Šta je novo?

ASUS G75VW

Rekao si da si reinstalirao Windows i da imas isti problem, ali da igre rade kako treba. Uz duzno postovanje, ali sve upucuje na to da hardver radi kako treba, ali da je problem u softveru. Naravno, ne iskljucujem mogucnost da tvoj konkretan primerak (i mozda jos neki) ima problem, ali da to vazi za celu seriju do sada bi proizvodnja bila prekinuta. Ovako imamo hiljade zadovoljnih korisnika i jednog (ili nekoliko) nezadovoljnih i na osnovu toga izvlacimo zakljucak da ASUS G serija ne valja. Malo neozbiljno, zar ne?

potpuno ste u pravu sto se ovog tice,ali pokusajte da se stavite u poziciju jednog (od malobrojnih) potencijalnih srpskih kupaca (za koje je opste poznato da im pare ne rastu na drvetu) ovako skupog laptopa....

npr ja za 1600 eura (!!) uopste ne zelim da rizikujem da li cu biti jedan od desetorice nezadovoljnih korisnika ili jedan od hiljadu zadovoljnih.....vec za TOLIKE pare i u vezi ELITNE serije asusovog laptopa ocekujem da cu biti maksimalno zadovoljan sto se SVEGA tice....

ili pri samoj pomisli da,iako sam toliko platio laptop,trebam da se vucem i natezem sa prodavcima,serviserima,asus podrskom, muka me hvata..

e posto to izgleda za ovom asusovom elitnom serijom laptopova nije moguce,onda ce mi biti draze da mi tih 1600 eura ostanu u dzepu ili da pokusam sa neki drugim brendom (tj sa tosibom,posto na nasim prostorima drugi igracki laptopovi i ne postoje)

Poslednja izmena:
Trazio sam pomoc na njihovom oficijalnom sajtu, pored podrske za drajvere postoji i sevis za tehnicke probleme, nista komplikovano, ali svi moji mail-ovi ostali su bez odgovora ( logovanje sa email adresom, i uvek isti status : na vasu poruku jos nije odgovoreno )
O.K. sto se tice neznanja - uci se ceo zivot a u ovoj oblasti komentari su suvisni na tu temu.Daleko od toga da mislim o sebi kako mnogo znam, kao sto znam da sam daleko od obicnog korisnika, recimo da sam entuzijasta ( citaj - lud ) Zato sam uz CPU za desktop koji sam kupio od clana Bench-a, na njegovu preporuku kupio ASUS P9X79 maticnu i o toj konfiguraciji nema sta da se prica.Jos i iskustvo sa prethodnim K52JT, naravno da nisam ni razmisljao o kupovini drugog brenda
Sa fabrickim windowsom nije radilo nista od navedenog ( imao je K-Lite codec pack )
Posle nove instalacije, naravno, probano je sve jedno po jedno - Shark codec pack sa kojim nikad nisam imao problem na bilo kojoj masini, CoreAVC™ Pro, koji su posebno namenjeni za CUDA tehnologiju, bez rezultata ( uz sva moguca preporucena setovanja za pomenute kodeke )
Windows 8, sveza instalacija, ne nadogradnja, sa istim rezultatima
Dok se ne instalira VGA ( uz standardni Win drajver ) moguce je koristiti flash player uz hardversko ubrzanje i do full HD: Kada se instalira originalni displej drajver ( bilo koji ) reprodukcija u flash-u je moguca sa hardverskim ubrzanjem samo na najnizem kvalitetu - 240p, samim tim jasno je zasto Splash i PDVD ne rade uz H.A. jer koriste formate 720 i 1080p - zvuk je normalan, a sto se tice slike samo zelene tacke i linije i to ukazuje samo na displej drajver, ali nije ( bar od ovih koji postoje za sada )
Da napomenem da je isti softverski paket koji koristim uvek davao odlicne rezultate na svakoj masini, naravno K52JT radio je besprekorno

Na kraju, naravno slazem se sa Kritikom u vezi novinarskog testiranja, pa nije sve u par testova i igrica, opet kazem da znam da neznam dovoljno, ali sam siguran da je retko ko od njih isao do tih granica i obracao paznju na sve - ako sam mogao da isprobavam graficku ( istu ) od brenda do brenda i naravno nijedna nema istu sliku, nije me mrzelo da promenim 6-7 monitora dok nisam bio zadovoljan a to je naravno PROCES.
Uvazavam svacije misljenje nije bitno da li se sa istim slazem, nisam sujetan, lud - opsesivan mozda ali moj psiho profil je nebitan dokle god ne ugrozavam okolinu.
Strpljenje mi je jaca strana i zelim da resim problem

Electro koji je tacno bio model tog Asusa K52JT koji si koristio,posto vidim da postoji sa razlicitim procesorima?Hvala.

Prvo kolege novinari pogotovu oni kojima je primarni interes IT (da li su uopšte novinari po profesiji ili se samo igraju novinarstva) su veoma potkupljiva kategorija ljudi, drugo svima ili bar većini koja je imala prilike da upozna i drugu stranu kako izgleda testiranje poznato je i kako se dolazi do test primeraka. Treće nekoliko negativnih stvari i Asus se više ne bi reklamirao u tim komšijskim časopisima. Četvrto da li ste ikad kod tih istih novinara naišli na kritiku nekoliko stvari koji zaista nevaljaju ili je uvek "ništa posebno", "kao mali minus" ili ono najčešće nepominje se pa kao da problem i nepostoji.

Ako se dobro secam o IT strucnjacima i novinara je govorio i Stiv Jobs,njegov osvrt na temu je bio ako zelis da uspes u IT univerzumu,ne prati i ne slusaj komentare istih...
Kritika druze svaka ti je kritika na mestu :)

npr ja za 1600 eura (!!) uopste ne zelim da rizikujem da li cu biti jedan od desetorice nezadovoljnih korisnika ili jedan od hiljadu zadovoljnih.....vec za TOLIKE pare i u vezi ELITNE serije asusovog laptopa ocekujem da cu biti maksimalno zadovoljan sto se SVEGA tice...

Apsolutno,za nase prostore gde je prosecna plata lekara specijaliste 600e se za taj novac se trazi kvalitet,funkcijonalnost i postojanost... niko nece da odvoji 3 plate za nesto sto ce polovicno da mu radi,ali niko... ako jos dodamo da je prosecna plata obicnog radnika od 100 do 180 evra onda dolazimo do cifre da neko treba da radi skoro godinu dana za takav komad hw i da stedi ko mrav,i onda kad ga kupi nezadovoljan...

Trazio sam pomoc na njihovom oficijalnom sajtu, pored podrske za drajvere postoji i sevis za tehnicke probleme, nista komplikovano, ali svi moji mail-ovi ostali su bez odgovora ( logovanje sa email adresom, i uvek isti status : na vasu poruku jos nije odgovoreno )

Kad bi samo znao ko odgovara na te mejlove ne bi ni cekao odgovor,cak i te velike firme,da ne kazem IT giganti nece da stave servisera i strucno lice da odgovara na primedbe i pitanja korisnika,pogotovu nemoj to da ocekujes u zemlji srbiji...

Ovde se vise ne radi o imenu same firme ili o konkretnom modelu,stvar je malo dublje prirode,das novac za top model,nezadovoljan si i jos te prave da si neznalica ako hoces da uradis prostu stvar kao sto je gledanje filma...
Glavni problem je sto nisi cutao,jer znas dosta pa si i dosta trazio,mogu da se kladim u turu pica da je 99% navedenih laptopova sa slicnim problemima,samo se ljudi nisu toliko unosili u sve to...

Nadam se da ce strpljenje da se isplati i da ces naci resenje za svoj problem...

S obzirom na vidovitost pojedinih ucesnika diskusije i na cinjenicu da argumenti ocigledno ne vrede, odustajem od daljih komentara. Takvima ne vredi pricati da u ASUS-u u Srbiji na pitanja i prituzbe korisnika odgovaraju ljudi koji imaju par decenija iskustva u servisiranju racunara i osobe koje se testiranjem laptopova bave deset godina. Zamolicu samo da se jave oni koji imaju dokaze o bilo kojoj seriji laptopova bilo kog proizvodjaca koja nema nijedan problematican primerak, pa makar kostali i nekoliko hiljada evra.
Electrro, tvoje pismo tehnickoj podrsci je stiglo (ako se ne varam prosle nedelje), ali je zbog specificnog problema prosledjeno u HQ i sada se ceka njihov odgovor. Kao sto sam vec rekao, s obzirom na performanse u igrama tvoj laptop je po svemu sudeci hardverski ispravan ispravan, a veoma je tesko softverski problem resiti "na daljinu". Ukoliko je slican problem vec uocen kod drugih korisnika, sigurno ce odgovor uslediti brzo. U suprotnom, moracemo da nadjemo drugi nacin da resimo problem.

S obzirom na vidovitost pojedinih ucesnika diskusije i na cinjenicu da argumenti ocigledno ne vrede, odustajem od daljih komentara.

Aj to sto ides djonom, na stranu, ali gde su argumenti, jel ovi IT novinari i strucnjaci... Lepo rece Kritika ....

Takvima ne vredi pricati da u ASUS-u u Srbiji na pitanja i prituzbe korisnika odgovaraju ljudi koji imaju par decenija iskustva u servisiranju racunara i osobe koje se testiranjem laptopova bave deset godina.

Eto ti ga sad ... Ako je tako zasto onda

tvoje pismo tehnickoj podrsci je stiglo (ako se ne varam prosle nedelje), ali je zbog specificnog problema prosledjeno u HQ i sada se ceka njihov odgovor.

Znaci imate 2 reda strucnjak,ovi sto su sa par decenija iskustva u servisiranju i ovi HQ ... hehehehe

Ne ide mi da se ne nasmejem...

Ono sto bi da kazem u daljem testu su neki rekli i pre mene
Jako cenim i brend i većinu komentara osobe ili osoba koja se krije iza nika Asus Srbija. Zato vam ovakav komentar ne priliči jer je u najmanju ruku smešan.

ASUS Srbija,

O.K. cekam...samo jedna ideja, ako je izvodljivo; pretpostavljam da u Beogradu postoji jos neki primerak G75 kome kao predstavnik imate pristup. Nije bitno koji ( koliko ) HDD-a, koji ekran, Blu-Ray citac ili ne, samo da je CPU 3610QM i grafika GTX 660M.Koliko vidim svi imaju fabricki Windows, dovoljno je da ga ukljucite i probate u bilo kom web pretrazivacu da li je flash reprodukcija moguca uz hardversko ubrzanje - ako to radi, sigurno i ostalo radi i to bi mnogo skratilo celu pricu

Poslednja izmena:
Electro koji je tacno bio model tog Asusa K52JT koji si koristio,posto vidim da postoji sa razlicitim procesorima?Hvala.

i7 740QM, ATI Mobility Radeon HD 6370, 640 GB HDD, samo sam nadogradio RAM - sa 4 na 8 GB ( DDR 3 1333 )

Mozda sam imao srecu da " ubodem " primerak, mada sumnjam jer nikad nigde ( bar ja ) nisam procitao da je neko imao problem sa istim modelom

E, bas sam se trudio da mu nadjem neku manu, jer kako ti kazes " Nista na svetu nije savrseno i niko... " i nasao sam je...ima problem u napajanju, nece da radi ( crkava )
kada ga prikljucite na preko 30 000 000 V

Poslednja izmena:
Da li si koristio računar bez instaliranih codeca? Ja dosad nisam imao potrebe da ih instaliram (vlc, mpc rade bez toga) a na k55 sausu sa i7 i gt635 nema nikakvih flash problema (full hd na youtube i dailymotion-u)... my 2cents

Jako cenim i brend i većinu komentara osobe ili osoba koja se krije iza nika Asus Srbija. Zato vam ovakav komentar ne priliči jer je u najmanju ruku smešan.

Prvo kolege novinari pogotovu oni kojima je primarni interes IT (da li su uopšte novinari po profesiji ili se samo igraju novinarstva) su veoma potkupljiva kategorija ljudi, drugo svima ili bar većini koja je imala prilike da upozna i drugu stranu kako izgleda testiranje poznato je i kako se dolazi do test primeraka. Treće nekoliko negativnih stvari i Asus se više ne bi reklamirao u tim komšijskim časopisima. Četvrto da li ste ikad kod tih istih novinara naišli na kritiku nekoliko stvari koji zaista nevaljaju ili je uvek "ništa posebno", "kao mali minus" ili ono najčešće nepominje se pa kao da problem i nepostoji. Peto nezavisni testovi koji se obično rade kad primerak bude već dostupan na tršištu širokom broju ljudi i kad je i po ceni pristupačniji, e takvi testovi se nikad ne pominju jer su mnogo realniji ali potreba da se izreklamira nov proizvod na tržištu je odavno prošla i već je nešto novo u ponudi u sprezi sa "novinarskom mašineriom". Ti nezavisni testovi često su najobjektivniji jer nisu plaćeni.

Šesto čak i ovde su ljudi dobijali opomene, brisani su im komentari jer su argumentovano kritikovali određeni brend (slučajno Asus) uz komentare oni su nam jedan od najjačih sponzora itd.

Ergo siguran sam da imate dovoljno argumenta da zaštitite brend, možda čak i određeni proizvod, seriju, bez pokušaja vređenja drugih korisnika i manipulacije pozivanjem na neznanje, na manipulativne metodološke zamerke tipa kod svih radi eto samo kod vas 2-3 , 10 50-torice na forumu ne ili još gore na tzv. autoritet kao novinara.

Nadam se da kritika neće biti shvaćana negativno već kao doprinos polemici a u krajnjoj liniji i odbrani brenda
Izvini Kritika, tvoj komentar sam prevideo juce, a ne bih da ispadne kako ga izbegavam, pa evo i odgovora.
Pretpostavljam da i sam znas koliko je neozbiljna ovakva pausalna izjava iz koje se moze zakljuciti da su svi IT novinari potkupljeni? Naravno da u svakom zitu ima kukolja, ali i medju IT novinarima ima mnogo onih na koje nije moguce vrsiti uticaj. Problem je verovatno u tome sto su oni drugi mnogo upadljiviji pa je lako generalizovati stvari. Generalno, zbog ovakvih pausalnih ocena se najvise i nerviram. Svakodnevno saradjujem sa IT novinarima i veoma dobro znam da ima nepotkupljivih. Ja ZNAM, ali cemu to kad neko samo tako dodje na forum i svoje negativno misljenje iznese kao da ga potkrepljuje brdom argumenata. Cak i da imas dokaz da je neko od novinara potkupljiv (a to realno nije tesko dokazati), to nije dokaz da su SVI takvi.
Evo jos jednog primera pausalnih ocena:
"Kad bi samo znao ko odgovara na te mejlove ne bi ni cekao odgovor,cak i te velike firme,da ne kazem IT giganti nece da stave servisera i strucno lice da odgovara na primedbe i pitanja korisnika,pogotovu nemoj to da ocekujes u zemlji srbiji..."
Neko ko verovatno nikad nije krocio u ASUS iznosi neke NETACNE stvari sa takvim samopouzdanjem kao da je licno birao ljude koji odgovaraju na mailove. Zaista nije lako ostati miran kad neko tako BEZ ARGUMENATA omalovazava tvoj trud, a bez lazne skromnosti mislim da je ASUS medju IT firmama koje najvise ulazu direktnu i kvalitetnu komunikaciju sa kupcima u Srbiji. Iskreno, ne bi me takva pisanja pogadjala da ne vidim da odmah sledi lavina komentara iz kojih se da zakljuciti da se takve neistine "lepe" za ljude, iako nema nikakvih dokaza ni argumenata. Sto rece jedan moj poznanik "Nije bitno da li si u pravu, bitno je da imas stav".
Dobro, da uzmem secer i vodu pa da se vratim na tvoj komentar :) Ako si pazljivo citao, video si da sam naglasio da su dve od tri pomenute nagrade osvojene u uporednim testovima. Mislio sam da je vec na osnovu toga jasno da su nagrade zasluzene, jer da nisu drugi proizvodjaci bi se pobunili. Zar zaista mislis da svi ti novinari samo ASUS vole i da se samo ASUS oglasava? Pa u tim medijima se neki drugi vendori mnogo vise oglasavaju. I da, desavalo se da ne budemo zadovoljni ocenama i desavalo se da nas kritikuju za stvari koje cak i ne stoje, ali eto, to je njihova novinarska sloboda.
U proslom broju jednog poznato susednog IT casopisa smo dobili nagradu za N56. To je model koji je u prodaji vec skoro 6 meseci, tako da ne stoji tvoj argument da se testiraju samo laptopovi koji se tek pojavljuju na trzistu. Nemoj me drzati za rec jer nemam tacne podatke pri ruci, ali mislim da su i one tri pomenute nagrade za G seriju stigle nekih tri meseca nakon pocetka prodaje.

Sto se tice pozivanja na neznanje, zaista ne zelim da vredjam bilo koga, ali ne poznajem nikoga ko zna SVE pa ne vidim zasto bi se bilo ko osetio uvredjenim. Iskreno, mislim da vecina (ne svi) onih koji komentarisu u ovoj temi nije pazljivo procitala ili razumela ono sto pise Electrro. Po njegovim recima, performanse u igrama su dobre. To znaci da je hardver ispravan i da racunar u osnovi dobro radi. Naravno, ne iskljucujem mogucnost da greska ipak postoji, ali je prosto neverovatno da igre rade bez problema a da postoji hardverski kvar. Po svemu sudeci, konflikt nastaje na softverskom nivou i to u aplikacijama koje ne pravi ASUS. Mozda se kodeci ne slazu sa nekom aplikacijom, mozda postoji neki cudni softverski bag... puno mozda, a i pored toga svi upiru prstom na ASUS. Ponavljam, mozda i jeste problem u konkretnom laptopu, ali po onome sto za sada znamo meni ne lici na to.

Ja ZAISTA nemam nista protiv argumentovane kritike, ali je problem sto se vecina kritika svodi na pausalne ocene. Priznajem da je ponekad i nasa reakcije previse emotivna, ali to je zato sto volimo svoj posao i tesko nam pada neargumentovana kritika. Navescu samo primer od pre nekoliko meseci kada smo maltene "razapeti" na ovom forumu jer nas je jedan vlasnik ASUS laptopa optuzio da nismo ispostovali ZBD garanciju. Servis je potvrdio da ne postoji svetli mrtav piksel, mi smo u kancelariji gledali i slozili se sa servisom, ali to nije vredelo. Drvlje i kamenje su osuli na nas, da bi sam vlasnik pomenutog laptopa posle nekoliko dana priznao da smo bili u pravu i da nema mrtvog piksela. I sta je bilo? Nista. Svi su ocutali i cekali prvu sledecu priliku da ospu paljbu. Mozda zato stoje lako biti hrabar na forumu gde te niko ne zna.

Za upozoravanje ljudi i brisanje argumentovanih kritika zaista ne znam i iskreno zao mi je ako je doslo do toga, pogotovo uz tako glupe komentare. Sa druge strane, ja mogu da ti navedem primer gde nas je MODERATOR ovog foruma vredjali veoma vulgarnim recnikom. Da stvarno podrzavamo brisanje negativnih komentara pola ove teme bi nestalo ;)

Na kraju, da se bojimo kritika ne bi dolazili u zvanicnoj formi na forum nego bi se krili iza medija na kojima nema mogucnosti komentarisanja i iznosenja problema. ASUS i jeste na Bench forumu da bi pomogao svojim korisnicima, a slozices se da to najcesce znaci da postoji problem i da je korisnik nezadovoljan. Potrudicemo se da nas pristup bude jos profesionalniji i malo manje emotivan.

Poslednja izmena:
ASUS Srbija,

O.K. cekam...samo jedna ideja, ako je izvodljivo; pretpostavljam da u Beogradu postoji jos neki primerak G75 kome kao predstavnik imate pristup. Nije bitno koji ( koliko ) HDD-a, koji ekran, Blu-Ray citac ili ne, samo da je CPU 3610QM i grafika GTX 660M.Koliko vidim svi imaju fabricki Windows, dovoljno je da ga ukljucite i probate u bilo kom web pretrazivacu da li je flash reprodukcija moguca uz hardversko ubrzanje - ako to radi, sigurno i ostalo radi i to bi mnogo skratilo celu pricu

Zdravo. Mozemo mi da isprobamo drugi laptop, ali to nece resiti problem na tvom primerku, a nama je to cilj. Ukoliko ne dobijemo resenje problema videcu da li postoji opcija da nam posaljes tvoj primerak pa da ga mi u predstavnistvu istestiramo. Cekacemo na odgovor do ponedeljak ako nemas nista protiv.

Aj to sto ides djonom, na stranu, ali gde su argumenti, jel ovi IT novinari i strucnjaci... Lepo rece Kritika ....

Eto ti ga sad ... Ako je tako zasto onda

Znaci imate 2 reda strucnjak,ovi sto su sa par decenija iskustva u servisiranju i ovi HQ ... hehehehe

Ne ide mi da se ne nasmejem...

Ono sto bi da kazem u daljem testu su neki rekli i pre mene

Reci mi kakvi argumenti bi tebe zadovoljili, posto ti ne pruzas nikakve? Vec sam rekao da niko ne zna sve, a pogotovo je tesko "na daljinu" resavati softverske probleme. Evo i malog pojasnjenja procedure koja te je tako slatko nasmejala. Svaki prijavljeni kvar se unosi u sistem i podaci se analiziraju u centrali. Na taj nacin se postize da ne moraju svi serviseri sirom sveta sami da otkrivaju uzroke specificnih kvarova, vec se stvara takozvana "baza znanja". S obzirom da je ovo veoma specifican slucaj, iz HQ ce nam reci ukoliko su korisnici sirom sveta imali slican problem. Ukoliko nisu, onda je problem vezan za konkretan primerak i nema serijske greske. Kako je vec utvrdjeno da igre rade dobro, smanjuje se prostor koji treba pretraziti da bi se utvrdio uzrok problema.
Nadam se da je objasnjenje dovoljno jasno i logicno i da nije neophodno omalovazavati ljude koji rade u lokalnom servisu i predstavnistvu.

Evo zasto si me slatko nasmejao...poznato mi je a i sam si reko da se svaki problem unosi u bazu,taj ili ta sluzbenica koja to unosi u tu bazu, se razume u IT, ko Mile u proizvodnju teniskih loptica... sad ide druga strana price,ni jedna ozbiljna kompanija nece da stavi strucno lice sa iskustvom da cuka po tastaturi i da pravi prepiske po internetu kad moze da ga upotrebi za ono zasta je placen,za servis jelte... Dok ta prepiska stigne kod jednog,drugog treceg,pa dok se onaj prvi seti da odgovori tu prodje i po mesec dana,a obicno su ta e-mail objasnjenja stura i vec formulisana,tipa javite se najblizem servisu itd itd... zato sam reko ,ono sto sam reko na komentar vaseg kupca da ga niko jos nije ni udostojio odgovora....

Svestan sam da se napisana rec moze razumeti na vise nacina,ali na opasku da je tastatura jeftina,ti si poceo da pricas o led diodama i osvetljenu, i jos i mene ubedjivao da on nije misli na kvalitet time sto je reko jeftina, kao da zna koliko sama taststura kosta,tu sam uso u diskusiju i evo ovde izlazim...

Danas sam na blic posetio rog.asus.com i deo foruma o g46,g55 i g75 masinama,preporucio bih ti da uradis isto,dosta je nezadovoljnih ljidi,dosta je problema bsod-a itd itd...

Svako dobro vam zelim u daljem poslovanju,licno volim ASUS kao brend ali ne i nacin na koji se isti razvija u poslednjih par godina... toliko

Da li si koristio računar bez instaliranih codeca? Ja dosad nisam imao potrebe da ih instaliram (vlc, mpc rade bez toga) a na k55 sausu sa i7 i gt635 nema nikakvih flash problema (full hd na youtube i dailymotion-u)... my 2cents

Naravno, probano i bez njih...sta sve nije...sto se tice kodeka, uglavnom sve radi i bez njih sa VLC,KMP,Splash itd. Sa Shark paketom dobijate punu podrsku za " thumbnailing " ili slicice za sve formate. Jos jedna prednost je bolja podrska za FLAC pogotovo uz x64 dodatak ako zelite da koristite 64 bit WMP, razne audio i video filtracije - u principu ako ne radite nesto ozbiljnije, nisu neophodni ali ih svakako preporucujem - da prave probleme sigurno nece osim jedne stvari;
Desava se, doduse jako retko da se masina nekad cudno ponasa ako ih imate instalirane a UAC vam je iskljucen, uglavnom u 32-bitnom Win7

Zdravo. Mozemo mi da isprobamo drugi laptop, ali to nece resiti problem na tvom primerku, a nama je to cilj. Ukoliko ne dobijemo resenje problema videcu da li postoji opcija da nam posaljes tvoj primerak pa da ga mi u predstavnistvu istestiramo. Cekacemo na odgovor do ponedeljak ako nemas nista protiv.

Naravno, nije problem

Pretpostavljam da i sam znas koliko je neozbiljna ovakva pausalna izjava iz koje se moze zakljuciti da su svi IT novinari potkupljeni? Naravno da u svakom zitu ima kukolja, ali i medju IT novinarima ima mnogo onih na koje nije moguce vrsiti uticaj. Problem je verovatno u tome sto su oni drugi mnogo upadljiviji pa je lako generalizovati stvari. Generalno, zbog ovakvih pausalnih ocena se najvise i nerviram. Svakodnevno saradjujem sa IT novinarima i veoma dobro znam da ima nepotkupljivih. Ja ZNAM, ali cemu to kad neko samo tako dodje na forum i svoje negativno misljenje iznese kao da ga potkrepljuje brdom argumenata. Cak i da imas dokaz da je neko od novinara potkupljiv (a to realno nije tesko dokazati), to nije dokaz da su SVI takvi.

ne znam da li je neko napisao da su SVI IT novinari potkupljivi.....ovo mozda nije bas neki argument o potkupljivosti novinara,ali je,najblaze govoreci,cudno kada se radi o opisima IT hardwera u Srbiji...

tj da li vi mozete da pronadjete npr 5 opisa BILO KOG IT hardwera(zadnjih par godina) koji po tom autoru ima vise mana nego prednosti,i koji on nikako ne preporucuje za kupovinu?......ja se ne sacam da sam tako nesto video,ili ako i jesam,onda je to prilicno retko bilo...

i iz toga ispada da se testiraju i opisuju samo,maltene,SAVRSENE it stvari sa tek po nekom manicom koja je tu radi reda....

ali dobro,nekada i takvi opisi mogu da pomognu buducim korisnicima........ja inace za informacije o it hardweru najvise volim da pogledam NEWEGG.COM,gde ima puno iskustava obicnih korisnika sirom sveta....evo npr i o ovoj seriji asus laptopova o kojima se prica ovde....i po tome ispada da je 57% korisnika POTPUNO zadovoljno ovakvim laptopom.....ostali imaju neku manju ili vecu manu.

http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16834230408

btw,zanimljivo je primetiti da taj laptop iz G75 serije koji ima i jace komponente nego electrov (npr jaca grafika GTX 670M)kosta na newegg-u 1399 DOLARA,dok je kod nas cena oko 1600 EURA.....nija bas mala razlika...

nego,izvinjavam se za off,i nadam se da ce electro resiti problem sa svojim laptopom...:)

Poslednja izmena:
Izvini Kritika, tvoj komentar sam prevideo juce, a ne bih da ispadne kako ga izbegavam, pa evo i odgovora .
Drago mi je zbog odgovora, i nisam dalje želeo da učestvujem u ovoj diskusiji jer je već skliznula u solidno popunjeni da nekažem debeli off ali izneseno je ipak nekoliko stvari koje zahtevaju reakciju. Trudiću se da odgovor ne zvuči ni žustro ni da deluje kao napad jer to nije pogotovu jer nevolim kad većina napadne nekoga i kad se pojedinac nađe na vetrometini.
Započetak dakle slažemo se u potpunosti da se često iznose neopravdane zamerke i da je retkost izvini pogrešio sam ili izvinite pogrešili smo.
Ipak neke stvari zahtevaju pojašnjenje da nebi ostale nedorečene ili da ih neko manipulativno ne bi nazivao paušalnim ocenama i to potvrđivao onim čuvenim školskim primerom manipulativnog argumenta Ja ZNAM!

Pretpostavljam da i sam znas koliko je neozbiljna ovakva pausalna izjava iz koje se moze zakljuciti da su svi IT novinari potkupljeni? Naravno da u svakom zitu ima kukolja, ali i medju IT novinarima ima mnogo onih na koje nije moguce vrsiti uticaj. ....
Cak i da imas dokaz da je neko od novinara potkupljiv (a to realno nije tesko dokazati), to nije dokaz da su SVI takvi. .
Nemam običaj da iznosim paušalne ocene i često (neću ni ovom prilikom reći uvek) se trudim da iznosim samo ono što je provereno dakle ili znanje ili iskustvo.
Nikad nisam rekao da su SVI već NEKI IT novinari (ponavljam ako se smeju nazvati novinarima) potkupljiva grupa ljudi. Dakle nemojte da mi pripisujete ono što nisam rekao pa da to još nazivate paušalnom ocenom. Takvi postupci, kao nenamerne greške ponovo spadaju u školski primer manipulacije.
Nesumnljivo je da ima među IT novinarima veoma obrazovanih ljudi, veoma edukovanih i visoko moralnih, nažalost većina pogotovo na našim prostorima nije takva. Jedan od najvećih razloga je prosto preživljavanje i nemogućnost da se bude nezavisan.
Ovde je dat od strane maxx79 veoma dobar primer koji sam ja već naveo o lošim stranama (a kojih skoro nikad nema ili je minoran) hardvera koji se testira.
Daću vam još jedan primer čuveni da nekažem vodeći naš IT časopis da nekažem press. Izvrišite analizu dakle broj reklamih strana, oglašivače dakle ne nužno IT brendove u poslednjih 5 godina i nagrade koje taj časopis dodeljuje na kraju godine kao najbolje proizvode. I nemojte slučajno da iznesdete pogrešnu metodološku zamerku i da poistovetite IT brend sa oglašivačima odnosno prodavcima.

ASUS medju IT firmama koje najvise ulazu direktnu i kvalitetnu komunikaciju sa kupcima u Srbiji. .
Ovo je za svaku pohvalu. Pošto na takoreći svakom koraku reklamiram ASUS, a da pritom nemam nikakvu finansijsku ili bilo koju drugu korist, ta i takva povezanost sa brendom mi daje legitimno pravo i da osporim nešto kad eventualno nije dobro. Vi pak to radite jer ste zaposleni u Asusu. Dakle razlika između mene i Vas je kao između navijača nekog kluba npr Partizana koji ga voli, navija i sam kupuje i navijačke rekvizite i ulaznice za stadijon i i prijatelja kluba koji mu pomaže tako što pozajmljuje novac ali ima koristi od kamate, reklame, prodaje igrača a često je u upravnom odboru.

Zar zaista mislis da svi ti novinari samo ASUS vole i da se samo ASUS oglasava? Pa u tim medijima se neki drugi vendori mnogo vise oglasavaju.
Nemoj te molim vas da sad tražim udeo na tržištu, rezultate sa berze, postotak za reklamu, politiku reklamiranje itd. za Asus i druge brendove. Dao sam rečenicu odavde, javnu izrečenu posle brisanja komentara koji nisu bile gluposti i vređenja ver argumentovana kritika da za laptop čija je cena sa 6 cifara aluminijumsko kućište se podraumeva

I da, desavalo se da ne budemo zadovoljni ocenama i desavalo se da nas kritikuju za stvari koje cak i ne stoje, ali eto, to je njihova novinarska sloboda. .
Nažalost to vaše nezadovoljstvo (ne Asusa nego prodavaca IT) i jeste jedan od razloga pored finansijske (ne)zavisnosti novinara zašto testovi često (ne uvek kako bi vi to rekli) nisu objektivni. A što se te navedene novinarske slobode tiče, iz dosadašnjih primera bojim se da zbog smanjenja reklamiranja ili drugačijeg rasporeda dobijanja test primeraka (među zadnjima ili uopšte ne) ti isti novinari tu istu slobodu sad proklinju. Nadam se da grešim

U proslom broju jednog poznato susednog IT casopisa smo dobili nagradu za N56.
Pa zar vi sumnjate u Asus, normalno je da ako ništa drugo zbog broja izbačenih primeraka ima i dobar model. Šalu na stranu argument vam je loš jer sam ja zaljubljenik u Asus i nema potrebe meni da dogvorite da je Asus dobar

To je model koji je u prodaji vec skoro 6 meseci, tako da ne stoji tvoj argument da se testiraju samo laptopovi koji se tek pojavljuju na trzistu.
Narodski rečeno „ruku na panj“ ako taj test nije u nekoj od Balkanskih zemalja, u kojima je kupovna moć veoma loša i u kojima se prodaju modeli kojih više nema na zapadu. Dajte mi link ka nekom testu u poznatom IT časopisu posle 6 meseci na tržištu zapada.

Navescu samo primer od pre nekoliko meseci kada smo maltene "razapeti" na ovom forumu
Trebali ste i da nevedete primer od pre nekoliko meseci poste testa poslovnog primerka koji je imao ekstremno visoku cenu a koji za tu cenu nije pružao ništa što već nije viđeno na drugim Asus modelima iz mnogo nižeg cenovnog ranga. Laptop je dignut u nebesa (inače nije sporno da je reč o solidnom parčetu hardvera) ali su ljudi podobijali opomene, izbrisani su komentari da USB 3.0, aluminijumsko kućište i slične stvari nisu ni novina ni opravdanje za cenu. Opravdanje zbog čega je to urađeno sam već naveo. Pretpostavljajući šta će se desiti sačuvao sam iste kao i snimke komentara pa sam ih naknadno pokazao onome ko je delio negativno bodove čak sam i za to optužen. Nisam primetio sa ste se bunili posle brisanja.
Nisam neko ko treba da vas savetuje pogotovu ne besplatno ali nedozvolite ubuduće da se opravdane i argumentovane kritike brišu, čak i kad ste nezadovoljni, jer na taj način možda nećete sačuvati konkretni primerak od negativne reakcije ali ćete zato dobiti zadovoljne korisnike koji neće napadati brend nego će ga kupovati, argumentovano kritikovati ali ono što je važnije i argumentovano braniti i besplatno reklamirati

Mozda zato stoje lako biti hrabar na forumu gde te niko ne zna.
Razmislite zašto se sve bitne odluke donose tajnim glasanjem! Verovatno ćete posle toga u u toj mani naći prednost.
Mnogi predsednici država ne bi gubili vlast a neki i glavu da su mogli ili želeli da čuju glasove onih koje ne znaju. Često su bili okruženi poltronima koji su govorili samo ono što su želeli da čuju a što nemisli većina

Na kraju, da se bojimo kritika ne bi dolazili u zvanicnoj formi na forum nego bi se krili iza medija na kojima nema mogucnosti komentarisanja i iznosenja problema. ASUS i jeste na Bench forumu da bi pomogao svojim korisnicima, a slozices se da to najcesce znaci da postoji problem i da je korisnik nezadovoljan. Potrudicemo se da nas pristup bude jos profesionalniji i malo manje emotivan.
E to je jedan od razloga zašto hvalim Asus kao i njihovu podršku (a i lično sam se uverio u profesionalnost i efikasnost iste). U to imecheers

Poslednja izmena:
Kako je krenulo na kraju cemo se i sloziti ;)
Izvinjavam se moderatorima zbog delimicnog skretanja sa teme, ali mislim i da je ova diskusija vezana za temu, mada u dosta sirem smislu. Da bih polako pricu privodio kraju odgovoricu samo na bitnije delove.

Nemam običaj da iznosim paušalne ocene i često (neću ni ovom prilikom reći uvek) se trudim da iznosim samo ono što je provereno dakle ili znanje ili iskustvo.
Nikad nisam rekao da su SVI već NEKI IT novinari (ponavljam ako se smeju nazvati novinarima) potkupljiva grupa ljudi. Dakle nemojte da mi pripisujete ono što nisam rekao pa da to još nazivate paušalnom ocenom. Takvi postupci, kao nenamerne greške ponovo spadaju u školski primer manipulacije.
Znam da je ovo forum i da nije obavezno precizno se izrazavati, ali ponekad to moze da dovede do nesporazuma. Evo sporne recenice:
Prvo kolege novinari pogotovu oni kojima je primarni interes IT (da li su uopšte novinari po profesiji ili se samo igraju novinarstva) su veoma potkupljiva kategorija ljudi...
Znaci niste napisali NEKI, ni POJEDINI, ni VECINA, pa se moze protumaciti samo na jedan nacin - da se odnosi na SVE novinare. "Pogotovo" ne znaci NEKI, ako ste se na tu rec pozivali. Znaci vasa ocena JESTE bila pausalna i ne pripisujem nista sto nije receno. Prihvatam da niste tako mislili i mozemo se delimicno sloziti oko vaseg pojasnjenja, ali iz ovde citiranog posta se moglo zakljuciti nesto drugo.

Ovde je dat od strane maxx79 veoma dobar primer koji sam ja već naveo o lošim stranama (a kojih skoro nikad nema ili je minoran) hardvera koji se testira.
Prvo, slazem se da postoje mediji i novinari koji su pod velikim uticajem oglasivaca. Ne bi bilo korektno da se o bilo kom mediju ili novinaru izjasnjavam imenom, jer to poslovna etika ne dozvoljava. Pored toga, postoji jos razloga zasto je vecina tekstova pozitivna. Niko normalan nece dati na test uredjaj koji nije dobar. Ko se iole razume u posao kojim se bavi zna kakve kriterijume koji medij ima i kakve uredjaje gde salje. Ovo se ne odnosi samo na laptopove. Naravno da se u medije salju najbolji proizvodi i naravno da su i ocene uglavnom dobre. Ne vidim tu nista nelogicno, narocito kada se uzme u obzir da ozbiljni proizvodjaci nece sebi ni dozvoliti luksuz da naprave i puste u prodaju nesto sto ima nekoliko velikih mana.

Ovo je za svaku pohvalu. Pošto na takoreći svakom koraku reklamiram ASUS, a da pritom nemam nikakvu finansijsku ili bilo koju drugu korist, ta i takva povezanost sa brendom mi daje legitimno pravo i da osporim nešto kad eventualno nije dobro.
Hvala vam na podrsci :) Vec sam pomenuo, bez kritika niko ne moze da napreduje, sve dok su argumentovane.

Nažalost to vaše nezadovoljstvo (ne Asusa nego prodavaca IT) i jeste jedan od razloga pored finansijske (ne)zavisnosti novinara zašto testovi često (ne uvek kako bi vi to rekli) nisu objektivni. A što se te navedene novinarske slobode tiče, iz dosadašnjih primera bojim se da zbog smanjenja reklamiranja ili drugačijeg rasporeda dobijanja test primeraka (među zadnjima ili uopšte ne) ti isti novinari tu istu slobodu sad proklinju. Nadam se da grešim
Ja sam licno bio nezadovoljan samo kad dobijemo negativne ocene zbog neznanja autora (recimo previde da dock kod Transformera krije dodatnu bateriju) ili tehnicke greske (ostane tabela sa losijim ocenama od nekom prethodno testiranog modela). Dobro sam svestan da kod svakog proizvoda postoji prostor za unapredjenje. Inace, vas komentar se moze svesti na dilemu sta je starije, kokoška ili jaje. Nijedan normalan prodavac ili oglasivac ne zeli medij u kome su samo hvalospevi jer tako nesto niko nece citati, pa je onda sve uzaludno. Nazalost, nisu svi normalni. Zato ne mislim da je novinari treba da proklinju slobodu. Mediji snagu treba da crpe iz citalaca/posetilaca, tacnije njihovog broja, a zbog krize sve manje ljudi placa novine, a sve je vise i onih korisnika koji blokiraju prikazivanje banera na sajtovima. Ne znam jesu li se ikad zapitali od cega ce ziveti njihovi omiljeni sajtovi. Uzgred, obicno su najcitaniji medji sa najvise reklama i najdrcniji, jer znaju da iza njih stoje kvalitet i veliki broj potencijalnih kupaca proizvoda i da su oni potrebni oglasivacu, a ne obrnuto.

Narodski rečeno „ruku na panj“ ako taj test nije u nekoj od Balkanskih zemalja, u kojima je kupovna moć veoma loša i u kojima se prodaju modeli kojih više nema na zapadu. Dajte mi link ka nekom testu u poznatom IT časopisu posle 6 meseci na tržištu zapada.
Cekajte, prvo kazete da je lose sto se ne pozivamo na testove uredjaja koji su dugo na trzistu, a kad se ja pozovem na jedan takav test onda ni to ne valja jer nije na zapadu :) Ili sam nesto pogresno razumeo? Ne mogu dati link jer ne pratim zapadne casopise. Uzgred, zar mislite da su ikome zanimljivi testovi uredjaja koji se vise ne prodaju? U svetu laptopova se modeli menjaju veoma brzo. Mozda se to sa strane ne primecuje jer neke osnovne oznake ostaju iste, ali dovoljno je da se u isto kuciste ubaci druga graficka, izmeni se jedan deo oznake i test uredjaja od pre par meseci postaje maltene besmislen.

Trebali ste i da nevedete primer od pre nekoliko meseci poste testa poslovnog primerka koji je imao ekstremno visoku cenu a koji za tu cenu nije pružao ništa što već nije viđeno na drugim Asus modelima iz mnogo nižeg cenovnog ranga. Laptop je dignut u nebesa (inače nije sporno da je reč o solidnom parčetu hardvera) ali su ljudi podobijali opomene, izbrisani su komentari da USB 3.0, aluminijumsko kućište i slične stvari nisu ni novina ni opravdanje za cenu. Opravdanje zbog čega je to urađeno sam već naveo. Pretpostavljajući šta će se desiti sačuvao sam iste kao i snimke komentara pa sam ih naknadno pokazao onome ko je delio negativno bodove čak sam i za to optužen. Nisam primetio sa ste se bunili posle brisanja.
Nisam neko ko treba da vas savetuje pogotovu ne besplatno ali nedozvolite ubuduće da se opravdane i argumentovane kritike brišu, čak i kad ste nezadovoljni, jer na taj način možda nećete sačuvati konkretni primerak od negativne reakcije ali ćete zato dobiti zadovoljne korisnike koji neće napadati brend nego će ga kupovati, argumentovano kritikovati ali ono što je važnije i argumentovano braniti i besplatno reklamirati
Ponovicu jos jednom: Ne podrzavamo brisanje komentara da bi se zastitio bilo ko, pa ni ASUS (izuzimam one u kojima se neko vredja). Smatram takvu politiku besmislenom i kontraproduktivnom. Pomenuto brisanje nisam primetio niti nas je ko obavestio o tome. Secam se da je bilo negativnih komentara, ali nista sto bi meni licno ili ASUS-u smetalo. Uzgred, ako su komentari bili tog tipa, onda neko nije odradio dobar posao - ili autor teksta ili oni koji su ga citali. ASUS B serija ima tastaturu otpornu na tecnost, aktivnu zastitu hard diska, Sonata bateriju sa TROGODISNJOM garancijom i u Srbiji, TPM i jos mnogo toga sto nemaju druge ASUS serije. Mozda to kucnom korisniku ne vredi puno, ali poslovnom korisniku je sigurnost racunara i podataka kao suvo zlato. U svakom slucaju, mozda kritike jesu bile na mestu, mozda nisu, ali definitivno nisu bile za brisanje, posebno ne sa tako glupim izgovorom.

Razmislite zašto se sve bitne odluke donose tajnim glasanjem! Verovatno ćete posle toga u u toj mani naći prednost.
Mnogi predsednici država ne bi gubili vlast a neki i glavu da su mogli ili želeli da čuju glasove onih koje ne znaju. Često su bili okruženi poltronima koji su govorili samo ono što su želeli da čuju a što nemisli većina
Slazem se sa ovim sto ste rekli, ali tajnost omogucava i da se neometano sire dezinformacije, sto slucajno, sto zlonamerno. Zato sam vise puta napomenuo, vazni su argumenti. Najlakse je doci na forum i za XYZ nickom reci kako je neki proizvod ocajan jer moj drug/kum/komsija ima probleme. Moj kolega je DOKAZAO da mu je konkurencija na forumima radila bas to - angazovala prijatelje koji su zlonamerno pljuvali proizvode. Mozda vam je sada jasnije zasto ponekad sumnjamo u neke kritike koje nisu potkrepljene dokazima i zasto anonimnost nije uvek dobra.

Evo kraja jos jednog dugackog posta. A hteo sam da skratim :D Mnogo toga smo razjasnili, oko dosta stvari se i slozili. Iskreno se nadam da je sada jasnija i pozicija "ove" strane.

Ovo je za svaku pohvalu. Pošto na takoreći svakom koraku reklamiram ASUS, a da pritom nemam nikakvu finansijsku ili bilo koju drugu korist, ta i takva povezanost sa brendom mi daje legitimno pravo i da osporim nešto kad eventualno nije dobro. Vi pak to radite jer ste zaposleni u Asusu. Dakle razlika između mene i Vas je kao između navijača nekog kluba npr Partizana koji ga voli, navija i sam kupuje i navijačke rekvizite i ulaznice za stadijon i i prijatelja kluba koji mu pomaže tako što pozajmljuje novac ali ima koristi od kamate, reklame, prodaje igrača a često je u upravnom odboru.

Pravi navijači Partizana ne razmišljaju o finansijama, jer "ljubav prema klubu, ne može da prestane ..."

Inače, kad će to pivo?

@ASUS Srbija
Složiću se da se uglavnom slažemo (pogotovu u onom delu kad je reč o vređanju i "tečnom govorenju" po konkurentskim brendovima, i tzv. "ispolivanju" (novinarski žargon) tekstova tj testova mada i dalje neke stvari koje sam izneo nisu dobro shvaćene, moguće je da ja nisam bio dovoljno precizan.

Ipak izdvojiću jedan deo:

postoji jos razloga zasto je vecina tekstova pozitivna. Niko normalan nece dati na test uredjaj koji nije dobar. Ko se iole razume u posao kojim se bavi zna kakve kriterijume koji medij ima i kakve uredjaje gde salje. ... Naravno da se u medije salju najbolji proizvodi i naravno da su i ocene uglavnom dobre.

I dalje govorimo o slobodi medija, i dalje govorimo o nezavisnosti testova, i dalje govorimo o IT novinarima i dalje se bunimo oko rečenice o nepotkupljivosti??!!!
Ili smo napokon shvatili termine potkupljivost, finsijska (ne)zavisnost, objektivnost testova itd.

@alekssBGD
Shvatio suštinu,pohvala, inače prva naredna kad uprava izleti napolje

Poslednja izmena:
Hmmm, nisam bas razumeo. Ne vidim zasto bi moja izjava bila u suprotnosti sa slobodom, nezavisnoscu i nepotkupljivoscu medija? Ispada da nisu objektivni i nezavisni ako daju dobre ocene dobrim uredjajima?!? Ne znam da li smo se dobro razumeli. Kada sam govorio o kriterijumima medija, poenta je bila da necu forsirati G seriju u casopisu namenjenom poslovnim ljudima, kao sto ni gejmere verovatno ne zanima B serija. Zaista ne vidim nista sporno.

Poenta nije sporna i ja nevidim ništa sporno u njoj, pa neće se valjda u dečjem časopisu reklamirati oržje a u ozbiljnom političkom magazinu neka tinejdž fora.
Poenta dakle nije sporna ali ono pre poente ....
Siguran sam da je jedini razlog što se nerazumemo što različito definišemo neke pojmove kao što su (ne)zavisnost, sloboda, kritičnost, etika, objektivnost, nezavisan test od naručenog testa, nezavisan test od reklame itd.

Manje više sve što sam želeo reći sadržano je u boldiranom delu izdvojenog komentara:
postoji jos razloga zasto je vecina tekstova pozitivna. Niko normalan nece dati na test uredjaj koji nije dobar. Ko se iole razume u posao kojim se bavi zna kakve kriterijume koji medij ima i kakve uredjaje gde salje. ... Naravno da se u medije salju najbolji proizvodi i naravno da su i ocene uglavnom dobre.
Kako je tema otišla odavno u Honduras kako bi rekao Đole, i odavno je tematika većini verovatno nezanimljiva, a ja nisam plaćen da savetujem, još manje imam želju da igram negativnu ulogu spasioca kako bi se to reklo u TA menadžmentu, pritom mi sve vreme kao Damoklov mač iznad glave visi opomena uz već standardno nebulozna objašnjenja i zato mislim da je najbolje da kažem otišao sam u off kad je ova tema u pitanju

p.s.
Siguran sam kad je reč o konkretnom ovde spominjanom primerku Asusa G75VW, posle intervencije problem iako je postojao ili ako i nije postojao biće uspešno rešen

Poslednja izmena:
hmm,

laptop koji ne podrzava hardversku akceleraciju - zaista ozbiljan problem, a narocito za vrhunski laptop.
sta li bi to moglo biti ?

verovatno ( genericki ) cipsetovi, blokovi i asusovi procesori od kojeg je taj laptop sastavljen u kombinaciji sa aluminijumom ima neku hardversku gresku ( fali mu neki tranzistor za hardversku akceleraciju u generickim sklopovima i cipsetovima ) pa zato nije moguca hardverska akceleracija.

ili je mozda nastao neki konflikt izmedju 3 vrste brauzera koja su na njemu, odgovarajucih flash player-a za iste, milion upravljackih programa,nekoliko net frameworka dva miliona kodeka - playera i brdo softvera, kao i ne odgovarajuceg redosleda instaliranja istih.

ja bi moje pare stavio na ovo drugo.( a koliko me secanje sluzi sretao sam se sa slucajevima da nekome ne radi hardverska akceleracija i po pravilu se uvek radilo o softverskoj zavrzlami ).

a potkupljivost i poznavanje tema o kojima pisu novinari ne govori nista o Asus-u, vec o karakteru i znanju novinara koji pisu odredjene clanke zar ne ?

sve u svemu siguran sam da je krajnji cilj Asus-a ZADOVOLJAN KORISNIK ( koji ce nastaviti da kupuje Asus proizvode kako bi kompanija mogla da ostvaruje profit ), tako da ce ti resiti problem ako je hardver u pitanju ( u sta ja najiskrenije sumnjam )

sta se desilo sa ovom zanimljivom pricom?....da li neko zna?..:)

Eh sto nisam video temu ranije da se ukljucim dok je bio fight ;)). Salu na stranu, evo moje iskustvo sa G75VW kupljenom pocetkom decembra 2012.
Pre ovoga sam imao pet-sest gejming ili gejming grade laptopova, isto starijeg ROG-a, Alienware, Qosmio X300, Qosmio G20, HP 9000t, Dell Precision.
Masina je kupljena za mog kolegu za verovali ili ne, posao i heavy-duty koriscenje. Na njoj sam pokrenuo par igrica i malo ih izvozao da vidim performanse i to je,
znaci samo posao - sql, visual studio, dreamveawer, PS itd. Placena je 1250e kod jednog od Asusovih distributera u BG.

Prvo, spolja je masina izgledala kao nova ali na ivicama poklopca ekrana su bile ogrebotine. Nisam covek koji zakera i sta ja znam, poceo sam davno
da radim sa popravkama racunara i HW-a ('97) i video sam svega i svacega - resio sam da ne reklamiram jer svaki radni dan bez masine nas dosta kosta.
Pomislio sam da sam verovatno dobio i nesto nizu cenu od distributera jer jer masina garant stajala negde u izlogu kao one u Uscu ili sl.
Sa druge strane, u masinu sam dodao jos RAM-a i kupio Kingstonov SSD 240Gb da ga stavim za primary. Prativsi uputstva sa Asusovog foruma i ostalih
kolega forumasa koji su to ranije radili napravio sam recovery diskove, flesovao najnoviji BIOS, ubacio SSD po uputstvu a HDD u drugi slot.
Instalirao Sedmicu x64 sa recovery-ja na SSD, ukinuo bloatware mada ga nije bilo puno, stavio najosnovnije programe za rad - da bi testirao kako radi - i tu su poceli problemi.

Prvo, na 3 od 10 podizanja sistema racunar je prijavljivao da ne postoji boot uredjaj. To bi se obicno desilo kad je cold boot ali se i desavalo prilikom reboot-a.
Probao sam SVE sto bi vam inace palo na pamet da ne smaram- bolje da kazem sta nisam na kraju uradio. Jedino sto nisam uradio je da izbacim SSD i vratim
HDD kao primary jer nisam imao vremena - ali opet onda cemu sve to ako ROG pravi problem sa SSD-om. Uspeo sam NESTO da uradim pa se smanjilo na najmanju mogucu meru.
Pocinjem da mislim da je neka nekompatibilnost izmedju Kingstona i Asus-a al nemam nacina da proverim a resenja sa ROG foruma nisu pomogla - ljudi su imali slicne prob.

Onda su se poceli pojavljivati BSOD priliko stavljanja racunara u sleep (spustanja poklopca) ali i to sam posle dosta muke resio uklanjanjem Asus Instant On.
Pored ovog pravilo mi je i druge sitne male probleme koji su cinili da svako pokretanje racunara bude nekomforno. Evo ga tred sa slicnim problemima.

http://rog.asus.com/forum/showthread.php?17721-Instant-on-thing-is-pissing-me-off

Trece, kad sam stavio da racunar da ide u hibernaciju i kad se vracao iz iste, posle 10min sam dobio jedan lep RESTART. Boom:mad:! Bas sam se poceo nervirati
kad resih da upregnem svoje high troubleshooting skills ;) i opet odem na forum - kad tamo isti problem kod dosta ljudi. Resenje se pojavilo krajem decembra
al u medjuvremenu je laptop kod kolege sa ukinutom hibernacijom.

Cetvrto, povremeno se iz zvucnika pojavljivao nagli skok jacine zvuka, kada se prikljuci/iskljuci headset ili promeni izvor zvuka. Posto se na kompu povremeno
slusa neka muzika (retko video, igrice nikad) to nije bilo ne znam koliko bitno ali je jos jedna stvar koja iritira. U medjuvremnu se pojavio fix za registry,

Peto, povremeno se desava da sistem zakuca iz cista mira. 1 u 20 slucajeva. To jos moram da ispitam i vidim sta je. Memorije su proverene i ispravne,
obe pravilo uparene.

Dobre stvari na masinu su naravno hardverske specs, bukvalno kida sve. Ekran bi mogao biti malo "zivlji" ali nije strasno. Tastatura je odlicna, gejmerska,
i ko ih je imao shvatice zbog cega se razlikuju od obicnih. Hladjenje takodje vrhunsko a ni pod najvecim opterecenjem se ne cuje mnogo (BF3, Crysis2 - max).
Masina mi ostavlja utisak male nedoradjenosti al zato ima odlicnu podrsku u zajednici i koliko vidim vrlo brzo se ispravljaju nedostaci sto je bitno.

Posle ove masine sam uzeo Lenovo Y580 sa ISTIM hw specs za jedno 500e manje (u US) od cene ROG-a. Ok ROG ima GTX670 cini mi se, Lenovo GTX660.
Lenovo ne izgleda toliko opasno - ekran je 15" vs 17" kod ROG-a, hladjenje nije toliko dobro odradjeno (kad se potera sve na max - malo greje ali podloga resava posao),
medjutim masina ne pravi ni jedan jedini problem - takodje zamenjen SSD stavljen mSATA i dodata memorija. Cena 15" ROG-a je takodje ista kao 17" barem kod nas.

Poslednja izmena:
Pozdrav svima, drago mi je sto se "ova zanimljiva prica" kako kaze maxx79 zavrsila kako treba. Laptop sam dobio pre par dana sa resenim problemom, malo je potrajalo zbog praznika naravno, ali bitno je da sada sve funkcionise ispravno. Razlika u softveru u odnosu na koncepciju sa kojom je poslat je BIOS v222 i poslednji NVIDIA WHQL VGA drajver ( ta verzija BIOS-a se pojavila u medjuvremenu kada sam ga poslao, dakle, stvar je jasna)
Zahvaljujem ASUS-u na podrsci

Eh sto nisam video temu ranije da se ukljucim dok je bio fight ;)). Salu na stranu, evo moje iskustvo sa G75VW kupljenom pocetkom decembra 2012.
Pre ovoga sam imao pet-sest gejming ili gejming grade laptopova, isto starijeg ROG-a, Alienware, Qosmio X300, Qosmio G20, HP 9000t, Dell Precision.
Masina je kupljena za mog kolegu za verovali ili ne, posao i heavy-duty koriscenje. Na njoj sam pokrenuo par igrica i malo ih izvozao da vidim performanse i to je,
znaci samo posao - sql, visual studio, dreamveawer, PS itd. Placena je 1250e kod jednog od Asusovih distributera u BG.

Prvo, spolja je masina izgledala kao nova ali na ivicama poklopca ekrana su bile ogrebotine. Nisam covek koji zakera i sta ja znam, poceo sam davno
da radim sa popravkama racunara i HW-a ('97) i video sam svega i svacega - resio sam da ne reklamiram jer svaki radni dan bez masine nas dosta kosta.
Pomislio sam da sam verovatno dobio i nesto nizu cenu od distributera jer jer masina garant stajala negde u izlogu kao one u Uscu ili sl.
Sa druge strane, u masinu sam dodao jos RAM-a i kupio Kingstonov SSD 240Gb da ga stavim za primary. Prativsi uputstva sa Asusovog foruma i ostalih
kolega forumasa koji su to ranije radili napravio sam recovery diskove, flesovao najnoviji BIOS, ubacio SSD po uputstvu a HDD u drugi slot.
Instalirao Sedmicu x64 sa recovery-ja na SSD, ukinuo bloatware mada ga nije bilo puno, stavio najosnovnije programe za rad - da bi testirao kako radi - i tu su poceli problemi.

Prvo, na 3 od 10 podizanja sistema racunar je prijavljivao da ne postoji boot uredjaj. To bi se obicno desilo kad je cold boot ali se i desavalo prilikom reboot-a.
Probao sam SVE sto bi vam inace palo na pamet da ne smaram- bolje da kazem sta nisam na kraju uradio. Jedino sto nisam uradio je da izbacim SSD i vratim
HDD kao primary jer nisam imao vremena - ali opet onda cemu sve to ako ROG pravi problem sa SSD-om. Uspeo sam NESTO da uradim pa se smanjilo na najmanju mogucu meru.
Pocinjem da mislim da je neka nekompatibilnost izmedju Kingstona i Asus-a al nemam nacina da proverim a resenja sa ROG foruma nisu pomogla - ljudi su imali slicne prob.

Onda su se poceli pojavljivati BSOD priliko stavljanja racunara u sleep (spustanja poklopca) ali i to sam posle dosta muke resio uklanjanjem Asus Instant On.
Pored ovog pravilo mi je i druge sitne male probleme koji su cinili da svako pokretanje racunara bude nekomforno. Evo ga tred sa slicnim problemima.

http://rog.asus.com/forum/showthread.php?17721-Instant-on-thing-is-pissing-me-off

Trece, kad sam stavio da racunar da ide u hibernaciju i kad se vracao iz iste, posle 10min sam dobio jedan lep RESTART. Boom:mad:! Bas sam se poceo nervirati
kad resih da upregnem svoje high troubleshooting skills ;) i opet odem na forum - kad tamo isti problem kod dosta ljudi. Resenje se pojavilo krajem decembra
al u medjuvremenu je laptop kod kolege sa ukinutom hibernacijom.

Cetvrto, povremeno se iz zvucnika pojavljivao nagli skok jacine zvuka, kada se prikljuci/iskljuci headset ili promeni izvor zvuka. Posto se na kompu povremeno
slusa neka muzika (retko video, igrice nikad) to nije bilo ne znam koliko bitno ali je jos jedna stvar koja iritira. U medjuvremnu se pojavio fix za registry,

Peto, povremeno se desava da sistem zakuca iz cista mira. 1 u 20 slucajeva. To jos moram da ispitam i vidim sta je. Memorije su proverene i ispravne,
obe pravilo uparene.

Dobre stvari na masinu su naravno hardverske specs, bukvalno kida sve. Ekran bi mogao biti malo "zivlji" ali nije strasno. Tastatura je odlicna, gejmerska,
i ko ih je imao shvatice zbog cega se razlikuju od obicnih. Hladjenje takodje vrhunsko a ni pod najvecim opterecenjem se ne cuje mnogo (BF3, Crysis2 - max).
Masina mi ostavlja utisak male nedoradjenosti al zato ima odlicnu podrsku u zajednici i koliko vidim vrlo brzo se ispravljaju nedostaci sto je bitno.

Posle ove masine sam uzeo Lenovo Y580 sa ISTIM hw specs za jedno 500e manje (u US) od cene ROG-a. Ok ROG ima GTX670 cini mi se, Lenovo GTX660.
Lenovo ne izgleda toliko opasno - ekran je 15" vs 17" kod ROG-a, hladjenje nije toliko dobro odradjeno (kad se potera sve na max - malo greje ali podloga resava posao),
medjutim masina ne pravi ni jedan jedini problem - takodje zamenjen SSD stavljen mSATA i dodata memorija. Cena 15" ROG-a je takodje ista kao 17" barem kod nas.

Definitivno nije svaki SSD kompatibilan ne samo sa konkretnim uredjajem, vec je to vrlo cesta pojava. U mom G75 je primarni (sistemski) SSD "Samsung 830" 128 GB i sve radi kako treba. Ponekad, ni QVL (qualified vendor list) nije garancija-dok sami ne isprobate hardver na svojoj konfiguraciji

U vezi BSOD pri vracanju iz hibernacije, takodje je jako cest slucaj na mnogim laptopovima i slazem se da uklanjanje "Instant On" kod ASUS-a ili slicnih aplikacija kod drugih brendova moze da resi problem, a ono u sta sam 100% siguran, iz iskustva sa mnogim uredjajima raznih proizvodjaca to je da se navedeno desava iskljucivo kada je HDD u AHCI, koji apsolutno ima mnogo prednosti u odnosu na IDE, ali ako resava problem...

Pozdrav

BIOS v222 i poslednji NVIDIA WHQL VGA drajver ( ta verzija BIOS-a se pojavila u medjuvremenu kada sam ga poslao, dakle, stvar je jasna)

Drago nas je da si resio problem ;)
Mada ne vidim kako ti je to Asus podrska pomogla ako su cekali da izadje novi bios koji su ti ubacili,sto si mogo i sam da uradis? Mislim da je mnogo realnije bilo da ti kazu da je na pragu novi bios koji ce ti resiti problem, i da sacekas da ga puste i sam ubacis, nego da ti drze lap metar dana...
Ali najbitnije je da si ti zadovoljan... uzivaj :type:

Drago nas je da si resio problem ;)
Mada ne vidim kako ti je to Asus podrska pomogla ako su cekali da izadje novi bios koji su ti ubacili,sto si mogo i sam da uradis? Mislim da je mnogo realnije bilo da ti kazu da je na pragu novi bios koji ce ti resiti problem, i da sacekas da ga puste i sam ubacis, nego da ti drze lap metar dana...
Ali najbitnije je da si ti zadovoljan... uzivaj :type:

Pa sad ... možda zavisi kako se gleda na celu priču. PO meni, očigledno je da se ASUS potrudio maksimalno da pomogne svom korisniku i da je kroz ovu "zanimljivu priču" moglo da se vidi da je podrška direktna i otvorena. Na kraju dana, zar to i nije suština podrške? Hoću reći, ti kažeš da ne vidiš u celoj priči njihovu podršku, ili ne želiš da vidiš, ... U svakom slučaju, komentar o nivou i kvalitetu podrške ne bi trebalo da izražavaš ti, već onaj koji je koristio podršku, i ko je može porediti sa podrškom nekog drugog vendora.
To je suština.

Zbog toga mi se tvoj komentar manje dopada, ali ok, bitno je da svako ima svoj stav, a još bitnije da je čovek rešio ili su mu rešili problem.

Nazad
Vrh Dno