesi li siguran u temp. procesora,
mozda qler ne lezi dobro pa se procesor pregreva a TM mu spusta voltazu kako bi ga ohladio,

da li si posle update biosa isao na clear cmos + load default iz biosa??

a mozda ti je napajanje felericno,
probaj sa drugim napajanjem,

a ne bi bi bilo lose da testiras memoriju sa GoldMemory ili MemTest - om.
mozda ona i dalje zabada tj. ploca nije bas 100% ispravna,
a da bi bio siguran da je memorija 100% ispravana testiraj je na nekoj drugoj ploci.

Poslednja izmena:
e problem sa memorijom je resen zamenom memorijskog modula i sad to radi bez problema.
sistem mi je stabilan iako ima vdrop-a samo se bojim da posle ne postane nestabilan
a kad sam radio bios naravno da sam resetovao cmos.
e sad moguce da nije lepo hladnjak nalegao mada cisto sumnjam jer mi je temp 35 idle i 45 maxx u full load-u (ali da uzmemo u obzir da imam mini tower i da je unutra mnogo skuceno a vent od napajanja izbacuje topao vazduh direktno na box cooler)

koji hdd koristis obicno zna da napravi takav problem magistrala za hdd ili neisprava particija na hdd kao i memorija ako ti to ne pomogne probaj da flasujes bios na ploci jer je moguca neka ne kompletabilnost komponenti koje imas u kompu a sto se tice napajanje otvori ga i stavi ventilator da da duva u napajanje tj da izbacuje vazduh napolje samo ga zarotiraj za 180 stepeni :D

e problem sa memorijom je resen zamenom memorijskog modula i sad to radi bez problema.
sistem mi je stabilan iako ima vdrop-a samo se bojim da posle ne postane nestabilan
a kad sam radio bios naravno da sam resetovao cmos.
e sad moguce da nije lepo hladnjak nalegao mada cisto sumnjam jer mi je temp 35 idle i 45 maxx u full load-u (ali da uzmemo u obzir da imam mini tower i da je unutra mnogo skuceno a vent od napajanja izbacuje topao vazduh direktno na box cooler)

Temperatura 35-45 step. za intel je ok.Tu nema greške,mada bi mogao da smestiš sve to u neko ljudsko kućište sa još ljudskijim napajanjem,pa da vidiš kako se ponaša.Veruj mi da je dobro kućište najvažnija stvar.

ma razumem ja sta si ti hteo da kazes, i naravno da mi je u planu da zamenim kucicu ali kad sam uzimao komp bio sam finansijski ogranicen pa sam morao na necemu da ustinem i eto uzeo sam neku staru kucicu koja se nije koristila nekoliko godina. Mada sto se tice napajanja radim sasvim ok i nisam primetio da se nesto posebno greje u full loadu... ne znam jedino ako ti nesto znas u vezi tog napajanja npr neko lose iskustvo ili sl..

ma razumem ja sta si ti hteo da kazes, i naravno da mi je u planu da zamenim kucicu ali kad sam uzimao komp bio sam finansijski ogranicen pa sam morao na necemu da ustinem i eto uzeo sam neku staru kucicu koja se nije koristila nekoliko godina. Mada sto se tice napajanja radim sasvim ok i nisam primetio da se nesto posebno greje u full loadu... ne znam jedino ako ti nesto znas u vezi tog napajanja npr neko lose iskustvo ili sl..

Mnogo češće napajanje pravi problem nego što ljudi misle.Ja sam se zimus zatrpao sa problemima oko napajanja i ASUS ploča.Znači zatrpao!!!!

Mnogo češće napajanje pravi problem nego što ljudi misle.Ja sam se zimus zatrpao sa problemima oko napajanja i ASUS ploča.Znači zatrpao!!!!

Pa on ima ok napajanje, a lim mu ne pravi problem (nista se ne pregreva, tj nema problema sa provetrenoscu) :D

Vrh Dno