Šta je novo?

Asus M4A790XTD evo BSOD

Reloaded-92

Cenjen
Učlanjen(a)
02.03.2013
Poena
170
Naime imam problem da mi se javljaju plavi ekrani u zadnje vreme.
Kada sam dobio plocu, bez problema je prosla 4 sata u Prime-95, 2,3 sata igranja Crysis 2 i surfovanje na netu. Nakon par dana se javlja prvi Bsod u kome je uzrok ntoskrnl.exe+75c40. Izbrisao sam drajvere za zvucnu karticu i izvadio je, ali se opet javlja isti problem. Potrazio sam sta je i uglavnom je ili ram ili hard disc. Ram sam testirao sa memtestom a hard disc sa nekim westerndigital diagnostic tool. Ni u jednom nema greske. Par puta mi se desavao BSOD i nakon toga sam reinstalirao Windows 7 i bio miran nekih 10 dana i opet je pocelo. Prvi bsod je bio vezan za drajvere za graficku, drugi za Atheros usb wireles adapter i opet jedan ntoskrnl.exe. sinoc sam ostavio memtest od 23h do ujutru 10.30h i nema greske.
Moje pitanje je da li je moguce da je ploca uzrok BSOd-a? Jer je vec neko sa foruma rekao jda je imao ovu plocu i da je bacala Bsod bez razloga.

Jel imas BIOS 2102? Ako ne, stavi ga. Evo ti download sa asusovog sajta: http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/mb/socketAM3/M4A79XTD_EVO/M4A79XTD-EVO-ASUS-2102.zip

Meni se cini kao da imas Bad blockove na hard-disku. Ajde probaj ubaciti od nekog neki pravi hard, pa vidi da li se ponavlja. Sve simptome sto si opisao deluju kao da kad se sve ucita u ram, sve je Ok. Cim nesto treba da ocita sa harda, desi si BSOD. I to na glupim stvarima. Probaj od nekog hard.

Bios je 2102. Ovaj hard disc sam koristio u prethodnoj intel konfiguraciji i nikad nisam imao bsod.

Hard je bez bad sektora i 100% helt i performance.
2013-04-06_185749.png

Pregrevanje grafike? Da li si gledao temperature u HW monitoru?

Probaj bez tog USB wireless adaptera da li baca plavi ekran ili ga ubodi u drugi USB port (smanji broj USB potrošača ako ih imaš više). Probaj i da oboriš takt RAM. Nije to disk. Ploča ili RAM.

Nije graficka, ima cyclone kuler temp su max 47c. Izbacio sam usb i bio je jedan bsod Page fault in nonpaged area, ntoskrnl.exe driver.
Buni me sto baca bsod i za graficku i za taj ntoskrnl i usb adfapter. Jednom mi se cak i sama restartovala usred surfovanja na netu pa zato sumnjam na plocu.

Lepo sam ti rekao. Trazi radnu garanciju od BAREM 7 dana(pozeljno 14).

Ta ploca je jednostavno bagovita. Nece pomoci promena BIOS-a, niti bilo sta drugo.

Do nje je, i jedini nacin da resis to je da promenis plocu.

Generalno su sve te M4A** ploce bagovite.

Ja sam imao dosta slicnih variacija na temu M4A, i dosta njih je imalo te probleme, ili slicne.

Poslednja izmena:
Ne mogu da ti dam 14 dana garanciju kad je ploca bagovita! Sad sam naucio, i kupujem novu Ga 990fxa ud3 plocu sa garancijom, i nijedna polovna komponentna nece videti svetlost dana u mom kucistu! Sve novo i to je to!

Ne dajem.

Ta ploca je generalno jako problematicna po pitanju neke dobre stabilnosti, zato sam rekao da je u tom slucaju, ta garancija za kupovinu doticne krucijalna.

Sto se tice ostalih komponenti, to je druga prica.,

imam je vec 2 god i nikad problem nisam imao. osim kad sam kingston blue postavio na 1600 mhz i dobio blue screen. vjerovatno ti se ploca ne slaze sa memorijom pa je nestabilna ili imas neki problem u windowsu. jer i sam kazas da ti prvih dana poslje instalacije sistema radi dobro pa onda nakon nekog vremena pocne to da se desava.

Memorija je Amd entertainment edition, cisto sumnjam da se ne slaze sa njom.

Pada mi na pamet da nije mozda napajanje? Mada nijedna komponenta mi nije klokovana.

Imam i ja sličan problem kao i ti. Naime i meni u zadnje vreme se često dešavaju BSoD i gotovo uvek je u pitanju ntoskrnl.exe. Ja imam 4 loša sektora na disku a kad radim testove sa memtest-om izbacuje mi greške.
Zanimljivo je to što se greške javljaju kada komp radi nekoliko sati, a kad ga tek uključim nema grešaka!
Npr. posle 2-3 sata surfovanja kad startujem Memtest on izbaci jedno 300 grešaka u prvom prolazu, nakon 5-6 sati surfovanja broj grešaka raste na preko 5000. Pojedinačno nisam testirao module.
Konfiguracija je iz potpisa.

U početku je i meni izbacivao BSoD vezano za grafičku pa sam obrisao drajver i stavio poslednji za moju karticu. Grafa prolazi 3DMark 2001se. Kod Memtesta je uvek greška na 414,6MB-tu tako da najviše sumnjam na memoriju. Inaše meni Firefox svakodnevno krešuje posle jedno 5 sati surfovanjatj kad se komp "ugreje".
Kad pustim Prime95 posle kreša Firefox-a on po pravilu ispadne posle samo 1 minut, dok kad ga pustim kada komp nije radio više sati on izdrži nekad 2 a nekad i po 6 sati! Komp mi nije overklokovan i sve temperature su OK. Možda i meni problem pravi ploča, a možda i kombinacija više stvari! Kad budem našao vremena testiraću memorijske module pojedinačno pa ću valjda biti bliže rešenju problema.

Poslednja izmena:
meni sad izbacuje kada izadjem iz Crysis 2 i odem na net, a dok igram ne. Stvarno ne znam sta je, niti imam zivce da proveravam, kupicu novu plocu ova ide u kantu.

Odakle si? Nije ploca za kantu, uzimao bih je ja takvu... :)

Naravno, uz nadoknadu.

Hocu da probam da je sredim, pa ako uspem, okacicu ovde na benchu u cemu je problem.

Muka mi je vise od tih M4A** ploca koje imaju ISTI simptom, koji nikako ne mogu da sredim, tj, uvek isti problem bez resenja.

Poslednja izmena:
Nemoj da bacaš ploču! Vidi da nemaš neki virus sa npr. MalwareBytes-om. I meni izbacuje uglavnom dok sam na net-u. Pre neki dan sam reinstalirao sistem pa mi za sada ne ispada.

Poslednja izmena:
Dobro nebi isla u kantu naravno. Imam Awast 8 placenu verziju i nema firusa kad skeniram pre dizanja sistema.
Jel ima neko Asus m5a97 evo r2.0 i kakva su iskustva sa ovom plocom?

Poslednja izmena:
Nju nigde ne mogu da nadjem u prodaji. Prvo sam isao na ga 990fxa-ud3 ili ud5 ali ni toga nema.

narucena Ga 990fxa-ud3 rev. 3.0 :D

radjen je memtest od 13 sati do 390% i nijedna greska.

Nazad
Vrh Dno