Šta je novo?

ASUS 9600XT + VIA chipset = problem?

• Začetnik teme Začetnik teme Maul
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Maul

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
06.06.2004
Poena
620
Simptomi: na plochi (ASUS A7V600) su Barton 2500+, 1GB DDR VDATA, HDD i ATI 9600XT. Instaliram chist WindowsXPSP1, instaliram sve patcheve, DirectX9.0b i 3DMark2001. Nakon nekoliko minuta u testu, sistem se zamrzne a ekran bude :
- ili crn sa dve vertikalne plave linije
- ili siv sa patternom crnih horizontalnih linija

Drajver je Catalyst 4.7, probao sam i sa Catalyst 4.3 i isto se desava.
Graficka radi na drugom sistemu sa Celeronom 1.7G i Intel chipsetom, isto VDATA memorija, istestirana je i sa 3DMark 2003 i sa Catalyst 4.7.

Na plochi sa Bartonom radi Ati 9200 bez problema. :wall:

Da li moze da bude do nekompatibilnosti?

Poslednja izmena:
Ja sam imao istih problema sa slicnim konfiguracijama. Naime, prosle godine, tacnije novembra meseca, sam prosirio svoju igraonicu sa jos 10 ASUS A7V8X (KT400) ploca. Na njima i dan danas rade ASUS FX5200, savrseno. Problem je nastao kada sam dokupio (pre otprilike mesec dana) jos par A7V8X maticnih ploca i na njih stavio ASUS 9600 XT grafiku. Simptomi su bili isti. Takodje na ovim novim plocama savrseno rade Radeon 9200, FX5200, GeForce 4 MX 440... Onda sam poceo sa proverom (zamenom) memorije, napajanja, dok mi nije palo na pamet zamisao da proverim 9600XT sa starijim (proslogodisnjim) revizijama ploca. Znaci ista marka "ASUS", isti model/chipset (KT400) A7V8X, naravno isti izgled ploce. I naravno na starijoj/proslogodisnjoj ploci savrseno radi 9600XT. Ja mislim da se tu radi o nekompatibilnosti ne chipseta, vec samih komponenti koje se ugradjuju u maticne ploce. A moramo da uzmemo u obzir i cenu koja je prosle godine iznosila 80-tak evra, a sada 40-tak. Sto po meni samo dokazuje da prozivodjaci, ma koliko renomirano ime imaju iza sebe, samo u pocetku izbacuju dobre primerke svojih maticnih ploca, a verovatno i ostalih komponenti, a kasnije smanjuju cene, verovatno zbog opste trke sa konkurencijom, a samim tim smanjuju i kvalitet delova (kondenzatora...) na samoj maticnoj ploci, i onda dolazi do nekompatibilnosti sa jacim grafickim karticama koje mozda vucu malo vise struje preko AGP porta, a ovaj nije u stanju da je obezbedi. U vezi tvog slucaja, ne znam ili menjaj plocu ili graficku kartu. Pozdrav.

Evo da ja dodam i svoj problem da ne otvaram novi thread... Naime meni na
kt266a nece da radi 9600xt... Samo ostane crna slika prilikom boot-a. Jel'
ko imao slicnih problema?

Nazad
Vrh Dno