Šta je novo?

Asus Maximus Formula temperatura 160C

Dulio

Slavan
Učlanjen(a)
04.08.2005
Poena
319
Procitah juce na njihovom site da sa novim biosom 907 rade bolje novi drajveri pod Vistom i XP-om. Uploadovao ja novi bios pomocu USB-a (njihova preporuka) i sve proslo OK. Kada sam ga upalio i pogledao temperature preko nihovog PC Probe II najnovije verzije, i imao sam i sta da vidim. Sve temperature skocile. Procesora za 8C(sa 32 na 40. Toliko ocitava i Core temp), NB i Sb za po dva tri stepena i sada su oko 46, ali je temperatura ploce porasla za neverovatnih 130C:wall:.Pre toga je bio na osnovnom biosu 504. Udjem u Bios hardware monitor, a tamo stoji -98C. Predpostavljam da je tolika temperatura kuciste bi moralo izbacivati topliji vazduh, ali on izbacuje isto kao sto je i pre.
E sad dali je moguce da je toliko porasla temperatura, ili samo senzoti brljave. Jos uvek radi normalno(nisam ga opterecivao igrama), samo se jednom resetovao. Pretpostavljam da je to zbog zastite od pregrevanja ploce.
Citao sam na njihovom forumu da je sada problem vratiti bios na stariji. Pokusao sam preko usb-a ali mi kaze da se ne mogu vratiti na stariju verziju. Kao neki stari Asus update iz XP to moze ali moze i da zezne bios skroz.
Zna li neko kako da resim ovaj problem, posto sledeca novija verzija biosa ko zna kada ce biti.:smash:

PC Probe je pouzdan koliko i plastični šrafovi za točkove automobila.

Pipni ti to prstom pa ako je toplo/vruće, onda je OK... Da je 130C sijalo bi tako da ti ne bi trebalo sobno osvetljenje.

Pokusao sam kao sto rekoh ponovo preko USB-a ali mi kaze da je na ploci noviji bios nego na fleshu i nece. E sad na nekim forumima kazu da moze preko starijeg Asus Update, ali je takodje nekima zeznulo totalno bios. Nisam se usudio da probam dok se malo ne informisem. Nikada ranije nisam vrsio recovery biosa iz CMOS. Neki je na forumu rekao preko EZ Flash in CMOS. Citao sam manual od ploce ne vidim da ima takav metod.
Inace kao sto rekoh na starom mi je temperatura ploce oko 32C, a na novom 160C. U biosu Hardware monitor pise -98:wall:.

Cekaj bre.
Asus PC probe i ti njegovi programcici ne rade sa 907 biosom.Bolje sacekaj novu verziju tih programa nego da vracas stari bios.Novi bios otklanja neke nedostatke prethodnog, i ne vidim razlog zasto bi vracao stari.
A ne vidim zasto ne bi koristio core temp ili everest, oni rade bez problema.
:)
edit: to sto u biosu pise 98, to je vec malo cudno...kod mene fercera bez problema.(btw, koja temp je u pitanju? NB, SB ili ambient?)
Overi ovaj link ako ranije nisi, mozda nadjes nesto korisno-
http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=168119

Poslednja izmena:
Pa kaze da i core temp ocitava vecu temperaturu.

Poslednja izmena:
Ne bih voleo da zvucim kao neko koji kudi,ali jos jednom se pravilo "dok DOBRO radi NE DIRAJ" pokazalo kao korisno. Ja se sam ponekad polakomim,u smislu ako fleshnem bios,firmware i sl. da cu dobiti ko zna sta.... Takve stvari se definitivno rade kad se imaju neki problemi.

Ako ne uspes da vratish stari bios moli boga da ubrzo izbace novi pa da njime pregazish ovaj bios koji sad imash.

Da videh sad da je pomenuo i Core Temp.
Ovo su nesto senzori pobrljavili.
EZ Flash (alt F2 ) bi trebalo da odradi flash bez problema...ja sam pomocu toga i USB flesa tako odradio update
(strana 4-4 u manualu od ploce)

Poslednja izmena:
Da videh sad da je pomenuo i Core Temp.
Ovo su nesto senzori pobrljavili.
EZ Flash (alt F2 ) bi trebalo da odradi flash bez problema...ja sam pomocu toga i USB flesa tako odradio update
(strana 4-4 u manualu od ploce)
Pokusao ali mi neda. Kaze na ploci imas noviji, i neda stari.EZ Flash (alt F2 ) Na ovaj nacin sam i promenio bios.I na onom linku koji si postova citao sam da su ljudi neki vratili stari, ali us pomoc starog nekog Asus update, ali je i nekima totalno zeznulo bios. Ne znam kako ide nakon toga ako se ne uzita bios. Imali mu tada spasa. Citao sam da su se ljudi i iz toga vadili. Ploca je dovucena iz inostranstva tako da mi i garancija tu ne igra ulogu.

Kao sto rece EM2000 "dok DOBRO radi NE DIRAJ" tog pravila sam se i dojuce drzao, ali posto je nesto zezala zvucna ajde rekoh da promenim, a ono evo sta ispade. Da popiz...

Poslednja izmena:
Shit.
Da li si pokusao sa bios recovery sa DVD-a?..
Inace ako se nesto za*ebe prilikom updatea bios-a, prilikom bootovanja ploca bi trebalo da ispise "bad bios cheksum" i da automatski potrazi DVD/floppy/flash pa sama ucita novi bios.
Koliko sam video u manualu, ne postoji nacin da totalno shebes bios...Pa ni kada nestane struje usred flashovanja.
Pobaj to sa asus updateom, koliko vidim, ne mozes nesto nepovratno zeznuti.

Ako ti sve normalno radi, ne obracaj paznju na temperature. Ako je to sa temperaturama greska u biosu, vrlo verovatno ce izaci novi koji to ispravlja. Prema tome, uzivaj :smoke:

Poslednja izmena:
Necete mi verovati. Dosao sinoc kasno sa posla upalio komp, ajde da proverim temperature a ono sve normalne. Nisam mogao da verujem. Proverim ga i iz biosa, i iz PC probe. Sve OK. Nista nije dirano. Neverovatno. Danas isto OK. Ne mogu da verujem da se samo od sebe popravilo. Videcemo dokle ce trajati(sad sam sam sebe ugrizao za jezik:)).

Ah, pa da.
Nisi znao za "self repair" feature Maximusa?E pa to ti je strana 4-8 u manualu :D

Uzivaj!

Imao sam ja isti problem sa P5KC :) tj. odjednom pocelo sve da vristi da se dere pc probe da bljesti crveno i pokazalo mi temepraturu ploce od 191C, restartujem udjem u bios u biosu pokazuje -65C i pokazuje da se kuler na procesoru vrti sa 33600 obrtaja :D iskljucim komp :) upalim i umesto viste udjem u XP :D proverim temperature u PC Probe sve su ok restartujem opet pogledam bios, uredu i u visti uredu :)

Dobro poznat problem po Asusovom forumu i vrlo se lako resava :)
Posle update BIOS-a iskljuciti komp iz struje,sacekati 5 sekundi i upaliti komp .. sve radi normalno :)

Za ostale koji nisu upuceni...Svakim fleshom biosa novom verzijom nije moguc vracanjem starog postojeceg jer su tako Asusovci napravili neku vrstu zastite u samom biosu...Cim pozelite da vratite stariji verifikuje prvo postojecu verziju i samim tim blokira flashovanje.Tako je bilo i sa Commando-m meni pa i sad sa Maximus Formulom a bice i sa sledecim plocama.Znaci to dejstvuje vec duze vreme.Inace bios moze da se vrati ali za jedan do dva unazad,nista preko toga!Jedino resenje je ono koje je ostavio user Kibla's i ono je jedino delotvorno.Inace nista strasno sto bi trebalo da nas uzbudjuje!

Poslednja izmena:
Za ostale koji nisu upuceni...Svakim fleshom biosa novom verzijom nije moguc vracanjem starog postojeceg jer su tako Asusovci napravili neku vrstu zastite u samom biosu...Cim pozelite da vratite stariji verifikuje prvo postojecu verziju i samim tim blokira flashovanje.Tako je bilo i sa Commando-m meni pa i sad sa Maximus Formulom a bice i sa sledecim plocama.Znaci to dejstvuje vec duze vreme.Inace bios moze da se vrati ali za jedan do dva unazad,nista preko toga!Jedino resenje je ono koje je ostavio user Kibla's i ono je jedino delotvorno.Inace nista strasno sto bi trebalo da nas uzbudjuje!

Ajde sto bi reko prost narod, ne lupe*aj ko otvoren prozor na promaju :d

Svaki flash program ima switch-eve za ignorisanje provere vrste chipa i verzije BIOSa tako da ako ti je bas merak mozes da stavis BIOS od Intel-a 915 na nForce 680 plocu.

Samo treba neko da sedne i procita uputstvo za flash program a u Srbiju nismo poznati po upotrebi literature :p

Svaki flash program ima switch-eve za ignorisanje provere vrste chipa i verzije BIOSa tako da ako ti je bas merak mozes da stavis BIOS od Intel-a 915 na nForce 680 plocu.

Samo treba neko da sedne i procita uputstvo za flash program a u Srbiju nismo poznati po upotrebi literature :p

ASUS je to drugacije resio,
ne postoji switch nego mora da da se koristi starija aplikacija za fesovanje,
ovo ne pricam napamet i ne lupetam nego sam licno iskusio na commandu.

Sto volim ovako "pametne" usere koji samo kazu da bi nesto rekli!Covece ne trpaj se tamo gde ti nije mesto ako ne znas i nisi 100% siguran!Ima nas ovde koji svaki dan radimo sa hardware-om i znamo sta pricamo i zato nemoj nikom govoriti da lupa!

@Kibla's,posalji mi tacno komande kako idu za AFUDOS zaboravio sam,moram i ja vratiti stari bios,ovaj novi je njesra!@

Poslednja izmena:
Naleteh negde da se stariji bios na maximusu moze uflesovati na sledeci nacin:
-pokrene se flash novog biosa
-"nasilno" se prekine, tipa izvuce usb disk ili reset
-prilikom boota ce da izbaci poruku bad bios cheksum, i onda se regularno flashuje na bilo koju verziju.
Napominjem da ovo nisam licno probao (nije bilo potrebe), a licno mislim da uz "crash free" bios koju ima ova ploca, ovo moze da uspe...

Naleteh negde da se stariji bios na maximusu moze uflesovati na sledeci nacin:
-pokrene se flash novog biosa
-"nasilno" se prekine, tipa izvuce usb disk ili reset
-prilikom boota ce da izbaci poruku bad bios cheksum, i onda se regularno flashuje na bilo koju verziju.
Napominjem da ovo nisam licno probao (nije bilo potrebe), a licno mislim da uz "crash free" bios koju ima ova ploca, ovo moze da uspe...

Proces je zaista nasilnicki i brutalan,ipak ja licno to nebi radio...P.S.Brate jos uvek imas legendarnu grafu:)

Poslednja izmena:
Pa dobro, al je prilicno jednostavan.
I mislim da ne moze nesto da se syebe nepovratno...no dobro.Uvek moze da posluzi kao krajnja opcija.
Haha, legenda sljaka u drugoj masini i ne dam je :D

Poslednja izmena:
ASUS je to drugacije resio,
ne postoji switch nego mora da da se koristi starija aplikacija za fesovanje,
ovo ne pricam napamet i ne lupetam nego sam licno iskusio na commandu.

Sta se odma primas na *******ciju koja nije tebi upucena :d

Inace i ti si upotrebio AFUDOS sa switch-evima i uspeo da flashujes, a inace i sa v2.26 ako je verovati likovima na xtremesystems rade isti ti switch a sad si me bas zaintrigirao da probam sutra neku plocu na poslu da dotepam novim AFUDOS-om by ASUS :D

Sto volim ovako "pametne" usere koji samo kazu da bi nesto rekli!Covece ne trpaj se tamo gde ti nije mesto ako ne znas i nisi 100% siguran!Ima nas ovde koji svaki dan radimo sa hardware-om i znamo sta pricamo i zato nemoj nikom govoriti da lupa!

@Kibla's,posalji mi tacno komande kako idu za AFUDOS zaboravio sam,moram i ja vratiti stari bios,ovaj novi je njesra!@

Aha ima nas koji radimo sa hardware-tom :d

Afudos /i*.rom /n /pbnc

Sta se odma primas na *******ciju koja nije tebi upucena :d

Inace i ti si upotrebio AFUDOS sa switch-evima i uspeo da flashujes, a inace i sa v2.26 ako je verovati likovima na xtremesystems rade isti ti switch a sad si me bas zaintrigirao da probam sutra neku plocu na poslu da dotepam novim AFUDOS-om by ASUS :D

Ne moze brate...Moras posebne komande da ukucas sa starim AFUDOS-om da bi izbegao verifikaciju...Probaj u svakom slucaju!

Poslednja izmena:
Ne moze brate...Moras posebne komande da ukucas sa starim AFUDOS-om da bi izbegao verifikaciju...Probaj u svakom slucaju!

Pa o komandama i pricamo sve vreme, mora da probam taj 2.26, do sada nisam video BIOS flash utility da nema switch-eve, jedino ako je ASUS poceo od skoro da pravi i za DOS 'klikni i ne misli' varijante programa :d

Pa o komandama i pricamo sve vreme, mora da probam taj 2.26, do sada nisam video BIOS flash utility da nema switch-eve, jedino ako je ASUS poceo od skoro da pravi i za DOS 'klikni i ne misli' varijante programa :d

Nije Boga mi od skoro,ima vec po duze vreme.Ja i user Kibla's smo to cackali jos na Commando-u!

Vrh Dno