Šta je novo?

ASUS GTX 780 DC2OC/SLI vs 780 TI vs MSI 770 Lightning

Sto se tice sajtova, pa ja pratim review-e , na osnovu njih i kupujem kartice a nadam se i ti isto. A ako sam u istom matrixu sa revewerima guru3d, overclockers club, techpowerup, tomshardware page zahvaljujem na komplimentu. Sta ima da vrtim izvrteo sam na tom kloku na prvoj stranici. Necu vise da polemisem o tome, ja sam malo bio okrenuo i na salu ali vidim da ti pocinjes da se nerviras. Tako da necu vise da pisem o tome. Odoh da se sekiram i obrisem bookmarkove techpowerup guru3d i ostalih :smoke:

Poslednja izmena:
^
Ja se sve vreme zezam, opusti se... :) Pratim i ja sajtovo, tu se osnovne semrnice, konkretno u ovom slucaju razliku 770 vs 780 mozemo da utvrdimo i bez sajtova, ali ti malo malo pa potegnes to u sali :p pa sam se apro po toga i ja malo nasalio, a malo ozbiljno analizirao ono sto si napisao ;)

I za svakoga ko prati ovu temu da ne dovede sebe u zabunu na osnovu ove nase prepiske, 780 je brza od 770 na istom kloku za oko 40%...

Poslednja izmena:
@ HighONE
Dakle u ovom slucaju nije pokazao stabilnost, a to je poenta. Ungine prolazi bez problema 3h teast, a crysis3 puca nakon 30-40min, probao sam vise puta, a to da napon mora gore ili klok dole to se podrazumeva ako vec puca test...
Moze da bude dobar samo nakon crysis3 i TR, cisto kao neka potvrda da je sve ok ili naznaka da nesto ne stima, kao sto recimo nikako nije hteo da radi sa 770 ligtning kartama koje sam imao, samo nisam uspeo da otkrijem zasto posto je sve ostalo radilo savrseno...
Mislim da je ovde problem SLI - Heaven je stabilan, i iako se dosta zagreva nema ekstremnog zagrevanja kao u C3 gde verovatno dolazi do throtlovanja, a samim tim i spustanja voltaze i tu dobijes nestabilnost. Jednostavno, kompleksniji setup - mora proci vise vrsta testova sa svih strana.

Nema trotlovanaja na 78c, gpu usage konstantno 98% za oba dva gpu-a, heaven 74c sa istim setovanjem, jednostavno nije stabilan klok puknu drajver, kada karta trotluje drajveri retko kad pucaju jer gpu nije toliko opterecen pa ne dolazi do tacke pucanja. Karte najcesce trotluju zbog previsokog kloka memorije, koji deluje stabilno, ali gpu zabudali, ili zbog visokih temperatura... Samo je falilo da sa 1.100v podigene napon na 1,250v i crysis3 je radio nekih 2h bez pucanja, odem na trening ostavim igru pokrenutu i kad se vratim poigram se 30min ako radi sve je ok, isto tako uradim i sa TR i sa heaven-om.

Veoma detaljno pratim statistiku tokom testiranja, tako da se nije desilo trotlovanje i pregrevanje, trotlovanje je bilo sa 1800mhz za memoriju i to jako retko, takvo iskustvo sam imao i sa 770 na klokovima preko 1900mhz, sa 1750 sve radi savrseno, vec sam postavio sve slike, setup i kako to izgeleda u igri tako podeseno, igrao sam se jos malo sa ventovima pa sam uspeo da spustim vent na 60% a da zadrzim 78c pri visecasvnom igranju...

Hevan nije dobra pokazatelj stabilnosti za ovakav setup, ali svakako treba da bude deo sistema testiranja....

Poslednja izmena:
Izgleda mi da Heaven nije dobar za testiranje OC memorije. Jesi li gledao zauzece VRAMa?

Pa naravno da sam gledao, u gornjem levom uglu imas sve stavke koje pratim tokom testiranja, videces da je tu i mem usage... Ako karta trotluje zbog previsokog kloka mamorije to se desava u svim testovim pa i u heavenu tako da je sa te strane pouzdan. Ali crysis3 najpre otkrije trotlovanje do koga dolazi zbog previsokog kloka memorije, verovatno zato sto je mem usage u tom testu najveci, obicno preko 2gb. U mom slucaju sa 780sli setapom heaven nije uspeo da otkrije gpu nestabilnost, ali je zato su tu crysis3, TR, Metro 2033 i Metro LL... Heaven je dobar zato sto se bas mnog koristi tesselation, i treba ga koristi u testovima. Kod mene sa 770 sli nije hteo nikako da radi, puca posle par sekundi na bilo kom kloku, ne mogu da kazem da me to nije zabrinulo, ali kada sam video da sve ostalo radi bez ikakvih problema, i da su performanse u skaldu sa klokovima, mogao sam samo da zakljucima da se desio neki bag ili da iz nekog razloga dolazi do nekog konflikta sa 770 lightnig modelom karte.

Sistem terstiranje je sledeci... Podesim sve na maksimum u igrama, drajvere podesim kao na slici, metro je bitan zbog fizike, 50 krugova metro 2033 i 20 LL. Sve ovo se radi iskljucivo za vreme dok sam na treningu hehehe, jer ni u ludilu ne bih sedeo i gledao kako se nesto vrti par sat :p ali pre toga provedem nekih sat vremena ne bi li dosao do relativno stabilnih klokova koje kasnije navedenom metodom deteljno pretestiram ;)

Podesavanja u drajverima.jpg

Poslednja izmena:
Heaven sigurno zauzima manje VRAMa i pitanje je gde je nestabilnost u svom tom adresnom prostoru -tako da za takve stvari mora da ide nesto sto koristi sto koristi sto je moguce vise VRAMa. Ali spustanje kloka karte mislim da ide iskljucivo u zavisnosti od TDPa ili temperature - biras sta je primarno... Ne vidim zasto bi karta spustila klok zbog RAMa.

Ne vidim ni ja ali je tako, to je sam jedna od mnogih nelogicnosti koje mogu da se javi u koriscenju racunara, da neka opcija, ili neko podesavanje neagtivno utice na nesto sa cim diektno nema nikakve veze... Mesto da zabode sistem, puknu drajveri, ili nesto sto bi bilo logicno da se dese zbog neadekvatnog kloka memorije, u sli setapu jeda od karti pocene da trotluje, mislim da je uvek duga karta u pitanju. To je obicno na granici gde klok memorije prelazi iz stabilnog u nestabilana kada pucaju drajveri i javljaju se artifakti, na toj granici kada je ni tamo ni ovamo, jedan gpu pocne da trotluje... Pisao sam vec o tom zapazanju, upravo zato jer je to jedan veoma podmukao problem koji se tesko uocava ako nije uvek ukljucen monitoring... Zato ja to sve lepo pretresem i kada podesim sistem sigruno je stabilan maksimalno koliko to moze da bude... Posle sve to podelim sa kolegama na forumu, ne bi li to moje iskustvo bilo jos nekome od koristi :)

Evo primera kako to izgelda kada gpu trotluje zbog kloka memorije :p Ovde je kloko 2000mhz ja mislim, a sa 1900mhz sve radi ovako podeseno samo nema trotlovanja. Slika kristalno cista, nema artifakta i na prvi pogled deluje kao da je sve uredu, igriv broj frejmova, bez ove statistike ne bi se ni primetilo da gpu trotluje...

770 lightning sli
Crysis3_Trotl_.jpg

To nije spustanje zbog GPU Boosta - i napon i frekvencija su na maximumu, bar ako gledam po tom frejmu.

Trotolovanje se ne ogleda u kloku gpu vec u gpu usage drugog gpu-a od 59%, ovo jeste jedan frejm ali kada jednom padne gpu usage vise ne vraca u normalu, znaci konstantno je oko 50-60% i karta tako radi do restarta ili dok ne puknu drajveri pa ih ponovo vratim preko AB... Pokretao sam i druge igre i test program, tako kako vidis na slici radi do restarta, ne vraca se u normalu ni ponovnim ucitavanjem klokova, sem ako to ne uradim nakon pucanja drajver, na ovom mestu je oko 115 fps a ne 60 kao sto moze da se vidi na slici... Klok gpu-a normalan, a performanse kao da radi na 15mhz :p

Poslednja izmena:
Normalno trotlovanje za mene jeste kad karta spusti ili klok ili napon da bi ostvarila ciljani TDP, odnosno temperaturu. Ovo je vec nesto drugo...

Kako da nazovem to drugo ? Efekat je isti, smanje se performanse, prepolove, samo su simptomi razliciti :p Ako nema naziva za ovaj problem, nazovi mo ga po meni haha :D

Prava definicija trotlovanja je pad performansi usled nestabilnosti u realnom vremenu.Moze karta da zadrzi iste frekvencije a da performanse podbace..
Od kako se pojavila Boost tehnologija sada se forma trotlovanja malo promenila tako da kad karta udari u limit bio to
power/temperautura obora klokove/napon.U principu ni jedna od ove dve stavke u dobrim uslovima ne stvara "problem" !
Bar je tako sa single kartama dok je SLI dosta kompleksniji i ima tu rada i slatke muke kako to sve fino podesiti i optimizovati da sve radi fest ali sve
je stvar skill-a i strpljenja , nista vise..

U ovom slucaju koliko sam ja ispratio dolazi do nekog zagusenja i karti nije iskoriscen potencijal ..Iz te perspektive moze se reci da trotluje jer ne daje svoj maksimum!

Poslednja izmena:
E pif sad :( znaci nistra od toga de se fenomen nazove po njegovom pronalazacu :D a bas bi imao kreativan naziv ahahaha:p

Naravno da je trotolovanje, pad preformasi iz boilo kog razloga bi trebalo da je to, nego aj neka bude da je i nesto drugo :p

Manifestuje se tako kako sam naveo, a uzrok je pretrani klok memorije, primetio naveo i objasnio kako bi neko drugi imao koristi od toga... Ponovio sam vise puta, znaci sigurno se manifestuje na taj nacin, cak sam i sa ovim kartama isto iskusio sa klokom od 1800mhz...

A sad malo o potrosnji :D

Ivy Bridge-E 4960x 4700mhz HT off

Jedna karta default Crysis3 ~420w
Singl default.jpg

Jedna karta OC 1202/1750mhz Crysis3 ~460w
Singl oc.jpg

SLI default Crysis3 ~630w
Sli default.jpg

SLI OC 1202/1750mhz Crysis3 ~700w
Sli oc.jpg

SLI OC 1202/1750mhz Crysis 3 + Prime 95 ~750w
Crysis + Prime 95.jpg

Na ovim slikama moze se videti jos nesto zanimljivo, a to je broj frejmova u ovoj sceni, SLI default 81 i SLI oc 100, razlika +23% u korist overkloka ;)

Koja je rez tu i jel sve na max ?

^
Ne razume ovo pitanje...

Auh pa potrosnja je manja nego sto sam mislio :) Mozda ovo moje napajanje moze da izdrzi jos jednu Lightning karticu ,)

Poslednja izmena:
:( ma trebalo je da kupim makar 850w platinum i kraj. Sto je najgore bilo je samo 3000-4000d skuplje ne znam sta mi je bilo stvarno. Ivy E stvarno malo trose, sad kad vidim tvoje poredjenje. Mozda bih i mogao da prodjem sa jos jednim Lightningom ali sa nekim undervoltom obe kartice i eventualnim spustanjem kloka CPU-a. Ali ne zelim tako stvarno. Neka ostane za sada ovako pa videcu. Jeste offtopic ali kad sve saberem Ivy E je stvarno dobra kupovina. Cak i 4830k>4770k, moje skromno misljenje. Makar mu ne trebaju nikakve hirurske intervencije da bi se overklokovao kako treba :)

Nistra bez Ivy Bridge E, sve ostalo je truba :p Nemoj da se zaleces neces nista da dobijes, sacekaj neku drugu kartu sa 4gb memorije, mozda se pojave ove 780 sa 4gb to bi bila odlicna kupovina, a veriujem da ce i cena da im ode ispod 40000din do kad se ukaze potreba za tih 4gb. Ako hoces nesto zaista posebno, recimo 780ti king pin-a :-devil-: javi se da te uputim gde mozes tako nesto da dobijes kod nas tokom januara ;)

"Ivy E stvarno malo trose"
I to sam izmerio :p

Ler 4.7ghz HT off
WP_20131229_21_07_56_Pro__highres.jpg

Full load blend stres 4.7ghz HT off
WP_20131229_21_09_38_Pro__highres.jpg

Nazad
Vrh Dno