Šta je novo?

Asus p5k se boot problem

evilmc

Cenjen
Učlanjen(a)
21.06.2014
Poena
170
Moja oprema  
CPU & Cooler
i5 8400 & LC Power LC-CC-120-ARGB-PRO
Matična ploča
Asus z370-A
RAM
G.SKILL 32GB Trident Z RGB DDR4 3000MHz CL16
GPU
ROG Strix GeForce® GTX 1060 OC edition 6GB GDDR5
Storage
SAMSUNG M.2.1TB 980 PRO & 7TB HDD
Zvuk
LOGITECH Z623 2.1
PSU
Corsair 850
Kućište
DARK BASE PRO 901 Black
Monitor
Dell P2719H x2
Miš & tastatura
Mx Master 2S & Anne Pro 2
Ostale periferije
BeQuiet 140mm x3
Mobilni telefon
iPhone 12 Pro Max
Pametni uređaji
QNAP TS-253Be-8GB
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Uradio sam update BIOSA za moju plocu asus p5k se, kako bi dobio ahci za SSD. Pre toga mi je sve radilo preko IDE moda.

Skinuo sam modifikovan bios za moju plocu i sve je proslo kako treba i nakon sto sam posle u BIOSu promenio na AHCI mode, i nakon restarta vise ne mogu da podignem sistem, niti mogu da udjem u BIOS.

ccc5bc57d60c0d4423e07cc5d98ba3a8.jpg

f57fe2f6a740f9048726ad5229162dec.jpg

Kako resiti ovaj problem, a da ne moram raditi instalaciju novog sistema???

Hvala

Sent from my iPhone using Tapatalk

raskaci sve i vidi hoce li tako da udje u bios.ako da,vrati ssd i vrati na ide mod i probaj da butujes.u medjuvremenu ili izguglaj kako da modifikujes rwgistry za ahci ili sacekaj da ti neko okaci,ja sam na mobu pa nisam u mogucstvu.

Puno puta mi je davao logo Windows-a i potom plavi ekran kada sam sistem instalirao na IDE mode-u a posle hteo da udjem u windows na AHCI mode-u.

Ja sam ručno modovao Asus P5K za AHCI i Xeon-a ali mislim da ne može taj BIOS na SE verziju. Proveri ako može poslaću ti.

raskaci sve i vidi hoce li tako da udje u bios.ako da,vrati ssd i vrati na ide mod i probaj da butujes.u medjuvremenu ili izguglaj kako da modifikujes rwgistry za ahci ili sacekaj da ti neko okaci,ja sam na mobu pa nisam u mogucstvu.

Uspeo sam ovako kako si napisao. Raskačio sam sve i vratio na IDE.

Našao sam ovo i sve mi je bilo podešeno u registry na value 0:

1) Run the Registry Editor (regedit.exe)
2) Navigate to Registry Key: HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\Msahci
3) Set the "Start" value to 0 (zero)
4) Navigate to Registry Key: HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\Pciide
5) Set the "Start" value to 0 (zero)
6) Shut down
7) Start up again, but before Windows boots go into the BIOS configuration screens and change the disk mode to "AHCI". Save the new BIOS configuration and restart so that Windows boots.
When Windows starts, it will detect the change, load new disk drivers, and do one more reboot to start up with them.

Enivej ja sam skinuo ovaj modovani BIOS:
Kod:
https://www.bios-mods.com/forum/Thread-solved-How-to-add-AHCI-mod-to-ASUS-P5K-SE-bios-not-EPU

Poslednja izmena:
odradi kao sto je napisano dok si u ide modu,restart pa prebaci u ahci i to bi trebalo da je to.

Problem je što nisam ništa dirao u registry za ova 2 fajla, jer je sve namešteno kao što piše u tom upustvu :)

Jedino da probam preko ovog upustva?

Kod:
http://www.tenforums.com/tutorials/22631-ahci-enable-windows-8-windows-10-after-installation.html

ovako odokativno i po secanju jeste,samo po registry-ju petljas.

Probao i to, opet zabode na boot i nece dok ne vratim na IDE mod

nista dok darkodar ili vuk40 ne reaguju,ja cu kraj iole normalnog racunara i interneta biti tek posle 29tog,uglavnom,furaj na ide dok se ne oglase,nece nista da mu bude u ide modu.

Vazi. Nije problem, i onako je radio do sada u ide modu [emoji3]

Nadjoh ovo na netu,ja licno to nikada nisam radio,ako se odlucis da uradis to,radis na svoju odgovornost.

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\storahci\StartOverride

Change the 0 DWORD value from 3 to 0.

Mada,do sada si mogao deset puta da nabacis svez sistem i instaliras potrebne programe.
Tako sam ja resavao problem IDE/AHCI.

Ta ploca inace ima problem sa kontrolerima, vidi neku sa P4X , Q4X chipsetom, jer P5K koji ima P35 voli da se kvari, najcesce crkavaju kontroleri pa zbog toga imas tu peripetiju koja nema veze sa operativnim sistemom, sta god u registry da cackas on prvo ocitava hard pa tek onda sistem, posto ne mozes u bios kad zabode, izgleda da je to to.

Nadjoh ovo na netu,ja licno to nikada nisam radio,ako se odlucis da uradis to,radis na svoju odgovornost.

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\storahci\StartOverride

Change the 0 DWORD value from 3 to 0.

Mada,do sada si mogao deset puta da nabacis svez sistem i instaliras potrebne programe.
Tako sam ja resavao problem IDE/AHCI.

I to sam bio probao i nije htelo.

Ovde se neki žale da im treba deset minuta da dođu do windows-a

https://www.bios-mods.com/forum/Thr...ASUS-SLIC-2-1-to-Antinomys-AHCI-unlocked-BIOS

Možda i kod tebe isto?

Kod mene nije htelo ni posle 10 minuta.

Ta ploca inace ima problem sa kontrolerima, vidi neku sa P4X , Q4X chipsetom, jer P5K koji ima P35 voli da se kvari, najcesce crkavaju kontroleri pa zbog toga imas tu peripetiju koja nema veze sa operativnim sistemom, sta god u registry da cackas on prvo ocitava hard pa tek onda sistem, posto ne mozes u bios kad zabode, izgleda da je to to.

Koju ploču preporučuješ na uzmem? Jer se ne razumem baš najbolje sa tim oznakama za chipset.

Vrh Dno