Šta je novo?

ASUS GTX 780 DC2OC/SLI vs 780 TI vs MSI 770 Lightning

zajebani

Slavan
Učlanjen(a)
24.01.2007
Poena
465
Konacno su stigle :D Masina je dobila i svoje dve poslednje komponente za ovu godinu a verovatno i narednu, (al kad bi se zezali haha :p) AUSU GTX 780 DC2OC
slika.jpg Zahvali cu se ovom priliko firmi Monitor na trudu da ih dobavi i vise nego korektnoj ceni od oko 53000din, i na igricama koje su mi poklonili hahaha :p

Ovom prilikom zelim kolegama forumasima da predstavim performase ove karte u poredenju sa za klasu jacim i klasu slabijim modelom, kao i sli performase. Na raznim sajtovim moze da se vidi test ove karte, a ono sto je mene zanimalo to su performanse u odnosu na 780ti, koliko goda da sam se trudio nije mi poslo za rukom da stvorim jasnu sliku na osnovu testova na netu, negde je to 10 a negde cak 30 posto razlike. Do skoro sam imao jedan test primerak 780ti tako da sada mogu da napravim poredjenje ova dva model, kao i porednje sa GTX 770 SLI koje sam jedan duzi period koristio...

Prikazani rezultati su OC rezultati sa stabilnim klokovima za svaki dan, default me nikada nije zanimao tako da je i ovo odradjeno u skladu sa mojim interesovanjima za hardver :p

Sistem:
Ivy Bridge-E 4960x 4.7ghz
ASUS X79-Deluxe
ASUS GTX 780ti, ASUS GTX 780 DC2OC, MSI GTX 770 lightning driveri 331.93
16gb Kingston 2400MHz

ASUS GTX 780 DC2OC GPU-z 1130/1800mhz, bost kloko 1240-1290, sto je niza temperatura karte to je veci bost klok, tako to funkcionise kod ovog modela :p napon do 1.200v sa oscilacijama do 1.087v
780.jpg

ASUS GTX 780ti GPU-z 1090/1750mhz, bost kloko 1200mhz sa malim oscilacijama, bez podizanja napona jer to je besmislena raboto kod referntnih modela :p
780ti.jpg

MSI GTX 770 lightning boost klok 1360/1900 stabilan bez oscilacija, sa naponom 1.260v u ful loadu sa oscilacijama do 1.200v
770.jpg

Sve u svemu kada se ovako postave stvari GTX 780 DC2 brza je za nekih 40% od bas dobro klokovane GTX 770 lightning, to ne mogu svi modeli 770 da postignu, a ono sto je meni bilo najzanimljivije je poredjenje sa dosta skupljom 780ti od koje je sporija u proseku svega 5%

Cene ovih karti na trzistu su :

MSI GTX 770 lightning 44 415,00 Din
ASUS GTX 780 DC2OC 53 405,00 Din
ASUS GTX 780ti 74 025,00 Din

MSI GTX 770 lightning model je ubedljivo najtisi u radu caki i kada je ovako besno kloknut, zatim ASUS GTX 780 DC2OC sa ventom do 70% i temperaturmo ne preko 82 i to samo u testu stabilnosti od 1h gde je gpu konstantno u full loadu 99% i power target na 110-115%, kareta se cuje da radi ali taj zavuk je prijatan i bez neprijatnih oscilacija kada spusta i podize brznu ventiolatora. ASUS GTX 780ti referntni primerak, nije za moje usi ali daleko od toga da je neprijato bucan ili tako nesto.

Mislim da sam sve pomenuo vezano za rad jedne karte u sistemu, tu je sve besprekorno i sa lakocom odradjeno instalacija i nalazenje stabilnog kloka, o sli setapu malo kasnije, tu je vec bio jedan problem sa kojim se prosecan korisnik ne bi snasao, a ne bi ni primetio da ima problem...

koje igre si uzeo, ja sam skoro od njih uzeo asus 280x pa da im tdazim kodove

Na osnovu svega izvedenog, kupovina 770 Lightning po navedenoj ceni trenutno stvarno nema smisla. Razlika u ceni 20% a u performansama 40%. Nema sta 780 je trenutno best buy u high end segmentu. Jedino sto su custom verzije 780ti brze (sa OCom) jedno 10% od referentne mozda i vise kako koji review i primerak. Ali opet (mozda) ~15% brza od 780 a skuplja 40%. Dobro, tu je i predivan osecaj da posedujes trenutno najbrzu single gpu gaming karticu, i to ima svoju cenu ;) Reci mi kakav je Asus kada ga drzis na defaultu sto se tice buke?
edit: hehe ako te ne mrzi ajde uradi jos neki test, bas se pogodilo da se u metroll upravo 780 najbolje pokazala u odnosu na 770 koja iz nekog razloga failuje u benchmark testu metrolla koji je totalno neoptimizovan (moram da branim svoju karticu ;) ;) Evo na ovom testu naklokovane sve moguce kartice http://www.overclockersclub.com/reviews/nvidia_gtx780ti/ . U vecini testova razlika 770 <-> 780 je 20% (C3 FC3 BF3) cak i na 5760x1024 iako 770 ima samo 2 giga, u Bioshocku 10% i Splinter Cell Blacklistu 15% a u Metroll i Batmanu 40% :) :) i ocigledno Tomb Raideru. I zasto 3dmark11 za neki dan ce 2014a :) ;), odavno su prestali da boostuju drajvere za 3dm11, 3dmark13 je ftw!

Poslednja izmena:
@ nesic1
Nisam ja to dobio zato sto mi pripada kupovinom karti nego zato sto su mi poklonili :p

@Gavran
Izbagovao se 3dmark13 pa ga zato ne koristim a nikako da nadjem neku narodnu verziju koja radi :p Custom verzije 780ti po onome sto sam ja imao prilike da vidim idu jos mozda 80mhz gore i to je to, pod uslovom da su to stabilni klokovi sto je prikazano na sajtovima... Asus se ne cuje na deafultu ali ni malo, koliko god da vrtim bench alat u TombRaider-u koji inace upali karticu, dobar je za testiranje stabilnosti jer koristi dx11, i samim tim opterecuje karticu na adekvatan naci, a ne tamo neki furmark koji je ugreje a ne pokaze nikakvu stabilnost :p

Zaboravi Metro 2033 iz nekog razloga radi lose sa 770 i 680 kartama, 3dmark11 TombRaider i Metro LL su prave reference jer je softver dobro optimizovan, tu je razlika 40% i takvo porednje jedino ima smisla, to sto ce u nekoj igri razlika biti 60 ili 10% nista ne znaci i nista ne govori o pravoj razlici jer to su samo izdvojeni primeri, kada je softver napisan kako treba razlika je 40% i to je to ;) Da bi se pokazala razlika medju kartam dovoljan je 3dmark11 ili 13, tu se vidi kako sve to radi kada je softver dobro optimizovan, najcesce je tako i u samim igrama, ili ima izuzetak gde su razlike manje ili vece, sve zavisi kakav je engine i kakvi su drajveri u tom trenutku... Bitno je kako se nose sa zahtevnim naslovima, a takvih je trenutno malo...

Ovaj test je dosta cudan, samo ne mogu sad da ga analizirma, meni je validno samo ono sto ja uradim, a to je ovo sto sam prikazao, tako da mi nije ni bitno. Pogledam ja testove uvek cisto da mi ukazu na nesto ako ima previse odstupanja. Recimo u ovom moze da se vidi kako je TI model dosta brzi od obicne 780, kako onda objasniti rezultate koje sam ja dobio ? Ima tu razlike u klokovima kod men i kod njih i to velike. Retko de gde moze da se vidi ovako nesto ka sto sam ja uradio. Zamisli da na svakom sajtu moze da se vidi jasno poredjenje ove dve karte na istim klokovima koje pokazuje da je razlika svega 5-10% ko bi onda kupovao jaci model ? Ipak su oni placeni da za testiranje, pa cak i da im se ne kaze da tako nesto precute jer to nije u interesu vendora, sami ce to da urade jer treba opet neko da plati reklmu kad se pojave nove karte i tako u krug :D

Na kraju krajeva imamo iste masine, izvti nesto na maksimalno stabilnim klokovima, napisi sa kojim podesvanjima, i ja cu isto pa da uporedimo, sta ce nam sajtovi itd :p

Poslednja izmena:
3dmark13 ti mozda baguje jer ti je hpet off ima o tome vise na njihovom forumu. Tnx za Asus, drago mi je da je besumna na defaultu. Meni je to bitna informacija. I jos jedna potvrda TechPowerUp reviewa koji su isto rekli da je 30dbA na defaultu sa (valjda) novim biosom. Overclockers club je sajt sa podugackim stazom i poprilicno su realni. Zasto je kod njih veca razlika 780ti-780 stvarno ne znam. Ti si objektivno uradio test sve tri kartice na istoj konfi, tu nema dileme. Jedino sto je referentna kartica. Jeste da custom idu samo 80ak mhz gore ali pretpostavljam i boostuju duze zbog boljeg hladjenja i tako to. Ali sve u svemu dosta temeljno odradjen uporedni test, svaka cast stvarno. Potvrdjeno da je 780 best buy u high end segmentu trenutno, bez ikakve dileme.

Nije mi bio cilj da pokazem da je best buy ali je tako ispalo, ja sam inace hteo da kupim dve 780ti a ne ovo, nego nema nereferntnih nigde :p

Evo provrti ovo da vidimo sta kaze kod tebe, ovo je Heaven Benchmark 4.0

heaven_2013_12_20_22_37_07_287 2.jpg

Sta da vrtim ovu moju sa default naponom protiv naklokovane 780 ;) poente nema. Jos kad vidim ovo 780 x2 ;) ;) neka hvala. Neka vrti neko drugi, ja ne vrtim vise nista ;) mogu samo Football Manager da ti FRAPSujem ako hoces :) :) ili Diablo 3 evo upravo sam preorderovao expanziju.

:beer: :D

10h7dso.jpg

Poslednja izmena:
Otkud power limit 152? Custom bios?

Jesam li ja PCBeast ili nisam ? :D
Kako cu tek da nasviram GTX 780 Ti ako uzmem a najverovatnije da hocu + sto cu da je bacim na vodu ;)

P.S.Ova moja karta je dobar primerak ..

Zaboravih da dodam da moze napon da se setuje i na 1.3v-1.4v po zelji..
Naravno preko 1.3v ja za sad ne bih isao bez vode..Ovo su neki stabilni klokovi na 1.21v po defaultu bez tweakovanja..

I da, Asus DCUII OC je stvarno vrhunska karta.. B(R)OG ASUS :D
Ima MSI fanovi da me spale na lomaci :d

Poslednja izmena:
@Gavran
Ovo je rez sa jednom kartom cisto da vidimo kolika je razlika 780 vs 770, dal je 40% kad su kloknute ili ne, inace tvoja karta na 1280mhz bost klok je vise nego kloknuta, to sto moze sigurno jos 100mhz gore retko koja druga moze

@ PCBeast
Meni je druga karta podesena slicno tome zbog specificnosti sli setapa, da bi bost klok bio sto slicniji kod oba dve karte u radu. Sad pocinjemo malo da govorimo u sli :D
Prva karta u sistemu radi sa +12mw vise po dafultu, a sam napon je dosta stabilniji kada se predje neka temperatura od 75-80c samim tim ima i nesto visi bost klok u radu, pa sam zato morao malo da se poigram sa biosom kod druge karte na slcan nacin kao i ti, to cu kasnije da postavi i izlozim problematiku koju sam imao oko toga :p
Inace sa dve kare takva postavka u kojoj je tako puno podignut power limit kod prve karte ne pije vodu jer se prva karta greja dosta vise tako da ne treba dirati defaultni napon i power limit ne preko 105, sto u slucaju ove karte znaci bost stabilan klok gledano kros gpu-z 1293mhz, a to izgleda ovako... Zanimljivo je da mi u osnovi treba mnogo manji kloko nego kod tebe da bi karta bostovala skoro slicno, koji bios koristis ?

cz07.jpg

A ovo je neki maksimum za ovaj primerak i to verovatno samo za glu-z posto sumnjam da nesto moze da benechuje ne ovom bost kloku 1359mhz, mada mozda moze, nisam probao :p ali sobzirom da se preko 1250mhz i 65c javaljaju gpu artifakti, onda to nije to...

vb9w.jpg

Nasao sam taj bios, sacu ga isprobam :D jel 3a odavde ?

Poslednja izmena:
Heaven ne mogu da izvrtim jer sam ga davno prebrisao. Ako je kartica stablina u svim igricama i sintetici na recimo boostu 1280mhz, u Heavenu je stabilna na -36mhz. To vazi za Kepler samo, ne znam zasto je tako, ali tako je. Valley npr. radi bez problema. Ili Heaven 1.0. Evo 3dMark13 GPU score je 8600 bez dizanja napona. Sa dizanjem napona ide oko 9200k + 40% znaci 780 treba da baca oko 12800gpu score. Ako te ne mrzi izvrti, a moze i PCBeast ako tebi zakucava 3dmark.

3dmark13.PNG

Odbagovao se ovaj magarac :p Kolko rece 12800 ? Evo rezultata na 1280mhz 8640 + 40% = 12096 :D a moj rezultat je 12204 znaci ipak sam te slagao nije 40 nego +41% :p
Novi bios je doneo je full stabilan napon 1.212v i klok od 1290mhz...

pg1q.jpg

Evo i jednog za kasnije kad budes mogo da izvuces vece klokove mozda uspes da spustis razliku na 40% ahahha :p ali nemoj sa naponom vecim od 1.212v :) Ovde je klok 1350mhz...

0pu1.jpg

Poslednja izmena:
Odbagovao se ovaj magarac :p Kolko rece 12800 ? Kako si to izracunao da mi je da znam hahahah 8640 + 40% = 12096 :D a moj rezultat je 12204 znaci ipak sam te slagao nije 40 nego +41% :p
Novi bios je doneo full stabilan napon 1.212v i klok od 1290mhz...

pg1q.jpg

Ovo si ti uspio na def naponu izvuc 1290mhz?
Svaka cast!!! dobar primjerak ;)

Hehe pa lepo sam ja izracunao ali ti ne citas postove nego preletis izgleda :). 8600 GPU score je sa default naponom kao sto vidis na slici, jer ne mogu da menjam napon sa obicnim MSI Afterburnerom. Sa 1.3v naponom i 1370mhz GPU score je 9200. 9200 + 40% koliko je to? Inace 1290mhz je neverovatan primerak 780ke, svaka cast stvarno.

Poslednja izmena:
@ goldi
To je jedan od dve karte ova druga se za nijansu bolje klokuje :p Tih 1290/1800mhz su 24/7 klokovi za jednu kartu u sistemu, sa dve karte klokovi su nizi, 1241mhz uz nizi napon od 1.500v

@Gavran
Jesi jesi, kasno sam video i ispravio se ali sa zakasnjenjem :p Dodao sam jos jedan rezultat pri 1350mhz :p

Poslednja izmena:
Kada da ocekujemo da izvrtis x2 i ubijes nam volju za testiranje kartica haha? Otkud HT on btw?

Pa ukljucio sam da vidi da li utice na ovaj bangavi 3dmark13, taj bag zbog koga troutlju karte, i ne znam da li je to u pitanju posto sam ga uninstalirao pa ponovo instalirao, radio sam to i ranije pa nije pomoglo, onda mora da je ht pomogo da proradi :p Imam vec sve istestirano, to sto vidis samo pomnozi sa 2 hahaha :D

@ goldi
To je jedan od dve karte ova druga se za nijansu bolje klokuje :p Tih 1290/1800mhz su 24/7 klokovi za jednu kartu u sistemu, sa dve karte klokovi su nizi, 1241mhz uz nizi napon od 1.500v

Znaci za svaki dan 24/7 klokovi za jednu ASUS GTX780DCII su 1290/1800, a moze i do 1350mhz i to sve na def naponu?
Kakav je to primjerak da ide toliko na def naponu?
Koliko onda taj primjerak ide sa naponom?

Greota ne probati kartu na minusu :)

@ goldi
Pa vidis valjda ? Ne mogu ni da ocu da podigenem napon preko 1.212v nema ni smisla jer se previse greje sa vecim naponom, a to inace nije deafultni napon, default mislim da je 1.500v stim da to nije mnogo bitno jer osnovna verzija biosa radi tako, taj napon i bost klok stalno osciliraju u zavisnosti od temperature karete, ovaj bios sto sam sada flesnuo ima fiksne napone i boost klok ne vezano za temperaturu, razlike u perfomansama za svaki dan gotovo da nema, samo ja volim da vidi sve to lepo fiksirano :p Mada postoji jedna jako bitrna prednost ovog biosa, a to je da ne dolazi do pada performasi nakon visecasovnog igranja kada se karta ugreje do maksimuma, taj pada je nekih 3-4%, ali ovako nema ni toga :p

@ Roberto_Baggio
To me ne ne zanima, meni nema nikakvog smislja niti ikakvu upotrebnu vrednost... Za neki takmicarski oc mozda bi vredelo...

@ Gavran
Pa kad ne znaju sta rade hahahahha nek pitaju nije probem, cu da im objasnim :D Zato ti ja i kazem da nisam mogao nikako da ukacim kakva je realna razlika 780 vs 780ti, ali kada su kloknute. Sve neke oprecne informacije. Primerak uopste nije neverovatn, oba dve karte se jednako dobro klokuju i nemaju neki aces 78 i 75, ova druga se malo bolje klokuje, i meni ovo nije nista cudno. Sa jednom 770 lightning sam imao 1360mhz stabilno sa 1.260v, 680 referntnom 1180mhz sa 1.620v, Titan referntna 1124mhz sa 1.125v i sada ove dve 780 klada nisu u sli jedna radi na 1290mhz sa 1.212v a sli setap 1241mhz sa 1.500v... Kad se sve osvo sumir pogledaju klokovi i napon potrebanm za odredjeni kloko sve je to tu negde i nista cudno, u rasponiu od 1124mhz do 1360mhz, daleko vise nego sto su dobili na ovoj slici sto si postavio.

Postoji mogucnost da su klokovi na ovoj slici klokovi koje pokazuje gpu-z. Na guru3d uvek napisu i bost klokove a to je jedino validno i treba ih pratiti tokom neke zahtevne igre, najbolje tokom onog benchmarka unutar TombRaider, meni je on najvalidniji za testiranje stabilnosti karte, em je ugreje do maksimuma em pokaze gpu i artifakte koji nastaju usled preteranog kloka memorije, tako da ako je tu slika cist i stabilna, 99% je to full stabilan klok :)

Poslednja izmena:
Moj primerak ima Asic od 80%.
Kao takav na naponu od 1.15v radi na 1200 Mhz stim sto su tada frekvencije varijabilne pa je potrebno pomeriti malo powertarget sa defaultnih 100 na nekih 102-103 i tada zakuca na 1200 Mhz bez ikakvih oscilacija.
Sa 1.21v i powertarget na max po defaultu od 106 karta boostuje na 1300 Mhz lagano bez stucanja znaci bez ikakvih artifakata.
Sa naponom preko 1.21v tj recimo 1.3v moze da se izgura i 1400 Mhz,neverovatna cifra i meni je samom koji sam zaista fanatik za OC izgledalo previse dobro obzirom kakve su recenzije ove karte mislio sam da cu stati na 1200 Mhz ali sam se iznenadio!Bruka koliko potencijala ima Kepler i koliko je dobra ova DCUII verzija , bruka !

Ja recimo nemam problem sa temperaturama , meni ne prelazi 70c bilo da sam na auto setovao fan ili da sam pravio profil ili fiksirao.To me je dodatno odusevilo!
Jedino memorija sto nece nesto specijalno da se overklokuje,ali sta da radim.Primerak mi je fantastican tako da sam u globalu zadovoljan.
Sto se tice vrednosti GPU-Z i MSI Afterburner.GPU-Z ne treba malte ne nikad gledati jer vrednosti koje se dobiju u real time gamingu nisu ni blizu koje GPU-Z ocitava.
Zato se slazem da je guru3d tu dosta precizniji.
Takodje kombinacijom izmedju powerlimit i napona menja se i sam odnos prema frekvencijama.Povecanjem powertarget-a i napona boost clock se proporcionalno podize,znaci treba proveriti koliko karta boost-uje pre nego sto se zadaju frekvencije.
Iz tog razloga dolazi do razlike u setovanju koje prikazuje MSI Afterburner a i sam GPU-Z.
Takodje na ove promene utice i sam bios.Ja sam svoj bios malo modovao i spremio sam kartu za vodeno hladjenje ali sam na kraju odustao iz vise razloga.
http://www.ekwb.com/shop/blocks/vga...n-series/ek-fc780-gtx-dcii-acetal-nickel.html
Zeleo da uradim review sa detaljnim opisom ali mislim da ce to biti preusmereno za sledecu kartu koju budem uzeo ;)

P.S.Iz licnog iskustva mogu da potvrdim da su dve igre idealne za testiranje graficke karte.
Far Cry 3 je generalno najpouzdaniji za GPU dok je Crysis 3 definitivno za VRAM.
U toj kombinaciji sve zivo prolazi 100% stabilno.Ako je karta stabilna u ove dve igre ostalo je maciji kasalj.

Sve je to tako kako kazes vezano za ovaj model 780gtx. Na koliko drzis kartu za svaki dan i sa kakvim podesavanjima fan profila i koje su maksimalne temperature podesena ? Inace dobara je i Far Cry 3 prilicno brzo otkrije da nesto nije uredu ako nije uredu :p Crysis 3 je meni dobar da za brzo otkrivanje trotolovanja jedne od karti kada su u sli, sto se desava usled prevelikog kloka memorije, evo recimo trenutni sistem, za testove 1800mhz memorija, medjutim nakon testiranja stabilnosti jedna od karti je pocela da trotluje nakon 30-40min, na 1750mhz sve radi savrseno :p

Od uvek je Crysis bio ultimativni test za vram, jos od Crysis 1. Zato je i dan danas dobro provrteti 10-20 loopova C1 kad se testira stabilnost. Steta sto nema takav isti benchmark tool za C3. Drugo malo me zbunjujete *******i "zatim ASUS GTX 780 DC2OC sa ventom do 70% i temperaturmo ne preko 82", PCBeast "Ja recimo nemam problem sa temperaturama , meni ne prelazi 70c bilo da sam na auto setovao fan ili da sam pravio profil ili fiksirao.To me je dodatno odusevilo!". Vent na 70% temp 82c, a PCB auto i temp <70c? I trece, *******i nemoj mi reci da je ta "ranjena" gtx770 taj bolji primerak od te dve koje si imao? Steta sto ovo moje napajanje nije dovoljno za SLi :( . Ono sto si merio potrosnju na 2xLightning jel si merio sa overklokovanim karticama ?

Poslednja izmena:
@ *******i, Zemo sto ti je tako nizak graphic score na fire strike-u, meni je 14735... Imas veci scor za ostalo jer imas dosta jaci cpu ali trebalo bi da je veci gpu score?

Moj rez...

http://www.3dmark.com/3dm/1937256

Capture.jpg

Nazad
Vrh Dno