Šta je novo?

Asus A8n-e i problem sa frekvencijom memorije

J@mmer

Čuven
Učlanjen(a)
05.03.2002
Poena
619
Imam DDR 433 Mhz Twinmos Twister, AMD 64 3200+ i gore vec navedenu plocu i imam sledeci problem>
U BIOSU podesim memoriju na 433 MHz i posle snimanja setovanja i reseta masine, memorija se vrati na 400 MHz !!!

Novi bios je beta ali ni on ne pomaze, nadam se da neko zna resenje !

Pozdrav !!!

Mislim da sam MSI-jevom sajtu procitao nesto oko nepodrzavanje TwinMos memorija. Mozda je kod tvog Asus-a (i mog buduceg) ista prica.

Moguce da ne podrzava Twinmos, odnosno ne prepoznaje kao ddr 433vec kao ddr 400, videcu da nadjem neku drugu 433 memoriju pa cu da probam !

lisanin je napisao(la):
napisi tacan naziv ploce - mislim pun naziv !!

Kakav pun naziv pa to je, proizvodjac i model ?

Principal Skinner je napisao(la):
Mislim da sam MSI-jevom sajtu procitao nesto oko nepodrzavanje TwinMos memorija. Mozda je kod tvog Asus-a (i mog buduceg) ista prica.

Mada i da ne podrzava Twinmos memoriju trebalo bi da na manual setovanjima prevazidje frekvenciju memorije i da je podesi na vecu vrednost pa makar posle toga ne davao sliku ili pistao, ali on automatski vrati na ddr 400. Ja pre mislim da je problem do BIOS-a !

mozda nece asinhrono ...sta mislite o tome
mozda bi trebalo da poveca fsb sa 200 na 217 (220), memoriju stavi na 433 i htt mnozioc da spusti na 4.....mislim da bi tako trabalo da radi ....
cini mi se da kod svih 939 ploca treba voditi racuna da se htt krece oko 1000tj 2000 mhz .........

J@mmer je napisao(la):
Imam DDR 433 Mhz Twinmos Twister, AMD 64 3200+ i gore vec navedenu plocu i imam sledeci problem>
U BIOSU podesim memoriju na 433 MHz i posle snimanja setovanja i reseta masine, memorija se vrati na 400 MHz !!!

Novi bios je beta ali ni on ne pomaze, nadam se da neko zna resenje !

Pozdrav !!!

:wall:
Hm...
Pa, AMD K8 imaju integrated memory controller. O kakvoj nekompatibilnosti mainboard i RAM pričate? :mad:
Navedeni procesor. Koja je revizija? Winchester, Venice?
Postupno podiži HTT frekvenciju, ne odmah na 433MHz. Moguće je da postoji neki automatski protektivni mehanizam, umesto BIOS alarming-a, u smislu, kada detektuje da je nemoguć rad na određenoj frekvenciji, automatski konfiguriše default, što zaključujem iz teksta na http://www.asus.com/products4.aspx?modelmenu=2&model=455&l1=3&l2=15&l3=171.
Default multiplier za 3200+ je 10. Postoji mogućnost da tvoj procesor nije sposoban da radi na 10*433MHz pri default U. Pokušaj spustiti multiplier.
Da li RAM konfigurišeš u dual channel, ili single channel režimu? Moguće je da gore navedeni mehanizam rekonfiguriše sistemske parametre, ukoliko su SPD parametri RAM modula različiti.

Poslednja izmena:
idavik je napisao(la):
Default multiplier za 3200+ je 10. Postoji mogućnost da tvoj procesor nije sposoban da radi na 10*433MHz pri default Pokušaj spustiti multiplier.
.

Hhahahahhahahah lol... jesi li ti uopste procitao thread... a cudim se bas za CPU koji radi na 4330mhz... koji je taj lik koji je podigao toliko procesor... jel koristi azotno hladjenje ili ga je stavio u hladnjak... brzina cpu se ne racuna tako... on je rekao da je podigao memory clock na 433mhz a ne fsb(HTT)... i da nece da radi... multiplier nema veze sa memorijom...

raven2005 je napisao(la):
Hhahahahhahahah lol... jesi li ti uopste procitao thread... a cudim se bas za CPU koji radi na 4330mhz... koji je taj lik koji je podigao toliko procesor... jel koristi azotno hladjenje ili ga je stavio u hladnjak... brzina cpu se ne racuna tako... on je rekao da je podigao memory clock na 433mhz a ne fsb(HTT)... i da nece da radi... multiplier nema veze sa memorijom...

Joj, šefe, znam da se brzina procesora ne računa tako... Bez opravdavanja, ali nisam trenuo već nekoliko dana... :S:
Ništa, gde sam spomenuo 433, računajte kao 216,5MHz...
Ali, nije eksplicitno naveo da li je overclock-ovao procesor. Koja je poenta DDR433, ako je samo RAM na višoj frekvenciji? Moguće da ima problem zbog asinhronog odnosa CPU:RAM.
Ne sećam se da li je Vule napomenuo da (njegov) Winchester 3200+ ne može da radi na HTT većem od 217MHz.

Poslednja izmena:
idavik je napisao(la):
Joj, šefe, znam da se brzina procesora ne računa tako... Bez opravdavanja, ali nisam trenuo već nekoliko dana... :S:
Ništa, gde sam spomenuo 433, računajte kao 216,5MHz...
Ne sećam se da li je Vule napomenuo da (njegov) Winchester 3200+ ne može da radi na HTT većem od 217MHz.

Pa kad znas da se tako ne racuna... sto odmah nisi napisao... nego gresis kod ovakvih pocetnickih gresaka... a i opet nema veze memorija sa cpu, ako nije clockovao... a Winchester mora da radi i na HTT 250 bez problema... sa tom memorijom... ako je ona od 433... a na ovoj ploci nisam video da ima da se podesi memorija na 433 ni sa najnovijim biosom... evo meni DDR400 radi kao DDR464... u biosu mi stoji da je 166mhz tj. 333... +66mhz HTT i dobi da radi na 232mhz x 2 sto je 464mhz.... pa on je spomenuo da se resetuje komp i vrati mu memoriju na 400... nigde on nespominje da je klokovao procesor... nego da hoce da setuje memoriju na 433mhz

Pa kad znas da se tako ne racuna... sto odmah nisi napisao... nego gresis kod ovakvih pocetnickih gresaka... a i opet nema veze memorija sa cpu, ako nije clockovao... a Winchester mora da radi i na HTT 250 bez problema... sa tom memorijom... ako je ona od 433... a na ovoj ploci nisam video da ima da se podesi memorija na 433 ni sa najnovijim biosom... evo meni DDR400 radi kao DDR464... u biosu mi stoji da je 166mhz tj. 333... +66mhz HTT i dobi da radi na 232mhz x 2 sto je 464mhz.... pa on je spomenuo da se resetuje komp i vrati mu memoriju na 400... nigde on nespominje da je klokovao procesor... nego da hoce da setuje memoriju na 433mhz

Niko ne garantuje da će procesor raditi na 250MHz HTT, uz sve akrobacije. Jednostavno, overclock ovisi o dosta parametara.
Frekvencija RAM-a i procesora uvek su povezane, u bilo kojoj konfiguraciji, sinhronoj, ili asinhronoj. Nemoj pisati o nečemu o čemu nemaš korektne informacije.
Ne ulazim u diskusiju tvoje stručnosti, stoga, nemoj diskutovati o mojoj. Jedno je žešća greška koja je očigledna, i shvatljiva, koju će neko, najpre ja, ispraviti, drugo je da neko tvrdi da je 250MHz garantovana frekvencija.
Ne znam šta si po profesiji, ali nemoj mi zalaziti u dvorište. :whip:
Ne resetuje mu se kompjuter, nego čovek pritisne F10 (save).
Kakvih +66MHz HTT? Otkud ti to da ti RAM funkcioniše u DDR464 režimu? Pre bi bilo da si konfigurisao asinhroni overclock.
Šefe, on verovatno i pokušava da podigne HTT na 217MHz, pošto nema opciju da samo RAM konfiguriše kao DDR433, ali ne uspeva. Pročitaj specifikacije mainboard-a.

Poslednja izmena:
idavik je napisao(la):
Niko ne garantuje da će procesor raditi na 250MHz HTT, uz sve akrobacije. Jednostavno, overclock ovisi o dosta parametara.
Ne ulazim u diskusiju tvoje stručnosti, stoga, nemoj diskutovati o mojoj. Jedno je žešća greška koja je očigledna, i shvatljiva, koju će neko, najpre ja, ispraviti, drugo je da neko tvrdi da je 250MHz garantovana frekvencija.
Ne znam šta si po profesiji, ali nemoj mi zalaziti u dvorište. :whip:

Ajde onda mi reci kako sam ja potero HTT na 300 pa radi super... za svaki dan... A memorija ima BH5 chipove... tako da ako moje kingstonke mogu da rade na 232... radile su i na 250... zasto ne bi i ove... evo cpu mi radi na 300x8.5=2550 sada a pre toga sam radio 9x250=2250... ali opet spominjem da on nije rekao da je klokovao procesor i koji je uopste to procesor... sta si ti po profesiji kada toliko te zanima moja... ja sve govorim iz licnog iskustva... sta sam ja uradio na toj ploci

Šefe, imaš Venice, koji je E revizija. Winchester je starija revizija. Venice se generalno bolje overclock-uje.
Rekoh ti već, ne piši o nečemu o čemu nemaš informacija...
BH-5 su memory chips koji rade na visokim frekvencijama uz visok U.
Ne mora da znači da ako kod mene, tebe ili nekog trećeg BH-5 RAM radi na određenim frekvencijama, da će raditi i kod četvrte osobe. Svaki modul je priča za sebe. Ne možeš tvrditi na principu analogija.

idavik je napisao(la):
Šefe, imaš Venice, koji je E revizija. Winchester je starija revizija. Venice se generalno bolje overclock-uje.
Rekoh ti već, ne piši o nečemu o čemu nemaš informacija...
BH-5 su memory chips koji rade na visokim frekvencijama uz visok U.
Ne mora da znači da ako kod mene, tebe ili nekog trećeg BH-5 RAM radi na određenim frekvencijama, da će raditi i kod četvrte osobe. Svaki modul je priča za sebe. Ne možeš tvrditi na principu analogija.

Da imam... ali on nigde se nespominje da on ima Winchester... sta si toliko zapeo za njega... na tu plocu znam da ide i jedan i drugi... a za BH5 on ima te chipove na svojoj memoriji... tako da bi ta memorija trebala da radi... ja imam obicne chipove ne BH5 i radili su na 250mhz... znam da kod overklokovanja sve zavisi od datog primerka... ali on nije hteo da klokuje nego samo da stavi memoriju na tu brzinu... uopste nema veze sa klokovanjem... jednostavno... ti si jedino poceo da odmah klokujes njegov procesor...

Da imam... ali on nigde se nespominje da on ima Winchester... sta si toliko zapeo za njega... na tu plocu znam da ide i jedan i drugi... a za BH5 on ima te chipove na svojoj memoriji... tako da bi ta memorija trebala da radi... ja imam obicne chipove ne BH5 i radili su na 250mhz... znam da kod overklokovanja sve zavisi od datog primerka... ali on nije hteo da klokuje nego samo da stavi memoriju na tu brzinu... uopste nema veze sa klokovanjem... jednostavno... ti si jedino poceo da odmah klokujes njegov procesor...

Ma, nema ljutnje, samo nemoj da tvrdiš da je nešto garantovano, kada, kako i sam kažeš, sve zavisi od konkretnog primerka.
Problemi sa RAM-om generalno su kod K8 procesora uzrokovani nekompatibilnošću integrated memory controller i RAM-a. Pretpostavio sam da je Winchester u pitanju zbog toga.
Inače, on jeste overclock-ovao. RAM. Čim je pokušao da konfiguriše DDR433. Verovatno, je overclock-ovao i procesor. Nadam se da će mu sve ovo koristiti i da samo neće pokušati 10*433MHz :S:

Hhahahaha ma ja se malo zezo... razbibriga... najverovatnije mu nisu dali dobru memoriju... ako je deklarisana kao 433 onda tako treba i da bude a ne da ona sam prebacuje kako joj se chefne... ma samo kingston, kingmax samo od takve memorije moze da se ocekuje nesto... ovi tvisteri nista ne valjaju... evo ja sam stavio magistralu na 8.5x600 hhhahah lol

!

Slusajte ljudi nisam imao vremena da vam odgovorim ranije, hvala na vasim zakljucima ali bez rasprave Venice je u pitanju i sigurno Twister 433 MHz. Ono sto sam hteo da znam je da bez menjanja CPU FSB-a mogu da promenim ferkvenciju memorije na 433, znaci asinhrono. Ali kao sto sam vec ustanovio to ne moze, znaci moram da menjam FSB na 216 ili 220 MHz da bi podigao frekvenciju memorije i to bih tek ustanovio u Sandri ili u CPU-Z. A jos asm se dr*ao sa stisavanjem kulera na chipsetu jer kada ukljucim Q-fan komp je tih, Cpu cooler i case ventilatori (sa termalnom sondom) su tihi, jedino me je je*ao chipset kuler koji radi na 6 i nesto hiljada obrtaja. Tako da sam morao da uzmem prekidac sa neispravnog Thermaltake Volcano 7 i da ga povezem na chipset kuler i podesim ga na low tako da mi sada CPU FSB radi na 220MHz (2200MHz) kao i memorija koja mi radi na 220 MHz. Radi mi bez ikave bojazni da ce mi nesto pregoreti !!!

Pozdrav !!!

Poslednja izmena:
Neće ti ništa pregoreti... Pošto su BH-5 u pitanju, podigni U, pa frekvenciju i konfiguriši RAM parametre 2/2/2/5. Verovatno će moći do 230MHz.

Klokovanje nije problem nego sam se smorio sa chipset kulerom posto kada oborim broj obrtaja radi nekih nedelju dana i onda rikne sonda za merenje broja obrtaja na kuleru (2 komada), takoda sam sad nabavio neki cooler master koji se lepi pa cu videti sta ce biti !!!

Pozdrav !!!

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno