Šta je novo?

Asus K8N4-E

NikolaT

Slavan
Učlanjen(a)
14.10.2006
Poena
319
Da li neko koristi ovu maticnu jer ja planiram da ju kupim ali sam cuo da postoji problem sa ventilatorom na chipsetu koji se cesto kvari?!

K8N4-E je PCI-E ploca i koristi NF4-X cipset, imam tu plocu i ekstra sam zadovoljan. Doduse za cipset nemogu nista da komentarisem posto sam isti zamenio jos pre montiranja u kiciste za Socket A hladnjak, naravno uz odredjene korekcije bonsekom, i sve radi pasivno hladjeno i stabilno i kada je 300MHz magistrala. Nisam mogao da se strpim 2 dana da mi stigne Zalman NB-47J sada mi stoji u fioci.
Asus je sigurno kvalitetnija ploca od Gigabyte ako nista drugo ima drostepeno napajanje procesora za razliku od GA koji ima dvostepenu...

Imao sam obe ploce prvo nf3 pa zaim nf4 Asus K8N4-E koja je veliko razocarenje.
Racunar koji je dotada bio veoma tih postao je veoma bucan kuler na chipsetu se okrece preko 4000 obrt. i stvara veliku buku po nekim mojim testovima cak je i sporija od nf3 sa njom se i procesor vise grje zato sto sama ploca oslobadja dosta toplote O/C je malo bolji od Nf3 ali je bios losiji da ne zaboravim nf3 je K8N-E Deluxe a ne obicna K8N-E.
BIOS je mnogo kvalitetniji moze da se podesi da se kiler ukljucuje na procesoru recimo na 40C a pri ukljucivanju racunara on se i ne okrece ili kad nije opterecen on se ne okrece dok kod nf4 se odmah okrece sa nekih 2000 obrtaja. Moze da se podesi i kuler koji hladi hard-diskove recimo na 35C koji se na toj temperaturi ukljucuje i hladi hard diskove u svakom slucaju bar po meni dupe i oko (Tako misli i jedan moj drug koji je isto imao nf3 ali jos uvek koristi nf4)
Sto se tice AGP kartica slazem se da nije pametno kupovati te kartice ali se istovremeno moze naci polovna grafika za malo pare i to dosta kvalitetna.
U svakom slucaju nije ni pametno kupiti podnozlje 754 kad postoji AM2 ali ni PCI-E ni AM2 ne donose nista narocito u samom ubrzanju racunara kao sto nema razlika izmedju nf3 inf4 jedino nf4 se vise greje i pravi vecu buku a i bitno je znati da nf4 za podnozlje 754 je cist promasaj

To si zakljucio na osnovu jedne ploce?! Posto i ja planiram da se prebacim na pci-e, a nesto i nisam toliko odusevljen K8N-E Deluxe (pistanje A64 procesora na nf3 plocama i automatsko obaranje takta memorije nekih modula na 333mhz).
Da ne idemo u ot: sta mislite o nekoj integrisanoj ploci sa nforce410 cipsetom? Performanse grafike me ne zanimaju jer ce ista sluziti samo da podigne desktop do nabavke 7600gt, interesuje me kakve su za oc (ne neki ludacki, ne jurim rekorde), koliko su stabilne, da li se mnogo greju (pasivan hladnjak na cipsetu) itd.

Nf4 platforma za socket 754 je izuzetno losa, ploce su veoma lose odradjene cisto tek da ih ima na trzistu ostaje ti jedino da se raspitas za DFI maticnu plocu ill da nadjes neku nf3 sa podrskom za PCI-E (neverujem da ima takvih modela) a sve ostalo preskoci to ti je moj savet jer nemas sta da se izabere. Razmisli dali ti odgovara zamena procesora za socket 939
jer su maticne ploce za to pdnozlje mnogo kvalitetnije.
U svakom slucaj nesto ces izabrati, nadam se da sam ti pomogao bar malo.

Nf4 platforma za socket 754 je izuzetno losa, ploce su veoma lose odradjene cisto tek da ih ima na trzistu ostaje ti jedino da se raspitas za DFI maticnu plocu ill da nadjes neku nf3 sa podrskom za PCI-E (neverujem da ima takvih modela) a sve ostalo preskoci to ti je moj savet jer nemas sta da se izabere. Razmisli dali ti odgovara zamena procesora za socket 939
jer su maticne ploce za to pdnozlje mnogo kvalitetnije.
U svakom slucaj nesto ces izabrati, nadam se da sam ti pomogao bar malo.

E, svasta. S754 ploce su podjednako kvalitetne kao i za S939. Druga je stvar sto su S754 ploce obicno dosta uske zbog ustede PCB-a i imaju samo dvofazno napajanje procesora (MSI, Gigabyte), ali zato ima i full ATX formata ploca sa trostepenim napajanjem npr (Epox, Asus, DFI...). Ako kvalitet posmatramo kroz stabilnost i robusnost ploce onda su maltene sve ploce dobre e, sada sto neka hoce preko 300MHz za HTT a neka nece to je stvar izbora ploce i to se isto odnosi i na S939 a pogotovo na M2. Ukoliko kupujes S754 PCI-E plocu toplo ti preporucujem da preskocis MSI Neo3 F.

NF4 cipset bilo da je za S754, S939, M2, podjednako se greje odnosno dosta vise nego NF3, nazalost kuler je pribliznog loseg kvaliteta na svim tim plocama, ali kao sto sam rekao taj problem se resava izgradnjom posebnog kulera ili kupovinom nekog Zalmana (kosta 6-7E) koji resava stvar.

Uostalom tu su Misko i Dekara da sve to potvrde.

Poslednja izmena:
To za dvofazno napajanje je karakteristicno za sve integrisane ploce ili ne? Koliko sam mogao da ispratim, generalno misljenje na forumu je da od ne-atx ploca DFI i Epox imaju prednost, ali pretezno DFI. E sad na jednom threadu Miskec je rekao da dfi ima los raspored komponenata, tj da je cipset previse blizu pci-e slota. Da li je neko imao problema s ovim, posebno ako koristi pasivno hladjenje?
EDIT: Ovo ne bi trebalo da je ot, iako je covek nazvao temu k8n4-e, pitao je i za druge 754 pci-e ploce.

Poslednja izmena:
Ermmm pre nego sto krenete da delite savete proverite malo informacije:

NF3 - AGP
NF4 - PCI

ovo je osnovna razlika izmedju ovih cipova, plus sto se NF4 i NF5 greju kao ringle kao sto je sasamil rekao.

Nekvalitet ploca na trzistu je posledica niske cene istih, u 70 eur za koliko se mogao naci K8N4-E deluxe je spakovano mnogo toga plus sto je u kutiji brdo kablova, potrebnih i nepotrebnih - pa se negde moralo stedeti, makar to bio ventilator na NF cipu.

Znam ali i ako kupite plocu za 100E idalje se na ploci nalazi budjavi ventilator. Kod DFI-a je raspored takav da ako se stavlja pasivno hladjenje veoma ste limitirani po izboru graficke. Uostalom pogledajte kako ploca izgleda i sve cevam se kasti, ASUS i EPOX nemaju takvih problema.

Ne znam kako se zavrsila cela pricha, ali chovek sa ovog foruma (bojsa) je imao problem sa klokovanjem semprona 3000+ na epox 8npa7i plochi. Pogledajte na ovoj temi:
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=106881&page=2

Ne znam da li je uspeo da reshi problem jer su odjednom prestali da se oglasavaju na toj temi 🙂
Ja sam takodje u dilemi da li za drugi komp da uzmem EPOX 8NPA7I ili DFI nf4x infinity. Skloniji sam DFI-u, ali se plasim da ako se odluchim za pasivno hladjenje necu moci da ubacim inno3d 7600gst. Da li neko ima ovu graficku i pomenutu dfi plochu, cisto da mi kaze da li bi mogla da stane ako se postavi i hladjenje?

Nazad
Vrh Dno