Šta je novo?

asus a7n8x 2.0 temperatura - pomoc!

Zekaleon

Slavan
Učlanjen(a)
30.07.2004
Poena
319
Barton 2500+ na 1.66V na ovoj ploci...Kuler Zalman 6000AlCu, u sobi je hladnjikavo(debeli zidovi :D ) i kuciste je dobro provetreno.

U Biosu temperatura na default-u,1.83 MHz je 54 Celzijusa!!!Nista nije radjeno pre toga sto bi naprezalo procesor. Na 2 GHz je 57 Celzijusa.
E sad, Asus Probe prijavljuje da je na default-u temperatura 39 stepeni...Znam da ovaj program meri temperaturu sa neke spoljne sonde, bios iz jezgra procesora...ipak...da li je kuler toliko los, ili i ova ploca(bios) netacno prikazuje podatke kad je tolika razlika?
Pretpostavljam da bi trebalo da me vise interesuje sta bios pokazuje?
Inace klokuje se na 2.3 GHz-a...Na 2.2 sam terao neke igre, nije izbacivao ili nesto slicno.
...Brine me leto :S:

Pipni rukom kuler pa proceni dali se stvarno toliko greje, jel na tim temperaturama je kuler dosta topao.

Sa Zalmanom nesme da ti na leru bude tolika temperatura.Proveri verziju BIOSA za tu plochu.Moguce da je bilo revizija BIOSA za nju.Flashuj....pa proveri ochitavanje..

Nema novih verzija biosa za tu plocu.

Nadji neki program koji cita temperaturu sa CPU diode (speedfan,everest), i ako nije preko 55 C, nemas razloga za brigu.

Imam istu kombinaciju ploce i procesora sa kulerom CM XDream III (koji kosta 10 eura). Procesor je uvek na 2210Mhz na def. naponu(1.65) i temperatura u biosu posle nekog rada je oko 50 C. U Everestu je u isto vreme CPU mozda oko 45, ali ima i CPU dioda koja je 53-54. Koliko sam skapirao bios cita sa senzora na ploci i ima neku korekciju tj. dodaje temperaturu da bi bila sto pribliznija pravoj.
Sve u svemu, pogledaj i da li ti kuler stoji cvrsto. A sto se tice leta, i da mi radi proc na 1V meni samo klima moze da pomogne, jer je kod mene u sobi temperatura preko 30 kad upece. ***** ti ravan krov. :mad:

Imam sličnu kombinaciju a7n8x-e deluxe,barton 2600+ c.m. vortex dream 7.I kod mene je često i preko 60c.Juče sam zamenio onu katastrofalnu cooler master procesorsku pastu za neku što ide uz amd proc.u tubici.Neznam kako se kotira ali se mnogo lakše nanosi...stavio sam još dva ventilatora u kućište i sada je temperatura procesora 44c,ploče16c(hladnjikavo u sobi) u asus probe.Nisam primetio razliku izmedju biosa i probe.Menjao sam i bios i uvek je isto... Izgleda da bez ventilatora na kućištu nema pomoći.

Ma imam i ja ventilator u kucistu - prednji (imam macase kuciste), Chieftec napajanje sa svoje strane takodje duva...ne znam. Citao sam neke review-ove koji kazu da ovaj Zalman 6000AlCu (to je ona monstruoznost sa "lepezama") nije nista posebno. Razmisljam da uzmem Whisperrock IV , ako nadjem mozda CopperEagle ili nesto jos bolje...Pare samo lete :) Ko da imam dete:)

evo kod mene je whisperrock IV, na konfiguraciji iz potpisa temperatura retko prelazi 47c pod opterecenjem. mogu ti reci da je wrIV mnogo bolji od CM XdreamIII.

taner je napisao(la):
Imam sličnu kombinaciju a7n8x-e deluxe,barton 2600+ c.m. vortex dream 7.I kod mene je često i preko 60c.Juče sam zamenio onu katastrofalnu cooler master procesorsku pastu za neku što ide uz amd proc.u tubici.Neznam kako se kotira ali se mnogo lakše nanosi...stavio sam još dva ventilatora u kućište i sada je temperatura procesora 44c,ploče16c(hladnjikavo u sobi) u asus probe.Nisam primetio razliku izmedju biosa i probe.Menjao sam i bios i uvek je isto... Izgleda da bez ventilatora na kućištu nema pomoći.
koju CM pastu? onu srebrnu, gustu?,) i za koju si je zamenio? za belu u maloj tubici?? :zgran:
e, svashta! sa konja na magarca:p

neccu da krenem da ti objashnjavam osobine termoprovodnosti i zavisnost viskoznosti materijala od toga, ali uzmi za axiom da je vishe metala u pasti garant bolje termoprovodnosti
i , kakvi su metali, generalno? chvrsti ili techni?;) ( ne, ne mislim na Terminatora T1000:D)

shto se ploche tiche, visha temperatura je do nje..
na poslu imam Asus A7N8X DeLuxe Wi-Fi v.2.0 i ista stvar, chak i sa onim NGO regpatch-om za ukljuchivanje C2 sistema hladjenja za AMD na NF2 plochama ( isto i sa CPUIdle-om - a tamo ionako mozze samo S1 nivo)
temp je uvek od 54-55 do 60-61, shta god da se radi ili bilo zatvoreno ili otvoreno kuccishte ( Chieftec, inache) i na proc-u je WR IV :eyebrows:
ima fan napred kod HDD-a i nazad jedan, uz dual fan Chief-a od 360W

ako radi stabilno, nemoj mnogo da se cimash..
a ako bi da OC-ujesh, ionako su bolji izbor za to neki drugi proizvodjachi plocha,)

pozdrav

Poslednja izmena:
Nesto zanimljivo se desilo.
Skinuo sam kuler, dodao termalne paste (bela u kesici :) ) , i to onako, obilato. Pazljivo vratio kuler, i sada na 2GHz-a umesto 57 Celzijusa u biosu stoji 37 Celzijusa (U oba slucaja sam cekao nekoliko minuta da se temp stabilizuje). WTF!!! I sve temperature su sada mnogo nize, oko 15-20 stepeni!!!
U win-u mi Asus probe daje na 2 GHz-a 40 stepeni, u biosu bi bilo par stepeni vise - sada sam vec smanjio broj obrtaja ventilatoru :)

1)Da li kuler isprva nije bio dobro namesten(dobio sam ga vec namestenog na procesor i plocu) , nije dobro nalegao, pa je sada sve u redu

2) ili i dalje ne naleze dobro ali ga ova pasta bolje povezuje sa jezgrom

3) ili je jednostavno nesto otislo u k.... :)

Inace, ova ploca mi je sasvim ok za O/C, postizem bez problema 10x230 sa geil pc400 value memorijom kupljenom u imtelu. Uspeo sam za sada najvise 2380 MHz-a.

H.U.D. je napisao(la):
koju CM pastu? onu srebrnu, gustu?,) i za koju si je zamenio? za belu u maloj tubici?? :zgran:
e, svashta! sa konja na magarca:p

neccu da krenem da ti objashnjavam osobine termoprovodnosti i zavisnost viskoznosti materijala od toga, ali uzmi za axiom da je vishe metala u pasti garant bolje termoprovodnosti
i , kakvi su metali, generalno? chvrsti ili techni?;) ( ne, ne mislim na Terminatora T1000:D)

shto se ploche tiche, visha temperatura je do nje..
na poslu imam Asus A7N8X DeLuxe Wi-Fi v.2.0 i ista stvar, chak i sa onim NGO regpatch-om za ukljuchivanje C2 sistema hladjenja za AMD na NF2 plochama ( isto i sa CPUIdle-om - a tamo ionako mozze samo S1 nivo)
temp je uvek od 54-55 do 60-61, shta god da se radi ili bilo zatvoreno ili otvoreno kuccishte ( Chieftec, inache) i na proc-u je WR IV :eyebrows:
ima fan napred kod HDD-a i nazad jedan, uz dual fan Chief-a od 360W

ako radi stabilno, nemoj mnogo da se cimash..
a ako bi da OC-ujesh, ionako su bolji izbor za to neki drugi proizvodjachi plocha,)

pozdrav
Pasta je cooler master premium i gusta je,lepo pakovanje,sve full...samo mi nije jasno kako se nanosi,toliko je gusta da se jedva razmazuje...jel ima neka fora? Inače jasno je meni da je ona kvalitetnija,na kraju i ne deli se džabe ko ova bela.

taner je napisao(la):
Pasta je cooler master premium i gusta je,lepo pakovanje,sve full...samo mi nije jasno kako se nanosi,toliko je gusta da se jedva razmazuje...jel ima neka fora? Inače jasno je meni da je ona kvalitetnija,na kraju i ne deli se džabe ko ova bela.
Pa sa tom pastom dobijes plasticnu karticu za nanosenje paste na procesor :D
I nanosis jako tanak sloj da pokrije ceo procesor.

Poslednja izmena:
veruj mi, i ja sam se dooobro pomuchio da je nanesem na proc, ali sam uspeo...

..a i ta kartica ne pomazze mnogo, vishe je bilo paste po mojim prstima nego shto je ostalo na poklopcu jezgra, ali sam je naneo! ... pa ne radim to svaki dan, majku mu;):d

mada, imash i srednju soluciju - isto CM pasta, ali nema "zlatni" omot oko shprica, nego srebrni.. malo je vishe maziva, ali ima slabije karakteristike shto se tiche termoprovodnosti.. pa ti biraj,)

pozdrav

zna li onda neko kolika mu je temp na a64 3200+ 754s pri sobnoj od 21c?Meni aerogate 3 pokazuje na 100% opterecenju 48c a program pokazuje 60c?????To sam tek sad video....puffff

Nazad
Vrh Dno