Šta je novo?

asus fx 5900ge

• Začetnik teme Začetnik teme stoske
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

stoske

Čuven
Učlanjen(a)
30.06.2005
Poena
710
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
imam neku dilemu pa ako moze neko da mi pomogne...
imam bartona 2.5 G,asus fx 5900ge,640 rama i a7n8x-x pocu.
prvi problem je sa grafikom,na 3D marku 05 dobijem,na standardnom clocku(400/700) rezultate negde oko 1050.razocaran,mislio sam da ce biti bolje.onda sam malo klokovao karticu na 440/830 i sve funkcionise lepo.probao sam far cry na max i radi bez sec.
onda sam resio da ponovo odradim 3d mark i gle cuda dobih rezultat od 730 jedva i to sa iskljucenim antialiasingom i ostalim *******cijama!!!
druga stvar je ta sto mi moj barthon sljaka na negde oko 51C,standard i oko 59C u overclocku(2.1G), ploca varira oko 40C.U kucistu imam bocni cooler master 80,pozadi jedan aluminijumsku 80,i pri dnu jedan titanov kuler misim da je ttc-005,onaj sto ide preko 2 pci-slota,i imam hard disc spire kuler.I da ne zaboravim takodje na procesoru je spire whisper rock IV.
toliko za sada 🙂

A cekaj, sta je tacno pitanje (problem)? Slab skor u 2005 (sto nije uopste cudno, FX je katastrofa u 05) ili nesto drugo?

Verovatno to sto mu je pao score sa overclock-om...

Ja sam imao tu graficku karticu i uopste nije losa mada cela FX serija je 4x2 i koristi vise multitexturing umesto single sto je osnova DX9c
Trebao si da odradis testove u 3dmark03 jer je predvidjen za PSv2 i VS v2 sto tvoja kartica ima kao podrsku. Tu treba da imas oko 5100 markova i to je realna vrednost za tvoju karticu.
3dmark05 testira PS v3 i VS v3 koje trvoja kartica ne podrzava pa su i rezultati daleko slabiji. Sta misli koliko bi Ti4200 imala u 3d mark05??? Ne vise od trocifrenog broja dok u 3dmark03 daje oko 1600-1800 markova. A ta ista kartica se u DX8.1 ravnopravno nosi sa tvojom i ostalim karticama.
Dakle radi se i o optimizaciji za izvrsavanje DX funkcija gde Asus 5900GE nema sta da trazi u 3dmark05.

Pozdrav!

hvala.
tako sam mislio,mada komsije mi imaju ati 9550 i slicnu konfiguraciju i njihov rezultat je bio 1000, a posle clocka dobili su oko 1300.tu sam se malo istripovao.
sta da radim sa zagrevanjem barthona.spucao sam 3000 soma na coolere a razlika u temperaturi nikakva.

Pa temperatura za Bartona ti je OK. I ja imam Bartona 2800XP na 2.1 GHZ po defaultu. I on se otprilike toliko greje samo ja nemam toliko kulera. Bitno je da imas bocni koji ce ti duvati svez vazduh direktno u kuler od procesora i eto ti resenja. Inace ja stvarno neznam zasto je tvoj procesorski kuler toliko hvaljen na forumu. Whisper rock IV je samo prosecan kuler i nista vise. Mozda je malo fensi pa zato...
Ja imam kuler od 9e Speezee Cuper Eagle i ladi samo tako. Telo od cistog bakra sa dosta sitnih rebaraca. pa tunel levkasti pa na njemu osmica fan na 2200-2400 o/min.
Majjaca je fora sto taj tunel usmerava vazduh tacno u jezgro procesora sto je vrlo efikasno jer se ono i najvise greje. Steta sto nisam kupio par komada, mada postoji sansa da ga nadjem jer su mi trazili neki clanovi sa foruma bas ovaj kuler.

Pozdrav!!!

Ovo stavis za bocni fan i miran si, tako ja radim:
@astrolog: jel to ovo:
eagle3.JPG

Prilozi

• 1.webp
    1.webp
    85.3 KB · Pregleda: 59
Poslednja izmena:
Po mojim iskustvima bocni fan kvari promaju, a sasvim je dovoljno 2 fana napred koji ubacuju vazduh (1 preko hardova) + 2 fana pozadi koji izbacuju vazduh.

BTW, ako ti sve radi stabilno zaboravi na temperaturu, posto njeno pokazivanje moze da zavisi od mnogo faktora i nije nesto posebno merodavno. Recimo, moj Barton [email protected], 1.65V sa pomenutim WR4 retko kada prepici 50C na ovim letnjim temperaturama na EPOX-u 8RDA+, dok mi se na drugoj masini [email protected], 1.7V sa TT12-icom na 2500rpm i istom plocom krece oko 55C pri 100% opterecenosti procesora (DScaler + JudderTerminator). Temperature u kucistu su ~37C.

Obe masine imaju 4 fana u kucistu (Chieftec DX i MX) rasporedjena na vec navedeni nacin, spustena na 7V.

NiTro to je to bravo! Izvanredan kuler za malo para i vrlo mocan.
@Ej bre zemljak sto si taki. Pa u najboljim kucistima stavljaju bocne fanove mislio sam na 12-cu em tiha pa jos hladi procesor, graficku, chipset... Strujanje dva fana napred/nazad zapravo cirkulise i skuplja svu toplotu u kucistu i to je OK. Ali i kuler od procesora pokupi taj topao vazduh. Moje napajanje takodje ima 12-cu pa lepo cirkulise vazduh oko procesora i graficke a prednji h;adi HD dok zadnji pomaze cirkulaciji i to je to. Sve je to relativno kao sto si naveo u postu, samo nisi rekao koliko dobro napajanje na procesoru igra bitnu ulogu u stabilnosti rada i temperaturi procesora. Koliko me secanje sluzi tvoj Epox ima trostepeno napajanje pa pod vecim poterecenjem uvek daje dovoljno struje za procesor sto se za Asus 8X-X ne moze reci. Oduvek je Asus skrtario sa kvalitetom kondenzatora i sa malim kapacitetom. Uglavnom deluje jadno.

Pa ponovio si se sa Bartonom 2500+ a nisi prijavio 🙂

Pozdrav za zemljaka!!! Zurim zena me zove na veceru a ja po pravilu uvek kasnim. Ima da me izriba a ti ces morati da mi napises opravdanje. Vazi!

whisper rock je totalno obican,atoliko i kosta,imtel 620din,cini mi se.ja sam ga uzeo u monitoru za 780,***...

nikad nisam fleshovao bios graficke.
kako se to radi?gde da nadjem uposte bios za fx 5900ge?

stoske je napisao(la):
whisper rock je totalno obican,atoliko i kosta,imtel 620din,cini mi se.ja sam ga uzeo u monitoru za 780,***...

nikad nisam fleshovao bios graficke.
kako se to radi?gde da nadjem uposte bios za fx 5900ge?

Koliko se secam Asus 5900GE se jako tesko moduje. I ja sam hteo dok sam je imao da to uradim ali nisam nasao odgovarajuci bios dok ga je za MSI bilo koliko hoces.
Po defaultu Asus 5900 GE je stvarno bas 5900 dok je recimo MSI 5900XT nesto slabija verzija i radi na 390/690 koliko se secam po defaultu, dok Asus radi na 425/740. Sa 256 bitnom magistralom i ddr 1 memorijom ovo ti je sasvim dovoljno i klokovanjem ili menjanjem biosa ne bi nesto znacajno dobio.
Asus uvek stavlja neke modele grafickih kartica izmedju modela pa je i tvoja tu negde.
Ne cackaj i uzivaj u igranju. Kartica je sasvim dobro fabricki podesena.

POZ

Ma kakvi, obe masine su mi stare godinu + x dana...

BTW, hteo sam da pomenem napajanje na ubogom ASUS-u, al' rek'o da ne kaze covek da mu pljujem po ploci... :d

p.s. Komsija, obavezno se javljam kad se vrnem u VS, tj. kad zavrsim sa praksom, projektom i naravno Exit-om 😛arty: , pa da popijemo koje pivce! 😉

@Stoske
e de si stoske
ovde drugar od tvog komsije koji ima 9550,koji je sad modovan u 9600
sta ima???

i ja sam sa mojom 6600GT
imao manji score u 3dmark-u 05 kad overklokujem karticu
ali to samo sa drajverima ispod 70.xx
do malo pre sam koristio 71.84 koji su radili extra i sa oc karticom
a sada sam stavio 77.30 cisto da vidim sta se desava
zanaci probaj da eksperimentises sa drajverima

pozdrav

hvala markoni.
kada dolazis za bg?

evo sada sam skinu neke nove drajvere 80.40 guru3D

dobio sam nekih 100 markova vise u 05-ici

ali je kvalitet slike neuporedivo bolji slika je dosta, ali dosta, ostrija

u bg. dolazim u ponedeljak

Poslednja izmena:
odlicno pa da opet da mucimo moju masinu.ponesi i drajvere da probamo.

Bice da je u pitanju underclock pri velikom zagrevanju kartice, zato i dobijas losiji skor...

pa sta bi trebao da uradim po tom pitanju?
ispod kartice sam postavio titaniv ttc-005 cooler,onaj usisnik kao za porshe.mislim da je to dovoljno da je ohladi.
imas li bilo kakav predlog?

da li me mozda zeza napajanje?imam neku 300-stostku

kad napajanje zeza masina se resetuje samo od sebe
ili se upali iz desetog puta

ali ne bi bilo lose da uzmes neko od 420w ali nemoj da bude neki dzigibau

Nazad
Vrh Dno