Šta je novo?

Asus K50IP mi je zaglavio cd

DusanN123

Poštovan
Učlanjen(a)
23.11.2014
Poena
54
Pozdrav kao sto i naslov kaze imam laptop asus k50ip
Hteo sam da reinstaliram sistem i odjednom se iz citaca cuo zvuk da ucitava samo mnogo jaci i dvd citac mi je ovkao ostavio(slika ispod) i nmg ni da otvorim ni da zatvorim lepo kad pokusam preko dugmeta iz maticne se cuje zvuk za error

Skini ceo čitač sa laptopa, pa onda dalje vadi dvd. Pogledaj fotku u attachment-u jer otprilike na tom mestu stoji šraf koji drži čitač. Vađenje se svodi na srednje lako izvlačenje, s toga nemoj zapinjati (u slučaju da si odšrafio pogrešan šraf i čitač neće da izađe).

Prilozi

• 8440p_bottom.webp
    8440p_bottom.webp
    952 KB · Pregleda: 52
ne moras,samo skines jedan sraf koji drzi dvd-rom... i izvuces dvd kao fioku

Ili još bolje, prvo šrafcigerom malo gurneš "nogicu" od optike, tamo gde je bio šraf, lakše se vadi tako, a i izbegavaš oštećenja ako ga povučeš na silu.

Edit : Onda moraš sve lepo rasklopiti...ti novi asusi su takvi, nekima se čak ni baterija ne vadi...

Prvo šrafovi, tastatura, pa maska gornja, pa ploča pa tek onda optika...ovo ko je projektovao, mora da mu je neki serviser heftao gospoju, pa da nam se svima osveti !

Nažalost, kao što ljudi pre mene rekoše, moraćeš da rasklapaš laptop da bi skinuo optiku. Nije da ne možeš ti i sada da pokušaš nekako izvući dvd iz čitača, ali je sigurnije da prvo ukloniš čitač i onda da vidiš u čemu je problem.

Nekada davno sam psovao projektante iz MSI-ja i HP-a jer sam morao da rastavljam kompletne laptopove da bih drugarima zamenio optike koje su crkle. Zašrafljeni za matičnu ploču.
Ali, i ako je cd pukao ili zaglavio, u 95% slučajeva ne mora da se skida ceo čitač. Okreni ga naopako (laptop). Pomoću nekada čuvenog emergency eject tool-a (obično, ravno-pravo, čvrsto, čelično parče žice) ili u nedostatku istog rasklopljena čvršća spajalica, ubodenog u za to predviđenu rupicu, pokušaj da izbaciš tacnu. Lagano, bez prekomerne upotrebe sile. Povuci-potegni, uglavnom uspeva. Bar je meni uspelo skoro svaki put, a bilo je presudno to što sam naopako koretao drajv, odnosno ceo laptop. Ili pokušaj druge položaje.

sad sam se setio,jednom sam video da nema sraf odozdo,nego je bio ispod tastature! znaci samo nju skini,mozda je tu...

Ovaj rus je otvarao upravo taj model laptopa , evo upustva:

Doduse ovo je K50IJ ali to je ta K50 serija..

Nazad
Vrh Dno