Šta je novo?

ASUS iz Metroa?

gsi16valve

Slavan
Učlanjen(a)
10.04.2006
Poena
304
Izasao je najnoviji katalog iz Metroa 21.12-3.1. U njemu su 3 laptopa, ali druga 2 iskljucio zbog loseg procesora(Sempron u FSC 1703) i malo memorije(256 u HP nx7400)
Dakle: ASUS A6B00Q (Cel 390M,1.7GHz,15.4 Active Matrix Color TFT WXGA(1280x800),512MB DDR2-533,ATI 200M chipset,HD 60GB,Wireless,2god garancija) 42468,00 din
Kako vam se cini ova kombinacija i kakav je uopste utisak sa ASUS lapovima (ekran,robusnost,kvalitet tastature, izrade i sl.)
Hvala unapred,
Djordje

Izasao je najnoviji katalog iz Metroa 21.12-3.1. U njemu su 3 laptopa, ali druga 2 iskljucio zbog loseg procesora(Sempron u FSC 1703) i malo memorije(256 u HP nx7400)
Dakle: ASUS A6B00Q (Cel 390M,1.7GHz,15.4 Active Matrix Color TFT WXGA(1280x800),512MB DDR2-533,ATI 200M chipset,HD 60GB,Wireless,2god garancija) 42468,00 din
Kako vam se cini ova kombinacija i kakav je uopste utisak sa ASUS lapovima (ekran,robusnost,kvalitet tastature, izrade i sl.)
Hvala unapred,
Djordje

Pa memoriju možeš lako nadgraditi, sad je memorija prilično jeftina.

Mada to nije bilo pitanje :)

Pa gde nadje da je memorija sad jeftina kad je poskupela u (necu da psujem)!!!

Mislim da je poenta da se ovde prica o SODIMM memoriji,znaci za LAPTOP racunare,a one su ipak bile ranije dosta skuplje (recimo mene je pre 2 godine upgrade 256MB kostao 60 eura,a sada ima za 25 eura) tako da ne shvatas poentu!!
Asus u sustini nije los kao proizvodjac,mada i on ima svoje klase,a i konfiguracija je ok za tu lovu,tako da nema prepreke da ga ne uzmes,sem ako onaj 7400 nije CoreSolo ili CoreDuo pa da je onda on ipak bolje resenje!!
Pozdrav ,)

Mislim da je poenta da se ovde prica o SODIMM memoriji,znaci za LAPTOP racunare,a one su ipak bile ranije dosta skuplje (recimo mene je pre 2 godine upgrade 256MB kostao 60 eura,a sada ima za 25 eura) tako da ne shvatas poentu!!
Asus u sustini nije los kao proizvodjac,mada i on ima svoje klase,a i konfiguracija je ok za tu lovu,tako da nema prepreke da ga ne uzmes,sem ako onaj 7400 nije CoreSolo ili CoreDuo pa da je onda on ipak bolje resenje!!
Pozdrav ,)
Nije problem cena memorije, jer ce ona kad-tad postati pristupacna. Smeta mi to sto bi morao da se otvori laptop, a meni to ne deluje kao bas jednostavno. U servisere nemam poverenja.Tako da bih to uradio tek posle nekog vremena kad se "oslobodim" :)
Ovaj HP bi trebalo da ima Cel 430M 1.73 GHz (FSB533 MHz) DDRII RAMA. Ono sto me narocito interesuje jeste mogucnost upgradea procesora. Racunam da Intel 945GM chipset (na HP-u)podrzava Core Duo, ali nisam siguran za ATI Xpress 200M(na ASUSU) jer na njihovom sajtu ne pominju tako nesto. Bilo bi logicno da moze zar ne?

Ma gde komplikovano covece,samo se odvrne,obicno,jedan sraf,skine plocica,ubaci memorija,pritisne u slot i gotovooooooo!!Jedan slot je uvek dostupan za zamenu na poledjini laptopa po default dizajnu svake firme sa kojom sam se sretao za ovih nekoliko godina,i skoro uvek je prazan pa nema sta da se sekiras da ces ostetiti staru pri vadjenju!!
Pazi kad sam ja cak procesor zamenio na veoma zaj... dizajniranom laptopu a da ga nikad dosad nisam rasturao,a sad sam morao ceo,znaci mozes ti da odvrnes bar jednu plocicu i nemoj da te to sprecava da uzmes bolju masinu samo zato sto nema odmah 512MB ili 1GB memorije!! ;)
Pozdrav ,)

Ma gde komplikovano covece,samo se odvrne,obicno,jedan sraf,skine plocica,ubaci memorija,pritisne u slot i gotovooooooo!!Jedan slot je uvek dostupan za zamenu na poledjini laptopa po default dizajnu svake firme sa kojom sam se sretao za ovih nekoliko godina,i skoro uvek je prazan pa nema sta da se sekiras da ces ostetiti staru pri vadjenju!!
Pazi kad sam ja cak procesor zamenio na veoma zaj... dizajniranom laptopu a da ga nikad dosad nisam rasturao,a sad sam morao ceo,znaci mozes ti da odvrnes bar jednu plocicu i nemoj da te to sprecava da uzmes bolju masinu samo zato sto nema odmah 512MB ili 1GB memorije!! ;)
Pozdrav ,)

Ok, iskreno nisam ni razmisljao ozbiljnije o otvaranju lapa. Imao sam neke slike bas otvorenog ASUSA odozdole i stvarno nije delovalo komplikovano samo nesto meni "novo". Znaci upgrade memorije moze lagano. Ostaje pitanje za procesor. Posto je u oba lapa Celeron koji ima jaku potrosnju, razmisljam o Pentium M (koji moze sigurno) ili Core Duo (za koji nisam siguran). Mada oba chipseta podrzavaju 533 MHz DDRII, racunam da ce moci i FSB 533, tj. Core Duo (Kec)?

CoreDuo nece moci umesto Celeron M-a (obrati paznju na polozaj pinova na slici http://en.wikipedia.org/wiki/Socket_479) dok ce Pentium M moci sigurno (takodje pazi na socket,ima ih mPGA i mBGA i razlikuju se samo po jedan pin),samo razmisli da li ces,ako im ploce podrzavaju FSB533,da uzmes 1.6GHz ili 1.7GHz ili mozda 1.83GHz Dothan sa FSB400 (ima da se nadju polovni povoljno) i pomocu wire moda da ih zbudzis bas dobro (pomocu jedne zicice u slotu koja prespaja pinove i overklokuje procesor bas dobro,ali izdrze oni to) ili da platis dosta vise i potrazis,verovatno nov jer su polovni jako retki,FSB533 Dothan pa da ga samo zamenis!?
Pozdrav ,)

Poslednja izmena:
CoreDuo nece moci umesto Celeron M-a (obrati paznju na polozaj pinova na slici http://en.wikipedia.org/wiki/Socket_479) dok ce Pentium M moci sigurno (takodje pazi na socket,ima ih mPGA i mBGA i razlikuju se samo po jedan pin),samo razmisli da li ces,ako im ploce podrzavaju FSB533,da uzmes 1.6GHz ili 1.7GHz ili mozda 1.83GHz Dothan sa FSB400 (ima da se nadju polovni povoljno) i pomocu wire moda da ih zbudzis bas dobro (pomocu jedne zicice u slotu koja prespaja pinove i overklokuje procesor bas dobro,ali izdrze oni to) ili da platis dosta vise i potrazis,verovatno nov jer su polovni jako retki,FSB533 Dothan pa da ga samo zamenis!?
Pozdrav ,)

Eh, stari "dobri" Intel. Mora da prcka oko Socket-a taman da ne bude kompatibilna svaka nova serija procesora :-devil-: Dakle, ostaje da vidim ovog ASUS-a i HP-a, pa ako mi se svidi nesto narocito, mozda se pocastim. Jos jedno pitanjce: Kakav je odnos Intela 945GM vs ATI Xpress 200M chipseta? Znam da je grafika za 2 koplja bolja na ATI-ju(kompatibilnost i kvalitet slike u igrama) ali ne znam za ostale prednosti/nedostatke.

Hvala unapred,
Djordje

Moj utisak o ovom lap topu je veoma povoljan pogotovo ako se uzme u obzir cena. Prodali smo par komada i niko se nije zalio cak stavise lčjudi su bili prezadovoljni. Ja sam imao jedan takav na dan i cinilo mi se da lepo radi mada je bio sveze instaliran sistem. Najveci utisak na mene je ostavila baterija koja je trajala oko 2,5 sata a pri tom je prekopiran film na hdd i pusten (trajao je jedno 2 sata) pri cemu je osvetljenost ekrana bila na maksimumu. Sve u svemu za te pare mislim da dobijas maksimum.

Da,ima 512MB DDR2 RAM-a da se nadje i za 44-45 eura,nova naravno,tako da oni sa nesto preko 50 eura nikako nisu najjeftiniji,daleko od toga!!Zar si ti basler-e SAMO za njih i cuo kad u skoro svakom svom postu u svakom tredu u kom si postovao (uglavnom o laptopovima,interesantno) reklamiras doticnu firmu,ili to ili radis za njih,jedno od ta dva je sigurno!?
Pozdrav ,)

Sa metroom se nikada ne zna. Setite se akcije iz septembra - LG 1919 TFT za 16.000 din. Nezamislivo dobra cena u tom momentu, odeš tamo i dočekaju te sa - nema ga više ali imamo ove druge. Moj prijatelj je iz Smedereva došao i zatekao red očajnika koji čekaju taj isti monitor. Dakle ako oćeš nešto iz metroa onda najbolje idi tamo i vidi šta imaju.
Pozdrav.

Ovo je malo offtopic...pitah nekoliko ljudi, i niko ne moz` da mi odgovori...

moze li u metrou da se kupuje na kesh, ili mora da se ima ta kartica? Kako da dodjem do kartice? Drugim rechima, koji je najlakshi nachin da ja, kao obichno fizichko lice, odem u metro i kupim neshto?

Ne možeš da uđeš bez kartice i ne možeš da je izvadiš kao fizičko lice. Pred otvaranje su delili nešto kartica fizičkim licima doduše...Najlakše ti je da pozajmiš karticu od nekoga ko je ima, ili preko prijatelja/rodbine/komšije da izvadiš na firmu.

Naravno ovo ti je sve zvanično, sad da li nekako može da se izmajmuniše kartica kao fizičko lice ili nešto treće...nemam pojma.

aha, ali npr mogu da uzmem karticu od brata/komshije/nekog koga sam ubio na ulici, i pomocu nje kupim? :)

Možeš ali se fakturiše na njegovu firmu (ti potpisuješ fakturu) i povremeno šalje IOS (izvod otvorenih stavki) u njegovo knjigovodstvo radi stravnjenja sa proknjiženim ulazima na njihovoj strani..

Uzet ASUS!

Daklem bas tako, i to jos pre 10-tak dana. Nisam zeleo da postujem pre da bih imao sto realniji pogled na ovaj laptop. Dakle idemo redom:
-Ekran je nesto sa cim nisam 100% nacisto sta da mislim. S jedne strane, posle CRT Hansola, ostrina slike je savrsena, ugao vidljivosti je nesto bolji od Della Inpirona 1100 starog 2 god, rezolucija 12800x800 je perfektna. Medjutim, taj ugao vidljivosti je i dalje mali da bih ja bio zadovoljan. Drugar mi rece da je na MSI-ju od oko 700e ekran po tom pitanju bolji, ali ja ga nisam video pa ne mogu da komentarisem realno.
-Procesor je za nijansu slabiji Pentium M, sa duplom manjim L2 cashom.Ocekivao sam da se tuce sa mojom desktop konfom- KT133A+XP2000 ali tu nema poredjenja: Celeron je za klasu(30-80%) brzi i to na istom kloku!
-HDD je Fujitsu 60 GB na 4200rpm ali je uporedim brzinom sa Maxtorom 4L 7200rpm 40GB
-Graficka je integrisana u ATI 200M chipset i uporediva je sa GF4 MX440 grafikom, za mene potpuno zadovoljavajuce
-Baterija drzi 2h u punom opterecenju do 3h u Word,Excell,Winamp okruzenju
-Ima Wireless,LAN,4xUSB,CardReader itd.
Sve u svemu, ja sam veoma zadovoljan, posebno zavrsnom obradom. U poredjenju sa FSC i slicnom, ovo deluje jako solidno. Zajedno sa garancijom od 24 mes, torbom i misem, za 540eur-ovo mi deluje kao solidna kupovina. Vreme ce pokazati...
Djordje

I ja sam zainteresovan za ovaj notebook, ali ne znam kako to da kad pokrenem pretragu slika na googlu oznaku A6B00Q, ne nalazi nista.I kod standardne pretrage samo pronalazi domace sajtove.Da nije ovaj notebook samo za nase trziste?

SRECNA NOVA GODINA!!!

Poslednja izmena:
I ja sam zainteresovan za ovaj notebook, ali ne znam kako to da kad pokrenem pretragu slika na googlu oznaku A6B00Q, ne nalazi nista.I kod standardne pretrage samo pronalazi domace sajtove.Da nije ovaj notebook samo za nase trziste?

SRECNA NOVA GODINA!!!

Hvala, srecna i tebi bila.
Sto se tice ovog modela, tacno je da je oznaka A6B00Q vezana za nase i slicna istocna trzista.Na Asusovom forumu postuju uglavnom samo "nasi" ljudi:Ukrajinci,Rusi,bivsi SSSR mahom. Medjutim, ono sto je bitno jeste da je ovo A6B serija bazirana na A6R ploci i ATI 200M chipsetu. To je najvaznije, a to da li ima Procesor na 1.6 ili 2.0;integrisan Wireless ili ne;60 ili 80GB itd. jesu manje-vise sitnice i ne menjaju ukupan utisak o lapu. Vec je prethodno receno o njegovim vrlinama(vecina relevantnih osobina) i manama(ugao gledanja na prvom mestu) tako da mislim da je veoma dobra kupovina, a na tebi ostaje da ga nadjes po najboljoj ceni i sa optimalnim komponentama.
Djordje

Ok, taman sam posumnjao da se tu nesto gadno muti...
Hvala na odgovoru i pozdrav!

Imao bih jedno pitanje za vlasnike A6R:
Da li ste prosirivali memoriju, i do koliko MB, GB?!
Ovo pitam jer zelim da prosirim memoriju na drugom slotu jednom od 1GB, ali sam naleteo na razlicite informacije na sajtu proizvodjaca.
Na engleskom sajtu pise da je max memorija notebooka (znaci na oba slota 1GB)(http://www.asus.com.tw/products.aspx?l1=5&l2=24&l3=134&l4=0&model=665&modelmenu=2) dok na prevedenom nasem sajtu pise da je ukupna max na oba slota 2GB (http://yu.asus.com/products.aspx?l1=5&l2=24&l3=134&l4=0&model=665&modelmenu=2).
Hvala unapred.

Ja sam na mom ASUS A6000 imao 256Mb Naya (ili tako vec nesto).
Uzeo sam jos 512Mb Kingmax u Gigatronu za 50eur-a negde u decembru (tol'ko sam imao para).
Radi k'o sat. Samo sam morao da im nosim comp da probam dal' to radi, posto nisam bio siguran hoce li to biti kompatibilno, a da dajem 50e na nevidjeno... Naravno ni oni meni ne bi prihvatili da vracam ili sta vec... (u sustini, kupio sam ispravan proizvod)...
Ubacivanje je inace jednistavno: Okrenes laptop naopako, odvijes dva srafceta, skines poklopac/vratanca, stavis u prazan slot, gurnes da klikne, vratis poklopac/vratanca, zavijes dva srafceta, okrenes laptop nazad...

Ja sam dodao jos 512mb na a6r, laptop je na prodaju pa ako nekog zanima.. inace je star 6 a garanciju ima jos 18meseci

Vrh Dno