Šta je novo?

Asus M5A99FX PRO R2.0 PROBLEM ???

Evo sta se desilo,prvo sam testirao na 1.400 1.400.jpg ,nazalost nisam mogao da uradim print screen pa sam slikao telefonom,racunar se skroz zaledio,nista nije funkcionisalo,cak ni restart na dugmetu,pa sam morao da ugasim drzeci dugme, zatim sam u biosu smanjio na 1.390 1.390.jpg takodje je racunar zakocio posle 3 minuta i 16s. Isto sam morao da uradim drzeci dugme da bih ga ugasio. Zatim sam smanjio na 1.380 1.380.jpg i sve je radilo normalno osim sto je izbacilo ovu gresku. Inace racunar nije zabagovao,radi skroz normalno,jedino sto se pupma drugacije cuje pri max opterecenju. Uradio sam apsolutno sve kao sto mi je cyberdude rekao. Da li je ovo ok,da li da smanjujem jos ili ne ? Takt mi se kao sto vidite uopste nije smanjio.

Zakucavao ti je comp jer mu 1.38v nije dovoljno za 4.7ghz. Cim imas drugacije residual-e u linx krugovima vidis to. Moras ti sam rucno da spustis takt, tako sto ces oboriti mnozic npr.
Kada spustis na 4.5ghz, moci ces voltazu jos vise da spustas bez gubljenja stabilnosti. Takodje jako bitno jeste da spustis LLC sa ultra na high, a ako bude stabilan i na medium. On jako utice na temperature naponske na maticnoj.

Recite mi samo kako da spustim takt? Ako moze malo objasnjenje ako nije problem? Ne mogu da nadjem za moj model procesora kako se to tacno radi u biosu.

http://forum.benchmark.rs/attachment.php?attachmentid=176396&d=1438676229

Cpu ratio ti je mnozioc CPU bus frequency-a. Samo oboris ratio na 22.5 kao sto ti je Cyberdude pokazao. I dobices 4500mhz. Ili obori na 22 za 4400mhz. I onda restartujes i pocnes da obaras voltazu na dole kao sto si do sada i kada nadjes najmanji napon na kom je stabilan i linx ima iste residuale i ne zakucava ti, resio si problem.

Hvala ti kralju,probacu sve to lepo. Pa javaljam sta se desilo.

Evo ovako stoje stvari: Prvo sam testirao na 1.380 1.380.jpg i sve je bilo u redu,krajnji rezultat na 1.380 1.380 Finish.jpg ,zatim sam na 1.375 (zato sto na 1.370 nije moglo) 1.375 Finish.jpg takodje nije bilo nikakvih problema,zatim sam spustio na 1.362 i evo slika http://s15.postimg.org/nh1fyqqa3/1_362.jpg , http://s15.postimg.org/uvqrr4c5n/1_362_2.jpg , http://s15.postimg.org/9bvmwxh8r/1_362_3.jpg . Sve je radilo normalno i racunar nije zakucao vec nekoliko sati, medjutim problem je i dalje ostao isti ,nece da se restartuje preko start menija,i nece. Sa svim ovim voltazama sam probao ali on jednostavno ne zeli da se restartuje preko start menija uopste,nece da podigne sistem. I tada kad nece da podigne sistem ja ga restartujem na dugme, medjutim,monitor se jednostavno iskljuci skroz,bukvalno stoji da je ugasen,plava lampica pozuti,i nece nista da radi,a u kucistu sve komponente normalno rade,vrte se svi kuleri,sve funkcionise normalno,maticna,graficka,itd,mogu da pritiskam 100 puta restart on nece,i onda ga ugasim jednostavnim dugim pritiskom na dugme za uklj./isklj. racunara. I ponovo upalim,on radi skroz normalno. Da li moze da bude do graficke,monitora ?

Prilozi

• 1.362.jpg
    1.362.jpg
    401.5 KB · Pregleda: 35
  • 1.362 2.jpg
    1.362 2.jpg
    440.9 KB · Pregleda: 27
Joj druze koliko ti imas problema sa tim procesorom.

Ja bi ga cekicem pretvorio u prasinu da me zeza toliko. :D

Svi rezovi na 1.362V su dobri. Residuali su isti, znaci stabilan je, sasvim moguce da moze voltaza jos dole. Ja sam ti ovo sve govorio da bi se resio zakucavanja sistema i pregrevanja maticne.

A, sto se tice restarta sigurno nema veze sa procesorom. To je ili OS ili nesto do maticne/graficke/monitora. Mada meni deluje kao softverski problem vise to sto ne radi restart iz OS-a.

https://www.youtube.com/watch?v=9CDseV68Meg&feature=youtu.be Evo snimak ,gde se kolko tolko vidi kako sam povezao,i kako to radi od prilike...Upravo sada sam testirao graficku ponovo, Sapphire R9 280x Trix (Ne Vappor) ,20+ minuta ,nije presla 82 stepena,sve vreme je bila izmedju 79-82 stepena. Ventovi su bili na 79% . Testirao sam je u FurmMarku. Nije sigurno do OSa. Jer sam ga reinstalirao 100 puta do sada,i isti taj Win 7 instalirao na 500 drugih racunara. Da li mozda nesto nije lepo povezano iz prilozenog snimka,da li moze SSD da mi pravi problem,koji je nov,skoro kupljen ? 99% ova maticna nije normalna. Preporucite mi jos neke softvere da testiram Ram,SSD,Hard ? Bilo sta ? Ne znam vise sta da radim.

Poslednja izmena:
Ako je stvarno do procesora,tako ce i da bude :)

Ako imaš mogućnost podigni novi sistem na drugom hard disku...instaliraj sve pa probaj.To zakucavanje se dešava kad je HDD u hardverskom problemu.

Jesi testirao memoriju? Probaj sa jednim modulom da vidis hoce li se lediti. Mada najbolje je da odneses komp u servis da ti to pogleda neko strucan.

Ništa ti to ne valja. Uvek obara množilac na 7

Rezultat na 1.362V je dobar samo prvih 5 krugova, čim se ugreje naponska već 6. krug obara množilac.

Posmatraj u HWinfo vrednost Core #0 Ratio do Core #7 Ratio, gledaš kolonu Minimum, to ti je množilac, ako ti bilo koja vrednost padne ispod 22.0X znači da ti ploča obara množilac i treba odmah da prekineš test.

Za kraj ja bih probao 4000 MHz na 1.275V

Još jedna stvar, taj problem sa restartom može da bude do grafičke i njene loše instalacije, ko ti je sklapao komp?

@Cyber mislim da je mnozilac 7 pre nego sto pocne test, mada bez da vidimo real time mozda si i u pravu.

Odma' cu ti kazem da nije :D

Cyberdude,sve sam uradio isto kao i ti. Apsolutno sve.

Evo opet sam testirao procesor,skoro 2 sata,i vise sigurno to necu radiiti, jer je bas bio preopterecen ovih dana, evo rezultata 4343.jpg 5464.jpg ,uradio sam sve isto kao sto mi je cyberdude rekao ,,Za kraj ja bih probao 4000 MHz na 1.275V '' na 4ghz i 1.275v sam postavio odmah i tako testirao,cyber da li su ovi rezultati dobri sada u ondosu na one druge ili ne ? Ili je stvarno ovaj procesor za kantu ? Ili je maticna losa ???

Poslednja izmena:
To je to. Stabilan je na tom kloku i voltaži.

Sada imaš 2 izbora, možeš još da ga undervoltuješ na tom istom kloku (probaš 1,265 pa ako je stabilno ideš još niže na 1,255 itd.)

Ili da ostaviš tu voltažu, a da digneš klok na 4100 MHz, pa ako je stabilan, digneš na 4200 itd.

I nemoj da ga testiraš na 12 GB, dovoljno je 4 GB pola sata.

Što se tiče procesora, ja mislim da je OK, ploča jednostavno ne može da ga napaja sa dovoljno struje koliko njemu treba.

Poslednja izmena:
Gde OK? pa ta furuna treba da greje 100m2 na 5Ghz...
Sad covek dodje do pisljivih 4ghz...svaki i5 ga dere.
Mislim drao ga je i na 5Ghz ali sad tek...kao da ima FX 6300 na 220w.

Zapravo kao da ima 8350. ****ga covek slusao Nixu oko IT-a i eto...

Nije jedini, juce jos jedan se upecao na tih 5ghz...
Drugar mog sina, jedini moj komentar je da ga ne donosi kod mene...kada krenu problemi.
I da ga sto pre proda po mogucstvu Sundjer Bobu...

Ovaj procesor je bolji od svih intelovih procesora u istom novcanom rangu. Ali ima i nekoliko mana,sto je donekle opravdano...Izgleda da mi ne pravi probleme,ceo dan je racunar bio ukljucen i nista se nije desilo....Videcu da ga dignem na barem 4,5 i podesim odredjenu voltazu koja ce,nadam se ,raditi stabilno...U koliko se odlucim za i7 4790k,preporucite neku dobru plocu a da nije puno skupa i koja bi trebala raditi skroz normalno,a ne kao ova moja trenutna. Hvala svima.

Poslednja izmena:
Ok ako ti je tako lakse da mislis, na zalost pogresno.
U rangu 180e i5 4460 za 20-30% bolji, pa ti vidi..
Pogledaj neko poredjenje na netu, pitaj ovde na forumu...
.

Poenta je sto za te zakljucane intele mozes da uzmes plocu od 40e i automatski pravi combo mnogo jeftinijim.
Ja bih iskreno prodao taj proc nekom ko se upeca i uzeo intela, ili ako vec zelis FX, uzmes si FX-8300 za upola para a mozes da ga clocknes na istu tu frekvenciju i dobijes isti procesor.

Poslednja izmena:
tema otišla u off po svim pitanjima i naravno svodi se na, ko ima duži i šiljenje prazne sažvakane slame....da li je čovek rešio problem ili traži potvrdu da pukne još keša,dobije 20-30% jači proc i vrati se na intel ???

Koliko vidim apsolvirano je da su ploča i procesor ok...znači da je problem u nekom drugom hardveru ili u samom sistemu.Vidim da je još neko pomenuo hdd...ali se niko nije obazirao na to.Lično imao sam dva puta isti problem i ispostavilo se da su hdd-ovi bili problem u odvojenim slučajevima(ssd i običan)....

Imam sličnu ploču i jeste da ima problem sa grejanjem NB-a ali to se reši jednim ventom preko hladnjaka i nema više problema sa tim...temp se spuštaju čak i da je komplet konf izbačena izvan kućišta...na sto

Da si procitao temu umesto sto si kritikovao "off", koji nije zapravo off, video bi da OP ne zeli da stavi vent preko NB i naponske, sto smo mu u vise navrata sugerisali, tako da smo morali da idemo u drugacije resavanje problema.

P.S. moj je duzi ;)

Za ovaj processor proizvodjaci ploca nisu ni hteli da se trude da da je naprave.
Bila bi neopravdano skupa, processor je izbacen samo radi reklame i prestiza.

Vrh Dno