Šta je novo?

Asus A7V8X-X - BIOS upgrade

Bad Habbit

Slavan
Učlanjen(a)
23.07.2005
Poena
390
Hteo bih da uradim upgrade biosa za ovu plocu. Ne znam kako to da uradim, posto sam u uputstvu za istu nasao dva nacina, ali oba zahtevaju floppy disk, koji ja nemam. Jel postoji neki treci nacin, kojim ovo moze da se odradi, ali bez diskete?

A zašto uopšte radiš to? To jest, ako sve radi, zašto rizikuješ da nešto zezneš ako nemaš iskustva?

Tachno kao shto je rekao mali radojica.
Ljudi su sa tom plochom imali toliko problema (konkretno, sa crkavanjem) da je ja ne bih dirao da sam na tvom mestu.

Pa ne radi, u tome je problem. Samo nisam hteo da sirim pricu ovde. Ne dozvoljava mi da instaliram bilo koji windows, u postojeci ne moze da udje, a ne dozvoljava ni safe mode ni nista i prijavljuje nesto tipa (nije moj komp i nije mi sada pri ruci), da verzija biosa nije odgovarajuca. U bios MOGU da udjem sto je zanimljivo, ali nista drugo ne mogu. Zato sam pomislio da bi upgrade biosa, mozda resilo ovaj problem. Ali ne znam kako to da uradim, posto nemam floppy, a sve informacije koje sam nasao zahtevaju bas floppy.

Mozda je u pitanju nekompatibilnost neke od komponenti i ploce. Ja sam imao grdnih problema sa istom plocom i grafom X800XT AIW....

Ma to je komp od mog caleta, koji je radio odlicno nekoliko godina. Odjednom nije mogao da udje u windows. Pomislio sam da je pao sistem, medjutim onda sam provalio da ne moze da udje ni u safe mode, ni u command promt ni nista i da prijavljuje da je moguce da je stara verzija biosa. Nisam se susretao sa ovakivm problem do sada, pa nemam pojma sta je u pitanju, ali mi mirise da je ili ploca, neki hardverski kvar, ili da je samo ostecen bios i da bi eventualni upgrade resio problem. Zato hocu da pokusam da upgradeujem bios, ali ne znam kako to da izvedem bez floppy-ja.

Ajd kad smo vec razradili pricu da objasnim malo detaljnije problem. Dakle ja na tom kucistu IMAM floppy. Medjutim citajuci uputsvo za plocu, nasao sam da postoje dva nacina da se upgrade-uje bios. Oba zahtevaju koriscenje floppy diska. Jedan omogucava da se iscita sa vec spremljene diskete bios fajl, nakon sto se sa alt+f2 udje u neki mod za flesovanje biosa, a drugi zahteva da se napravi bootabilna disketa, sto opet zahteva funkcionalan racunar, sto ovaj nije. Dakl nikako ne mogu da zaobidjem diskete sto je po mom misljenju krajnje glupo, jer su diskete izasle iz upotrebe odavno i ja ne pamtim od kada nemam na mom kopu floppy.

Nego jedno glupo pitanje. Totalno sam zaboravio kako uopste ja mogu da udjem i da li mogu u dos promt, ali ne safe mode with command promt only, vec bas u cist dos? Ne znam da li je to uopste isto? Znam da sa f8 dobijam taj meni gde mogu da izaberem safe mode..., ali ne znam da li bih, posto komp ne radi, mogao nekako da udjem bas u dos, jer tu bih mozda i uspeo nesto da uradim po pitanju pravljenja boot-abilne diskete.

Poslednja izmena:
Pošto sa tom pločom imam ogromno iskustvo,višegodišnje,ajde da probam da ti pomognem.Najpre ti je potrebna najnovija verzija biosa,a da se nebi maltretirao,evo ja sam je našao za tebe: Pogledajte prilog A7v8xx13.zip.Kada ga raspakuješ videćeš da ima fail jedan.NJega prebaciš na floppy disketu.Startuješ računar,i na samom početku na prvom ekranu posta,pritisneš ALT+F2 i računar će sam pokrenuti update biosa.Potrebno ti je samo na sledećem ekranu da uneseš tačan naziv ovog bios faila,ali zapamti dobro TAČAN NAZIV.Pritiskom na enter,pokrenućeš update.Restartuj računar i završio si update.Meni je update pomogao u mnogim situacijama,možda će i tebi,ali nisam siguran.:S:

Hvala ti na pomoci, ali to sam vec sam prostudirao. ;) Problem je u tome sto nemam funkcionalan racunar sa floppy diskom. Moram nekako da snimim taj bios file na floppy, preko ovog racunara ne mogu, a drugi ni jedan sa floppy-jem nemam. U tome je problem. Zato sam razmisljao kada bih uspeo nekako da udjem makar u dos, pa da pokusam odatle da sa nekog cd-a kopiram bios file na floppy, pa onda ta varijanta alt+f2...Problem je sto ne mogu nikako da udjem ni u dos.

Hvala ti na pomoci, ali to sam vec sam prostudirao. ;) Problem je u tome sto nemam funkcionalan racunar sa floppy diskom. Moram nekako da snimim taj bios file na floppy, preko ovog racunara ne mogu, a drugi ni jedan sa floppy-jem nemam. U tome je problem. Zato sam razmisljao kada bih uspeo nekako da udjem makar u dos, pa da pokusam odatle da sa nekog cd-a kopiram bios file na floppy, pa onda ta varijanta alt+f2...Problem je sto ne mogu nikako da udjem ni u dos.

Moraćeš na nekom drugom računaru da snimiš fail na floppy,to je više nego očigledno.

Ocigledno, rekao sam to vec vise puta. Problem je sto nemam ni jedan drugi racunar koji ima floppy, niti znam nekoga ko ga ima. Zato sam pitao, da li nekako moze da se uradi flash biosa, bez floppy-ja.

Sad mi jos nesto pade na pamet. Imam neki stari cd, boot cd fat32, koji koliko se secam podize samo dos. Da pokusam sa njim da podignem dos, pa onda da kopiram sa cd-a na floppy na tom pokvarenom kompu bios file i onda dalje sve redom? Ne znam da li ce mi bios dati da podignem dos sa tog cd-a?

A setio sam se jos necega. Na kraju cu da popizdim i ima da iscupam taj floppy sa tog kompa, da ga nakacim na moj komp, snimim na mom kopmu taj file, vratim opet sve u stari i onda flash...

Poslednja izmena:
Ocigledno, rekao sam to vec vise puta. Problem je sto nemam ni jedan drugi racunar koji ima floppy, niti znam nekoga ko ga ima. Zato sam pitao, da li nekako moze da se uradi flash biosa, bez floppy-ja.

Sad mi jos nesto pade na pamet. Imam neki stari cd, boot cd fat32, koji koliko se secam podize samo dos. Da pokusam sa njim da podignem dos, pa onda da kopiram sa cd-a na floppy na tom pokvarenom kompu bios file i onda dalje sve redom? Ne znam da li ce mi bios dati da podignem dos sa tog cd-a?

A setio sam se jos necega. Na kraju cu da popizdim i ima da iscupam taj floppy sa tog kompa, da ga nakacim na moj komp, snimim na mom kopmu taj file, vratim opet sve u stari i onda flash...

Moze da se uradi.Sa Hirens bootom i sa fles memorijom.

Ja sam imao problema sa tom plocom, ali ne tolikih. Cini mise kao da nije mogla da radi sa drugim procesorima sem onog koji je bio na njoj od pocetka (u to sam skoro siguran jer sam probao nekoliko procesora). Pravila je gresku pri instalacijama i Wina i drugih programcica koji se pre instalacije raspakuju.
Nista dok ne vratim stari procesor.
Ali me je ipak dobro sluzila. Flesovao sam je nekoliko puta.

Evo ovako...Jutros sam opet dosao u posed problematicnog racunara. Bios i ako je bilo nekih problema sam na kraju sam flesovao sa cd-a i ako to nigde ne pise da moze(slika 1). Medjutim to nije nista resilo. I dalje su problemi isti. Dakle kada regularno pokrenem sistem, dobijem meni safe mode, safe mode with networking...Ako uzmem start windows normally, trenutno mi se restartuje racunar. Ako uzmem bilo sta drugo, dobijem poruku sa slike pod brojem 2. Kada pokrenem instalaciju viste, dobijem poruku sa slike 3, a kada pokusam da pokrenem instalaciju xp-a, dobijem poruku sa slike 4.

Meni sada nista nije jasno i ne znam uopste sta stvar problem? Deluje mi i dalje da je ploca, ali nisam siguran. Sta vi mislite? Sta jos mogu da pokusam da uradim, posto mi je racunar jos par sati kod mene? Mislio sam da odradim fdisk, pa format c:, pa da probam isntalaciju windows-a, ali s'obzirom da mi ove greske izbacuje jos dok podize setup za windows ne verujem da je do harda.

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    132.8 KB · Pregleda: 374
  • 2.jpg
    2.jpg
    156.4 KB · Pregleda: 311
  • 3.jpg
    3.jpg
    141 KB · Pregleda: 298
  • 4.jpg
    4.jpg
    156.7 KB · Pregleda: 303
Poslednja izmena:
Kolega je imao isti problem sa drugom plocom, a uzrok je bio - neispravna memorija !

Hm, zanimljivo. Sad jos da provalim kako da testiram memoriju. Imam Hiren, ali sam kod druga pokretao te programe, ali nesto nije funkcionisalo kako treba.

Memoriju testiraj sa GOLD memory npr, ali najpouzdaniji test je vadjenje modula iz slota ( ako naravno imas vise modula) i/ili ubacivanje nekih sa strane.
Ne bih hteo da ispadne da mislim da si ***** ali :) :
Jesi li pokusao da reinstaliras taj windows, a pre toga formatiras HD?

Poslednja izmena:
Trebalo je da procitas celu temu, pre nego sto postavis takvo pitanje. Naravno da sam probao i postavio sam cak i slike i objasnio kada se sta desava...

Nego bili ste u pravu, izgleda da je memorija u pitanju. Evo pustio sam neki test sa hiren-a i nasao je ostecenje memorije...

Prilozi

• 07022009025.jpg
    07022009025.jpg
    186.8 KB · Pregleda: 183
Trebalo je da procitas celu temu, pre nego sto postavis takvo pitanje. Naravno da sam probao i postavio sam cak i slike i objasnio kada se sta desava...

Nego bili ste u pravu, izgleda da je memorija u pitanju. Evo pustio sam neki test sa hiren-a i nasao je ostecenje memorije...

Polako burazeru.Čovek hoće da ti pomogne a ti ga dočekuješ kako ne treba.Eto sada si našao šta je,pa napred.Samo nisam siguran da je to sve.:eyebrows:

Pa da, memorija je u pitanju, tako da ce morati da se promeni...

Kad promenis memoriju javi da li ti je problem otklonjen na kompjuteru ili i dalje postoji,pa je neophodno i flesovanje bios-a na ploci?

Hteo bih da uradim upgrade biosa za ovu plocu. Ne znam kako to da uradim, posto sam u uputstvu za istu nasao dva nacina, ali oba zahtevaju floppy disk, koji ja nemam. Jel postoji neki treci nacin, kojim ovo moze da se odradi, ali bez diskete?

Imam istu matičnu a7v8x-x i isti verziju biosa s kojom si imao problema sa fleshanjem biosa. Naime, imam isti problem koji si i ti imao a to je flashanje biosa s cd-a.
Budući da nemam floppy možeš mi molim te objasniti kako si uspio posložiti postavke da bootaju s cd-a, jer instaliram windowse s njega bez problema ali flush:wall:
Molim te, pomagaj :)

Radi se o maticnoj ploci ASUS A7V8X-X,
i verziji biosa ASUS A7V8X-X-ACPI BIOS REVISION 1006.

Celo vece oci mi ispale ali nigde nema da se odabere da CD bude first boot device.
Ovaj bios se dosta razlikuje od drugih, na kojima sam radio.

U sekciji BOOT MENU ima sl. opcije:

1.Removable Device [Legacy Floppy]
Configuration options: [Disabled] [Legacy Floppy] [LS-120] [ZIP] [ATAPIMO]
[USB FDD] [USB ZIP/FLASH]

2.IDE Hard Drive
This field allows you to select which IDE hard disk drive to use in the boot sequence. Pressing [Enter] will show the product IDs of all connected IDE hard disk drives.

3.ATAPI CD-ROM
This field allows you to select which ATAPI CD-ROM drive to use in the boot sequence. Pressing [Enter] will show the product IDs of all connected ATAPI
CD-ROM drivers.

4.Other Boot Device [INT18 Device (Network)]
Configuration options: [Disabled] [SCSI Boot Device] [INT18 Device (Network)]

U daljem tekstu se kaze:

Plug & Play O/S [NO]
Opcije Yes, No

Reset Configuration Data [No]
Opcije Yes, No

Boot Virus Detection [Enabled]
Opcije Enabled, Disabled

Quick Power On Self Test [Enabled]
Opcije Enabled, Disabled

Boot Up Floppu Seen [Enebled]
Opcije Enabled, Disabled

Full Screen Logo [Enebled]
Opcije Enabled, Disabled

Interrupt Mode [APIC]
Opcije [PIC], [APIC]

Inace probao sam razne kombinacije, i menjao koji ROM da mi bude butabilan i nista. Samo da naglasim da mi je disk sa XP bootabilan, i da sam ga bez problema pokrenuo na mom racunaru!

Da li neko mozda zna o cemu se ovde radi????
Jedino ako nije problem posto su u pitanju DVD romovi kao citaci, mada sve ostalo pustaju igrice, divx i ostalo

Poslednja izmena:
Pazi, rado bih ti pomogao, ali kao sto sam u tekstu iznad napisao, to nije moj racunar, vec sam tada u par pokusaja dosao u kontakt sa njim. Pokusavam sada da se setim sta sam i kako radio, ali ne mogu da se setim. Mislim, ali naglasavam da samo mislim, dakle nisam siguran da je uopste tako odradjeno, da sam podigao sistem sa nekim cd-om boot fat32, koji podize dos mod i to fat32. Taj cd ima i podrsku za cd-rom. Mislim da sam te fajlove koji oni kazu da moraju da se snime na floppy, snimio na root cd-a. Onda sam podigao sistem sa tim butabilnim fat32 cd-om sa cd-rom podrskom. Onda sam ubacio taj drugi cd sa fles fajlom i onim programcicem za pokretanje. Pokrenuo sam sve kao da je na flopiju, a ustvari je bilo na cd-u. Mislim da sam tako uspeo da flesujem bios, ali stvarno ne mogu tacno da se setim. Znam da sam probavao jedno milion kombinacija i da je jedna na kraju upalila. Sto se ovog boot device-a tice, ne deluje mi da je neki problem. Imas pod tackom tri ATAPI CD-ROM, njega postavi za first boot device i to je to. Ako ne moze nikako drugacije, stavi disable na 1. i 2. i onda ce on ostati first boot device. Ja sa tim nisam imao problema, ali opet kazem, nije mi taj racunar tu, tako da ne mogu da se setim kako se tacno podesava.

Imam istu matičnu a7v8x-x i isti verziju biosa s kojom si imao problema sa fleshanjem biosa. Naime, imam isti problem koji si i ti imao a to je flashanje biosa s cd-a.
Budući da nemam floppy možeš mi molim te objasniti kako si uspio posložiti postavke da bootaju s cd-a, jer instaliram windowse s njega bez problema ali flush:wall:
Molim te, pomagaj :)

Radi se o maticnoj ploci ASUS A7V8X-X,
i verziji biosa ASUS A7V8X-X-ACPI BIOS REVISION 1006.

Celo vece oci mi ispale ali nigde nema da se odabere da CD bude first boot device.
Ovaj bios se dosta razlikuje od drugih, na kojima sam radio.

U sekciji BOOT MENU ima sl. opcije:

1.Removable Device [Legacy Floppy]
Configuration options: [Disabled] [Legacy Floppy] [LS-120] [ZIP] [ATAPIMO]
[USB FDD] [USB ZIP/FLASH]

2.IDE Hard Drive
This field allows you to select which IDE hard disk drive to use in the boot sequence. Pressing [Enter] will show the product IDs of all connected IDE hard disk drives.

3.ATAPI CD-ROM
This field allows you to select which ATAPI CD-ROM drive to use in the boot sequence. Pressing [Enter] will show the product IDs of all connected ATAPI
CD-ROM drivers.

4.Other Boot Device [INT18 Device (Network)]
Configuration options: [Disabled] [SCSI Boot Device] [INT18 Device (Network)]

U daljem tekstu se kaze:

Plug & Play O/S [NO]
Opcije Yes, No

Reset Configuration Data [No]
Opcije Yes, No

Boot Virus Detection [Enabled]
Opcije Enabled, Disabled

Quick Power On Self Test [Enabled]
Opcije Enabled, Disabled

Boot Up Floppu Seen [Enebled]
Opcije Enabled, Disabled

Full Screen Logo [Enebled]
Opcije Enabled, Disabled

Interrupt Mode [APIC]
Opcije [PIC], [APIC]

Inace probao sam razne kombinacije, i menjao koji ROM da mi bude butabilan i nista. Samo da naglasim da mi je disk sa XP bootabilan, i da sam ga bez problema pokrenuo na mom racunaru!

Da li neko mozda zna o cemu se ovde radi????
Jedino ako nije problem posto su u pitanju DVD romovi kao citaci, mada sve ostalo pustaju igrice, divx i ostalo

http://support.asus.com/technicaldocuments/technicaldocuments_content.aspx?no=714

Pazi, rado bih ti pomogao, ali kao sto sam u tekstu iznad napisao, to nije moj racunar, vec sam tada u par pokusaja dosao u kontakt sa njim. Pokusavam sada da se setim sta sam i kako radio, ali ne mogu da se setim. Mislim, ali naglasavam da samo mislim, dakle nisam siguran da je uopste tako odradjeno, da sam podigao sistem sa nekim cd-om boot fat32, koji podize dos mod i to fat32. Taj cd ima i podrsku za cd-rom. Mislim da sam te fajlove koji oni kazu da moraju da se snime na floppy, snimio na root cd-a. Onda sam podigao sistem sa tim butabilnim fat32 cd-om sa cd-rom podrskom. Onda sam ubacio taj drugi cd sa fles fajlom i onim programcicem za pokretanje. Pokrenuo sam sve kao da je na flopiju, a ustvari je bilo na cd-u. Mislim da sam tako uspeo da flesujem bios, ali stvarno ne mogu tacno da se setim. Znam da sam probavao jedno milion kombinacija i da je jedna na kraju upalila. Sto se ovog boot device-a tice, ne deluje mi da je neki problem. Imas pod tackom tri ATAPI CD-ROM, njega postavi za first boot device i to je to. Ako ne moze nikako drugacije, stavi disable na 1. i 2. i onda ce on ostati first boot device. Ja sa tim nisam imao problema, ali opet kazem, nije mi taj racunar tu, tako da ne mogu da se setim kako se tacno podesava.

Problem riješen!!:banana:

Prvo da zahvalim na brzom odgovoru a zatim da objasnim svima koji imaju sličan problem kako ga riješit. Guglajuči po raznim forumima i stranicama naišao sam na jedno rješenje koje sam u početku izbjegavao jer sam na par strana čuo da nije preporučljivo. Naime radi se o flešanju biosa iz windowsa. Kako nikako nisam mogao cijelu stvar drugačije pokrenut kako je preporučljivo iz dos-a sa bootabilnim uređajem( probao sam sa cd-a i usb sticka, odlučio sam se na ovu "nesigurnu" varijantu. Nesigurnu pod navodnicima jer je meni ispala odlično. Stvarno ne može biti lakše, brže i jednostavnije od ovoga. Skinuo sam sa službenih stranica programčič Asus Update i instalirao ga. http://support.asus.com/technicaldocuments/technicaldocuments_content.aspx?no=714 Sve skupa jedna minuta. Kad ga pokreneš pita te da izabereš update metodu, sa interneta ili fajla na kompu. Ja sam odabrao sa kompa i stavio mu odzipani fajl. Kliknuo sam next i krenulo je ,). Držao sam dah tih deset sekundi i onda mi je javio da je bios usješno updejtan. Restartal sam komp loadal deafult postavke i digel windowse. Sve skupa manje od pet minuta. Pogledam u sistem i vidim da javlja novu instaliranu verziju biosa.:) I to je to. Kad se samo sjetim kolko sam vremena potrošil na pokušaje iz dos-a:wall:. Ali bitno da je riješeno. Nadam se da će ovaj primjer pomoći još kome u sličnoj situaciji. Naravno ova je metoda moguča samo ako vam radi OS. Ako želite flashat bios a nemožete dič sustav, sa ovom metodom neide.

Dobro je da si resio problem. Mada Filo je postavio taj link post iznad tvog.

Dobro je da si resio problem. Mada Filo je postavio taj link post iznad tvog.

Sad sam to vidio. Hvala Filo.:wave:
Da sam bar prije postal ovaj problem ali šta ču kad nisam lijen pa sam pročitam brdo sličnih postova i tema i kad stvarno ne uspijem nakon x pokušaja, tek onda tražim pomoč.

Pozdrav ekipi s foruma.

Nazad
Vrh Dno