Šta je novo?

Asus Maximus V formula - POST - traje dugo

KIBLA`s

Čuven
Učlanjen(a)
11.12.2003
Poena
680
Moja oprema  
CPU & Cooler
i9 13900KF & NZXT kraken 360
Matična ploča
Asus Tuf Gaming Z690-Plus
RAM
2 x 32 GB Kingstone Fury DDR5
GPU
Asus Astral 5080 OC Gaming
Storage
2x1TB Kingston SFYRS/1000 + 2x1TB Patriot SSD
Zvuk
Creative Sound Blaster X3
PSU
Seasonic prime GX-1300
Kućište
Fractal Focus 2
Monitor
ROG SWIFT PG278QR 165Hz, G-SYNC
Miš & tastatura
DeathAdder v3 & Logitech Ultrax Premium
Laptop
Lenovo X1
Mobilni telefon
iPhone 16 pro + Samsung S24
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
pre neki dan sam pazario pomenutu plocu,

uzasno me nervira POST time koji traje citavu vecnost,
prodje po nekih 10-15 sekundi dok se ne pojavi ekran
sa informacijama o CPU, memoriji, hdd...itd. itd.

da li je moguce i kako uticati na taj POST da se smanji,
bukvalno mi duze traje POST nego dizanje W7?

hvala.

Probaj da je flesujes na novi bios.
To je problem kod z68 ploca, mislio sam da je tu boljku z77 prevazisao.

flesovanje jos nisam stigao da odradim.

Prebaci se u biosu na advanced mode, zatim u tabu "boot" ukljuci rog logo i stavi vreme prikazivanja na 3 sekunde, ili manje.

Ja te podatke o hardware-u uopste ne vidim, 2sek logo i za win 4-5 sekundi u cold boot.

cu probam i to, logo sam iskljucio, to me uvek nerviralo...

Upali fast boot, i to je to.

probane obe varijante, mrka kapa.
sledi update BIOS - a.

Kod mene na p8h61m le r2.0 u advance>boot imam opciju post delay time i tu samo podesim koliko sek i to je to.Neznam sto kod tebe nece.

E da još jedna napomena. POST će UVEK trajati dugo ako samo pomeriš memoriju sa 1600MHz tj. OC-uješ je pa makar nio to i XMP (i to je OC)! Probaj ram na default i videćeš. Nemoj me pitati zašto. :trust:
Bar se tako moj MGV ponaša, a obzirom da su sestre ploče... ,)

Novi BIOS hoće pomoći ali ne spektakularno.

Meni je na 2133 mhz i boota normalno kao i da je na 1600 mhz.

Meni je na 2133 mhz i boota normalno kao i da je na 1600 mhz.

Možda ima veze do tipa memorije, ja drugu nisam probao? Vidim imaš isto 4x4 i na XMP-u. Kada je na auto brzini, boot pre beep-a je instant i odmah ide na učitavanje wina, a ovako na beep čekam jedno 3 sekunde. Ko zna...

Kako je moguce da se ovako brzo boot-uje Win8?

Win 8 učitava daleko manje servisa, uostalom instaliraj i Win 7 u UEFI modu (sa GPT particijom) i ima i on da poleti pri boot-u!

Pa ja imam Win8 i ne ucitava mi ovako a pogledaj koja je konfiguracija u pitanju. Na ovom klipu se uopste i ne vidi kada se ucita win tj nema onog kruzica...

Da video sam šta imaš, ali brzina BOOT-a nema veze sa jačinom konfiguracije, već setovanjima u BIOS-u i Win-u!
Da li ti je BIOS u UEFI modu (i naravno win 8 instaliran na GPT particiji da bi UEFI uopšte i mogao da BOOT-uje), CSM ugašen i secure BOOT upaljen (mislim da ovo nije mandatnom za brzinu BOOT-a, ali nisam siguran). I samo tada ima brže da učitava a ne ako je BIOS ostao u normalnom modu i Win tako instaliran na klasični MBR...

A sada za ultra brzi BOOT kao u videu, mislim da mora još i da se uključi ili Win8 Hybrid Shutdown/Fast Startup ili Intel Rapid Start Technology, oba zajedno su višak - rade tako reći istu stvar.

Celo vreme napominjem da mislim, obzirom da nisam probao lično već čitao na netu, jer mi se gadi Win8 i da probam! 😛

P.S.
Malopre sam pogrešio default u BIOS-u za memoriju je 1333 a ne 1600MHz! 🙂
I čudno, sa novijim BIOS-em mi ne ubrza BOOT kada je vratim, dakle nije više do tog setovanja, ali je i dalje BOOT instant kada vratim na podrazumevano sa F5. E sada da kopam koje setovanje produžava BOOT me realno mrzi, skoro sam ih sva izmenio! :d
Tako da probaj da vratiš sve sa F5 pa vidi, ako je i tada traje dugo onda je nešto drugo po sredi, ili mnogo stari BIOS...

Poslednja izmena:
Sorry ako je malo off topic ali samo da odgovorim na ovo.
Nije "cold boot" nego Hybrid boot. ima 2 vrste isključivanja tj. gašenja, normalan boot ili preko Hybernate fala koji je na disku kontinualan file i u njemu je snimljeno sve što treba za bootovanje pa ne mora da juri fajlove po disku. Ako se Hybernate isključi bootovanje je skoro isto kao na 7mici. Postoje 2 vrste shut down-a, jedan je Hybrid Shutdown (default) i bez upotrebe Hybernate fajla
Oni sa SSDom znaju da i pored isklučivanja Hybernate-a 8mica bootuje istom brzinom zato što na SSDu nema veze gde se fajlovi nalaze, istom brzinom se učitavaju, gde god bili. Još jedna osobina 8mice je da se na početku boota učitavaju samo drajveri i servisi a tek posle pojavljivanja desktopa ili Metroa startuje programe pa je tako windows upotrebljiv i pre nego što se programi iz startupa učitaju. U tom zecu leži grm brzog podizanja sistema.

Poslednja izmena od urednika:
Nije baš tako evo Gidra85 se žali da mu nije brzo iako ima baš Win 8 na SSD-u, a ja sam već napisao za Hybrid Shutdown/Fast Startup i ostale BIOS razloge, ali je valjda teško čitati dva posta iznad. 😛
I sa Hybrid-om se i ne diže ceo Win od nule, sličnije je sleep-u 😉

I sta smo na kraju zakljucili, sta je sve potrebno da se odradi kako bi boot bio kao sa Asus klipa?

1. Uključi Fast Startup
2. Windows instaliran u UEFI modu - mislim da z77 ima posebno setovanje u BIOSu za Fast Boot
3. Grafike treba da imaju odgovarajući BIOS za Windows 8 Fast Boot - UEFI GOP Bios
Kad sve to staviš - trebalo bi da radi.

Mislim stvarno, jel svima stvarno toliko teško pročitati prvi post sa ove strane?! 😛

+ ovo što je HighONE rekao vezano za GPU BIOS.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno