Šta je novo?

ASUS A8N32-SLi Deluxe "ne prima" 4GB?

tex707

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
24.12.2001
Poena
680
Upravo sam montirao gorepomenutu plocu, AMD Athlon 64 X2 4200+ i 4 modula Kingston memorije, po 1GB svaki. Moduli se nalaze na spisku podrzane memorije ove ploce. Nazalost, BIOS prijavljuje da je instalirano 4GB, ali da je iskoristivo samo 3GB. Instalirao sam Win XP 64bit, ali i on "vidi" samo 3GB.

Ima li neko ideju kako bi ovo moglo da se prevazidje?

Prodaj jedan modul :D Nikada neces poterati 4GB na win-u.
Udri Search, bilo je raspravke oko toga na forumu. Ukratko: uvek je ili win problem ili su problem dvostrani moduli

Prodaj jedan modul :D Nikada neces poterati 4GB na win-u.
Udri Search, bilo je raspravke oko toga na forumu. Ukratko: uvek je ili win problem ili su problem dvostrani moduli

Posetio sam AMD forum...ljudi 'ladno na ovoj ploci furaju 4GB memorije, cak je jedan tip poslao i screenshot. Fora je sto obican Win XP zeza sa 4GB, ali x64 ne. Navodno, treba da se enable-uje "Memory Hole" opcija u BIOS-u, i to je definitivno tacno, jer onda BIOS pocinje da prepoznaje svih 4GB (napise da su Usable), ali kada to uradim ne mogu da "dignem" Windows.

Hehe znaci ponovo se vracamo na ono moje: "Nikada neces poterati 4GB na win-u." ;)
Znam da 32-bit win ne vidi vise od 3.5GB i da bi na 64-bit trebalo... Ali trebalo :(
Koje memorije voze tamo?

Ne znam koje memorije imaju, moja je Kingston i nalazi se na spisku memorije koju ploca prima kao 4x1GB, u User's manual-u.

"If you install Windows XP 32-bit version operating system, we recommend that you install less than 3GB of total memory. If more than 3GB memory is required for your system, then below two conditions must be met:
1. The memory controller which supports memory swap functionality is used. The latest chipsets like Intel 975X, 955X, Nvidia NF4 SLI Intel Edition, Nvidia NF4 SLI X16, and AMD K8 CPU architecture can support the memory swap function.
2. Windows XP Pro X64 Ed. (64-bit) or other OS which can address more than 4GB memory."

i

"There are two parts to this question:
1. Limitation of operating system.
2. Limitation of X86 compatible computer architecture.
OS wise, it is known that due to limitation of 32bit OS (e.g. Windows XP/2000/2003), it will not be able to address the full capacity of 4GB as it supports up to 4GB of RAM at max, but some of the addressing bits are used up for addressing PCI/PCI-e devices.
Please kindly switch to use 64bit operating system such as Windows XP 64bit or Server 2003 64bit to enable support of the full capacity of your RAM.
Hardware wise, please simply enter BIOS setup screen, and set "Advanced-->Chipset-->Northbridge Configuration-->Memory Remap Feature" to "Enabled".
If both requirements are fulfilled, your system should then be able to detect the full capacity of your RAM when 4GB or more RAM are installed onto this system."

Ovo je FAQ sa Asus-ovog sajta za 2 ploče. Prvi komentar je za P5LD2 (P945 čipset), a drugi za P5B-E (P965 čipset). Znači, prvo ograničenje predstavlja čipset, drugo OS. U slučaju da je čipset ograničenje (kao u mom slučaju) nemoguće ga je podešavanjem BIOS-a zaobići. Sam čipset uzme od RAM-a oko 1GB za svoje potrebe. U slučaju da čipset nije ograničenje, u BIOS-u postoji opcija kojom se isključuje zauzimanje resursa RAM-a od strane čipseta. Kada je to zadovoljeno, instalacijom 64-bitnog OS-a je omogućeno korišćenje full 4 GB.

Mnogo hvala za ove citate.

Koliko vidim, ispunjavam oba uslova: imam Nvidia NF4 SLI X16 chipset i Windows XP Pro X64 OS. Medjutim, u mom BIOS-u nema Memory Remap Feature opcije...mozda za ovaj chipset to i nije potrebno.

Probaj novu Vistu RTM...mozda sa njom proradi.

Probaj novu Vistu RTM...mozda sa njom proradi.

Toliko sam se namucio oko instalacije Win XP x64 (jos uvek nemam sve drivere i pola hardware-a mi ne radi), da mi se Vista ne instalira...pogotovo sto prvo treba da je nadjem...:(

Nisam ni ja uspeo da dobijem 4GB ni na xp32 or 64 verziji :( Maximum koji je moja plocha (Epox 9NPA+ Ultra) videla bio je 3,25GB.

Nisam ni ja uspeo da dobijem 4GB ni na xp32 or 64 verziji :( Maximum koji je moja plocha (Epox 9NPA+ Ultra) videla bio je 3,25GB.

Ja sam uspeo da ploca vidi punih 4GB (ukljucivanjem opcije "Memory Hole" BIOS ispisuje da je 4GB Usable), ali tada racunar blokira pri ulasku u Windows...:(

PA ,ja stvarno nemogu da razumem,da jos neko veruje,specifikacijama,tog tipa,ista prica kao i sa S.A.T.AII barem,na plocama prethodne generacije,koje su sve do jedne imale,po cetiri slota za ubadanje sa sve jbod..i ostalim raid modovima,ama nijedna nije mogla da progura vise od 2,2gb u sec,a da ne pricam kada se sata2 ubode,pored nekog at(e)a,plafon je 1,5GB/sec-
(theoretical 3.0GB/sec).
Doduse ja na svojoj ploci imam u BIOS-u opciju koja se naziva"over 4GB" koja bi trebala da sluzi,situaciji kada su instalirana 4GB ram-a,ja licno nisam imao prilike da proverim,ali imam 2GB
u duallchanel modu i stvarno ne vidim potrebu(osim ako nisi kupio pc-da radi kao server)za 4GB pa a narocito u opciji ploce koja ,realno nema sanse da to iskoristi,neko ti je rekao da prodas jedan modul.ja ti kazem, prodaj dva

PA ,ja stvarno nemogu da razumem,da jos neko veruje,specifikacijama,tog tipa,ista prica kao i sa S.A.T.AII barem,na plocama prethodne generacije,koje su sve do jedne imale,po cetiri slota za ubadanje sa sve jbod..i ostalim raid modovima,ama nijedna nije mogla da progura vise od 2,2gb u sec,a da ne pricam kada se sata2 ubode,pored nekog at(e)a,plafon je 1,5GB/sec-
(theoretical 3.0GB/sec).
Doduse ja na svojoj ploci imam u BIOS-u opciju koja se naziva"over 4GB" koja bi trebala da sluzi,situaciji kada su instalirana 4GB ram-a,ja licno nisam imao prilike da proverim,ali imam 2GB
u duallchanel modu i stvarno ne vidim potrebu(osim ako nisi kupio pc-da radi kao server)za 4GB pa a narocito u opciji ploce koja ,realno nema sanse da to iskoristi,neko ti je rekao da prodas jedan modul.ja ti kazem, prodaj dva

Recimo da ne poverujem specifikacijama ploce, ali verujem ljudima koji na identicnoj ploci "voze" 4GB (jos su mi poslali i screenshotove).

Za stvari koje radim 4GB je malo. HP-ov-a "Baby" radna stanica koja se preporucuje za programski paket koji koristim ima 36 GB RAM-a. Sada kada radim neki relativno jednostavan proracun (ovo je samo primer, ima i ozbiljnijih stvari) JEDNOG elementa (a u sklopu moze da ih ima na stotine, pa i hiljade) program u momentu "proguta" raspolozivih 2.4 GB RAM-a (osalo je OS vec "progutao") i jos oko 3GB pagefile-a...

Ja na DFI Lanparty Nf4 Ultra imam 4 modula po 1Gb i kad se podesi u biosu vidi svih 4gb. A i xp32 moze da vidi svih 4gb. Treba samo dodati porebne sviceve u boot.ini.

Ako mislis na /MAXMEM zar to ne sljaka samo pod serverom2003?

Ja na DFI Lanparty Nf4 Ultra imam 4 modula po 1Gb i kad se podesi u biosu vidi svih 4gb. A i xp32 moze da vidi svih 4gb. Treba samo dodati porebne sviceve u boot.ini.

Ako ti nije tesko, please daj malo detalja o tome sta treba tacno upisati u boot.ini.

Poslednja izmena:
Kakvih 2.2GB/s i SATA pominjes u prici sa RAMom?
Prvobitno sam mislio da je nesto tipa ako se koriste SATA portovi ne mogu svih 4GB da se vide, ali kakve veze to ima sa 2.2GB/sec tj. sa bandwidthom?

kupi server :)

Ponavljam,dali mi ovde pricamo o PC;personal computer,ili radnim stanicama,kada radis u C.A.D-u,pa ti treba 3d prikaz metalne armature 20000m2,sa sve stres testom,onda ti treba 36GB ram mem,ali(unapred se izvinjavam)ako je vec tako,sto nisi kupio ,radny stanicu

Ponavljam,dali mi ovde pricamo o PC;personal computer,ili radnim stanicama,kada radis u C.A.D-u,pa ti treba 3d prikaz metalne armature 20000m2,sa sve stres testom,onda ti treba 36GB ram mem,ali(unapred se izvinjavam)ako je vec tako,sto nisi kupio ,radny stanicu

Pricamo o tome kako iskoristiti svih 4GB koji su na raspolaganju. Kao prvo, definitivno je bolje raditi sa 4 umesto sa 3 GB (kad vec nemas 36), a kao drugo suludo je ne aktivirati jedan memorijski modul od 1GB ako je to moguce.

Radnu stanicu nisam kupio jer za to nemam novca.

To bi bilo lepo

Po-anta,moje price je sledeca,cak i kada ti ploca vidi svih 4GB,nece efektivno moci da ih koristi,
razloga za to ima vise...,a na primer,ako si vec imao ideju(i pare)za 4GB ram-a,trebao si kupiti,
plocu u koju ide barem 6GB iliti 8GB,sve granicne vrednosti,hardwear-skih komponenti, tesko ili nikako,nemogu da se izvuku iz istih,osim-CPU-ova.(a to je opet zbog toga sto kod istih nema muljanja,sa A,B,C class-om:d )..etc.Iskreno receno sve vise i vise prezirem,ove nase uvoznike,koji nam odrase kozu s'ledja ljudi.Dajte neki predlog kako im dohakati:eyebrows:
P.S
Veruj mi ja bih najvise voleo,da si kupio comp,turio u njega sta si sve namerio,instaliraoOS,uklj..
i sve radi savrseno(ali kada to nije tako u stvarnom zivotu:bottle: )

Evo ja imam 4G na ASUS-u P5B-E ali mi WinXP x86 ne vidi nego 2G zato sto su mi memorije uparene. E sada, WinXP x64 ih fino vidi sve cetiri gige i fino radi sa svim njima.
Kako nam place vjerovatno imaju slicne biose i ti bi trebao u BIOS-u imati nesto slicno:
Pod menijima: Advanced/Chipset/North Bridge Configuration/Memory Remap Feature treba da bude Enable!
U slucaju da je desable onda on dozvoljava da se vidi samo 3GB u protivnom se vidi sve!
Probaj pa javi jel uspjelo.
PS: Ovo ti je dobra ploca i koliko mi je poznato hoce ona i da primi 8GB iako ne pise bas tako u njenim specifikacijama na sajtu. Naravno obavezan je i 64.bit. procesor za ovo a ti ga i iimas koliko vidim.
Nego malo off-a, kako ti fercera ta ATI AIW? to mi je inace san ali nikako da se nategnem za takvo nesto.

Ajoooj ljudi ja tek sada vidjoh datum ovih postova!!! :wall::wall::wall:
Izvukoh temu iz naftalina.:crash:

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno