Šta je novo?

Asus EN8600GT i kondenzatori

Steamroller

Slavan
Učlanjen(a)
08.12.2005
Poena
319
Imam jedan mali problem..... Dotična grafička je imala naduvene kondenzatore.... Svi kondenzatori izgledaju identično i od svih originalnih samo 4 nisu bila naduvena. Pogledao sam vrednosti više puta na nekoliko kondenzatora, kaže 820uF 6.3v... soooooooper. Počupam ja sve kondenzatore, naručim 10 komada 820uF, pošto je bilo 8 naduvenih... Stignu mi kondići, zalemim ih, ubacim karticu. Ne radi. Proverim lemove unimerom, sve je super. Zagledam se u jedan kondenzator koji je ostao od pre, vidim piše 16v. Reko ma daj slep sam. Pogledam bolje piše 470uF 16v! Pu majku mu! Svi kondenzatori izgledaju identično! Iste boje iste veličine, ali imaju različite vrednosti.

Problem, pošto sam ih ja sve počupao... ne znam koji ide gde. Pa ako neko kojim slučajem ima istu grafičku, i želi da pomogne.... samo treba da izvadi karticu i da mi kaže koji kondenzatori idu gde.

Puna oznaka kartice je:
EN8600GT/HTDP/256M/A

I izgleda ovako:
00.jpg

Halp!

a jel nisi proverio na pcb-u da pise sa jedne ili druge strane koji se kaci, ili mozda nadjes neki hardware manual na netu?

Najvise te koci sto je taj 470 na 16v, sto se tice kapaciteta radio bi bez problema ali napon mora da bude isti ili nesto veci, nikako 2.5 puta manji.
Pogledaj ovde kako mi se cini ima vise kondenzatora na 16v

toliko cimanja za graficku od 15eur? :trust:

stavi sve 820uF 16V i resio si problem :)

Najvise te koci sto je taj 470 na 16v, sto se tice kapaciteta radio bi bez problema ali napon mora da bude isti ili nesto veci, nikako 2.5 puta manji.
Pogledaj ovde kako mi se cini ima vise kondenzatora na 16v

Onda ću probati kao što je MarkoJ rekao, staviću sve 820uF 16V pa da vidimo.

toliko cimanja za graficku od 15eur? :trust:

Prepostavljam da ne želiš da mi podariš 15e pa da kupim drugu karticu jel tako?

16V kondezatori služe da isfitriraju ulazni napon, ovi od 6.3 da filtriraju napon za GPU i RAM. Kao što su ti i drugi rekli stavljanje kondezatora deklarisanog na manji napon može da izazove kratak spoj ukoliko se taj napon prekorači, što je kod tebe najverovatnije problem. Ako nisi siguran, povadi sve kondezatore, ubodi karticu u slot, unimer u ruke i meri napone, naravno podesi na AC jer filtracije nema.

Imao sam sličnu karticu pre neke dve do tri godine samo je bila 7600GT, i raspored je bio približno ovakav:
00.jpg

Nazad
Vrh Dno