Šta je novo?

Asus FX5900XT pregrejavanje

• Začetnik teme Začetnik teme zeljko
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

zeljko

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
16.12.2001
Poena
1,030
Pre par dana skinuo sam nov SPEEDFAN koji je prepoznao fx5900 chip detektovao senzor i pokazao mi temperaturu GPU koja je u idle bila 65C sto me je naravno zabrinulo, posto sam letos imao problema da mi ponekad igre uspore i drajver za graficku javi da je zbog nedovoljnog napona smanjen clock gragicke (dodatan kabal od napajanja je posjen na grafickoj)... mada imam chieftec 360W + prescott 2.8 koji isto vuce dosta struje..
Tada sam probao da dignem temeraturu u kucistu zatvaranjem posto sam ga do tada drzao otvorenog (zatvoreno idle 46C - maxload 50C case) e tada se graficka digla na 73C a prilikom 3Dmark 2003 pri kraju testa opao je frame rate a u speed fan imam sta da vidim:
GPU se za vreme testa zagrejao do 85C a pri kraju testa je naglo pocela da opada temeratura i u istom momentu u glavnom prozoru SPEED FAN-a gde se ispisuju parametri i informacije sa BUS-a kojeg koriste senzori da je adresa koju koristi GPU temp chip postavljena na drugu vrednost (znaci na 85C drajver il sta vec je downclocovalo GPU) ponavljanjem testa sa oko 5400 opadne na 1500

Sad mi je jasno zasto Asus za ovu graficku ne nudi ispis temperature u njihovom programu koji za to sluzi vec kaze not suported 🙁(

Inace kad mi je kuciste otvoreno temeratura ide od 65 - 80C u full load-u i problem down clock-a nemam

AKo neko jos ima slicnu graficku mogao bi da proba ovaj program pa vidi kakvo je kod njega stanje..
moja je Asus v9950GE core 400, mem 700
PS: termalna pasta je ravnomerno nanesena , culer je cist i ventilator se okrece konstantno na 2500rpm-a (nema opciju podesavanja brzine) i na ruku se dosta greje

jeste to visoka temperatura za neklokovanu kartu. na prolinku 5900XT GL koji je nasviran na 475/920(def. 390/700) temperatura ne prelazi 70 stepeni. jos je skinut onaj aluminiumski "oklop" karte i stavljen coolviva tako da se sada karta za nijansu vise greje nego kada je imala fabricko hladjenje.
nadji i pazari neko custom hladjenje, valjda ce ti to resiti problem...

Mislio san i ja cool viva da uzmem mada mi malo glupavo da ulazem u vec delimicno zastarelu graficku koja je u directx 9 ocajna...
Za cool viva koristis kao pasivno hladjenje il si monirao i ventilator?
Malo mi cudno ako ima i ventilator na cool vivi da se vise greje

Taj fan na Coolviva-i je totalno necujan, al' je zato i jaaaaako slab - 6cm na 1000rpm...

Sad sam provalio da da je u Speedfan-u podesen warning za GPU na 80C i da je on radio downclock GPU-a nisam imao pojma da je u stanju da uradi to a i nigde nepise da ima tu opciju bez njega temperatura mi se pela i do 92C ali nije dolazilo do down clock-a...

zeljko je napisao(la):
Za cool viva koristis kao pasivno hladjenje il si monirao i ventilator?
Malo mi cudno ako ima i ventilator na cool vivi da se vise greje

i ventilator naravno...
u odnosu na sada vec pokojni fabricki sistem hladjenja viva slabije hladi kartu...

Nazad
Vrh Dno