Šta je novo?

Asus A8N5X > A8N-E moding .....????

pole

Čuven
Učlanjen(a)
24.08.2003
Poena
619
Nadam se da ce ovaj post zainteresovati potencijalne kupce jedne od ove dve ploce..... i ja sam jedan od njih........... koji je odlucio da saceka ishod ili odavde dobijene zakljucke kako bi se odlucio za kupovinu jednog od ova dva modela.

Cinjenica je da su ploce vizuelno identicne barem na fotografijama, tj. da se ispod nalepnice na A8N5X krije natpis A8N-E i da se kupovinom stedi ~20 EUR.
Modifikacijom se ujedeno dobijaju i neke od predonosti nForce4 Ultra cipseta.......

Izvor ovoj informaciji je mastercula.......... pa cemo nadam se zajedno ucestvovati. (Javi se mastercula.............gde god da si.........)

Ovo je parafraza informacije koju je dao mastercula:
"Znaci ispod nalepnica ploce treba da stoji "A8N-E" i "Rev. 2.0" a na nforce 4 chipu treba videti koji je da li je A3 ili A2 za nForce4.
Ako je A2 flesovanje se ne preporucuje a ako je A3 onda je nForce4 ultra.
Ako imaju te oznake na tim mestima 100% su modabilne".

Ja stvarno ne znam sta je to A3 i A2......... pa se nadam da ce nam mastercula pomoci...........
Da li treba da skinem hladnjak na chipsetu da bih to proverio........jer to automatski znaci (u slucaju da postoje A3 i A2 verzije ploce) da nisu 100% modabilne i da to mozemo saznati (barem obicni kupci) samo kupovinom A8N5X modela........a tada je vec kasno........
Veoma je bitno i u kolikom procentu su A3 ploce prisutne?

Ukoliko neko zna kolika je realna dobit u perfomansama izmedju nForce4 i nForce4 Ultra cipseta........ jer to "nekima" moze da znaci :d ........takodje moze da postuje........kao i da nabroji ostale prednosti Ultra cipseta.

Zajedno smo jaci....pa i od ASUSa... :-devil-:

Pa pocnimo.......

Poslednja izmena:
Sta da kazem, A3 |nforce 4 ultra| i A2 |nforce 4| su revizije nforce 4 chipseta
Koja revizija je na plochi moze se saznati samo skidanjem coolera ili da se neko potrudi da izgugla duboko...
Znaci ploca sa A3 revizijom chipa su ustvari nforce 4 ultra koje su biosom osakacene na obican nforce4 :)
A2 je obican nforce 4 i flesovanjem ploche bi je verovatno s*ebali.
Flesovanjem se dobija nforce 4 ultra jezgro koje podrzava sata2 da li jos nesto morace neko drugi da nam kaze :)
Mod je sigurno izvodjiv...
Mogli bi vlasnici| koji su spremni da saradjuju |da nam kazu koje su revizije njihova nforce 4 jezgra na a8n-5x plocama, mnogo bi pomogli u utvrdjivanju zastupljenosti revizije A3 jezgra...:)

Poslednja izmena:
@mastercula tnx alot

Skapirao.......... za A2 i A3........

Iskreno mislim da su sve sa A3 chipom......... ne znam zasto bi pravili drugu plocu odnosno menjali jedan jedini chip kada je ovako lakse.......... naravno treba proveriti......

Ali treba mi pomoc....... svakako.......... ljudi dobre volje koji su skidali kuler sa chipseta da nam kazu sta pise tamo.........
Pa ako vecina ili svi kazu A3 onda smo svi na konju (neko na kobili)........hehe

Pa da se to pazari sutra-prekosutra.........
Pozeljno je da mi putem PM-a jave gde su uzeli plocu i kada mada mislim da je izvor tj. uvoznik verovatno isti.......... tako da je cela serija ista........... pitanje je samo koliko ce to trajati....... zato cu da pozurim........

Za razliku u performansama izmedju NF4 i Ultra cu malo da Googlujem ili Googlam (sta god).......

Jos jednom hvala.........

Mada se nadam da ce jos ljudi da zainteresuje ova tema......... jer ploca je stvarno best buy........

Poslednja izmena:
Nista ostaje da cekamo da se neko javi ko je proverio stanje na chipsetu mada i ja mislim da su sve revizija A3 ali, one can never be too sure... :p
E da, i ispod nalepnice mora da pise A8N-E Rev. 2.0 i na nforce4 chipu A3.
Sve sto nam treba je A8N-E bios i poznavaoc awdflash-a... :)
Au bre Pole ubise me ove tvoje tackice...

Edit: Evo sada sam nasao nesto, nforce 4 ultra moze da se konvertuje u nforce 4 sli i da se koristi normalno, uslov je da ploca ima onaj kratki PCIe slot koji ima rupu na kraju...
http://anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=2322&p=3

Edit2: Nadjoh jos jednu razliku--->The basic nForce 4 uses an 800 MHz Hypertransport link, as opposed to the 1000MHz connections found on the nForce 4 Ultra and SLI.
Detalji ovde:
http://www.pcstats.com/articleview.cfm?articleid=1677&page=7

Poslednja izmena:
Ajde flash-ujte jednu pa ako ne uspe napunicemo cip ponovo naravno besplatno jer ovo ide u experimentalne svrhe :type:

Ledeni koliko si ozbiljan sa tom izjavom?? :)

E onda puno hvala :D
Samo da se nadje neko ko je voljan da je flesne...

@ledeni

Ma flashnucu je ja..........

Samo ima jedan problem........ treba da kupim i ostatak konfiguracije......... HEHEHE
Po CPU i plocu idem sutra verovatno a po memoriju i graficku ovih dana.........

Pa cemo da vidimo..........

Poslednja izmena:
Kupih plocu A8N5X i isto je R.1.00
Ispod nalepnice koja se malo providi pise da A8N-E kao i sitno napisano Rev 2.00.

Nije potrebno skidati nalepnicu uopste.

Ovih dana idem po memoriju i grafiku tako cu posle toga moci da sve to sastavim.
Sto se tice flash-ovanja naravno da sam za......... ali cu pustiti da prodje neki burn in period......... zbog garancije......... cirka 2 meseca
Prvo da vidimo da li radi A8N5X a posle cemo da trazimo pritajenog zmaja.............hehehe

Jer moram biti siguran da li radi ploca uopste a tek posle da je flashujem...... ionako nemam SATA 2 HDD tako da ovo moze da saceka.......... verujte i ja sam veoma veoma nestrpljiv.............hehehehehe
Koliko cemo samo novca ustedeti nekim ljudima............ pazi ~25 EUR po coveku......... kolika je razlika do A8N-E........... naravno onim obavestnim

Ustedeo sam skoro za 512MB rama ako se ovo ispostavi tacno.......... a i drugi ce.......... nadam se..........

Pozdrav

P.S. Ledeni ako napravim glupost tebe trazim.............hehehehehehe

Ajde pa da je flesnemo napokon....
Samo trebalo bi obrisati sve ovo da se i ti ne obavesteni, obaveste....

Ne plasim se ja za "tvorce".......... znali su oni koji je rizik kada su pravili.......... mali je to "gubitak" za njih........... jer nas obavestenih je ipak malo.......... a ako mislis na lokalne mangupe tz. konfiguratore to jeste realna opasnost...........
Sto manje pricamo manje cemo da ih informisemo..........hehehehe............ ma jok ............malo njih prati nase delovanje.............. tako da se nesto i ne plasim......... hehehehehehe

Poslednja izmena:
Evo jos jednog vlasnika A8n5X koji ce za vrlo kratko vreme utvrditi da li je i njegova ploca ispod nalepnice A8N-E 2.0. Ovo za flash chipa, ako ste za, i ja sam

Vidi samo u CPU-z koje je nforce 4 jerzgro u pitanju |mora da bude A3 da bi mogli da flesujemo| :D

JEste A8N-E 2.0, jeste A3 jezgro. U pm, ali frka mi je da to radim. Breee... PRelomicu za 15 minuta

Ok, zelim :) samo mi napisi kako to da izvedem posto normalnim putem iz "dos-a" kaze da se ne slazu bios i ploca, sto je logicno :) Dakle, detaljno uputstvo, hvala najlepse.

Samo ga preimenuj u odgovarajuce ime :D...

Ne ide to tako, znam zasto sam pitao. Awdflash proverava da li bios odgovara, bez obzira na ime fajla, ono moze biti pera.prc, on ce uraditi isto. Treba mi bas awdflash switch za preskok toga.

Prvo ti druze sacuvaj staru verziju BIOS-a za svaki slucaj.
E sada posto ja nisam u mogucnosti da se zezam sa tim........... jer pre svega nisam sastavio komp do kraja (fale grafika i memorija valjda do ponedeljka najkasnije........hehehe) tako da svojim ucescem na zalost ne mogu da ti pomognem.........

Na Asus-ovom sajtu sam nasao nesto interesantno:

A8N-E Bios version 1011
Please do read the description before updating BIOS
To avoid crashing file system, please do update the chipset driver to below version prior to this Bios.
For WinXP 32bit system, please download and update chipset drivers V6.65 or later
For WinXP 64bit system, please download and update chipset drivers V6.65 or later
For Win2k/2003 32bit system, please download and update chipset drivers V6.66 or later
For Win2003 64bit system, please download and update chipset drivers V6.66 or later
1- Fix sometimes asusupdate will show Unknown flash.
2- Update awdflash to v1.16 to avoid the system BIOS being downgraded
3- Add an option in the Bios to Enable/Disable "Wake up from S1/S3/S4".
4- Fixed instant Music function fail issue.

Meni ova stavka 2 deluje tajanstveno......... ??????

Mozda treba probati sa nekom starom verzijom awdflash-a??????
.......ili starijim BIOS-om??????

Ipak pre svega mislim da je najpametnije da se kontaktira lik koji je to uspeo da uradi pa da se pojasne detalji a ne da se luta i ne daj boze nesto zafrkne.
Procitao sam post masterculinog prijatelja koji je to uradio ali.......... tamo nisu naglaseni detalji......... koja verzija BIOS-a, koji awdflash..........???

Mastercula ti si na potezu.......

Pozdrav svima........

Poslednja izmena:
Trazicu mu detaljno uputstvo, mozda potraje par dana...
Rekao mi je da skinem najnoviju verziju awdflasha...
Njegove reci do slovca...
U finalnoj fazi treba ti jedan A8N-E bios (za verzije vise od 1007, mora se imati i najnovije chipset drivere), koji se mora preimenovati u A8N5X bios i kod fleshiranja dodati switch "/QI" ili "/py". (zaboravio sam koji...)

@nickwood
Reci mi koji je konkretno problem da znam sta da mu kazem
|ploca a8n-5x nece da primi bios od a8n-e, file mora da se preimenuje i da se upotrebi odredjen switch da bi ploca primila ne odgovarajuci bios|
|da li sam u pravu??|

Koju poruku izbacuje awdflash?? da nije ova??
The program file's part number does not match with your system
U tom slucaju treba iskoristiti switch za preskok provere binarnog broja
Awdflash 2Axxxxxx.BIN /Py
stim sto ja nemam pojma sta to znaci :d samo sam izguglao

Poslednja izmena:
Dosao sam do momenta kada sve to preskoci i smrzne ekran u momentu kada treba da krene da flesuje, sa sve opcijom /Py. To /Qi nisam koristio

Koja je verzija awdflasha?
Javljam mu odmah. :)
Da li ti je sve OK sa kompom?
Radi li?? :zgran:

Poslednja izmena:
I mene interesuje.......... da li je sve uredu?

Ukoliko jeste najbolje sacekaj finalno objasnjenje od mastercule ili probaj sa switch-om /Qi

Koristio sam 1.09 sa Asus sajta jer sa najnovijom 1.16 kaze da ne dozvoljava da downgareujem bios i da sam jedan veliki seljak. SAla. Morao sam ovu 1.09 u svakom slucaju. Dajte finalno objasnjenje pa da skoknem da mi flesuju ****** chip :)

NAravno, nista dodatno nisam pokusavao, cekam vas sa informacijama potrebnim...

nickwood je napisao(la):
Koristio sam 1.09 sa Asus sajta jer sa najnovijom 1.16 kaze da ne dozvoljava da downgareujem bios i da sam jedan veliki seljak. SAla. Morao sam ovu 1.09 u svakom slucaju. Dajte finalno objasnjenje pa da skoknem da mi flesuju ****** chip :)

Jel to awdflash v1.09......ili.........?
Nisi valjda sredio chip........???

Poslednja izmena:
Bios je v1.09, a awdflash?
Ovaj se jos uvek ne javlja! :( bas sam se smorio...
nego citao sam na nekom uputstvu za awdf.. da je u bisu potrebno iskljuciti opciju tj. ovo> Disable the System BIOS Cacheable option in the BIOS before flashing.
nickwood uradi li ti to?

Rekao je samo da probamo sa /QI.
A sta mislite da se mi nadjemo i da to sve na licu mesta odradimo i njega navatamo na messengeru ili tako nesto da iskombinujemo???

@mastercula

Ok to za BIOS.........bunilo me jer na Asus-ovom sajtu BIOS ima oznaku 1011......... a njega sam vec skinuo. Inace nema ekstenziju *.BIN vec *.ROM.
Valjda treba da ga preimenujem.........

Naravno da moze........ to za messenger........ ali ja jos nisam dobudzio makinu pa otpadam za sada........

Bitno da neko uspe......... to je vazno........

@nickwood-e jesi li probao sa switchem /QI..........???

Nazad
Vrh Dno