Šta je novo?

Asus 6870 DirectCU temperature

• Začetnik teme Začetnik teme Wahad
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Wahad

Čuven
Učlanjen(a)
22.09.2005
Poena
740
Pitanje, koja je normalna temperatura za ovu graficku under full load? Dugo nisam imao desktop pa sam izgubio pojam o temperaturi totalno, a sada mi je furala do 81 stepen prilikom igranja crysis 2, bfbc2 i homefront-a. Idle temperatura je negde oko 40tak. Procesor (x4 965) je max 70 stepeni, idle 30tak koliko sam mogao da vidim preko hw monitora.

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk

Temperatura procesora ti je visoka, prelazi onu koju je preporucio AMD (mislim da to bese 63), a graficka je ok.

Pretpostavljam da je ambijentalna visoka 30+, ako jese, onda su to normalne temperatre.

Kod mene Sapphire referentna u idle temperatura je oko 40c, u full loadu dostigne u ovo doba vremena MAX 80c.

Da, u skbi bez klime po ovoj vrucini a kuciste nema toliko mesta. Verujem da bi bila za par stepeni niza da imam klimu or something

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk

Smanji napon na procesoru koliko je god moguce, eventualno mu i smanji radni takt na recimo 3.0. 70C moze da osteti procesor, ne daj da predje 60

Kako?

Sry ali mnogo sam ispao iz fazona, iako je UEFI (**** me defu...) bios retard friendly ja ne uspevam da spustim tj d nađem voltažu. Stavljena je na 1.45, na netu sam video da je ovo uobičajni problem i da stavljaju voltažu na 1.32-3 i temp se spusti i do 10 stepeni... Za sada sam isključio cool and quiet.

Poslednja izmena:
Drzi otvorenu jednu ili obe stranice kucista kao ja za prvu pomoc.

Smanji napon na procesoru koliko je god moguce, eventualno mu i smanji radni takt na recimo 3.0. 70C moze da osteti procesor, ne daj da predje 60

Igrao se sada ponovo, 61 je peak, što je normalno po onome šta sam video na netu...

Nego me nervira, grafička na laptopu u full loadu mi se manje greje nego ova sa ovolikim kulerom i ovim pajpovima -.-

Ne gori napolju sad sunce, najpovoljnije uzmi TX3 kuler i miran si 🙂

Mnogo vise struje trosi nega ta u lapicu, jos ako imas slabije provetreno kuciste..

Poslednja izmena:
Igrao se sada ponovo, 61 je peak, što je normalno po onome šta sam video na netu...

Nego me nervira, grafička na laptopu u full loadu mi se manje greje nego ova sa ovolikim kulerom i ovim pajpovima -.-

Nadjes u biosu mnozilac za CPU (17x) i stavis da bude 14 ili 15x. Nadjes cpu voltage koja je na auto i stavis 1.25V.

Mnogo bre ovo i za grafu, trebal bi da ide do 65 maksimum

Promeni pastu na cpu ako koristis onu sugavu sto dodje uz fabricki kuler i otvori stranice kucista, ako imas mogucnosti dodaj koju 12-icu da malo pravi promaju.

Tih 80 stepeni uopshte nije mnogo. Moja 5770 se na default-u grejala toliko, a onda sam ubacio jedan 80mm vent da uvlachi vazduh u donjem prednjem delu kucishta i sada lagano furam 960MHz 24/7 u full load-u.

Dugorocno, 80C je previse, i moze da se odrazi na trajanje kartice. Jedino ako samo u furmarku pokazuje toliko, ili samo leti na 30+C ambijentalnoj...
iskreno, ja bih undervoltovao i CPU i GPU

Mislim da su svi 6870 zbog visoke default GPU frekvencije skloni visokim temperaturama. Tome ne pomažu ni low-noise fan profili proizvođača kartica (recimo, moj Sapphire 6870 s nereferentnim hlađenjem je dobar primer). Mislim da svi to tretiraju kao bezbedne temperature - a što se tiče dugoročnosti, pitanje je da li ćeš je dovoljno koristiti da bi povišene temperature uticale na vek karte toliko da će pre doći do kvara nego da se karta zameni novom zbog zastarelosti. Moj savet je - ako te temperature baš brinu, instaliraj MSI Afterburner, podesi custom fan profil po svom ukusu i uživaj.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno