Šta je novo?

ASUS MARS GTX295

nex999

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
20.10.2004
Poena
985
Moja oprema  
CPU & Cooler
Core i9 14900KF*Noctua NH-D15
Matična ploča
MSI MAG Z790 Tomahawk WiFi
RAM
Corsair Vengeance DDR5 64GB 6400MHz
GPU
Asus TUF RTX4090
Storage
2x 2TB Samsung 990 PRO NVMe M.2
PSU
Corsair HX1500i
Kućište
NZXT H7 Flow
Monitor
LG Ultragear 27GS95QE-B, LG CX
ASUS has just designed a new monster graphics card that breaks the mold for reference design GeForce GTX 295, called the ASUS MARS 295 Limited Edition. The card, although retains the name "GeForce GTX 295", same device ID, and is compatible with existing NVIDIA drivers, has two huge innovations put in by ASUS, which go far beyond being yet another overclocked GeForce GTX 295: the company used two G200-350-B3 graphics processors, the same ones that make the GeForce GTX 285. The GPUs have all the 240 shader processors enabled, and also have the complete 512-bit GDDR3 memory interface enabled. This dual-PCB monstrosity holds 32 memory chips, and 4 GB of total memory (each GPU accesses 2 GB of it). Apart from these, each GPU system uses the same exact clock speeds as the GeForce GTX 285: 648/1476/2400 MHz (core/shader/memory).

Kakav monstrum ***...a i oklop deluje mocno, samo da je manji:)

35ip44g.jpg

Each PCB holds 16 memory chips, a 6-phase digital PWM power circuit, drawing auxiliary power from an 8-pin PCI-E power connector, the GeForce GTX 285-class GPU, and its companion NVIO2 processor. The PCB holding the PCI-Express bus interface, also holds the bridge chip. ASUS broke away with using the nForce 200 chip, and instead is using a yet to be disclosed third-party bridge chip. Currently, PLX and IDT are two likely sources for such a chip. The memory consists of high-density 0.77 ns memory chips made by Hynix.

The electrical-management on each PCB is care of a Volterra VRM controller, which supports the I2C interface, which means that the card supports software voltage control, perhaps a big plus for ASUS' Voltage Tweak feature that is gaining in popularity. Fused power circuit provides Over Current Protection while also facilitating extreme overclocking.

http://www.techpowerup.com/95445/ASUS_Designs_Own_Monster_Dual-GTX_285_4_GB_Graphics_Card.html

Poslednja izmena:
Ma ne da je mocna, nego... :zgran:
dva gpu kao na gtx285 ***... na obicnoj gtx295 dolaze dva gpu kao na gtx260 core 216 jel tako? Znaci ovaj monstrum je fino jaci od obicne gtx295. samo koliko li ce da kosta? :p

Na obicnu idu 2 cipa kao sto su na GTX280 (sa 240 sp) ali u 55nm i na "uzoj" magistrali.Ovo je sada spoj dve 285-ice, pa jos sa 2GB rama za svaku.Opako...

Naravno, cena prava sitnica:D

Poslednja izmena:
Tacno, sad gledam, idu dva gpu od gtx280 na obicnu gtx295, moja greska... nesto mi je bilo u glavi da sam negdje procitao da idu dva sa gtx260 c216, ali nije tako. plus uza magistrala.
ma u svakom slucaju ovo je sto kazes tek opako :).

sa 4gb memorije je karta zverka...al moje misljenje je da ce biti uzaosno skupa, kada uzmemo da evga gtx 295 "obicna" je oko 550evra mozda ce biti ova i preko 600........za te pare mozes kupiti dobru grf i neku i x58 maticnu hahhahah

ASUS has equipped each GPU with a 2GB memory buffer and has done it with a minnesbuss of 512-bit, which means that March GTX 295 has a total memory buffer of not less than 4GB and a memory interface for a total of 1024-bit. None of these achievements have been seen previously on the market in "a" video card and even less on the same card. 1024BITTTTT

Poslednja izmena:
tolika sirova snaga, limitirana serija od 1000 komada gde je svaka kartica numerisana, ASUS... ajme, pa to je za geek frikove kao da mašete crvenom maramom ispred bika :D

Poslednja izmena:
sa 4gb memorije je karta zverka...al moje misljenje je da ce biti uzaosno skupa, kada uzmemo da evga gtx 295 "obicna" je oko 550evra mozda ce biti ova i preko 600........za te pare mozes kupiti dobru grf i neku i x58 maticnu hahhahah

ASUS has equipped each GPU with a 2GB memory buffer and has done it with a minnesbuss of 512-bit, which means that March GTX 295 has a total memory buffer of not less than 4GB and a memory interface for a total of 1024-bit. None of these achievements have been seen previously on the market in "a" video card and even less on the same card. 1024BITTTTT

Efektivno ima na rapolaganju 2GB na 512-bit magistrali. Ne sabira se/oduzima kao na pijaci. :)

sa 4gb memorije je karta zverka...
Karta nije zver zato sto ima besmislenih 4 giga rama, sto prakticno nikad i nigde nece moci da se iskoristi... vec zato sto, kao sto rekose, ima dva GTX 285 cipa "nakalemljena" na sebe, u odnosu na dva GTX-a 280 na standardnoj.
al moje misljenje je da ce biti uzaosno skupa, kada uzmemo da evga gtx 295 "obicna" je oko 550evra mozda ce biti ova i preko 600........za te pare mozes kupiti dobru grf i neku i x58 maticnu hahhahah
550 evra ta EVGA, a... ?
Onda ce ova, zbog 4GB rama, boljih cipova, limitirane serije i ovog specificnog (ogromnog) oblika biti.... paaaa, cenim bar 700 :)

Tacnije je reci da GTX 295 ima dve GTX 275-ice na nizim klokovima.

Karta nije zver zato sto ima besmislenih 4 giga rama, sto prakticno nikad i nigde nece moci da se iskoristi... vec zato sto, kao sto rekose, ima dva GTX 285 cipa "nakalemljena" na sebe, u odnosu na dva GTX-a 280 na standardnoj.

550 evra ta EVGA, a... ?
Onda ce ova, zbog 4GB rama, boljih cipova, limitirane serije i ovog specificnog (ogromnog) oblika biti.... paaaa, cenim bar 700 :)

kazem da ce biti zverka ne samo sto ima 4gb rama nego zbog chipa i brzine...

ovde gde ja zivim je EVGA 550evra...tacno je da ce biti skupa:wave:

Ma najgore je što će preko ovo da plane samo tako, ljudi imaju para, kakve samo mašine sastavljaju, tražiće još 5000 komada odmah...

kazem da ce biti zverka ne samo sto ima 4gb rama nego zbog chipa i brzine...
Pa ja videh da tamo u onom postu pominjes samo kolicinu memorije... ;)
ovde gde ja zivim je EVGA 550evra...tacno je da ce biti skupa:wave:
A gde ti to zivis? :)
Jerbo ovde kod nas EVGA-e nema ni za lek! :d

I kakva je cena te EVGA-e GTX 295 u odnosu na 295-ice ostalih proizvodjaca? Cisto da bi mi *odavle* imali neku predstavu za poredjenje ;)

Bas me zanima kako ce x86 operativni sistem sa ovom karticom da mapira memoriju :d ?
Sjajno pitanje, spot on... svka cast za razmisljanje ;)

Nista, tih 4 giga rama, i 0 giga sistemskog :d ... i opet imas 3.25-3.75 giga u Win-u :D:D:D

P.S. Sve mi se cini da ce ASUS uz ovu kartu gratis isporucivati i neki x64 Windows :p

Pa ja videh da tamo u onom postu pominjes samo kolicinu memorije... ;)

A gde ti to zivis? :)
Jerbo ovde kod nas EVGA-e nema ni za lek! :d

I kakva je cena te EVGA-e GTX 295 u odnosu na 295-ice ostalih proizvodjaca? Cisto da bi mi *odavle* imali neku predstavu za poredjenje ;)

kako to da nema kod vas dole EVGA u nas pun ****c tih karti samo sto su 550evra
ja sam u SWEDEN a ko te to tako interesuje.. visok standard visoke cijene tako je to...,)

Da ne idemo u preveliki off, al mi taj sistem mappiranja nije jasan (tj. malo je konfuzan), jer mi nije jasno sto i graficka memorija ide u "tih" 4GB memorije koju x86 OS moze da adresira, jer se ona ne koristi za aplikacije.

Meni ovo inace nece biti problem jer sam na x64 windows (tada jos XP x64 edition) presao sa kupovinom svog prvog 64-bitnog processora (dobri stari venice 3000+).

"Limted Edition" i 1/1000 numerotacija kartica je najprljaviji marketinski trik ikada :)

sto? pa uvek imas ovce spremne da plate ovako nesto, one koji ne ukljucuju mozak pre nego sto se mase za novcanik, takve treba uvek sisati do maksimuma.

Zbog cega su ovce?

Komentarisete kao da se radi o kartici sklepanoj od sklj komponenti, i upakovanoj prevare radi a ne o apsolutno najbrzoj karti na trzistu. U nju su stavili mnoge stvari koje na obicnom GTX295 nemaju, i sigurno nisu namenili onima koji bi ovo kacili na 19-22 incha monitore...

Ovakva roba uvek ima kupce, i tu nema "ovce" i "prevare". Samo onih koji imaju para za najbolje i onih koji to nemaju, ili pak ne zele da trose na skup hw.

Ovo bre ko Ferrari fxx, em ogranicen, em ga kupis pa moras da ga vozis na njihovim pistama. Bila bi fora da asus isporucuje svoje igre jer ove ostale nisu "legal" za igranje na ovom cudu.

Fazon je u tome shto ce Ferrari i za 20 godina da bude Ferrari, a hardver nikada nece imati takav status ma koliko se proizvodjachi trudili da to proguraju. Jednostavno svake godine izlazi hardver koji je 1,5-2 puta brzi od prethodnog.

Ova kartica je samo za fanatike s parama i 3dmark junkies.

Nisam mislio u tom kontekstu ali nema veze...:wave:

^^^^^^^^ Apsolutno slaganje sa gore pomenutim tekstom.Ipak, dok god nekoga drzi ludilo zbog hw taj pare ne zali ....

Fazon je u tome shto ce Ferrari i za 20 godina da bude Ferrari, a hardver nikada nece imati takav status ma koliko se proizvodjachi trudili da to proguraju. Jednostavno svake godine izlazi hardver koji je 1,5-2 puta brzi od prethodnog.

Ova kartica je samo za fanatike s parama i 3dmark junkies.

Apsolutno tacno.
Ipak videti zavist u ocima onog koji je vidi u sistemu, nema cenu. Zato se i kupuju te (numerisane, golden sample, special edition ... ) budzevine.

Cemu sve to kada je dx11 na pragu ? Ovo je zaheb godine za neinformisane lovatore.

Nazad
Vrh Dno