Šta je novo?

Asus ac51u i D Link DWA 182 PROBLEM

DajBrzNet

Cenjen
Učlanjen(a)
21.08.2013
Poena
154
Pozdrav, pravim kucnu mrezu i naleteo sam na problem. Prvo sam kupio Asus RT-AC51U ruter zbog dual band wi-fi mreze. Sa najjeftinijim TP Link adapterom i 2.4 ghz laptopom signal je bio mnogo jaci i stabilniji nego sa postojecim Tp Link wr740n. Po celom stanu laptop je zakucavao svoju max brzinu dok je sa 740n imao izmedju jedne i dve trecine od max brzine.
Danas mi je konacno stigao wi-fi adapter D link DWA 182, prikljucio sam ga na 5 ghz ali brzina ne ide preko 90 mbps. Udaljenost je minimalna, dakle pored rutera. Ista brzina je i na 2 metra udaljenosti. Namerno sam jurio ovaj uredjaj jer je na testovima postizao odlicne rezultate, u stotinama megabita, ali kod mene nece.

Između kojih uređaja si merio brzinu? Da nije ograničenje na nekom drugom mestu?

Merio sam na speedtestu, samo sa kablom i kablovskim modemom guram stabilnih 122 na desktop racunaru.
Preko kabla i rutera(megabitni portovi) ima oko 92, i preko Asusa i preko TP Linka.

Wireless brzine su:
-wr 740n i laptop (na mestu desktop racunara)50 mbps
-wr 740n i laptop tik do rutera 65 mbps
-asus ac51u i laptop na mestu racunara 68 mbps, to je slucaj i na vecoj udaljenosti u stanu i na mestu tik pored asusa, dakle laptop ne moze vise da izvuce, laptop je na 2.4 ghz
-wr 740n i racunar sa wn721n adapterom oko 50 mbps
-asus ac51u i racunar sa wn 721n adapterom oko 60 mbps

I danasnji rezultati:
-Asus ac51u i D-Link dwa 182 oko 90 mbps. Lokacija-od "tik pored" do 5m udaljenosti, stabilnih 90 i mali ping. Jednako i sa laptopom i na desktop racunaru koji sam pomerao(olaksano time sto se uz uredjaj dobija i kabl sa usb uticnicom).

AC51u ima 100 Mbps WAN i LAN portove, tako da brzinu od 122 Mbps ka internetu ne možeš da ostvariš. Tih 90 je odlično.
Dva ac uređaja bi mogla između sebe da imaju veću brzinu, ali prema internetu ne, zbog WAN porta.
Ako WiFi uređaji ne podržavaju ac standard, onda je sa N150 standardom maksimum oko 70 Mbps, što si ti i dobio.

Ako sam dobro razumeo, iako se bezicna brzina na ruteru i adapteru deklarise u stotinama megabita na 5ghz, prema jednom uredjaju ne moze vise od 100?

Ne može više od 100 ka internetu jer ti je veza ka internetu kroz 100 megabitni port. Krajnja brzina je, naravno, manja ili jednaka najužem grlu.

Deklarisanih 433 Mb/s mozes imati samo između dva wifi klijenta koji rade u AC modu na 5Ghz. To naravno odmah prepoloviš jer bi ta dva klijenta i teoretski delila isti link, pa onda još jednom prepoloviš zbog uticaja interferencije, grešaka u prenosu, coding overhead-a itd.

Hvala na razjasnjenju. Lose sam razumeo pre kupovine, mislio sam da je samo zicna veza na svakom od 4 porta megabitna, a wireless- koliko moze. Onda ce ovaj ruter verovatno na dobos pa jurim RT-AC55u, za ovo malo koliko ga koristim Asus mi se prilicno svideo.

I nemoj da zaboravis cinjenica je da je na 5GHz manja guzva u etru ali ima slabiji domet od 2.4GHz

I nemoj da zaboravis cinjenica je da je na 5GHz manja guzva u etru ali ima slabiji domet od 2.4GHz
Ne bi trebao biti problem jer mi je ruter na oko 2.5m vazdusnom linijom od racunara, testiracu po celom stanu laptop preko D-link dwa adaptera pa cu okaciti rezultate, mozda nekome bude znacilo.

Vrh Dno