Šta je novo?

ASUS P5KC problem!

gaggi

Slavan
Učlanjen(a)
10.04.2007
Poena
304
Zdravo svima!

Pomazite, nemam vise snage.. uzeh polovnu plocu i proc / e2160..kupio novu mem 1333 kingston, jedan modul 2GB (ploca podrzava i DDR2 i DDR3)..graf stara radeon X800 i pored toga jos dva harda sata2, tv tuner i audigy 2. Napajanje LC GP 6550 - 550w.

Sta se desavalo? Dugmence i par sekundi zavrti kuler na proc i nista vise..sve stoji kao da nema napajanja ili je preslabo. Signalna lampica zelena upaljena.. u neverici da ovo napajanje ne moze da zadovolji potrebe ploce, pocnem da proveravam konektore napajanja.. opet nista.. resetujem bios i opet nista. Izvadim obe pci karte zajedno sa graf, i vratim samo graf. Valjda je tad proradilo..po prvi put..medjutim, nije mnogo proslo, racunar se sam ugasi..pogledam na plocu, signalna lampica i dalje sija..ne znam sta sam jos pokusavao, uglavnom uspem da nekako nabodem i pci karte i upalim racunar.. na jednom od hardova bio sys sa koga sad pisem.. prilikom prvog ulasaa u system posle par minuta opet je usledio self shutdown. Sta sad da mislim?! Sta je mmoguc uzrocnik? Ploca je stara 3godine i siguran sam u to da nije maltretirana, ni ona ni proc.

I dalje mi napajanje nije toliko sumnjiva stavka koliko moguca nekompatibilnost memorije ili graficke sa plocom. Ima li to smisla?

Ogranicen sam rokom od par dana jer plocu, ukoliko budem siguran da je do nje, vracam vlasniku. Zato molim za pomoc.
Hvala svima unapred!

Poslednja izmena:
Proveri podeshavanja za memoriju. Plocha je poznato probirljiva kada su u pitanju DDR3 memorijski moduli. Pogledaj na Asus-ovom sajtu i proveri podeshavanja koja su uspela predjashnjim korisnicima.

asusove sugestije su iz 2008-me, a sa foruma nisam bas video da je iko uspeo da namesti da radi kako treba..barem iz onih par tema sto mi je searc izbacio.. dakle, dajte podesavanja..dok ja budem skontao bios ploce, stici ce i ddr7:wall:

Prvo trebash da updatujesh BIOS ploche na najnoviji, mislim da je 1203 ali nemoj da me drzish za rech. Novije verzije BIOS-a poboljshavaju kompitabilnost sa novijim memorijskim modulima tako da ti savetujem da pozajmish DDR2 RAM i updatujesh BIOS. Shto se samih podeshavanja tiche, dao bih ti svoje na kojima su radili mnogi moduli od 1333MHz i 1600MHz, ali mi je sistem trenutno u kvaru. Nisam siguran shta je u pitanju a problemi se samo nizaju. Nemam trenutno vremena zbog shkole da se pozabavim time, ali zavrshavam je ovog petka tako da ochekuj podeshavanja za vikend.

shure sinjore! sad je ok..miran do petka:wave:

I dalje iskace.. stabilniji je, ali cim udjem u fallout 3, posle par minuta se samougasi.. fsb nisam dirao..deafult je 800 (200), pa i mem radi na toliko, a fsb : ddr je 1:2 i timing / 6-6-6-18-44.. uradio sam sve kao sa dna strane koju sam linkovao, sem podesavanja FSB-a...ukoliko ga sa 200 podignem na 333, izaberem mem type 1333, proc se klokuje na 3Ghz, a to ne zelim, jer imam samo box kuler..kada sam to uradio, sacuvao i posle reseta ponovo usao u bios, temp je bila 70. Koje je optimalno podesavanje u ovom slucaju - da mem radi na 1333, a da proc minimalno klokujem ili da ga uopste ne klokujem - pretpostavljam da mora da se cacne multiplier, koji bi u tom slucaju bio npr 6 (6x 333= 1998Mhz) umesto trenutnih 9 (mada u CPUz vidim da varira izmedju 6 i 9)? Pritom da FSB : DDR bude 1:1.

dobro drugari, jesam vise gost nego clan ovde, ali znam da vas je dosta iskusnih prisutno.. oglasavajte se, vec mi postaje neprijatno:bottle:..
sta sam uradio u medjuvremenu i tisini?

FSBspeed 333 (1333), multipl svukao sa 9 na 6, zadrzao istu brzinu rada proc, a memoriji stavio tajminge kao sto stoji u cpuz spd za 6xx mhz : 9-9-9-25.. prolazim 6krug (vec oko 3h se vrti) na memtest i nema gresaka. Da li je to dovoljan razlog da mislim da je sada sve u redu?

Ok, pusti i linx (memoriju stavi na all) jedno 5 puta i ako ne pukne to je to.

1huwbb.jpg

Prosao 5x linx, 7x memtest, i polovinu super pi. Nadam se da ce biti sve u redu, jer sledi reinstalacija OS-a. Hvala svima koji su pomogli.

Poslednja izmena:
Drago mi je da si uspeo da reshish problem i bez mene.

e pa ufatila me nervoza... a obecao sam da cu da budem miran.. ali da nije bilo tvoje sugestije, tesko da bi ista ovoliko brzo resio..

Nazad
Vrh Dno