Šta je novo?

ASUS ATi Radeon 4850 512mb GDDR3 Glaciator Fansink - utisci

jafazec

Slavan
Učlanjen(a)
02.04.2007
Poena
320
Evo,nakon otklanjanja onih nekoliko nedoumica na prethodnim temama,rekoh da kazem i utiske ovde..

Elem,pre kupovine najvise sam se plasio buke koju kartica proizvodi jer su svi pricali mahom o tome..Do preuzimanja kompa nisam ni znao da necu dobiti referentan model,prijatno se iznenadih kad videh da je ovaj sa Glaciator FanSinkom,pa sam se cak jedno verme pitao i da li mi uopste kontrola obrtaja radi..Kartica se cuje,ali je to toliko minorno da je to prosto neuporedivo sa referentnim modelom ASUS4850.Ova se cuje tek kada se poveca broj obrtaja preko 80%,i to se samo pojavi neki zvuk kao da neko 10 soba od mene koristi fen na prvoj brzini:)Znaci totalno neprimetno i to me jako raduje.Temperatura u idle ne prelazi 55-60C i to u totalno losem kucistu,neprovetrenom,na fan-u namestenom na 20%..Kad stavim na 100% fan temp je od 48-52.Mereno svim mogucim programima,uvek isto..

Kartica stize sa clockovima od 625/1004mhz.OC nisam probao jos uvek,nameravam da probam ovih dana,kada budem imao vremena..

Mucio me je 3dmark06,muci me to pitanje i dalje jer videh da ljudi sa slicnom,ponekad i slabijom konfom imaju jace rezultate od mene(zasto?!)..elem evo rezultata(napomena:rezultati variraju izmedju 9300-9600,ovde uhvatih ovaj SS):

Igre rade sve ok,nema seckanja i gusenja,mada igram na 1280x1024 rezoluciji..

FarCry2 benchmark tool:
UltraHigh,AA=0ff,VsyncOff

Settings: Demo(Ranch Small), 1280x960 (60Hz), D3D9, Fixed Time Step(No),
Disable Artificial Intelligence(No), Full Screen, Anti-Aliasing(None), VSync(No),
Overall Quality(Ultra High), Vegetation(Very High), Shading(Ultra High),
Terrain(Ultra High), Geometry(Ultra High), Post FX(High), Texture(Ultra High),
Shadow(Ultra High), Ambient(High), Hdr(Yes), Bloom(Yes), Fire(Very High), Physics(Very High), RealTrees(Very High)

Average Results
* Average Framerate: 25.93
* Max. Framerate: 33.28
* Min. Framerate: 21.84

VeryHigh,AA=0ff,VsyncOff

Settings: Demo(Ranch Small), 1280x960 (60Hz), D3D9, Fixed Time Step(No),
Disable Artificial Intelligence(No), Full Screen, Anti-Aliasing(None), VSync(No),
Overall Quality(Very High), Vegetation(Very High), Shading(Very High), Terrain(Very High), Geometry(Very High), Post FX(High), Texture(Very High), Shadow(Very High), Ambient(High), Hdr(Yes), Bloom(Yes), Fire(Very High), Physics(Very High), RealTrees(Very High)

Average Results

* Average Framerate: 32.72
* Max. Framerate: 46.50
* Min. Framerate: 25.39

COD4,1280x1024,70hz,AA=off,sve na max:

Min Max Avg
34 173 71.562

Bioshock,1280x1024,Vsync off,sve na max(veoma kratko sam probao,mozda 5-10 min na pocetnim nivoima):

Min Max Avg
32 125.4 78.55

Valjda su ovo sve ok rezultati s obzirom na celokupnu moju konfiguraciju..

Toliko za sada,nemam vise igara trenutno:)

Sve sto mislite,saveti predlozi ,slobodno...
Poz!

Poslednja izmena:
A sto sve bez AA?,rezultati su bas losi narocito farcry2,1280*960 bez AA i samo 32fps-a toliko je kod mene na 1680*1050 i sa 2xAA sa dosta slabijom kartom (mada klokovanom) izgleda da je procesor preslab za tu kartu.

Pre nego da uzmem komp,savetovao sam se ovde sa mnogima,citao po netu i valjda ne bi ovaj CPU trebao da bude usko grlo za grafiku?Da li moze to sve da bude zbog loseg windowsa jer ovaj koji mi je snimljen u shopu jako loshe deluje,tj ovo je zapravo image nekog xp-a:S
I mene cude rezultati,nemam pojma zasto,kako...sta da radim,sta da proveravam,kako..?

Ima u onoj farcry2 benchmark temi proc slican kao tvoj ustvari 4200+ klokovan na 2.8 i sa 4850 daje u 1680*1050 2xAA oko 33fps,dok 8800gt na e8xxx isto na 2.8GHz ima skoro 10 frejmova vise,a 4850 je definitivno brzi od 8800gt u FC2.
Pa sam odatle a i gledajuci ove tvoje rezultate izvukao zakljucak da bar u ovoj igri nesto nije kako treba,3dmark 2006 daje dosta jaci skor na intelima,tako da mislim da je kod tebe ok posto nista nisi klokovao,za cod4 ne znam nikad nisam obracao paznju na fps posto radi dobro na svakoj novijoj karti,probaj cisto da vidis kako ce karta raditi u warheadu i starom crysisu pa uporedi rezultate iz onih benchmark tema.

Poslednja izmena:
Videh i ja to za farcry2 u onoj temi,ali sta znam,sve nekako tesim sebe da problem ne postoji,a zapravo postoji:S Ne kapiram zbog cega je tako,valjda ce neko dati neku ideju?

Jafazec. Lepo ti kazem da kloknes procesor na 3,2GHz.

Ma hocu,nego upravo me malo *ebe temp procesora:S imam neko sugavo kuciste,temp procesora mi malo besne...u loadu temp dostigne i 66-67C...tako da moram ovih dana do shopa po neki 120mm vent..A i dalje me buni kako to da oni kojima proc nije clockovan ili je clockovan na vrednost kao moj,opet im bolje radi ?
Sto se tice farcry2,mislim da me nesto opako zeza windows ili drajveri ili sta vec..jer desava mi se evo sad,da igram na ultra high,pa da u toku igre promenim na very high,a fps umesto da poraste on padne:S a i nesto ne valja ocigledno,jer fps mi je stvarno prosecno 30-40:S

Kupi neki bolji kuler. OCz Vendetta, HyperTX2 za AMD, ili neki drugi.

Ma hocu,taj HyperTX2 planiram...Mada opet mi nije jasno zasto moram da clcokujem procesor da bi radilo lepo kada drugima bez OCa bolje radi nego meni?U cemu je caka?

uopshte ti nije losh skor, samo klokni grafu i prebacitjesh 10k lagano

Ma nije meni zaista do 3dmark skora..vec do toga sto se u igrama ponasa gore ocigledno nego druge 4850 kartice na slicnim a ponekud i slabijim konfiguracijama..evo uzmi za primer farcry2..ljudima na 2.8ghz+4850 u 16x10 radi kao meni u 12x10..Evo i na 8800 i 9600 radi bolje nego na mojoj 4850...takodje sam cuo da bi i cod4 trebao bolje da mi sljaka..neam pojma zasto sve to tako..

Cim ne znas sta ti je, lepo instaliraj ponovo ceo sistem, pa onda postepno drajvere, pa overklokuj procesor koliko je moguce, pa ce onda frejmovi biti dosta bolji.
Jos nesto ne znam koliko taj LC posteno obavlja posao?

@darkado, i onda kad dostigne 10.000 sta ga briga sto mu u igrama radi losije nego na 2 puta slabijim kartama? Tek nesto da lupis...

Nemoj da te brine rezultat za far cry 2 i kod mene je slican, nego probaj da uradish benchmark sa crysis-om. Far cry 2 definitivno vise voli intel, a za ugodno igranje istog samo smanji senke na medium ostalo ostavi na ultra i igra radi brze 50%.

To je definitivno do procesora, ne moze da pogura tu grafu, ja sa 3850 imam veci skor od tvog ali na [email protected]:)

@jafazec

Imam 8800GT, sa kojom obliion u 12x10 treba da leti... Meni je avg FPS 30~40 sa svime na high kada mi procesor radi na 2,4GHz. Kada ga kloknem na 3.0 FPS ode na 50~60!

Cim ne znas sta ti je, lepo instaliraj ponovo ceo sistem, pa onda postepno drajvere, pa overklokuj procesor koliko je moguce, pa ce onda frejmovi biti dosta bolji.
Jos nesto ne znam koliko taj LC posteno obavlja posao?

@darkado, i onda kad dostigne 10.000 sta ga briga sto mu u igrama radi losije nego na 2 puta slabijim kartama? Tek nesto da lupis...

pa najvishe se brinuo za 3dmark skorove, igre gotovo da nije ni spomenuo

pa najvishe se brinuo za 3dmark skorove, igre gotovo da nije ni spomenuo

Spomenuo je i jedno i drugo, nego to nije bitno, od kada se pojavio Krajsis, mislim da je 3Dmark objektivno otisao u penziju :D

@Flight
Moracu,upravo sada krecem sa reinstallom XP-a i svega ostalog..
Crysis cu uzeti za 2-3 dana pa cu videti sta on ''kaze''..
3dmark mi iskreno nije relevantan pokazatelj jer vidim da i drugi pricaju da ne prikazuje realnu vrednost 4850 kartica..a opet,buni me 3dmark jer vidim da drugima na istim konfiguracijama,ista brzina procesora(bio to overclockovan ili ne) daje nesto vise poena nego meni..
Ne vidim zasto bi mi procesor(kakav je -takav je) bio usko grlo za grafiku kad i drugi imaju i slabije procesore ili ekvivalente sa ovom grafikom?
Ide reinstall,pa posle cemo videti..

Definitivno nešto ovde fali... moj 3870 postiže u 3D Mark 06 9740 poena.

Jest da je druga platforma ali baš da je tolika razlika.....

nije velika, ogromna je

Nadjoh ovo na nekom stranom forumu,isto diskusija,da li 4400+ stvara usko grlo za 4850..Jedan lik je napisao sledece:
If enabling AA does not decrease the frame rate then it can mean two things: (1) You have a great graphics card and (2) your CPU is the bottle neck.

Da li ovo ima smisla,tj da li je ovo tacno?

jeste, tacno je pod 2 u slucaju 4400+.

Da li to vazi i za mene koji imam 5400+ @2.8ghz ?Jer u farcry2 i dalje,posle reinstalla sistema celog,sve lagano driveri i ostalo,oept me zeeza fps,u 1280x1024,fc2 benchmark tool mi kaze da imam prosecno 34-35 fpsa..Very high settings,noAA,noVsync..Kada u igri ukljucim 2xAA,automatski mi fps pada za po 15-20?:S
Pitam ovo da bih sa sigurnoscu znao da li mi je CPU usko grlo,da se ne bih dzabe muci sa OC-om CPU-a?jer nisam bas vican tome,a i u ovom biostarovom biosu ne mogu da nadjem neke stvari..:S

UPDATE:
Hvala svima koji su mi rekli da klokujem CPU!;)
Iako sam clockovao samo na 3.08ghz(HT 880,mem divider 7),skorovi u 3dmarku su mnogo bolji..
3dmark06 skor mi je 10600.
3dmark05 skor je 15389.
Far Cry 2 se popravio tako da su sada na VeryHigh setovanjima,u rezoluciji 1280x1024(60hz),vsync i AA off,rezultati sledeci po FC2 benchmarku:
* Average Framerate: 40.13
* Max. Framerate: 55.05
* Min. Framerate: 31.63
Da li je ovo sada vec dobar,tj normalan rezultat za konfu u potpisu?
pOzdrav!

Moze i bolje. Ali su za taj procesor, na tom kloku pristojni.

Gledacu da povecam klok na 3.2ghz,samo da uzmem bolji kuler i malo sredim kuciste..

E pozdrav svima opet!
Evo napkon nabavih i crysis,pa odradih benchmark i sa njime..
neko ovde rece da mi bolji benchmark od toga ne treba:)
Rezultati su u attachmentu.
Pitanje je,da li je ovo normalna,dobra,pre svega ocekivana vrednost fps-a,za moju konfu u potpisu??
naravno,videcete da je samo procesor klokovan na 3.08ghz a grafa je na default vrednostima.
Pozdrav!

Prilozi

• crysis.JPG
    crysis.JPG
    177.8 KB · Pregleda: 133
Jafazec brate, nemoj da nas *****avas, digni rezoluciju na 1024x768 ili 1280x1024... Pa onda kaci bench :)...

Vrh Dno