Šta je novo?

Asus n6200GE/TD

goran73 je napisao(la):
@ExR
Ajde kad nađeš vremena pomozi oko fleša, daj uputstvo ili na PM, forumu, [email protected]. Unapred zahvalan.
Za flashovanje GPU-a potrebno je:
1. NVflash-program za flash koji mozes skinuti guru3d,skini najnoviju verziju ili jednu pre
2.Flopy disk-ali ja preporucujem da se flashuje sa hdd-a.Uzmi napravi jednu FAT32 particiju(malu ne veliku npr. 100mb)pomocu programa Partition Magic.
3.Boot98-butabilni flopy ili cdrom.Opet bolje cdrom jer flopy zna da zakaze a i ja pravo da ti kazem sam moj skinuo i izbacio iz upotrebe odavno.
4.Bios
Kada napravis FAT32 iskopiras i NVFLASH i BIOS(ultra.rom) na tu particiju.
Postupak(na moj nacin):
Uninstal driver, pa restart.Drzis Delete da bi uzao u bios ploce.Namestis da "first boot device" bude cdrom ili flopy(u zavisnosti sa cega ces da boot-ujes win98), sacuvas podesenja F10. Dok bootuje pritiskaj F8 i izaci ce ti meni .Tu izaberi "Safe mode command prompt only" i pojavi ti se A:\ . Onda nadjes particiju gde se nalazi bios i nvflash(komanda c: ili d: ili ...).Kada si usao u npr. c: otkucas "dir" i vidis da li je tu bios(ultra.rom) i nvflash.
Prvo backup starog biosa(u slucaju da novi nece dobro da radi) komandom " nvflash -b ime_biosa.rom "(stavi neko kratko ime npr. asus.rom) i odgovoris sa Y.Pise da li je uspesno odradio.Ako jeste ides dalje.
Komanda za novi bios: nvflash -4 -5 -6 ultra.rom . Odgovoris sa Y i sacekaj(10-ak sekundi) i trebalo bi da pise da je uspesno odradio flash. Restartuj sa ctrl+alt+delete. Ako se pojavi slika sve je ok.
Ponovo udji u bios ploce i vrati da boot-uje sa Hdd-a i to je to.

Evo ti ULTRA.rom bios sa default taktovima 300/550 za svaki slucaj posto nije htela da se klokuje pre.Na mail ti saljem bootcd.iso.Uzmi jedan cdrw i narezi pomocu NERO-a.Ubaci prazan CDRW klikni na bootcd.iso i onda BURN.
Pokusao sam da budem detaljniji sto sam mogao.
Ukoliko flash ne uspe treba da imas pci graficku karticu da bi mogao da vratis stari bios ali se nadam da ti nece trebati.

Ja se ogradjujem od bilo kakve stete nastale koriscenjem ovog biosa ili ovog nacina flashovanja.Znaci radis na sopstvenu odgovornost!!!

Ako ti ovo nije jasno imas u threadu Leadtek6200 na 2 ili 3 strani isto uputsvo za flash pa pogledaj i tamo.
Drzim ti fige!
Pozdrav

Prilozi

• ultra.zip
    42.7 KB · Pregleda: 56
Poslednja izmena:
Hvala!

@ExR
Još jednom hvala! Sve je pripremljeno, sad samo da odradim to ...
P.S. Jel nije problem što imam dva operativna sistema XP i SuSe 9.2 i boot polazi od GRUB-a?

GRUB je Linux boot loader, znači kad pokrenem kompjuter on se podiže i daje mi opcije za podizanje: linux, windows, suse failsafe, memory test isl.
Nego da se vratimo mi na započetu temu. Imam još jedno pitanje. Da li moram da pravim novu FAT 32 particiju ili mogu da iskoristim postojeću tako što ću sve odraditi u posebno napravljenom folderu gde bih smestio NVflash i novi bios?

goran73 je napisao(la):
GRUB je Linux boot loader, znači kad pokrenem kompjuter on se podiže i daje mi opcije za podizanje: linux, windows, suse failsafe, memory test isl.
Nego da se vratimo mi na započetu temu. Imam još jedno pitanje. Da li moram da pravim novu FAT 32 particiju ili mogu da iskoristim postojeću tako što ću sve odraditi u posebno napravljenom folderu gde bih smestio NVflash i novi bios?
Vidis nemam veze sa LINUX-om ali mislim da ne bi trebalo da ima problema.

Mozes iskoristiti postojecu ali ne u novi folder nego samo stavi npr. na c: .Znaci bez foldera. Stavis na npr. c: (ako je on fat32) bez novog foldera i nvflash i ultra.rom.Ja sam isto napravio novi folder ali nisam mogao da pristupim pa sam onda uradio cisto na particiju i bilo je ok.

ExR je napisao(la):
Dok bootuje pritiskaj F8 i izaci ce ti meni .Tu izaberi "Safe mode command prompt only" i pojavi ti se A:\ . Onda nadjes particiju gde se nalazi bios i nvflash(komanda c: ili d: ili ...).Kada si usao u npr. c: otkucas "dir" i vidis da li je tu bios(ultra.rom) i nvflash.
Pritiskam ja F8 ali mi se ne pojavljuje nikakav meni, već otpočinje sa nekakvim pitanjima (neka podešavanja), a kad ne pritiskam F8 onda se pojavi:
(DR-DOS) A:/
E sad, prepoznaje NTFS particiju i sa naredbom 'dir' izlista istu, ali FAT 32 particiju samo prepozna ali ništa neće da izlista sa pomenutom naredbom već kaže da ima neka greška, kao ne može da pročita.
Inače raspakovao sam ono što si mi poslao i narezao na NERO kao butabilan disk (tri fajla, od kojih je jedan bootcd.iso). Da ne grešim u nečemu?

goran73 je napisao(la):
Pritiskam ja F8 ali mi se ne pojavljuje nikakav meni, već otpočinje sa nekakvim pitanjima (neka podešavanja), a kad ne pritiskam F8 onda se pojavi:
(DR-DOS) A:/
E sad, prepoznaje NTFS particiju i sa naredbom 'dir' izlista istu, ali FAT 32 particiju samo prepozna ali ništa neće da izlista sa pomenutom naredbom već kaže da ima neka greška, kao ne može da pročita.
Inače raspakovao sam ono što si mi poslao i narezao na NERO kao butabilan disk (tri fajla, od kojih je jedan bootcd.iso). Da ne grešim u nečemu?

Baš i nerazumem kako se to dešava!?
Dos, koliko ja znam, ne bi trebalo da vidi NTFS!?
Na koj part. ti se nalazi WINxp (predtpostavljam) FAT ili NTFS ???

ps. F8 pritiskaj samo u trenutku kada krene da čita bootcd.Bitan je taj trenutak.

ExR je napisao(la):
Baš i nerazumem kako se to dešava!?
Dos, koliko ja znam, ne bi trebalo da vidi NTFS!?
Na koj part. ti se nalazi WINxp (predtpostavljam) FAT ili NTFS ???

ps. F8 pritiskaj samo u trenutku kada krene da čita bootcd.Bitan je taj trenutak.
Tako je, DOS ne bi trebalo da vidi NTFS nego FAT ali eto ...
Nego ima jedna druga stvar. Kad se na startu pojavi GRUB i kad izaberem WINDOWS, pri bootu istog pritiskam F8 (bez sistemske diskete u cd-u) i onda mi se tu pojavi niz opcija, između ostalog i ''Safe mode with Command Prompt'', izaberem tu opciju onda me pita da li želim da se ulogujem kao administrator ili user (goran), izaberem administrator i pojavi mi se upravo safe mode with command prompt, s tim što je početni folder c:/(Documents and Settings/Administrator): (ili nešto slično), e tu ne čita NTFS nego samo FAT sa istom onom komandom ''dir'', ubacio sam one programe nvflash i cmsdpi, kao i bios i sve je lepo prepoznao. Sad, ne znam da li odatle mogu da flešujem bios, da li da probam najpre backup postojećeg pa ako to uspe onda posle da flešujem?

Cekaj da li je tebi sve to pod Linux-om???Mislim prvo startujes taj"grub" pa onda sve ostalo???

ExR je napisao(la):
Cekaj da li je tebi sve to pod Linux-om???Mislim prvo startujes taj"grub" pa onda sve ostalo???
Da, od njega sve polazi, inače ne bih mogao tako jednostavno da biram koji ću OS. Ali pre njega se diže butabilni CD, tako da on nema veze sa tim, bar nije imao sa nekim drugim butabilnim diskovima (i windows i linux).

Stvarno neznam u cemu je fora , nikada nisam koristio linux.
Ti moras da udjes u Dos da bih sve izveo na bezbedan nacin.Probaj jos jednom.Znaci kada krene da cita bootcd tada F8(na ekranu pise "boot from cd..." i tada F8) bitan trenutak probaj ponovo ili postavi pitanje nekome ko ima iskustva sa linux-om.

A sto ne bi u windowsu napravio sistemsku disketu,stavio u biosu da se sa nje dize sistem,startovao nvflash i odradio posao?

Mister_D je napisao(la):
A sto ne bi u windowsu napravio sistemsku disketu,stavio u biosu da se sa nje dize sistem,startovao nvflash i odradio posao?
Flopi mi trenutno ne radi, a sigurno ću probati kad ga budem popravio.

flesh

Promenih i ja bios, ubacio sam onaj što je po default-u na 500/600, i imam očitavanje temperature GPU. Posle sam modovao, ali overklok opet neće!? Mada nije loše ni ovako, negde je oko 5800 poena u 3DMark03.

Taman sam pomislio da si odustao.Super!
U cemu je bio problem?Sto nije hteo da udje u dos?
Nije mi jasno sto nece oc!?Iz cega si probao da kloknes?
To je taj rezultat :banana: :banana: :banana:

ExR je napisao(la):
Taman sam pomislio da si odustao.Super!
U cemu je bio problem?Sto nije hteo da udje u dos?
Nije mi jasno sto nece oc!?Iz cega si probao da kloknes?
To je taj rezultat :banana: :banana: :banana:
Ne znam što nije hteo da uđe u dos, rešio sam problem preko flopy drive, napravio sam start up disketu i posle je sve bilo lako. Klok sam pokušao preko RT (najnovijeg), jedino što sam uspeo jeste povećanje GPU izmenama nekih parametara u RT ali memorija nikako neće, isti problem kao i pre fleša, posle modovanja ne može da se klokuje. Videću ovih dana, možda nešto isčačkam. U svakom slučaju još jednom hvala na pomoći jer ni ovo ne bih uspeo bez iste.

Nemoj mnogo da čačkaš :) Znaš ono : Ko čačka mečku.... kupi novu grafičku.

goran73 je napisao(la):
Ne znam što nije hteo da uđe u dos, rešio sam problem preko flopy drive, napravio sam start up disketu i posle je sve bilo lako. Klok sam pokušao preko RT (najnovijeg), jedino što sam uspeo jeste povećanje GPU izmenama nekih parametara u RT ali memorija nikako neće, isti problem kao i pre fleša, posle modovanja ne može da se klokuje. Videću ovih dana, možda nešto isčačkam. U svakom slučaju još jednom hvala na pomoći jer ni ovo ne bih uspeo bez iste.
Nema na cemu!
Neka ga tako.Klokovi 500/600 su sasvim pristojni.Ubrzao si karticu za skoro 50%.Sada malo uzivaj.

rešeno!

ExR je napisao(la):
Nema na cemu!
Neka ga tako.Klokovi 500/600 su sasvim pristojni.Ubrzao si karticu za skoro 50%.Sada malo uzivaj.
Problem rešen reinstalacijom drajvera i RT!
Nego ne smem mnogo da ga poteram imam slabo hlađenje (da ne kažem nikakvo).
Trenutno je na 520/700, 3dmark03 6350, GPU pri startu 55 C. Meni sasvim dovoljno!

goran73 je napisao(la):
Problem rešen reinstalacijom drajvera i RT!
Nego ne smem mnogo da ga poteram imam slabo hlađenje (da ne kažem nikakvo).
Trenutno je na 520/700, 3dmark03 6350, GPU pri startu 55 C. Meni sasvim dovoljno!
Trebalo bi da imas malo veci skor ali neznam kakav ti je ostatak konfiguracije.Takodje obrati paznju da svaka promena u driverima ti vraca na 4 pipe.Tako da ako ukljucujes aa i af to uradi iz rivatuner-a.
Za hladjenje uzmes jednu osmicu i uperis u GPU i to je to.Mom ortaku je temp. oko 60 pri startu i sve mu radi ok vec par meseci.Imas i u rivi monitoring kojim mozes da pratis temp. koja je bila tokom igre ili testa.To ti pokaze kolika je temp. bila u toku igre ili testa i pokazuje ti u vidu grafika pa je to najbolji nacin da vidis do koliko ide.Do 90 je ok preko 100 vec ne valja. Ako pustis neku igru koja je dx8 ona nece dovoljno zagrejati karticu pa zbog toga pusti neki noviji dx9 naslov ili poslednji test u 3dmark03 nekoliko puta da vrti pa proveri temp. .
:wave:

Kojim programom da merim temperaturu na kartici?
Probao sam SmartDoctor ali tema temperature vec samo mogu da dizem clock. Probao sam i sa RTom ali ne znam kako da ga podesim.

Kao prvo, jel' ti ukljucen senzor u BIOS-u kartice?

Ako jeste, za to mogu da ti posluze i sami driveri, tj. u podesavanju istih imas tu stavku...

drajveri?

ExR je napisao(la):
Trebalo bi da imas malo veci skor ali neznam kakav ti je ostatak konfiguracije.Takodje obrati paznju da svaka promena u driverima ti vraca na 4 pipe.Tako da ako ukljucujes aa i af to uradi iz rivatuner-a.
Za hladjenje uzmes jednu osmicu i uperis u GPU i to je to.Mom ortaku je temp. oko 60 pri startu i sve mu radi ok vec par meseci.Imas i u rivi monitoring kojim mozes da pratis temp. koja je bila tokom igre ili testa.To ti pokaze kolika je temp. bila u toku igre ili testa i pokazuje ti u vidu grafika pa je to najbolji nacin da vidis do koliko ide.Do 90 je ok preko 100 vec ne valja. Ako pustis neku igru koja je dx8 ona nece dovoljno zagrejati karticu pa zbog toga pusti neki noviji dx9 naslov ili poslednji test u 3dmark03 nekoliko puta da vrti pa proveri temp. .
:wave:
Slaba mi je konfiguracija sa Sempronom 2400+, tako da sam i ovako zadovoljan. Što se temperature tiče kad uključim komp je 45-7 C, a onda u toku rada ako ne opterećujem VGA je oko 55 C, posle završetka igre ili testa max je bilo oko 70 C, mada ću proveriti sa RT.
Nego, da li mogu poboljšati performanse novijim drajverima 78.01, 81.26 pošto ja koristim onaj što ide uz karticu (71.25)?

Verovatno nije (tj. ja nisam nista dirao). Kako da ga ukljucim?

Poslednja izmena:
Moras da izmenis tu stavku u BIOS-u kartice...

Znaci, sa nvflash-om skines original BIOS, recimo u nVidia BIOS Modifier-u chekiras stavku za termo-sondu, snimis taj BIOS i flash-nes ga nazad na karticu...

goran73 je napisao(la):
Nego, da li mogu poboljšati performanse novijim drajverima 78.01, 81.26 pošto ja koristim onaj što ide uz karticu (71.25)?
Svakako da su noviji driveri bolji.stavi npr. te 78.xx. Ti 81.26 nisu za tu karticu a i mislim da su beta.Ako se ne varam znaju dosta da baguju.

ExR je napisao(la):
Svakako da su noviji driveri bolji.stavi npr. te 78.xx. Ti 81.26 nisu za tu karticu a i mislim da su beta.Ako se ne varam znaju dosta da baguju.
Stavih 78.xx i poboljšanje (bar prema 3dmark-u) je neznatno.
Nego imam drugi problem, posle 30-tak min NFSU2 ukoci se slika i moram da restartujem. Šta bi mogao biti problem? Pokušao sam i sa starim i novim drajverom, smanjio klok, ista stvar.

Nazad
Vrh Dno