Šta je novo?

asus notebook

hello86

Slavan
Učlanjen(a)
17.04.2007
Poena
301
Da li neko ima losih iskustava sa laptop-ovima ovog brenda?Kakvo je uopste vase misljenje o njima?Zanimaju me laptop-ovi od oko 600e.

Moj drugar ima nekog Asusa i zadovoljan je.
Oni imaju sirok izbor, pa treba videti sta ti se najbolje uklapa u tvoje zahteve.
Inache Asus ti spada u Top 10 proizvodjacha laptopova na svetskom nivou.

svidela mi se npr ova konfiguracija:

Specifikacija
Procesor Intel® Core™2 Duo T5750 2.0GHz 2MB FSB667
Memorija 3072MB (3GB) DDR2 667MHz
HDD 250GB SATA 5400rpm
Monitor 15.4" WXGA 1280x800 Crystal Brite
Grafička karta ATI Mobility Radeon HD3470 256MB
CD/DVD DVD RW Dual Layer
Zvučna karta 16-bit Sound Card
Zvučnici Stereo Speakers
Modem V.92 56k Fax Modem
Mrežna karta 10/100/1000 Gigabit Lan
Wireless 802.11 a/b/g/Draft-N
Operativni sistem Bez operativnog sistema
Baterija 6 cell batt.(do 150 minuta)
Težina 2.6kg
Dodaci i raspoloživi konektori
Bluetooth Integrisan Bluetooth
Card Reader Integrisan 8-u-1 čitač kartica (SD Memory Card, Memory Stick, Memory Stick PRO, MultiMediaCard, SmartMedia Card, Memory Stick Duo, xD-Picture Card)
USB 4
AudioOut 1
MicIn 1
ExpressCard slot (34/54mm) 1
Modem (RJ 11) 1
LAN (RJ 45) 1
Analogni VGA 1
DVI 1
Web Camera Integrated 1.3 Megapixels Video Camera
Garancija 24 meseca

Ne znam koja je lova u pitanju, ali deluje OK. U svakom sluchaju bitno da nije integrisana kartica i da je Core2Duo procesor. Sve ostalo je manje bitno.

Evo ovako:
Ja imam vec oko 1.5 godina Asus-ov laptop. U pitanju je a9rp. To je entry model laptopa. Meni licno treba samo za exel i za matlab (matricni racun) i imam samo pohvale. Nikada nista nije "zaskripalo" na njemu. A sa obzirom da je to donji deo trzista, sve iznad moze da bude samo bolje. A moj kolega ima neki asus iz g2s serija (to je jedna od najboljih serija) i kod njega je isto sve vrhunski odradjeno. Moje preporuke

Cao

Ja sam ponosni vlasnik A6kt modela, i jedina mala zamerka je to shto je turion na 1800 pa zna neki put da se ugreje, ali za to sluzhi beshumni eksterni cooler master i sve je ok.

http://www.asus.com/products.aspx?l1=5&l2=24&l3=134&l4=0&model=1035&modelmenu=1

Imam 1gb ram-a i 120gb hdd i naravno grafiku koja se ne nalazi tako chesto u ponudi a to je x1600. Uglavnom noviji modeli od komponenti imaju "neshto bolje" ali uvek se zakine na toj grafici..pitam se zashto !?!?

Cena, prava sitnica :)

hello86, o kom modelu se radi i gde ima da se kupi po toj ceni? za te pare radi se o dobroj kupovini.

mada, ati hd3470 zamenjuje hd2400xt i slabiji je od hd2600.

HD3450 menja HD2400Pro
HD3470 menja HD2400XT
HD3650 menja HD2600Pro/XT

Poslednja izmena:
Posedujem ASUS X50V dva meseca i zadovoljan sam, iako on u sebi ima Intelov CoreDuo procesor sa 2x1.73GHz, konkretno model T2250. Nisam bio u mogucnosti da izdvojim vise novca i kupim neki od Core2Duo modela koji su bili znacajno skuplji. Grafika je Ati Radeon X2300 128MB, koja nije nista specijalno, ali radi posao. HDD je 160 GB, memorija je 2GB, a od opreme poseduje: DVI Port (DVI-D), VGA Port, RJ11 Modem, LAN, 4 x USB 2.0, WLAN 802.11b/g, 56K S/W modem, Card Reader MMC/ SD/ Mini-SD /XD (4 in 1),Web camera 1.3 Million Pixels. Dobio sam i Vistu Home Premium uz njega. Racunar je solidne izrade, mada bi po meni plastika oko samog display-a mogla biti za nijansu kvalitetnija. Autonomija je odlicna, ekran solidan (prosek u klasi, boje su dobre i prijatne za oci), mada je tastatura moga biti i bolja. Postoji malo ugibanje, ali nista strasno. To je jedina zamerka koju imam za tastaturu. Zagrevanje je primetno jedino u blizini touchpad-a, ali je to zanemarljivo. Sam racunar se malo greje cak i u uslovima maksimalne opterecenosti, kada i dalje ostaje vrlo tih. Sve u svemu, po meni Asus pravi solidne racunare po pristupacnoj ceni i dobroj garanciji.

hello86, o kom modelu se radi i gde ima da se kupi po toj ceni? za te pare radi se o dobroj kupovini.

mada, ati hd3470 zamenjuje hd2400xt i slabiji je od hd2600.

HD3450 menja HD2400Pro
HD3470 menja HD2400XT
HD3650 menja HD2600Pro/XT

lap top sam video u jednoj prodavnici(ne bih da ih reklamiram) ali josh ga nema u prodaji..tek ga najavljuju,inache bice krajem meseca..tako su mi rekli. :(

Poslednja izmena:
Све је то лепо, али...

svidela mi se npr ova konfiguracija:

Specifikacija
Procesor Intel® Core™2 Duo T5750 2.0GHz 2MB FSB667
Memorija 3072MB (3GB) DDR2 667MHz
HDD 250GB SATA 5400rpm
Monitor 15.4" WXGA 1280x800 Crystal Brite
Grafička karta ATI Mobility Radeon HD3470 256MB
CD/DVD DVD RW Dual Layer
Zvučna karta 16-bit Sound Card
Zvučnici Stereo Speakers
Modem V.92 56k Fax Modem
Mrežna karta 10/100/1000 Gigabit Lan
Wireless 802.11 a/b/g/Draft-N
Operativni sistem Bez operativnog sistema
Baterija 6 cell batt.(do 150 minuta)
Težina 2.6kg
Dodaci i raspoloživi konektori
Bluetooth Integrisan Bluetooth
Card Reader Integrisan 8-u-1 čitač kartica (SD Memory Card, Memory Stick, Memory Stick PRO, MultiMediaCard, SmartMedia Card, Memory Stick Duo, xD-Picture Card)
USB 4
AudioOut 1
MicIn 1
ExpressCard slot (34/54mm) 1
Modem (RJ 11) 1
LAN (RJ 45) 1
Analogni VGA 1
DVI 1
Web Camera Integrated 1.3 Megapixels Video Camera
Garancija 24 meseca
У питању је модел F5SL.
Кључна ствар у спецификацији недостаје, а то је чипсет. Уграђен је неки SiS чипсет... :S:

radio najvise sa asusu a3500 i mogu ti reci da ono shto si platio si i dobio.
Jedino shto mi je nekako tanak za mobilnost tako da sluzi kao desktop masina.
Naime slab je i chini mi se neoptoran za nosenje na duze staze. Ako ti je potrebna veca mobilnost i nosenje u rancu mislim da treba da se odlucis za neshto robusnije.

radio najvise sa asusu a3500 i mogu ti reci da ono shto si platio si i dobio.
Jedino shto mi je nekako tanak za mobilnost tako da sluzi kao desktop masina.
Naime slab je i chini mi se neoptoran za nosenje na duze staze. Ako ti je potrebna veca mobilnost i nosenje u rancu mislim da treba da se odlucis za neshto robusnije.

u kom smislu ,neotporan za nosenje?pa,ne bih ga stavio u sobu i nikad da ga ne nosim nigde...naravno,nosio bih ga ali nisam tako neki extremni zaludjenik koji ni u Wc ne ide bez lap top-a.generalno koliko sam primetio,ti si zadovoljan sa tim modelom sto si radio sa njim?

Posto vidim da nema odgovora da podignemo malo temu.
Naime trenutna cena ovog lap-topa je oko 50000 pa sam se i ja zainteresovao za njega.Interesuje me da li ga je neko kupio,kakvi su utisci?

evo ja sam ga pazario..samo shto sam doshao kucji pa kada dignem sistem mozhda uradim neki review..btw off the record - ostalo je uzhasno malo tih modela jer su svi rezervisani bili..ja sam svoj primerak ugrabio i mogu recji samo - chista srecja. prodavac mi je nagovestio da cje se cela ta serija povucji jer je neverovatno jeftin, generalno taj laptop ne bi trebalo da bude jeftiniji od 750-800e ali nekim chudom je 49.999.

Ne znam odakle da krenem =)))))

Prvo pre svega, nacji dobre drajvere za xp shto se grafike tiche je sumanuto ili ja nisam bio dovoljno vesht da ih iskopam, prosto poslednji katalist ne zheli da ga pomirishe. Postoji hard way ali me iskreno mnoooogo mrzelo da se time bakcjem - chekam da izadje lepo verzija na ati sajtu [http://vip.asus.com/forum/view.aspx...oard_id=3&model=X50SL&page=1&SLanguage=en-us]

Umesto xp-a stavio sam vistu biznis i mogu recji da multitask objashnjava. Brzhe nisam ni ochekivao a dobio sam zaista predivam konfor i stabilnost. E ocjemo loshije vesti ;] Ocjemo.
Naime meni se samo jednom desilo do sada, a chitao sam na asus-ovom forumu da se ljudima koji poseduju starije BIOS-e deshava zamrzavanje mashine ako izvadite adapter za struhy a baterija je prisutna. To sam primetio na poslu kada ga je kolega uzeo chisto da ga proba i ischupao adapter iz njega. Nisam se mnogo potresao jer ja zaista laptop koristim na struji gotovo 100% korishcjenja. Znachi trebalo bi apdejtovati BIOS sa verzije 206 koju ja imam na primer, na 208 ili ako ste up to date onda 209 [ BIOS 208
Fix issue that sometimes system will hang when AC is plugged out, BIOS 209
Camera is slow in battery mode when system resumed from sleeping state (S3).]. Shto se WIFI-a tiche i Bluetooth-a oni rade savrsheno znachi bez ikakvih problema, kartice nisam stavljao u njega tako da josh uvek ne znam kako to fercera ali smatram da ne bi trebalo da bude problem.

Baterija : Takodje sam se malo vishe raspitivao i prosto ovaj laptop ne mozhe da ponudi vishe od 1:30 sata komfornog rada ali kao shto rekoh malopre meni to zaista ne predstavlja problem. Bitno je da kada se update-uje bios na 209 chak i ako mi se desi da mi treba bez struje- tih sat ipo cje biti sasvim dovoljno.

Kada budem imao vishe vremena mozhda i ja napishem bash valjan review sa sve slikama. Ovako delim ovu informaciju / post shto bi se reklo iz prve ruke jer je koliko znam ostalo josh jako malo ovih primeraka na trzhishtu, pa ako se "ne daj bozhe" neshto zlo desi chisto kao info mozhe da posluzhi

skini asusov drajver za bilo koji drugi asusov laptop koji ima mobility hd3470 i radiće ti. ja sam vistu sa toshibe a200-23q skinuo istog dana, kada sam video da mi u startu otvara 65 procesa(!?) i smesta instalirao xp. iako vista na njemu sasvim lepo radi, toliki broj procesa je zaista nepotreban.

iskren da budem primetio sam i neku kao belu liniju kada se pali mashina i toku rada kada gledam u ekran iskosa...i greje mi se prilichno na touchpad-u...sve mi se chini chim osvane [ radim do ujutro] zovem pc practic i kimtec da se raspitam da li je "to sve normalno" ..a shto se tiche drajvera za grafiku..pa kazhem ti nijedan katalist nije hteo da se instalira jer kao ne prepoznaje karticu...bukvalno stane na pola instalacije...

a na visti isto tako ja instaliram katalist ali brate nemam nigde opciju da ga vidim..tj da vidim podeshavanja na primer da iskljuchim AA vertical sync i ostalo...

btw danas mi se opet sa novim bios-om desio kompletan shlog mashine..def. neshto tu mega smrdi..

tbc..

Pomoć prijatelja

iskren da budem primetio sam i neku kao belu liniju kada se pali mashina i toku rada kada gledam u ekran iskosa....
Stavi crnu pozadinu ili uključi neki crni skrinsejver pa mi kaži da li vidiš belu liniju. Skoro sigurno si dobio ekran iz kojeg probija belo. :S:

a shto se tiche drajvera za grafiku..pa kazhem ti nijedan katalist nije hteo da se instalira jer kao ne prepoznaje karticu...bukvalno stane na pola instalacije...

a na visti isto tako ja instaliram katalist ali brate nemam nigde opciju da ga vidim..tj da vidim podeshavanja na primer da iskljuchim AA vertical sync i ostalo...
Ako budeš čekao da ASUS izbaci drajvere, načekaćeš se.
Rešenje za drajvere:
1. Skini najnovije drajvere: http://ati.amd.com/support/driver.html
2. Idi ovde i prati uputstva: http://www.driverheaven.net/modtool.php

Imaćeš najnovije drajvere i pun Catalyst Control Centar. ;)

Ja tipujem da je SiS-ov čipset škart.

Poslednja izmena:
iskren da budem primetio sam i neku kao belu liniju kada se pali mashina i toku rada kada gledam u ekran iskosa...i greje mi se prilichno na touchpad-u...sve mi se chini chim osvane [ radim do ujutro] zovem pc practic i kimtec da se raspitam da li je "to sve normalno" ..a shto se tiche drajvera za grafiku..pa kazhem ti nijedan katalist nije hteo da se instalira jer kao ne prepoznaje karticu...bukvalno stane na pola instalacije...

btw danas mi se opet sa novim bios-om desio kompletan shlog mashine..def. neshto tu mega smrdi..

tbc..

ma ja ti rekoh kupi k'o moj taj ne valja, evo dacu ti moj cak ne moras ni da mi doplacujes :D
joke btw

Stavi crnu pozadinu ili uključi neki crni skrinsejver pa mi kaži da li vidiš belu liniju. Skoro sigurno si dobio ekran iz kojeg probija belo. :S:

Ako budeš čekao da ASUS izbaci drajvere, načekaćeš se.
Rešenje za drajvere:
1. Skini najnovije drajvere: http://ati.amd.com/support/driver.html
2. Idi ovde i prati uputstva: http://www.driverheaven.net/modtool.php

Imaćeš najnovije drajvere i pun Catalyst Control Centar. ;)

Ja tipujem da je SiS-ov čipset škart.
nazalost ne pomazhe...

instalirao sam sve prema tvojim navodima ali ja zaista kada kliknem na properties karte ne dobijam full katalist :/

damn

@Oki Ja sam na F5SL uspešno instalirao XP (Tiny09) kao i drajvere za grafiku sledeći uputstva sa sajta koji si i sam naveo (procedura je trivijalna i obavlja se za 2min). Tek kad sam pročitao tvoj komentar i ja sam primetio da se u području touchpad-a malo više greje. Takođe nemam pristup ATI kontrolnom centru, ali me to previše ne pogađa :). Jedina 3D igra koju sam probao je C&C Generals i to radi perfektno. Meni se lap veoma dopada i mislim da nisi pogrešio u izboru.

ok a da li si primetio kada pomerish ugao gledanja na primer sa leve strane neku blagu belu liniju [ naravno kada je tamna pozadina, ali to mozhesh videti chak i prlikom boot-a dok ti pishe asus] ako ti to nemash..onda su ovi u problemu ;] takodje da li si imao neprijatno iskustvo shto se tiche skidanja adaptera i da ti se komp prosto zabaguje kada je samo na bateriji ? naravno to se ne desi odmah po iskljuchenju adaptera nego tipa 10 min..

post moar =))

nazalost ne pomazhe...

instalirao sam sve prema tvojim navodima ali ja zaista kada kliknem na properties karte ne dobijam full katalist :/

damn
Ma imaš. :)

1. Da li je instalacija prošla?
Ako jeste,
2. Ne klikćeš na properties karte, već ideš u Start meni. Ima Catalyst Control Center. Kada pokreneš izaberi Advanced view, a ne Basic. I kod mene ima u system trayu ATI-jeva ikonica.

iskren da budem namestio sam i celu nocj se na poslu drndam te sa vistom te sa xp-om i shvatio sam o bozhe kakva glupost je ona vista ;] Sa post-a sa proshle strane gde sam editovao .inf fajl i sada sve shljaka...skinuo sam starije drajvere tj 8.3 a ne 8.5 !

ali svejedno moram da zovem i proverim da li je normalno to shto imam tu belu liniju i shto se baguje i posle update-e bios-a kada je samo na bateriji...

Kratak update posle kontakta kimtec servisera tj njegov odgovor na moje pitanje

Poštovani,

Što se tiče prvog problema sa belom linijom, moramo prvo pregledati računar da bi mogao da Vam dam validan odogvor, ali se najverovatnije radi o refleksiji plasike na gler ekran što se manifestuje kao bela linija u gornjem I donjem predelu ekrana vidljiva na crnoj površini, što se tiče problema sa baterijom takodje uredjaj mora da prodje odredjena testiranja kako bi se ustanovilo da li je problem do ploče ili do baterije.
Što se tiče vremena koje je potrbno za servis zavisi od toga da li deo imamo na stanju ili ne ( u sličaju da je poterbna zamena). U slučaju da deo nemamo na stanju rez. deo se čeka iz Holandije od 15 do 20 dana. Samo uredjaju koji su kupljeni u roku od 7 dana mogu odmah da se zamene za novi, sve iznad ide regularno na servis.

Ja mislim da je ovo ipak za mene neprihvatljivo i moram da konstatujem da kada sam ih zvao za promenu tastature na drugom modelu isto nisu imali na stanju i moralo je toliko da se cheka. Ok ne zahtevam da bash sve imaju ali nekako mi se chini da kada su oni u pitanju bez tih famoznih 20 dana ti u sushtini ne mozhesh da dobijesh ono shto ti treba. Shta onda imaju i na chemu rade ako za svaki prokleti deo mora toliko da se cheka da se naruchi. Birokratije nikad dosta..Kao da njih ne zanima da recimo nekome posao zavisi od notebook-a i da prosto ne postoji reshenje osim da se toliko vremena cheka. Naravno oni deo necje da naruche jer si se eto ti raspitao nego ti prvo morash da odnesesh mashinu pa onda da se oni bave njome tih 20 dana [ daj bozhe i ne 45 koliko stoji da je zakonski rok ]

Sve u svemu, za sada cju terati Xp ali ja ovaj problem kad tad moram da reshim. Btw baterija na Xp-u mi pokazuje da drzhi 1 h i 40 minuta i nemam problem sa bagovanjem tj zamrzavanjem za sada dok u Visti mi stoji nekih 75 min. ?!

tbc..

Nazad
Vrh Dno