Šta je novo?

Asus A7N8X-X problem

vezmar

Slavan
Učlanjen(a)
20.07.2005
Poena
319
Na ploci se nalazi sempron 2600,sad kad sam instalirao najnoviji windows xp sa ugradjenim sp2,odjednom prijavljuje atlon xp na 1,1 Ghz,ne samo u windowsu nego i u biosu.Pomozite drug hoce da me obesi!

uradio

To sam uradio znaci updateovao sam zadnji bios koji radi samo sa sempronima,instalirao sam i najnovije drajvere,kada sam pokusao da ga klokujem nije mogao ni da se pomeri.

To sto si ti instalirao novi XP sigurno ne moze da utice na promenu vrednosti za procesor u biosu. Dakle, pretpostavljam da je problem nastao u medjuvremenu. Probaj vrati stari bios pa vidi sta se dogadja.

Asus ploce hoce da posle neuspelog overclocka vrate na neke failsafe vrednosti. Znaci uradi update biosa i samo zvekni odgovarajuci FSB (mislim da je za taj cpu 166).

Da ne otvaram novi thread
Da li neko zna zasto moja maticna a7n8x-x posle oc radi normalno ali kad ugasim komp i ukljucim ga odma ne moze da se pokrene ali ako ga ugasi i sacekam 10min radi normalno :crash:

Proveri hladjenje. Mada mozda je jednostavno tako. Moja kada je overclockovan cpu, ne moze da se restartuje na dugme, vec moram na dugme za gasenje.

najjednostavnije, nemoj da klokujesh

to3a je napisao(la):
najjednostavnije, nemoj da klokujesh
Resen problem FSB sam postavio na 166 i mnozilac 11 sto izadje negne malo vise od 1800Mgh i odmah posle toga bios ga je prepoznao kao semprona.Pozdrav

vezmar je napisao(la):
Na ploci se nalazi sempron 2600,sad kad sam instalirao najnoviji windows xp sa ugradjenim sp2,odjednom prijavljuje atlon xp na 1,1 Ghz,ne samo u windowsu nego i u biosu.Pomozite drug hoce da me obesi!

Xp nemoze da zezne klok samo u biosu promeni FSB na 166... a sto si instalirao sp2... to je najgori win, ja nevolim da ga vidim svojim ocima... neke igre nerade,programi se spucavaju... firewall blokira net i lan nekad... a sa sp1, instaliras sta hoces... samo mora da ga podesis i radi ko sat, nema blokiranja...

Ovaj windovs je zadnja verzija koja je izasla iz mikrosoftovog toplog doma ,sve sto si naveo nije tacno bar kada pricam o ovome sto ja imam,radi besprekorno bolje od zadnje dve verzije..................No coment

Ne, tacno je. Neke programe vise nije moguce pokrenuti. Samo takvih je jako malo, barem sam ja naleteo na jako mali, prakticno zanemarljiv broj programa. Ne rade vise ni neki programi koji dolaze uz sam windows kao npr. winchat. Pokrene se a ne moze da uspostavi konekciju izmedju 2 kompjutera.

SPEEDY_KG je napisao(la):
Da li neko zna zasto moja maticna a7n8x-x posle oc radi normalno ali kad ugasim komp i ukljucim ga odma ne moze da se pokrene ali ako ga ugasi i sacekam 10min radi normalno :crash:

Da li si podizao napon na procesoru prilikom klokovanja?
Koji je proc u pitanju i na koliko je oc?

Cwelle brate pazljivo procitaj post problem je resen.

Da je srece da je resen
Procesor je athlon 2200+ @ 2800+(2.25GHz) voltaza 1.8v FSB 166MHz
Na staroj ploci je radilo noramalno na novoj isto radi stabilno ali samo sto ima problem sa
ukljucivanjem probao sam najnovije biose pa i neke modovane i opet isto , ne pregreva se
cak je veoma hladan max temp 45-50c i to kad je oc.

raven2005 je napisao(la):
Xp nemoze da zezne klok samo u biosu promeni FSB na 166... a sto si instalirao sp2... to je najgori win, ja nevolim da ga vidim svojim ocima... neke igre nerade,programi se spucavaju... firewall blokira net i lan nekad... a sa sp1, instaliras sta hoces... samo mora da ga podesis i radi ko sat, nema blokiranja...
A koliko je bitno sto za najnovije ati-jeve drajvere preporucuje bas sp2?

Neznam u cemu je problem sa novim windovsom, ja sam igrao na desetine novih igrica,uvek updejtujem nove drajvre za cip set i graficku i do sad ,bas nikakvih broblema nisam imao.Pozdrav

Da je srece da je resen
Procesor je athlon 2200+ @ 2800+(2.25GHz) voltaza 1.8v FSB 166MHz
Na staroj ploci je radilo noramalno na novoj isto radi stabilno ali samo sto ima problem sa
ukljucivanjem probao sam najnovije biose pa i neke modovane i opet isto , ne pregreva se
cak je veoma hladan max temp 45-50c i to kad je oc.

Problem je sto ploca nece uvek da da procesoru voltazu koja je podesena u bios-u vec mu daje default voltazu koju cita sa procesora. Tebi je default voltaza 1.65V, a na toj voltazi procesor naravno nece da radi oc-ovan. Treba ti wire mod za procesor. Time ces da zavaras bios da pomisli da ti je default voltaza veca od 1.65V. Preporucujem ti da odradis wire mod na 1.85V (zbog default-nih 1.65V). Posle toga neces imati problema sa ukljucivanjem racunara. Evo linka za sve vrednosti napona: http://www.ocinside.de/go_e.html?/html/workshop/pinmod/amd_pinmod.html

L11 bridge na procesoru definise njegovu startnu voltazu:
Kod:
  L11   | Default
[43210] | voltaza
CCCCC  = 1.850 V
CCCC:  = 1.825 V
CCC:C  = 1.800 V
CCC::  = 1.775 V
CC:CC  = 1.750 V
CC:C:  = 1.725 V
CC::C  = 1.700 V
CC:::  = 1.675 V
C:CCC  = 1.650 V

C = closed ( logic level of 0 ) , : = open ( logic level of 1 )
Wire mod-om mozes da spojis bridge koji je otvoren (":"), tako da ti jedino ostaje 1.85V tj. treba da zatvoris L11-3 bridge (drugi sa leve strane u tabeli) posto su po default-u prva 3 i peti zatvoreni. To su kontakti L7 i K6 sa slike dole.

Napomena: Trebace ti veoma tanka zica ~0.15mm.

Prilozi

• cpuvoltage.jpg
    cpuvoltage.jpg
    73.1 KB · Pregleda: 43
Hvala na odgovoru ovo moram da probam kad mi brat nije kod kuce :D

Naj cudnije ke to sto kod mog drugara na istoj ovakvoj ploci sve radi bez problema a kod mene nece . Dok se malo ne odmori a onda hoce.:D

Hvala na odgovoru ovo moram da probam kad mi brat nije kod kuce[/QUOTE]

Ako ti je brat stariji onda to obavezno probaj kada on nije tu! :)

To se desava na svim A7N8X modelima koliko ja znam. To je neki ASUSOV trip nazalost. Kada se to desi - iskljuci komp, ukljuci ga, udji u BIOS, zapamti sve vrednosti koje su btw ostale nepromenjene :) i vozi na koliko si i ranije. Nema razloga za brigu, pojava je "savrseno normalna" za ove modele ploca. Uzgred, overclock na njima je odlican: ja Duron Applebred 1600 drzim na 2000 za svaki dan a na 2400 u ekstremnijim situacijama ;)- naravno rock stable.

Poslednja izmena:
Eh da je samo sa A7N8X-X. Ja na drugom kompu imam A7V8X-X i ponekad kada ga upalim on kaze ''the system configuration has been changed'' ili nesto slicno, vrati neki bezveze clock i ubaci u bios da izaberem mnozioc. Znaci nije samo do te ploce, vec do vecine X-X ploca!

Koliko znam, problem postoji na svim modelima A7n8x a ne samo na -x.

Minja je napisao(la):
Koliko znam, problem postoji na svim modelima A7n8x a ne samo na -x.
Tacno. Otkako sam odradio mod vise nemam problema sa ukljucivanjem :type: . Nece ovaj Athlon da se dize na 2.2GHz na default-nih 1.5V pa to ti je :d .

Vrh Dno