Šta je novo?

Asus K8N nece da butuje posle clocka

LoverBoy

Čuven
Učlanjen(a)
19.08.2003
Poena
620
Konfa:
Sempron 64 2800+ 256k
Asus k8n
Kingston 512 DDR400 3338 166mhz 2.5337
Radeon 9250
Frontier Aurora 450w
CDRW+DWDRW Maxtor 40gb...

Mašina radi stabilno pri clocku temperatura se ne penje iznad 40 za cpu i 30 za mb.Kada stavim delioc na 3 memoriju na 166 fsb na 260 270 ili više sve ok radi medjutim kada isklucim komp i pri ponovom ukljucivanju sistem nece da butuje cuje se ventilator po nekoliko puta kako startuje i gasi se kao kod restarta ali nikako da bude bip i ucitavanje biosa.Probao sam sa povecavanjem napona memorije i ista situacija.Napon CPU ne mogu da povecam.Probao sam i ostale vrednosti memorije na 133 sa razlicitim kasnjenjima i uvek isto nece da butuje (posle ovog moram da isklucim i ponovo prikljucim napajanje da bi butovalo).

Ima li neko ideje o cemu se radi da li je u pitanju neko podesavanje u biosu u vezi napajanja stend by napona ili sl?

LoverBoy je napisao(la):
Konfa:
Sempron 64 2800+ 256k
Asus k8n
Kingston 512 DDR400 3338 166mhz 2.5337
Radeon 9250
Frontier Aurora 450w
CDRW+DWDRW Maxtor 40gb...

Mašina radi stabilno pri clocku temperatura se ne penje iznad 40 za cpu i 30 za mb.Kada stavim delioc na 3 memoriju na 166 fsb na 260 270 ili više sve ok radi medjutim kada isklucim komp i pri ponovom ukljucivanju sistem nece da butuje cuje se ventilator po nekoliko puta kako startuje i gasi se kao kod restarta ali nikako da bude bip i ucitavanje biosa.Probao sam sa povecavanjem napona memorije i ista situacija.Napon CPU ne mogu da povecam.Probao sam i ostale vrednosti memorije na 133 sa razlicitim kasnjenjima i uvek isto nece da butuje (posle ovog moram da isklucim i ponovo prikljucim napajanje da bi butovalo).

Ima li neko ideje o cemu se radi da li je u pitanju neko podesavanje u biosu u vezi napajanja stend by napona ili sl?

Imao sam slicne probleme(Newcastle CG u mom slucaju) i na zalost nisam provalio sta je srz problema.Sumnjam na bios(skorije verzije su jos osetljivije na taj problem od onih "ranih").Ploca inace nije toliko losa,ne overvoltuje.
Probaj ovo: u WinXP koristi clock generator i probaj pomocu njega da dizes HTT.Namesti u A64 Tweakeru(ili Lukijinom programcicu :)) mem na 166(ili probaj 133).Backup-uj sve pre toga(sto ti je bitno),jer moze da bude problema sa WinXP.

Poz

ivanbo2003 je napisao(la):
Probaj ovo: u WinXP koristi clock generator i probaj pomocu njega da dizes HTT.Namesti u A64 Tweakeru(ili Lukijinom programcicu :)) mem na 166(ili probaj 133).Backup-uj sve pre toga(sto ti je bitno),jer moze da bude problema sa WinXP.

Poz

Ma nije problem u clockovanju evo malo pre sam je terao na 290/133/3
radi bez problema temp CPU do 35 ali kad ugasim pa posle par minuta ponovo upalim neće da startuje bios, hard radi diskovi rade ali nema bipa i učitavanje hardvera...kad isključim iz struje i uklučim komp se diže na tim frekfencijama...Skinuo sam star bios 1007 (sada koristim zadnji 1011) možda se nešto promeni...

Ima li neko ideju šta bi mogao još da probam?:S: :wall:

emaniac je napisao(la):
ne valja ti napajanje

napajanje je frontier 450w i deluje prilicno stabilno, jedino sto me zbunjuju cifre u everestu

Temperatura
Matična ploča 25 °C (77 °F)
CPU 33 °C (91 °F)

Naponi
CPU jezgra 1.39 V do 1.41
+3.3 V 3.18 V do 3.24
+5 V 5.00 V do 5.10
+12 V 12.03 V do 12.10

ove vrednosti non stop variraju gore dole pogotovo za CPU?!?
probao sam stari bios 1007 ista stvar, sutra cu da iskljucim hard i diskove pa cu isprobati ukoliko je isto definitivno nije do napajanja...

LoverBoy je napisao(la):
napajanje je frontier 450w i deluje prilicno stabilno, jedino sto me zbunjuju cifre u everestu

Temperatura
Matična ploča 25 °C (77 °F)
CPU 33 °C (91 °F)

Naponi
CPU jezgra 1.39 V do 1.41
+3.3 V 3.18 V do 3.24
+5 V 5.00 V do 5.10
+12 V 12.03 V do 12.10

ove vrednosti non stop variraju gore dole pogotovo za CPU?!?
probao sam stari bios 1007 ista stvar, sutra cu da iskljucim hard i diskove pa cu isprobati ukoliko je isto definitivno nije do napajanja...

Probaj da na def. sve istestiras sa OCCT ili sa prime95 i prati asus probe sta pokazuje za napone.Posle toga cemo da vidimo da li je napajanje problem(a tako izgleda)

Prime 95 pri overclocku 10% Asus Probe pokazuje:

+12v od 11.904 do 12.096
+5v od 4.999 do 5.026
3.3v od 3.12 do 3.216
VCore od 1.392 do 1.424 (1.408 uglavnom)
vrednosti se cesto menjaju pogotovu za 3,3 i 5 ( na 3 do 5s) CPU 40c MB 25c
Pustio sam ga jedno sat i petnest minuta znam da treba 6 sati al isto znam da ukoliko postoji neki veci problem on se pokazuje posle 15 min...Veceras cu ga pustiti 6 sati mada ne verujem da ce javiti neku gresku...

ajde ti lepo, blago meni, reci da li se to necu-da-se-upalim-kad-me-ugasis
desava, ali neizostavno, svaki put ?

Sad cu ja da ti kazem LoverBoy:

baci plocu kroz prozor, stisni zube i kupi drugu. Evo mi ga drugar dobar kupio istu tu pre 4 dana, isti problemi, FSB najveci iz biosa 290mhz, iz windowsa sve preko 307mhz odma restart, Chipset "cvili i pisti" bukvalno, nema opcija menjanje voltaze chipseta u biosu...katastrofa jedna, da ne pominjem kolko lose memorija radi na toj ploci, zanci ja nisam mogao da verujem kad mi je pricao, a bogami i kad sam gledao/drndao plocu nisam mogao da verujem, ali tako je.

problem je Frontier Aurora 450w

emaniac je napisao(la):
ajde ti lepo, blago meni, reci da li se to necu-da-se-upalim-kad-me-ugasis
desava, ali neizostavno, svaki put ?

to se desava dakle kada overclockujem preko njegovih 10% kada stavim mem na 166 fsb na preko 260 x3 windows radi ok memtest radi pcprime radi ali kad ga iskljucim pa posle par minuta ukljucim nece ni da cuje pali se hard i diskovi ali nema bipa i ucitavanja biosa.Desava se skoro svaki put jednom ili dvaput je uspeo da se podigne posle clocka a vec sledeci put nije.

drugar ima chief 360-202 i isto mu se ovo desavalo (ploca otisla na dobos), znaci nije frontier vec ploca.

klokovanje semprona64 na toj ploci je ograniceno NAMERNO, ALI bi trebalo da radi preko clockgen-a , gde je ovoj ploci vrhunac stabilnosti (u slucaju sa kojim sam upoznat) 304-5 fsb, sto je mozda dovoljno za mnozioce 9 i 10, ali nije za 8. kraj.

gx-x je napisao(la):
Sad cu ja da ti kazem LoverBoy:

baci plocu kroz prozor, stisni zube i kupi drugu. Evo mi ga drugar dobar kupio istu tu pre 4 dana, isti problemi, FSB najveci iz biosa 290mhz, iz windowsa sve preko 307mhz odma restart, Chipset "cvili i pisti" bukvalno, nema opcija menjanje voltaze chipseta u biosu...katastrofa jedna, da ne pominjem kolko lose memorija radi na toj ploci, zanci ja nisam mogao da verujem kad mi je pricao, a bogami i kad sam gledao/drndao plocu nisam mogao da verujem, ali tako je.

plocu procesor i memoriju sam uzeo pre nedelju dve za burazera kao prelazak na nesto bolje od Durona 950 a za male pare - 200e.Ploca je stabilna nema opcija u biosu koje si naveo ali je odradjena profi i za manje zahtevne korisnike je ok posto ja nisam ni imao nameru da je clockujem preko 300fsb.Memorija radi na 440mhz bez problema a moze i vise znaci ploca je ok ako se ne planira friziranje do daske.
Još samo da promenim svećice :S: :S: :wall:

hmm, a ja bio tvrdo ubedjen da je do napajanja !
imao sam losa iskustva sa frontier-ima na 400w...

Ako krene ploca da ti cvili (znaces kada krene), a desice se to kad tad, moze da se pomocu programa RM clock utility iskljuci cini mi se halt stanje i cviljenje prestaje. Sada sam na poslu pa ne mogu da pogledam. Ima na asusovom forumu za tu plocu sta se tacno iskljucuje. Inace ni meni nije uspeo znacajniji overklok, doduse sa A64.

cvili i na defaultu, ploca ganc nova, evo danas je drugar vratio plocu i uzeo 2gb usb stick :D a za 70e uzeo epox 8npaj7i koji ne cvili, i bootuje sa 330fsb bez problema, ima i menjanje napona. k8n je kostao 67e, epox 70e

Probaj pre nego shto upalish mashinu da iskljuchhish napajanje iz struje i stisnesh power dugme da malo ispraznish kondenzatore. Posle toga ukljuchi struju i ima da radi 100%. To shto nece da butuje kad je napucana mashina to je do visokog pci i agp kloka koji se retko kada zakljuchavaju na 66/33 kad se ne uradi prethodno navedeno. Proverio sam x puta i znam da zvuchi shashavo, ali radi posao. Jedino shto meni nekad hoce da se butuje (9x285 ili 8.5x300) i kad proverim u clockgenu koliki je pci i agp, bude neshto oko 47/76 odnosno 50/80. Chim se startuje neka 3d aplikacija, grafa umire i monitor se gasi.

alo covece ! Kakav PCI/AGP ??? Ovo je S754 nForce4-4x ploca, nema uopste AGP, a PCI je lokovan na 33mhz.

Nemoj ti meni alo, kad nemash pojma! Pogledaj lepo shta je chovek napisao! K8N je nf3, K8N4 je nf4-4x, a grafichka mu je 9250 koja je AGP. Loverboyu, samo ti to probaj i javi da li radi, pusti ovoga shto lupeta.

Poslednja izmena:
moja greska...nisam dobro citao ;) nemam pojma :d

Poslednja izmena:
Doticni lock PCI/AGP magistr. bi trebao da je po def. ukljucen.Medjutim ko zna sta je podeseno u biosu.

@Demios

Interesanto,bas sam to i ja primetio,pored locka,pri navedenim vrednostima HTT i mnozilaca ,AGP i PCI se "zaglupljuju".Probacu ponovo da uradim OC pa da vidim da li se javlja posle preznjenja kondenz. pre ukljucivanja power kabla.

LoverBoy je napisao(la):
Memorija radi na 440mhz bez problema a moze i vise znaci ploca je ok ako se ne planira friziranje do daske.

Ne verujem da ce da radi na 440 bez problema.Kako si to utvrdio?

Sorry na agresivnosti gx-x, malo sam bio neurozan sinoc. :)
Radi sigurno praznjenje. Muchio sam plochu uzduz i popreko, jedino shto je moja deluxe, al' isti je djavo. Aj javite shta ste uradili. Bash me interesuje da li je to trip do svih k8n-ova ili samo do nekih.

Pozdrav Svima,

Ovako prvo riknuo mi hard maxtor d8 40gb pri pokusaju overklokovankja pre 2 dana tako da sam resio da odustanem od klokovanja posto sam kupio maxtor 160gb i ne bih zeleo da mi se scenario ponovi.zasto je riknuo nemam pojma stavio sam mem na 133 fsb na 265 i povecao voltazu memorije...inace radio je ok ..sad se cuje pri ukljucivanju ali nema onaj zvuk da nesto radi izgleda je elektronika?!?
Par pitanja za ovog maxtora:
1. da li da ostavim ide driver od nvidie ili da se vratim na windowsov posto kada sam instalirao od n vidie maxtor je poceo da se 'čuje'.

2.Hard je Sata na Prvu Ide granu su mi prikljuceni diskovi da li je ovo ok i da li treba da se u biosu omoguci raid option rom,mac interface posto mi se pri logovanju u win kod sata pokazuje ikonica saftly remove hardver kao kada prikljucim bluethooth sa maxtorom - izgleda da ga sistem prepoznaje kao usb device posto pri ucitavanju biosa javlja neku poruku found usb max storage...

3.Disk je kapaciteta 163.913gb posle ntfs formatiranja ostalo je 152gb u partition magic ima jos jedna neformirana particija na kraju diska od 7 gb koju ne mogu da spojim sa hardom?Kako da sredim ovaj problem posto je nemoguce da 8gb odlazi na fajl sistem il ko zna sta..

ivan2003: Doticni lock PCI/AGP magistr. bi trebao da je po def. ukljucen.Medjutim ko zna sta je podeseno u biosu
Jumperfree:
CPU FSB 220-290
AGP Clock: 66
DDRam Voltage: Auto povecavao sam i nista
AGP Voltage: 1.5 i ovo sam cini mi se povecavao

Multiplier 3x
Memclock 133 i 166

demios: Probaj pre nego shto upalish ..
Hvala na savetu ali nemerem vise experimentisati :) ostavicu ga na 10% pa nek sljaka za par godina kad bratu postane spor tada cu da isprobavam...

dok: Ne verujem da ce da radi na 440 bez problema.Kako si to utvrdio?
Na overkloku od 10% memorija radi na 440 verovatno moze i vise...

maxtor ti crko zato sto je 40gb, novi ce da bude ok, diskovi ne crkavaju od oc-a. desilo se...
1. vrati windows ide drivers
2. zato sto nije pod 1.
3. moguce je, samo mislim da je 7-8 gb malo vise nego sto bi trebalo. zaista nikad nisam obracao paznju na takve stvari.

poz.

Vrlo moguce da ti je crko od oc-a. Mozda je i tebi ponekad ulazio u win sa visokim pci klokom koji dosta shteti ne samo pci kartama, vec i hardu. A i napajanje ti nije bash najsjajnije. Mozda je pri oc-u ono popushtalo i stradao ti hdd. A mozda i nema mikakve veze sa oc-om. Meni je mnoogo puta ulazio u win sa 47-50MHz i dosta vremena radio tako i nije mu bilo nishta, a star je ko biblija (Maxtor 80GB).
Iskreno, ako nisi siguran, nemoj vishe da se igrash.
Zaboravih da te pitam da li su ti varirali ili da li ti variraju naponi normalno i pri oc-u (5V,12V)?

Poslednja izmena:
hard disk NE moze da se osteti zbog nasvirane pci magistrale. ni mehanika. ni elektronika.
moze JEDINO da se desi da se koruptuje sadrzaj diska, pa da ne moze da se podigne sistem...

demios:Zaboravih da te pitam da li su ti varirali ili da li ti variraju naponi normalno i pri oc-u (5V,12V)?

naponi variraju čini mi se malo više pri oc-u ali u okviru +- 5-7%. najviše odstupa 3.3 padne ponekad na 3.12

emaniac:hard disk NE moze da se osteti zbog nasvirane pci magistrale. ni mehanika. ni elektronika.
moze JEDINO da se desi da se koruptuje sadrzaj diska, pa da ne moze da se podigne sistem...

ne nije u pitanju korupcija (možda je mito:) jer bios registruje da hdd error a u biosu pokazuje 0mb size ..

Zna li neko gde se uključuje/isključuje u win. windows menagment instrumentation za hard disk ( da bude tiši)?

:)
ok, ja samo tvrdim ono iz mog predhodnog posta (da se ne ponavljam)
a zasto se to tebi desilo bas tad...nema veze sa oc-om
acoustic management mozes da podesavas posebnim programcicima za to.
mozda ima nesto i na hiren's-u...
manag. instr. je nesto drugo, cini mi se.

Jok, naponi su relativno ok. 12V je oko 11.84V, 5V je od 4.99-5.10V, 3.3V=3.296-3.312V, a za procesor malo varira. Poshto postoji trip u biosu sa K8N plochama (vec je prichano o tome, da se ne ponavljam), u biosu stoji na 1.75V, a realno je oko 1.600-1.632V.
A i tih 5-7% je mnogo da varira. Menjaj to napajanje. Uzmi bar neki LC 420W.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno