Šta je novo?

Asus M5A99X EVO - šum na ulazu za mikrofon

splice

Cenjen
Učlanjen(a)
25.10.2010
Poena
154
Pozdrav drugari. Imam ovu plocu 4, 5 meseci ali do skoro nisam koristio mikrofonski ulaz. Cim ukljucim snimanje sa mikrofona, koristim Skype ili bilo kakav drugi "recording" paralelno se mesaju smetnje skoro istog intenziteta kao "koristan" zvuk. Taj intenzitet suma nisam imao prilike da sretnem na drugim plocama koje sam imao i vrlo je neprijatan. Naravno ako ukljucim "Microphone Boost", odnos signal/sum ostaje isti, sve zajedno se pojacava. U Realtek HD Audio panelu imam mogucnost ukljucenja "Noise remove" filtera, medjutim iako smetnje skoro potpuno nestaju, povremeno dolazi do problema u voice chat programima (recimo skype) u obliku osclacija u zvuku, mikrofonije i slicno. Evo sta sam vec probao:

-Sijaset verzija HD audio drajvera, sa Asusovog sajta, sa Realtekovog sajta, pocev od poslednjih do starijih. Takodje probao i samo sa Windows 7 drajverima, ali skoro isto sa svima
-Uradio naravno i BIOS update na poslednju verziju 1208, isto
-Probao sa tri mikrofona, ispravna...isto
-Bez obzira da li prikljucujem na front ili rear panel, nema razlike (ovo iskljucuje rekao bih neispravnost mic konektora)
-Prikljucivao racunar na druge uticnice sa uzemljenjem, proverio masu i produzni kabl
-Cak sam kupio samo audio konektor bez kabla, cim ga ubodem (iako nema mikrofona) sum je istog intenziteta kao kada je prikljucen mikrofon :)

Na osnovu prethodnog sam zakljucio, ili moja ploca ima neku gresku vezano za mic ulaz, ili ova revizija ploce m5a99x evo (1.0) ima neku gresku u dizajnu. Ako neko ima neku drugu ideju bio bih mu zahvalan, ili ako ima istu plocu moze da proveri da li je kod njega slicno. Postavio sam i kratak primer kako to zvuci... ne obracajte paznju na instrumental u pozadini ;)

Mozda neko ko ima M5A99X EVO moze da proveri? Treba max pet minuta. :wave:

ja bih ti rado proverio ali nemam procesor koji da ubodem u moju brand-new plocu ...

To može da bude samo do tvog primerka ploče ili do konektora.

Probao si sa iskljucenim "Noise Suppression" u Realtek Audio Manager-u?

Hvala momci u svakom slucaju. Ja mislim da je pre do ploce, jer su isti simptomi kada koristim front panel na kucistu. Jedino ako su otisla oba konektora za mic, valjda nisu, ploca i kuciste su skoro novi. Ako je jos neko raspolozen da testira svoju M5A99X, necu se buniti ;)

Noise suppresion kada aktiviram nemam nikakvo zujanje. Bez njega imam mali sum.

Moguće da je došlo do konfuzije drajvera u kombinaciji sa winom. Sveža instalacija moguće da ti reši problem.

Poslednja izmena:
Definitivno mu je pojačan microphone playback na max. i to u kombinaciji sa microphone boost daje onaj šum iz snimka.

Ma jok, to je na "mute" i klizac na minimumu u svakoj verziji Win-a koju sam koristio. Inace sam i sve ostale ulaze u zvucnu, stavio na "Disable". Ipak nisam toliki n00b :)

Moguće da je došlo do konfuzije drajvera u kombinaciji sa winom. Sveža instalacija moguće da ti reši problem.

Da, verovatno bih trebao to da probam. Hej, mozda nije losa ideja da probam i sa nekom Linux distribucijom? Inace posle svega opisanog u prvom postu nemam neku novu ideju. Ako reinstalacija ne bude delovala, jedino da reklamiram plocu. Cudi me da je po defaultu bez ukljucenog filtera za sum, toliki "noise level" (prakticno cak i bez prikljucenog mikrofona). Kad ukljucim Noise Suppression radi ok, ali povremeno dolazi do nestabilnosti zvuka u Skajpu.

Ako se ispostavi da je problem ipak do ploče, kad probaš Linux i novi Windows kada staviš, onda definitivno menjaj ploču. Ali, naravno, nemoj da je menjaš za isti model nego za neki drugi malo bolji model.

Probaj neku od LiveCD Linux distribucija i onda vidi kako se zvuk ponaša.

pa ako je do ploce, onda mozes da je vratis na garanciju i gotovo...ako je imas...

Ma jok, to je na "mute" i klizac na minimumu u svakoj verziji Win-a koju sam koristio. Inace sam i sve ostale ulaze u zvucnu, stavio na "Disable". Ipak nisam toliki n00b :)

Da, verovatno bih trebao to da probam. Hej, mozda nije losa ideja da probam i sa nekom Linux distribucijom? Inace posle svega opisanog u prvom postu nemam neku novu ideju. Ako reinstalacija ne bude delovala, jedino da reklamiram plocu. Cudi me da je po defaultu bez ukljucenog filtera za sum, toliki "noise level" (prakticno cak i bez prikljucenog mikrofona). Kad ukljucim Noise Suppression radi ok, ali povremeno dolazi do nestabilnosti zvuka u Skajpu.

Probaj i sa Linxom.

Obično svaki PC mikrofon ima pojavu tkz. šuma i bruma zbog razlike u otporu električnih komponenti i verovatno ne dovoljne jačine izlaznog signala sa mikrofona. Recimo, meni se na front USB panelu nalazi priljučak za slušalice i mic , i obavezno kada nešto kopiram na flash ili priključim neki USB uređaj imam šum na slušalicama.
Za snimanje savršenog zvuka je potreban neki solidan mikrofon( od behringera pa dalje) i audio mikseta koja će služiti kao predpojačivač.

Evo našao sam vremena i probao kakva je situacija sa gorepomenutim problemom u Fedori, Ubuntu i Mint Linux-u. Eh... potpuno iste smetnje pri snimanju, tako da nisam ni pokušao Windows 7 reinstalaciju, nema svrhe. Još u Linux-u nemam ekvivalent "Noise Suppression" opciji (ili je nisam našao). :crash:
Čak sam probao i sa isključivanjem nekih ventilatora na ploči i PC speaker-a... ne pitajte me zašto... :D
Ostaje mi jedino da skupim snagu, rastavim kućište i nosim na reklamaciju ploču (ima još 30 meseci garancije), ili da se pomirim sa situacijom, uh trenutno nisam siguran šta mi je lakše :zgran:

Nosi to na reklamaciju, pa nećeš valjda da trpiš to ???

a dobro nemoj odma tako crno, moze to da bude sve ok, tj da u razumnom roku zamene...

Želim mu puno sreće u tom poduhvatu. :)

Hvala, računam na "predusretljivost" naših trgovaca komp. opreme... Uzgred, da li neko na forumu ima završen pravni fak.? :D :rupa:
Ako se neko seti još neke varijante dok ne spremim taktiku za "operation reclamation", nek se ne snebiva...

decko od koga sam ja uzeo svoju plocu je istu dobio kao zamenu za neku stariju koja mu se pokvarila pod garancijom i to je sve bilo obavljeno za 3 dana... ispricao mi je da je otisao direktno kod uvoznika, znaci nije nosio u radnju gde je kupio....

meni su u dosadasnjem iskustvu crkle dve maticne ploce pod garancijom oba puta su zamenjene u nekom razumnom roku tipa nedelju dana...

ali svakako da treba da se spremis na najgore...:)

Nazad
Vrh Dno