Šta je novo?

Asus N76VB laptop iskustva?

pole

Čuven
Učlanjen(a)
24.08.2003
Poena
619
Firma treba da mi uzme laptop do nekih 100.000 din pa sam malo istraživao. Moram to do ponedeljka da im javim!
U principu sveo sam izbor na ovaj model: https://www.asus.com/Notebooks_Ultrabooks/N76VB/

Koristim: Adobe CS6 paket, CREO 2.0, Rhino, AutoCAD...

1. Interesuju me lični utisci nekoga ko je isti model koristio, o ekranu, tastaturi, grafičkoj, buci u radu, ukupnom kvalitetu?
  2. Takodje vidim da ima 2 harda pa me interesuje da li mogu RAID da uključim?

Specifikacije su sledeće:

Model: N76VB-T4059D
Procesor: Intel® Core™ i7 3630QM Processor
Memorija: 12GB DDR3 1600MHz
Hard disk: 2.5" SATA Dual HDD 1TB 5400 RPM
Grafička kartica: NVIDIA® GeForce® GT 740M with 4GB DDR3 VRAM
Ekran: 17.3" Full HD (1920x1080)/Wide View Angle LED Backlight
Optički uređaj: Super-Multi DVD
Mreža: 10/100/1000 Mbps, Wi-Fi 802.11b/g/n, Bluetooth 4.0
Povezivanje: 1 x Microphone-in jack 1 x Headphone-out jack 1 x VGA port/Mini D-sub 15-pin for external monitor 4 x USB 3.0 port(s) 1 x RJ45 LAN Jack for LAN insert 1 x HDMI 1 x SPIDIF speaker out 1 x Antenna Input (selective)
Web kamera: HD Web Camera
Način unosa podataka: Tastatura, TouchPad
Baterija: 6 Cells 5200 mAh 56 Whrs
Operativni sistem: Free DOS.
Ostalo: Čitač SD i MMC kartica, Built-in Speakers And Microphone Bang & Olufsen ICEpower® MaxxAudio support
Boja: Crno srebrna
Masa: 3.6 kg (with 6 cell battery)
Rezolucija ekrana: Full HD (1920x1080), LED, matirani, široki uglovi gledanja

E tenkju... Upravo sam pročitao tekst. Pre toga sam već pročitao par testova i gledao par snimaka na tjubu. Nisam znao da ima IPS ekran što je super... mislio sam da je TN! To me iskreno baš raduje! Planirao sam sledeć godine da pazarim HP 8770w i da puknem bar jedno 2k EUR za pristojnu konfiguraciju koja pritom nema IPS obično ide sa malo rama i malim HDD... ali po svemu sudeći neću morati 😀
U testu su rekli da nema RAID ali normalno da ga nema kad ima samo jedan HDD. Prvo sam pomislio sam da ima dva HDD od po 500GB ali je ovako još bolje jer imam prostora za SSD!

Mislim da je Seagate HDD drive unutra...???

Još da ih nagovorim da mi uzmu SSD 840 pro sa 256GB... ako ne prebaciću svoj 830 od 256GB koji će da radi kao zmaj na ovom laptopu jer je SATA 3.

Moram još i adekvatnu torbu da nadjem i miš 😀

Za mišonju sam gledao sledeće:
  1. USB Gigabyte FORCE M9 ICE, Laser 2000dpi Black
  2. Gigabyte ECO600
  3. A4tech G10 - F770

Za torbu nemam pojma... ako nadjem onaj Belkin ranac ili torbu, neki targuc ili tucano!

Čak i povoljniji N56DY poseduje IPS ekran (takođe 1920x1080). Izgleda da ih sada Asus ugrađuje u celu N seriju. 🙂

Ne znam čiji je HDD unutra, nisam pogledao. Ali znam da se HDD-ovima pristupa odvrtanjem samo jednog šrafa. Kavez i za drugi HDD je već ubačen. Čak i šrafove za montiranje drugog HDD-a dobijaš u kesici koja je zalepljena za uputstvo.

Što se tiče miša, nijedan od tih nisam koristio. Za ECO600 sam čuo da je dobar. Možda će se javiti neko ko jeste i dati ti savet.

Gledao sam do skora je bio samo Samsung na nekim modelima sa Intel HD grafikom, HP sa 8770w serijom gde je IPS išao za dodatnih 400+ evra/dolara uz moranje da uzmete najači kvadro model koji je još jedno 1000USD skuplji za ukupnu cenu od preko 3000 EUR , Dell Precision M6700 Mobile Workstation mislim da je ista stvar ako ne i slična ka sa HP, možda Lenovo w serija ima standarno i onaj neki Acer koji se skoro pojavio a koji je ispod 1000 EUR. Naravno pričamo o mat IPS ekranima.

Izgleda da ima konfiguracija sa 2 x 500GB diskovima, videh na nekom videu. Što se tiče dela za pristup HDD kavezima je super. Kao na HP 8760w i 8770w workstation modelima. Jedan šraf i gotovo. Čak mi se čini da je i taj deo od metala na Asus-u.

Ima jedna stvar koju su mogli da urade takodje... a to je da kada se otvori daj donji deo da se može pristupiti ventilatoru radi čišćenja. Sad ne zna ali u tom slučaju će morati da se nosi u servis u garantnom roku jer je neko moje pravilo da se ventilator laptopa bar jednom godišnje ako ne i 2 puta čisti! Zavisi naravno koliko ga koristite i gde ali i od konstrukcije laptopa. Ja sam nakon isteka garantnog roka sam čistio ovaj HP 8710w. Obično bih znao da je vreme jer se sam lap gasio zbog pregrevanja zbog nagomilane prašine u hladnjaku i neodvodjena toplote u količini u kojoj je to potrebno.

Vidim da ovaj Asus ima malo drugačije rešeno to sa hladjenjm... a nema pozicioniran deo sa ventom na rubu konstrukcije pa ima dva otvora tj. tri ako se računa otvor na dnu preko koga usisava a preko druga dva izbacuje topao vazduh. Čudi me ovde tog usisnika nema.
Ima samo jedan otvor kod memorije na dnu. Gde vazduh ulazi pojma nemam!? Doduše ovi čipovi se daleko mane greju a verujem i ovaj laptop u glaobali!
Jedva čekam da pustim neki render i oznojim ga malo!

Šteta je što ima samo dva slota za memoriju ali pošto su mi javili da će biti verzija sa 12GB rama što znači da je 8 + 4GB kombinacija. Zameniću u dogledno vreme jedan modul za veći i to je to.
Al' smo se razmazili sa ovim cenama memorije... hehehe!!!

p.s. Nadam se da će pristati da uzmu Samsung 840 pro 256GB jer će to ovom laptopu da čučne kao budali šamar 😀
Ipak fabrički ugradjen HDD je na 5400 rpm... to guši ovu mašinu totalno!

Poslednja izmena:
Odlično pošto me to baš raduje! Da li ima onaj fazon da prestane na momente da reaguje tj. da se zaglupi i tako nešto. Neke slične bagove možda?
Ok je da se nakon ne korišćenja sam gasi i tako štedi bateriju itd. ali znaju da zezaju ti wireless miševi. Pitam jer se to dešava ili se znalo dešavati sa bežičnim miševima!?

Ja sam ih imao dosta... i to od prvih modela i moram priznati da ova dva koja imam više nemaju te začkoljice... Gigabyte M7700B i A4tech G10 - F770FL koje trenutno imam taj problem nemaju!
Za sada sam najbliži upravo tom ECO mišonji!!!

Što se tiče laptopa kao malo dete jedva čekam da ga se dočepam. Nadam se da će verzija koju dobijem imati srpsku tastaturu pa čak iako sam navikao na englesku neću više morati da "svičujem" jer mi je položaj nekih tastera tako bliži.

Druga stvar kojom se nadam je VELIKI ENTER TASTER. Znači imam ovaj HP godinama pa iako je kucanje na njemu rutina, desi se da pogrešim i da mi nedostaje da onako teatralno zveknem taj VELIKI ENTER kada završim neki veliki posao... 😀

Poslednja izmena:
On ima čiklet tastaturu koju do sada nisam koristio na duže vreme pa će biti potreban mali period privikavanja ali ako je ENTER VELIKI ... 😀

U jednom testu čovek pokaza da ima malog ugibanja u centralnom delu ali je morao da stisne jače. Mislim da je tastatura dobra. Dopada mi se i belo pozadinsko svetlo.

[YOUTUBE]J0gtMhA7HJQ[/YOUTUBE]

Poslednja izmena:
čovek reče da ide sa 2 x 500GB... u specifikaciji koju sam ja naveo lepo piše 2.5" SATA Dual HDD 1TB 5400 RPM
Mada nisam siguran koliko je to tačno znajući naše prodavce!!!
Izgleda da je ovo pomalo lutrija, može a i ne mora hehehehe!!!

Evo ovde je i slika pogrešna crni laptop stoji, oznaka ista, a piše da ima 1 x 1TB disk!
https://content.it4profit.com/itshop/itemcard_cs.jsp?ITEM=130521134130963815&THEME=asbis&LANG=hr

Ovde isto 1 x 1TB
http://www.arhiteh.hr/shop/index.php?main_page=product_info&products_id=10064

Ladno je u Makedoniji cena 120 EUR niža za identični laptop! Isplati se doputovati, prošetati i kupiti laptop i još ostane para za jeftiniji SSD

Poslednja izmena:
Sudeći po Filipovom testu izgleda da ima Hitachi HDD... što je po meni super stvar. Ti diskovi su se pokazali kao ultra pouzdani. HP je Hitachi diskove ugradjivao u svoje Workstation modele!
Tastatura na N56 sa testa ima mali enter i eng. raspored na tastaturi 🙁

Video sam N56... ako se ne varam za oznaku i to baš pre par sati u nekoj prodavnici...
Ma tastatura je super... a koliki sam ****** bio nisam video da li je srp :wall:

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno