Šta je novo?

Asus A7V333 - problem sa voltazom!!!!

zoran

Čuven
Učlanjen(a)
31.03.2002
Poena
604
Imam plocu Asus A7V333 sa AMD Athlon XP1800+ i Chieftec kuciste 340W, ali problem je u sledecem.
Kada setujem voltazu na 1.75, ona ustvari radi na 2.1 i procesor se greje ko lud, a kada sam direktno na ploci rucno setovao voltazu na 1.5 ona je proradila na 1.81, mada mislim da je i to prevelik napon ali sada radi normalno sem sto za +12v daje +13v pa i vise.
U cemu je problem? i koliko je to opasno za rad ostalih komponenti u racunaru?
Pozdrav!

Kao prvo, odakle ocitavas te voltaze, iz BIOS-a ili iz nekog monitoring programa ?
XP na 2,1V ??? Koliko je dugo radio na toj voltazi ? To mi malo cudno, dobro da je izdrzao, ako je to tacno...neko tu "laze" :(

Vrednosti sam ocitavao iz BIOS-a, a na 2.1 je radio samo toliko dok sam pogledao u BIOS-u monitoring i odmah sam ga iskljucio i presetovao plocu na 1.5 i onda ponovo ukljucio racunar i tada je pokazivao 1.81 i sada radi normalno, i ovu vrednost pokazuje i u BIOS-u i u monitoring programu ASUS Probe indenticno.
Pozdrav!

Nije da ce ti nesto ovo pomoci, ali ako ti je plocha pod garancijom, nosi je odmah, jer definitivno je do nje problem. Ne mora to nista tragichno da bude, ali moze da bude jako neprijatan bag

Meni ta ploča takođe daje povišenu voltažu VCore-a. Za VCore piše da je 1.95, kada čitam sa bilo kojim programaom (Asus Probe, MBM, SpeedFan, HWMonitor...). Međutim iz BIOS-a daje korektnu vrednost. Inače CPU se greje dosta (i do 50C-70C).

zoran je napisao(la):
Vrednosti sam ocitavao iz BIOS-a, a na 2.1 je radio samo toliko dok sam pogledao u BIOS-u monitoring i odmah sam ga iskljucio i presetovao plocu na 1.5 i onda ponovo ukljucio racunar i tada je pokazivao 1.81 i sada radi normalno, i ovu vrednost pokazuje i u BIOS-u i u monitoring programu ASUS Probe indenticno.
Pozdrav!
Proveri da ti nije ukljucen "overvoltage" na ploci koji automatski dodaje 0.3 v i sluzi za ekstremno overklokovanje.
proveri temperaturu.

Izvini ali moras mi reci gde se tacno nalazi ili kako je tacno naznacen "overvoltage" na ploci Asus A7V333, a izgleda da je to bas moj problem posto se tacno za 0.3 dize voltaza.
Izvini a dali znas mozda zasto mi za +12v prikazuje +13v kuciste je Chieftec DA-01W Big 340W, ili je to isto zbog ploce i BIOS-a koji je fabricka verzija 1003, mada sam sa neta skinuo najnoviju verziju 1006 pa cu probati i sa time.
Pozdrav!

Jumper za overvoltage se nalazi u donjem levom uglu ploce ispod southbridge-a.
Uostalom, ploca je ionako puna jumpera, pa bi bilo najbolje da pogledas u uputstvu ako si ga dobio. Ako nisi onda ga skini sa Asusovog sajta.

taj jumper je Voltage Regulator Output Limit...
a jumperi za Voltage Regulator Output Settings se nalaze izmedju procesora i memorije ali na vrhu ploce

pogledaj uputstvo jer svaki polozaj ima 2 vrednosti napona...

kakva su vam iskustva sa ovom plocom jer uskoro treba da dobijem jednu?

Sem ovog problema oko voltaze, ploca je fenomenalna.
Pozdrav!

D-KEE,
pronasao sam na ploci Voltage Regulator Output Setting (VID1-4) i Voltage Regulator Output Limit (VID), VID je bio setovan na "unlimited", a VID1-4 sam setovao na vrednost 1.5v koja u knjizici uopste i nepostoji, nego sam isao logicnim rasporedom jumper-a koji su opisani u knjizici i tako sam dosao do vrednosti 1.5v, koja u stvarnosti radi na 1.8v, a posle tvog saveta prebacio sam VID na "limit", medjutim nista se nije promenulo i dalje mi za setovanje od 1.5v daje 1.8v.
Cemu sluzi jumper ROMSIP, meni je setovan na "softwere romsip"
Pozdrav!

1

dali neko zna zasto mi VID jumper ne funkcionise, ponasa se isto i kada je podesan na LIMIT i na UNLIMITED...

Nazad
Vrh Dno