Šta je novo?

Asus A7V133+malo vise memorije=problem

Darko

Čuven
Učlanjen(a)
29.12.2001
Poena
679
Dakle imam doticnu plocu i primetio sam da se desavaju odredjene anomalije kada se memorija (3x256Mb) upari. U pitanju je NCP PC133 SDRAM, a svaki cip ponaosob je u stanju da izdrzi max setovanja (2-2-2) do 150 Mhz; identicne su serije i po rasporedu "banki" 16x16, dual side.
Tj. sve su banke pune - 6x128=768Mb.
Anomalije su tipa: zabode se win sa greskom: Not enough memory to complete operation, Invalid page fault; plavi ekrani itd...
Ponekad samo izadje iz programa koji je startovan.

Nije OS u pitanju; probao sam na 98-ici i XP-u koji su 2-3 puta inst. ispocetka. Flashovanje BIOSa ne reseva problem - probao sam :(
Da li se ovo jos nekom desilo?

Darko je napisao(la):
Dakle imam doticnu plocu i primetio sam da se desavaju odredjene anomalije kada se memorija (3x256Mb) upari. U pitanju je NCP PC133 SDRAM, a svaki cip ponaosob je u stanju da izdrzi max setovanja (2-2-2) do 150 Mhz; identicne su serije i po rasporedu "banki" 16x16, dual side.
Tj. sve su banke pune - 6x128=768Mb.
Anomalije su tipa: zabode se win sa greskom: Not enough memory to complete operation, Invalid page fault; plavi ekrani itd...
Ponekad samo izadje iz programa koji je startovan.

Nije OS u pitanju; probao sam na 98-ici i XP-u koji su 2-3 puta inst. ispocetka. Flashovanje BIOSa ne reseva problem - probao sam :(
Da li se ovo jos nekom desilo?
Provaliti "tacno" sta se tu desava je problem svoje vrste, i zahteva ogromnu kolicinu vremena.
Bolje promeni plocu za neku drugu u istoj kategoriji, nego da trazis resenja na ploci koja ima mozda do sada najvise bagova posle PcChips serijala.

Ako si probao flashovanje biosa, onda ti ne preostaje mnogo opcija. Ili promeni plocu ili se odrekni jednog memorijskog slota. Na nekim plocama sa tim cipsetom koriscenje sva tri memorijska slota zna da napravi puno problema, a tu ni ja ni ti nista ne mozemo

To sto se tebi desava je problem na 80-90% proca i chipset-a. Popunjavanje svih slotova za memoriju na jako malom broju ploca radi kako treba (nije to kao kada je bio 486 pa si mogao da popunis sve slotove). Licno mislim da se radi o snizenom kvalitetu proizvodnje ploca i da dolazi do velike interferencije kada se koriste svi slotovi, a velikim brzinama protoka informacija i % greske je veci, sto racunar ne trpi bas najbolje.

Na LAX-ov komentar ne obracaj paznju, ja sam do juce imao tu istu plocu i nisam imao ni sa T-bred jezgrom na toj ploci nikakvih problema, dok je on naleteo na neku falichnu plocu i od onda pljuje po njoj samo tako.

Lax je u pravu, kod ove ploce napon zna dosta da seta (btw, odlicno napajanje imam), takodje ima problema kod mesanja razlicitih memorija, a i izgleda da se nesto i ne voli sa NCP-om.

miha\zero je napisao(la):
To sto se tebi desava je problem na 80-90% proca i chipset-a. Popunjavanje svih slotova za memoriju na jako malom broju ploca radi kako treba (nije to kao kada je bio 486 pa si mogao da popunis sve slotove). Licno mislim da se radi o snizenom kvalitetu proizvodnje ploca i da dolazi do velike interferencije kada se koriste svi slotovi, a velikim brzinama protoka informacija i % greske je veci, sto racunar ne trpi bas najbolje.

Na LAX-ov komentar ne obracaj paznju, ja sam do juce imao tu istu plocu i nisam imao ni sa T-bred jezgrom na toj ploci nikakvih problema, dok je on naleteo na neku falichnu plocu i od onda pljuje po njoj samo tako.

Naleteo na jednu?
Imao sam u poslednjih 6 meseci jedno 15 komada A7V133-C 1.05 i 1.05.
Ti si imao jednu, i zezala te je u startu isto, samo nisi hteo sada da napises, pa si stavio Athlona umesto XP-a.
Slobodan si :beat:

laxduke je napisao(la):
Naleteo na jednu?
Imao sam u poslednjih 6 meseci jedno 15 komada A7V133-C 1.05 i 1.05.
Ti si imao jednu, i zezala te je u startu isto, samo nisi hteo sada da napises, pa si stavio Athlona umesto XP-a.
Slobodan si :beat:

Ja sam Athlona imao u ABIT KT7, i mozda nedelju dana u A7V133, a onda sam u njega stavio XP1800+. Gedza je bio kod mene i on svojim rukama stavio XP 1700+ (Tbred A) koji je radio savrseno kao 2000+. To je ona masina na kojoj si igrao onaj reli, savrseno brzo, jel da ? Cak sam postovao slike sa njega ovde na forumu u vezi temperature. Od pre 4 dana je ta ploca kod Borivoja u masini. Puf ... nema te. :D

Igor je napisao(la):
Lax je u pravu, kod ove ploce napon zna dosta da seta (btw, odlicno napajanje imam), takodje ima problema kod mesanja razlicitih memorija, a i izgleda da se nesto i ne voli sa NCP-om.

Cudno, ja bas imao NCP 2x 256 mb

Darko je napisao(la):
Nije OS u pitanju; probao sam na 98-ici
za 98-cu ne chudi, imas preko 512 Mb :d, a za XP...
ne znam sta da ti kazem, ja sam isto imao takvu memoriju, ali sam morao da ostavim na 133 cas2-2-2 zbog takvih nekih bagovanja :)

Znate, ja overclockujem otkad znam za to :D
Od celerona preko spitfire-a do morgana i na kraju XP-a i P4-ke;
Svakakve ploce su mi prolazile kroz ruke... Secam se MSI K7T pro2-a, i ne secam se da sa imao problema kada sam popunio sve slotove.
Bilo mi je zao sto nije bilo opcije da se stavi CAS 2-2-2.

Ova ploca je SJAJNA za OC, dize sve od napona preko CAS i sve to radi SAVRSENO kada je samo jedan cip na njoj, ALI cim se upari... Krlja.
Ne bih se odvajao od ploce, bar jos malo. Verujem ja u ASUS :cuss:
Pa cu probati da turim neku infineon memoriju... Ili viking, da li imate iskustva sa vikingom? Kakav je?

Svojevremeno je Viking bio veoma cenjen na Benchmarku, isto kao i Kingmax.

Zaista? Ako je viking upola toliko dobar kao sto je kingmax, onda sam resio problem...
Secam se; bilo je to davno; kada ugledaj Kingmax PC100 cip od 128 Mb; to je bilo cudo - radio je ko zmaj...

Vrh Dno