Šta je novo?

Asus 3870 Crossfire

Arko986

Slavan
Učlanjen(a)
21.11.2006
Poena
319
Pozdrav,

surfujuci netom naisao sam na puno review-a koji se ticu bas ove teme, 3870 crossfire. I sve je zvucalo bajno, lepo rade, neretko i bolje od 8800GTX, dobija od 40-105% na performansama (ne znam odakle im ovih 5%).

Ono sto mene zanima nisu benchmark testovi, sinteticki, nesinteticki kako god... vec kako to radi na jednoj mashinu u realnosti (mozete uzeti moju mashinu u predpostavki). Da li ima nekog ko ima nesto da kaze o ovoj temi, buduci da planiram, odnosno vec sam rezervisao jos jednu Asus 3870 koju treba da pokupim cim se vratim za bg....pa.. da li sam bacio novac??? Planiram jos 2x1gb memorije kao i tecno hladjenje (moze predlozi, za cpu, vga i northbridge). Da li cu ja realno da imam tih 40-100% performance boost?? Kako ce to raditi na mojem napajanju??

Inace na ovoj mashini imam u 3dmark06 12500p a na 3dmark05 22100p

Mozete reci i vase misljenje, sta je bolja kombinacija, ali molim vas nemojte mi predlagati prodavanje, skoro sam uzeo mashinu i zelim samo da to sto imam unapredim.

Sto se tice hladjenja, predlozite sta je najbolje za ovu grafu, bilo tecno, ako nemoze onda sta drugo, i za cpu (sta je bolje, tecno ili vazduh?? i koje??)

e ovako, sa CF-om ces dobiti stvarno poboljsanje koje si spomenuo, govorim ti iz prve ruke jer imam 3870 CF, ali, uvek ima ali, zavisi kako i u kojim igrama, u nekim igrama ces cak imati gore rezultate sa 2 kartice nego sa 1-om, u nekim igrama je ubrzanje da padnes na dupe koliko dobro rade, Crysis recimo se bas oseca da brze radi sa CF-om, generalno gledano najveci problem su driveri i nacin kako skaliraju, nemas mogucnost da biras nego oni to rade sami, trebalo bi kao marta da izbace drivere u kojima je moguce da se menja nacin skaliranja kao sto ima nvidia za SLI jos odavno.
Druga stvar, napajanje mora da leti odmah napolje jednostavno to LC napajanje nije dovoljno i nije kvalitetno. Corsair 620 bi bio pun pogodak ili neki Chieftec (samo CFT serija) ili TT od 750 pa na vise (ista su napajanja unutra sve ih radi CWT pa vidi koje je jeftinije). 3D Mark 2006 kod mene na defaultu 18500 max sam izvuka 19687 sa jednom kartom je 12.5-13k

I da najbitnija stvar za 3870 pogotovo CF, gledaj da ti ploca podrzava PCIE 2.0 i da oba slota budu u x16 modu inace CF i ne dolazi do izrazaja ako nemas PCIE 2.0 i oba x16 slota.

Pozz

Covek je objasnio....svaka cast!

I da najbitnija stvar za 3870 pogotovo CF, gledaj da ti ploca podrzava PCIE 2.0 i da oba slota budu u x16 modu inace CF i ne dolazi do izrazaja ako nemas PCIE 2.0 i oba x16 slota.
Pozz

Aj neko neka ovo potvrdi, posto bas treba da kupujem novu plocu a nema sanse da dam 160+ evra koliko je neka sa 790fx cipsetom. Posto ploce sa 790x cipsetom imaju 16x/8x CF konfiguraciju slotova da ne bacam pare bzv nego da odmah uzmem 770 cipset.
Ili mozda kad bolje razmislim da posaljem AMD u ......... i lepo sklopim INTEL+NVidia masinu, pa kakav je to nacin, samo najskuplje varijante Spider platforme imaju 16x/16x, dok su ranije i jeftinije ploce (do 100e) ovo podrzavale.
Malo im ovaj pauk retku mrezu plete 😡

2 x PCI-E x16 (blue @ x16 mode, black @ x4 or x1 mode)
Supports CrossFire Technology
1 x PCI-E x1
3 x PCI

Evo sta kaze za moju plocu, P5KC
http://www.asus.com/products.aspx?l1=3&l2=11&l3=534&l4=0&model=1694&modelmenu=2

Oni ne bi rekli da podrzava CF ako to ne cini kako treba. Mislim da razlika u performansama nije neka kao sto nije neka razlika ni izmedju AGP-a i PCIe-a

@ostres
Ti planiras sli?? Ja planiram 2 x 3870 na ovu plocu za koju kaze: blue @ x16 mode, black @ x4 or x1 mode

Mora da radi i to samo tako....!

evo dokaz 1 slika iz susedne sobe o 3870 karticama

http://www.benchmark.co.yu/forum/attachment.php?attachmentid=33269&d=1202154770 ovo je single karta do duse 2600 XT ali poenta je da se vidi kako radi u x16 modu

a ovde kako radi recimo u x4 modu http://www.benchmark.co.yu/forum/attachment.php?attachmentid=33271&d=1202154897

ovde se jos i radi o PCIE 1.0 slotu, poenta imanja 2.0 slota sa 3870 je samo u propusnoj moci samog PCIE slota, naravno sto vise to bolje jer onda i sama kartica ostvaruje bolje rezultate. Ova razlika u skoru od skoro 2000 poena u 3d marku nije za bacanje, lepo se vidi zasto treba imati oba x16 slota i jos bolje imati oba u verziji 2.0. Da ne razglabamo dalje. Bitna napomena, ako se CF pravi u konfi koja ima recimo 1 x16 slot i 1 x8 ni ova prva nece biti u mogucnosti da ostvari full potencijal jer ce da je koci ova druga, skaliranje ljudi u mnogome zavisi od slabije karte i/ili slota posto kod CF-a mogu da se mesaju kartice (recimo 3850 + 3870)

Poslednja izmena:
sto znaci da ne bi trebao da ulazim u ovu kupovinu??? ili da promenim plocu... koju plocu bi mi ti preporucio?? Najjeftinija koja ima sve to sto je potrebno za cf kod 3870.

EDIT:

Sad nesto gledam kombinaciju da prodam P5KC u uzmem P5E, ona ima PCIe 2.0 i 2x16xmode

Poslednja izmena:
sto znaci da ne bi trebao da ulazim u ovu kupovinu??? ili da promenim plocu... koju plocu bi mi ti preporucio?? Najjeftinija koja ima sve to sto je potrebno za cf kod 3870.

EDIT:

Sad nesto gledam kombinaciju da prodam P5KC u uzmem P5E, ona ima PCIe 2.0 i 2x16xmode
Mozda se nisam najbolje odrazio 😀, ali i ja planiram (sam planirao) CF. Ja sam razmisljao o 2x3850 jer bi za toliko mogao da se skrpim. Ali onda svakako ne bih mogao da izdvojim 160-tak evra koliko kosta Gigabyte. Sledeca ispod je za oko 100evra, ali ona kao sto vidis podrzava samo CF 16x/8x, a kolega iznad lepo objasni da to nije to.
Imas mnoge ploce sa starijim cipsetovima koje podrzavaju ''full'' CF, ali licno mislim da je glupo sto se tice AMD-a sada kupovati nesto sto nije 770/790 cipset, makar i ako ne planiras Phenoma odmah. Jednostavno novi cipset ima dovoljno prednosti i za AM2 procesore.
Sto se mene tice, zakljucak je da mi je bolja varijanta da kupim plocu sa 770 cipsetom, kojih vec ima za ispod 6000, i 3870 kartu, ili kao sto gore rekoh da posaljem AMD u pzd materinu i prvi put se priklonim velikom Belom.
Stvarno im je ovo sugav potez sa 790x cipom. Ako ovako nastave definitivno se vracaju tamo gde su bili pre oko 8 godina, a to je alternativni proizvodjac procesora za one sa jeftinijim ulaznicama.

Mozda se nisam najbolje odrazio 😀, ali i ja planiram (sam planirao) CF. Ja sam razmisljao o 2x3850 jer bi za toliko mogao da se skrpim. Ali onda svakako ne bih mogao da izdvojim 160-tak evra koliko kosta Gigabyte. Sledeca ispod je za oko 100evra, ali ona kao sto vidis podrzava samo CF 16x/8x, a kolega iznad lepo objasni da to nije to.
Imas mnoge ploce sa starijim cipsetovima koje podrzavaju ''full'' CF, ali licno mislim da je glupo sto se tice AMD-a sada kupovati nesto sto nije 770/790 cipset, makar i ako ne planiras Phenoma odmah. Jednostavno novi cipset ima dovoljno prednosti i za AM2 procesore.
Sto se mene tice, zakljucak je da mi je bolja varijanta da kupim plocu sa 770 cipsetom, kojih vec ima za ispod 6000, i 3870 kartu, ili kao sto gore rekoh da posaljem AMD u pzd materinu i prvi put se priklonim velikom Belom.
Stvarno im je ovo sugav potez sa 790x cipom. Ako ovako nastave definitivno se vracaju tamo gde su bili pre oko 8 godina, a to je alternativni proizvodjac procesora za one sa jeftinijim ulaznicama.

Hmmm... malo si se zznuo... pa ja imam Intela, te u obzir ulaze samo intelove ploce (x38 npr)

Hmmm... malo si se zznuo... pa ja imam Intela, te u obzir ulaze samo intelove ploce (x38 npr)

😀 nisam ni gledao. Taman mi dosao ovaj tvoj post ko 1 na 10 posto sam vec para dana besan zbog ove situacije sa novim amd cipom.
Ti si u mnogo boljoj situaciji, drz se nvidie i ne pustaj amd u kuciste. Te nikako da napisu drajvere, te proc je toliko revolucionaran da ne moze da se izbaci po planu i da odma radi kako valj, te ............
😡

😀 nisam ni gledao. Taman mi dosao ovaj tvoj post ko 1 na 10 posto sam vec para dana besan zbog ove situacije sa novim amd cipom.
Ti si u mnogo boljoj situaciji, drz se nvidie i ne pustaj amd u kuciste. Te nikako da napisu drajvere, te proc je toliko revolucionaran da ne moze da se izbaci po planu i da odma radi kako valj, te ............
😡

hehe....😛 udri po amd-u:smash:

Mada usunjace se nesto od amd-a.... imam 3870 Asus (ati) a uskoro jos jednu...

Bitna napomena, ako se CF pravi u konfi koja ima recimo 1 x16 slot i 1 x8 ni ova prva nece biti u mogucnosti da ostvari full potencijal jer ce da je koci ova druga

osters je napisao(la):
ali ona kao sto vidis podrzava samo CF 16x/8x, a kolega iznad lepo objasni da to nije to.

Uh mnogo lose radi ovaj 8x mod jednostavno to stvarno nije to, ipak je to celih 2,59% dok ovaj nesretni 4x mod kaska citavih 8,69% za full 16x modom.

X16 mod

X8 mod

X4 mod

Poslednja izmena:
@ Arko986

iz Miskovog posta vidis da je razlika izmedju 16x i 8x veoma mala i gotovo zanemarljiva, tako da 'ladno mozes da picis cf u 8x, jer ces u igrama umjesto npr. 80fps imati 78fps!

Uh mnogo lose radi ovaj 8x mod jednostavno to stvarno nije to, ipak je to celih 2,59% dok ovaj nesretni 4x mod kaska citavih 8,69% za full 16x modom.

Svaka ti chast za ovaj post.... ja sam isto objashnjavao choveku ovde poshto on kaze da su dve kartice u PCI-E 8x modu bacanje para a razlika je kao shto se vidi na slikam chitavih 2.59 % :d

Poslednja izmena:
sta je sad pa ovo??? Ako je ovo realna slika kod svih sli\cf sistema, onda se ne isplati davati jos 100e za plocu, ne?? Moju da prodam i dodam jos 100e za Maximus Formula nije mala investicija....

Edit:

Da nemesamo stvari, ja imam P5KC, koja ima 16x/4x. Jel se to gleda prosek ili su to obe na 4x???

Poslednja izmena:
ma ne bre to je jedan 8800GT (posto je slicna karta jednoj 3870 karti) u razlicitim modovima pa se prema tome vodi kako ce raditi 16x/4x i 16x/8x CF. Pre ovoga sam imao 2x7600GT u 2 x 8X modu i tvrdim posto sam probao (Asus A8n32-SLI) da nema razlike u odnosu na 2 x 16X. Naravno sto je kartica brza veca je i razlika posto moze doci do bottleneck_a za ove nase narodne 8800gt i 3870 razlika je vrlo mala da bi trebalo o njoj uopste diskutovati.

A sta mislite da li ce izaci ti super sonicni drajveri u martu ili ATI kupuje vreme samo sa praznim obecanjima.

Arko986 ako vec planiras CF uzmi prvo jos jednu 3870, pa ako se rezultati u markovima i fps u nekoj igri mnogo razlikuju (vise od 10-15%) od nekogako vec ima 2x16x CF (studiovpc) menjaj i plocu za 2x16x, ako je razlika manja od 5% i ne moras da se cimas.

Arko986 ako vec planiras CF uzmi prvo jos jednu 3870, pa ako se rezultati u markovima i fps u nekoj igri mnogo razlikuju (vise od 10-15%) od nekogako vec ima 2x16x CF (studiovpc) menjaj i plocu za 2x16x, ako je razlika manja od 5% i ne moras da se cimas.

nije los predlog...

Ali imam jedno pitanje... videli ste sigurno na netu kombinaciju 3,4 x 3870 u CFx-u... gde se to steka u ploci?? koja to ploca ima 3+ PCIe, ili se to kaci na drugi fazon.....

Nemoj se zaludjivati sa time...imam na ploci 4x pisiaj ekspres i imam jednu karticu ...da nisam dobio na poklon i plocu i kartu i proc...uzeo bih nvidia sa intel-om kombinaciju....

PA to ima 790FX iliti spider platforma od koga su DVA 16X a dva 8X slota i takva ploca kosta 160e ja mislim i to top modeli...Nije ni to puno para...

nije da se zaludjujem, vec sam malopre saznao da mogu da dobijem na poklon jos jednu 3870, e sad ne mogu da sacekam da mi ta bude druga karta jer sam vec rezervisao u eurolniku drugu 3870... cak sam dobio na predlog od tog koji ce mi kupiti tu 3870 da uradim bas to, CFx... ova nedelje sto se tice hardwera mi je neverovatna............

Jel ima neka ASUS sa 3+ PCIe za graficke (naravno intel platforma)??

Poslednja izmena:
Sto je dzabe i Bogu je drago...po ceni jedne imaces dve...otvori se sa ploju i fino...

Sto je dzabe i Bogu je drago...po ceni jedne imaces dve...otvori se sa ploju i fino...

da, ali tada imam problem sto cu imati 3.... gde da ih ustekam, a da prodajem necu... treba mi Asus ploca koja moze Crossfire X, ajde ako neko ima predlog pa ce onda pasti neka sesija...

edit:

dao bih do 200e za plocu sa 3xPCIe

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno