Šta je novo?

ASUS graficke karte

Chuck Norris

Slavan
Učlanjen(a)
09.10.2004
Poena
319
Interesuje me sledece. Vecina grafickih karti napaja svoj ventilator preko dvopinskog molex-a sa crnim (GND) i crvenim (+?V) kablicem. Kod vecine ASUS-a je u pitanju tropinski molex sa crnim, plavim i crvenim kablicem od kojih (pretpostavka) plavi sluzi za auto-regulaciju broja obrtaja (kao kod CPU ventilatora). Zanima me da li je ova pretpostavka tacna, jer pokusavam da spojim dvopinski molex na tropinski prikljucak pa mi je vazno koju cu od te dve zice povezati na koji pin. Drugo sto me zanima jeste gde bih mogao da kupim tropinski molex (kod ASUS-a je nesto manji od standardnog tropinskog) na koji cu povezati zice tako da pase na ASUS-ov prikljucak. Shvatam da cela prica zvuci krajnje nebulozno ali koje je budzio kojekakve coolere na graficku znace o cemu pricam.
Unapred hvala

Da asus se koristi tropinskim zbog njihovog SmartDoktor-ili-tako-nesto utilitija iz kog mozes da menjas razne parametre, a izmedju ostalog i broj obrtaja ventilatora!
Sumnjam da kod nas mozes naci tropinske, a za inotranstvo nemam pojma, pogotovo sto asus koristi neke bas male molexe. Definitivno bi trebalo i tu uvesti standardne kao sto se nalaze po plocama!

Asus koristi tropinski, treca zica sluzi za monitoring obrtaja a ne za regulaciju - sto ce reci da nije neophodna za rad ventilatora.

Poslednja izmena:
E super samo mi jos reci koja je to od pomenute tri da je izostavim. Dakle postoje crvena, plava i crna (tim redosledom) pa me zanima koji pin da ostavim prazan jer imam samo dve zice na ventilatoru (crvenu i crnu) da spojim sa prikljuckom na kartici.

Koji si kuler uzeo i o kojoj grafickoj je rec?

Chuck Norris je napisao(la):
E super samo mi jos reci koja je to od pomenute tri da je izostavim. Dakle postoje crvena, plava i crna (tim redosledom) pa me zanima koji pin da ostavim prazan jer imam samo dve zice na ventilatoru (crvenu i crnu) da spojim sa prikljuckom na kartici.

Po konvenciji (u slucaju ventilatora) je crvena +12 a crna masa, tako da pretpostavljam da je plava "visak". Naravno, da bi bio apsolutno siguran, moras koristiti unimer. Arctic Cooling, na primer, preporucuje da se Asus priljucak pri montazi NV Silencera jednostavno ignorise, a Silencer treba prikljuciti na obican molex. (zuta +12, crna masa).
AC sajt

Plava ti je visak i mozes slobodno da je izostavis.Kad sam montirao VGA SILENCER na abit-ovu karticu na njemu je bio dvopinski a na kartici tropinski molex, pa sam to resio tako sto sam izvadio metalne zabice iz konektora na silencer-u i samo ih "ubo" na odgovarajuce nozice na kartici( masa-crna i 12v-crvena). Naravno mozes to da resis tako sto ces ga prikljuciti na molex od napajanja(gnd i 12v).Ako ces bas da se igras i pravis "produzni" imas u radio klubu razne konektore i muske i zenske.
Nadam se da sam bio od pomoci!

Nazad
Vrh Dno