Šta je novo?

Asus A7v8x-mx - problem

Nagy

Slavan
Učlanjen(a)
20.02.2006
Poena
319
Imam problem sa plocom iz naslova. Kada upalim kompjuter jednostavno ili odmah posle par sekundi i ocitavanja memorije UGASI kompjuter (i ne pomaze nista-na prekidacu ne moze da se upali). Onda moram da izvucem struju iz napajanja, posle par sec vratim i on se opet upali. I tako u krug. Probao sam 2 napajanja, Frontier i Neo (znam da nisu neka ali rade lepo druge ploce). Signalna zelena diodica radi, ploca ima napajanje. Clearno sam bios, ucitane default vrednosti, kompjuter je startovao win xp i onda se jednostavno kada konacno trebam da dobijem desktop, sekund pre toga, pojavi se prazan desktop i dve strelice od misa-jedna na levoj druga na desnoj strani i - opet se ugasi. Ajd Jovo nanovo. Probao sam da umesto intergrisane grafike ubacim IGP graficku-ali isto se desava. memorija mi je OK, kingston 512mb.

Dali neko ima ideju sta bi moglo da bude? Dali je BIOS sigurno OK (mislim ako ucita default ...)?

Uuf. Poskidao sam sve sto se moze sa ploce i probavao ponovo. Poskidao sam kablice za prednje USB, led diodice za HDD itd. Sada uopste nece da pocne da dize sistem nego samo upali se, kao resetuje sam, i ponovo se upali itd...u krug. Ideja???

I pliz recite mi STA MINIMALNO mora da ostane na ploci da bi radila? Napajanje, hard i ??? Dali uopste moze da radi bez tih kablica?

Minimalno mora da ostane CPU,mem i napajanje nista vise ukoliko zelis da vidis dal sjlaka tj dal ce da se ploca pobudi i iscekira cpu i mem. Sto se tice kablica nijedna nemora da bude utaknut tj mozes plocu da palis i preko spajanja 2 pina za power mada ako nisi nikad radio mozda je bolje da ostavis te nesrecne kablice ,) Proveri dal si sa cupanjem kablica iscupao i kablic od cpu cooler-a jer 90% ploca nece da se pali ako ga nedetektuju.

meni lici na pregrevanje cpu-a ili crkla ploca, sto je verovatnije...
probaj SVE svoje komponente na drugoj ploci, pa javi...

poz.

Pa i nema mnogo komponenti... Napajanje je OK, isprobao sam sa drugim. Graficka je integrisana a ni sa IGP ispravnom ne radi. Cooler se vrti kada se ukljuci tako da nije ni to. Memorija OK. Stavio sam sada 2x256... Ista stvar. Kondenzatori na oko izgledaju OK. Procesor je OK na drugom kompu... Ja znam da je ploca samo ne znam sta... A radila je OK dok "strucnjak" nije hteo da overklokuje pa prckao po njoj (ne znam sta sve osim podesavanja magistrale)... Mislim da je ploca lagano riknjavala... Ali pre nego je bacim hocu da budem siguran da nije neka banalnost..

Inace, trenutno u drugovom kompjuteru rade sve komponente iz ovog falicnog - sem ploce :(

Probaj da sa diskom koji ide uz ploču vratiš bios na početno stanje, naravno da priključiš samo cd i da flešuješ bios sa originalnog Asusovog cd-a, ako uopšte možeš da dodješ do te opcije! Ako ni to ne može onda probaj da kod nekog na programatoru isflešuješ bios, pa ako ponovo isto bude znači da je ploča riknula! Ja imam kod sebe ASUS K8N NForce3 ploču, sija zelena sijalica, pali se ventilator na procesorskom kuleru, ali signala nema na izlazu! Ni na jednom kondenzatoru nema tragova da je došlo do crkavanja, reprogramiran bios na programatoru i definitivno ništa, a tek joj je pre dva meseca prošla garancija!

A, sta se desi kad povadis memorije? Jel ima beep da je neispravna memorija? I da li si menjao u biosu opciju da (ne)proverava memeoriju kad boot-uje?

Poslednja izmena:
Uf Gile....to ti je bas peh... Probacu da dodjem do te opcije.
Nema beep za memoriju. Nista apsolutno. Samo zzzzzzzuji i restartuje. Ali memoriju sam menjao (3 modula) a sva memorija radi OK na drugovom compu.

Evo bas sam sad usao u bios i posle 30 sec. jednostavno se iskljucila ploca (ugasio se komp). Na tipku POWER nece da se upali nego moram da opet izvucem kabal iz napajanja, sacekam a se isprazne kondenzatori i onda ispocetka. Inace zna da zaglavi pa ni tu nece da udje. Onda uradim clear i ucita default bios pa imam mogucnost da jos 30-40 sec provedem gledajuci je :)

Izgleda da je riknula. Posle silnih peripetija uspeo sam da flashujem bios. Stavio sam noviju verziju sa asusovog sajta i - opet isto. U stvari, cini mi se da skoro uvek ploca radi odredjeno vreme (recimo minut i po) i onda se jednostavno uglasi. Bio u dosu, windowsu ili flashovo bios... Kao da ima ugradjen timer za gasenje :)
Najveca glupost je sto ploca ima jos oko godine garancije ali ne mogu da nadjem garantni list :(

Dali neko zna dali se moze po broju sa ploce bez garantnog lista reklamirati ploca? Kupljena je inace u Compartu. citao sam da je neko pricao da je uspeo da bez racuna reklamira Samsungov monitor...

Sve zavisi od firme u kojoj si kupio. Neki traze i list i racun a neki netraze nista. Ja sam menjao plocu koja je crkla a da mi nistu trazili ama bas nista samo su iscitali bar kod i to je bilo to. Probaj nemas nista da izgubis i srecno

Meni se cini da ti je riknuo neki od tranzistora koji stabilisu i filtriraju napon na ploci (obicno ih je 4 ili 6). Probaj da opipavas prstom dok boot-uje tih 30-40 sec da li se neki od njih greje. Ako se greje, probaj da mu prislonis nesto aluminijumsko da ga malo ohladis i ako time dobijes malo duzi rad, nasao si krivca. Za svaki slucaj, pipni i southbridge, mozda se i on pregreva, a to je vec problem za zamenu ploce.

Poslednja izmena:
Bell computers. Pozvao ih, odneo plocu u servis oni iscitali bar kod i rekli mi da ce me zvati za dan dva cim je provere i ako je crkla da ce mi dati novu sto se i desilo.

Nece biti tako zanimljivo kao sto sam ocekivao, al' sta je tu je, pa javi kako je proslo

pa mozda i hoce biti zanimljivo ako ne mogu da je reklamiram onda sledei ...budzenje... :)

Probao sam da pipnem - ne znam koji tranzistor moze da bude u pitanju. Elektroliti su ok, nsouthbridge ok... Probacu ipak da odnesem u servis...bez garantnog lista:)

Drzim ti pesnice ,)

Meni glas ide da CPU ili pak Cooler nisu ispravni... pogledaj da nisi ostetio kristal na CPU prilikom montaze cooler-a....

Kristal na CPU? Na CPU ima neki kristal? Moze slika sa strelicom?

swordfin je napisao(la):
Meni glas ide da CPU ili pak Cooler nisu ispravni... pogledaj da nisi ostetio kristal na CPU prilikom montaze cooler-a....

???

Nazad
Vrh Dno