npetar je napisao(la):
Tvoja pitanja:
A7V-266 je KT266 chip-set i oni se vise ne proizvode...Ne kazem da je KT266 los chip ali je prevazidjen,uz to daje najverovatnije USB 1.1 standard a sve najnovije ploce podrzavaju USB 2.0(koji ce kad-tad zatrebati)...Takodje,daje podrsku za ATA100 a svi novi HDD-ovi rade na ATA133.Ne znam kolika je razlika u novcu izmedju te ploce i ovih koje navodim,ali sigurno nije velika tako da preporucujem da se zaobidje...Pogotovo sto je i na njoj sve integrisano.
USB 2.0 i 1.1, i nije neka razlika.
Drugo, poslednje serije KT266 ploca su imale VT8235 southbridge (ili 8237) koji ima USB 2.0
Drugo, A7V8X-MX koji ja pominjem je KM400 cip-set, koji podrzava AGP.
Tako da ta ploca na sebi ima AGP slot, pa ukoliko se uzelite igranja/ozbiljnijeg rada, ubode se graficka po zelji i "vozi misko".
Ploca postaje klasican KT400.
UDMA 100 i UDMA 133 ?
Petre, pao si na najgori Via-Matrox marketinski trik.
🙂
Tih 33 MB razlike uy cifri, se apsolutno ne oseca u radu i apsolutno su navlaka za (naivne) kupce kojima (kvarni) prodavci pokazuju te cifre i specifikacije i tako prodaju racunare tj. komponente. Ni jedan Intel cip-set ne podrzava UDMA 133, niti bilo koji proizvodjac HDD-ova sem Maxtora.
Naravno, to se cesto desava, pa ima tih "navlaka" koliko oces: AGP 8X, kolicina radne memorije na grafickoj kartici, cifre u vatima na low-budget napajanjima (realno ni jedno nema preko 200-250W) itd...
Sve u svemu, ja i dalje preporucujem A7V8X-MX uz neki Duron 1400 ukoliko je to moguce.
1400 i brzi Duroni rade na 133MHz FSB, uradjeni su 0,13 mikrona, manje se greju, odlicno o/c. Sve u svemu, mnogo su brzi i efikasniji, a cena je tek nesto visa.
Pozdrav!